ŠTÍTEK: Android

Cestující čekají u odbavovací přepážky United Airlines kvůli zrušeným letům po velkém IT výpadku společnosti Microsoft na mezinárodním letišti v San Franciscu.
Mezi běžnými lidmi doposud neznámá firma CrowdStrike způsobila v pátek ráno pořádný poprask. Při aktualizaci bezpečnostního programu, který poskytuje velkým společnostem a institucím, došlo k chybě, která měla celosvětový dopad na leteckou dopravu, zdravotní systémy a podobně. „Událost ukazuje, jak je svět stále křehčí,“ komentuje odborník přes IT technologie a majitel firmy AutoERP David Strejc.
5 fotografií

Výpadek IT? Jedna firma dnes shodí celý svět. Na internetu je válka, říká expert

Česko
Moderní infotainment ve starším autě - ilustrační snímek.
Morální zastaralost je velká bolest automobilového průmyslu. Auto samotné má relativně dlouhou životnost a o modelech z přelomu milénia můžeme mluvit jako o celkem moderních vozech, které splní všechny požadavky majitelů. Totéž se ovšem nedá říct o jejich rádiích, navigacích a asistenčních systémech, které jsou z dnešního pohledu dávno výběhovou technikou.

Navigace, kamery a další nové vychytávky do starých aut: co funguje a co ne

Život řidiče
Každá pravá bankovka, euro nevyjímaje, má několik bezpečnostních prvků. Vyplatí se je znát.
Falešná eura. Strašák lidí, kteří se jimi rozhodnou zaplatit zboží či službu a neprojde jim to. Přestože ve většině případů nemají o neplatných eurobankovkách ve své peněžence ani ponětí, mohou se dostat do velkých potíží.  Jak poznat padělky? Jak rozeznat v cizí měně falzifikát? Existuji způsoby, jak falešná eura může poměrně snadno odhalit laik.
6 fotografií

Vodoznak, proužek, hologram. Poznáte falešnou eurobankovku?

Do světa
Hraní na mobilu. Ilustrační snímek
/SERIÁL LÉTO S DENÍK.CZ/ Candy Crush Saga, Subway Surfers nebo PixWords. Mobilní hry mohou být příjemným společníkem vyplňujícím čas během dlouhých cest do turistických destinací. Také poskytnou zábavu při opalování na pláži nebo odpočinku na hotelovém pokoji. Deník vybral nejlepší tituly dostupné pro zařízení iOS i Android, které je možné zdarma stáhnout na různě výkonná zařízení, postup v nich je možný bez placení za mikrotransakce, nevyžadují připojení k internetu ani znalost angličtiny, a především jsou několikaminutovou záležitostí.
8 fotografií

Nejlepší mobilní hry na dovolenou: Jsou zdarma, prosté a lze je hrát pár minut

Počítače a mobily
Dobíjecí stanice pro elektromobily.
Novou nabíjecí stanici pro elektromobily uvedl v červnu do provozu třetí městský obvod. Nachází se na parkovišti před Multifunkčním areálem Škodaland a spravují ji Plzeňské městské dopravní podniky. Výnosy z jejího provozu půjdou do rozpočtu centrálního obvodu.

Plzeň má nové místo na dobíjení elektromobilů

Plzeňsko
Po smartphonech přicházejí intelliphony. Mobily s umělou inteligencí mají ulehčit uživatelům život. Na snímku Samsung S24 s Galaxy AI.
ChatGPT, Google Gemini a Microsoft Copilot jsou pojmy, které v poslední době lze hojně zaznamenat v souvislosti s používáním umělé inteligence (AI) na počítačích. Nastává však doba, kdy jsou neuronové sítě součástí i mobilních zařízení. Každodenní kapesní společníci díky tomu mají lidem ještě víc usnadnit život, zejména ten strávený v digitálním prostoru. S technologickou revolucí zvanou intelliphony však přicházejí i otázky ohledně šíření dezinformací a cen produktů.

Umělá inteligence do kapsy? Revoluční intelliphony nahradí chytré telefony

Počítače a mobily
Jitka Palatová, generální ředitelka společnosti KB SmartPay, byla hostem videopodcastu Byznys kafe.
V obchodech či restauracích lidé čím dál více platí mobilními telefony, hodinkami, případně tradičními platebními kartami. Hotovost z peněženek už pravidelně vytahuje jen málokdo a jen zřídka kdy. Jak je to ale s často diskutovanými poplatky za platební terminály? Jak možnost bezhotovostní platby ovlivňuje tržby prodejců? A co nás v této oblasti čeká za novinky? To prozradila v dalším díle pořadu Byznys kafe Jitka Palatová, generální ředitelka společnosti KB SmartPay.

Budoucnost bezhotovostního placení je v přesunu terminálů přímo na stoly

Byznys kafe
Ilustrační foto.
Hlášení závad je oblíbenou službou města, kterou se naučili Bohumíňáci využívat nejen na počítačích a tabletech, ale i na svých mobilech. Doposud měli tuto možnost pouze vlastníci zařízení s operačním systémem Android, nyní se ale dočkali i majitelé populárních »jablek«.

Hlásit závady v Bohumíně lze nově i přes iPhony

Karvinsko
Pokud si nainstalujete do svého mobilu aplikaci Portál občana, zobrazí se vám tato ikona
Od čtvrtka mohou Češi do svých chytrých telefonů stahovat novou aplikaci Portál občana. Vyvinula ji Digitální a informační agentura a v závěru loňska testovala se seniory. Díky mobilní verzi portálu je jeho používání v telefonech jednodušší. „Je vidět, že Portál občana je oblíbeným nástrojem, jelikož má již přes 1 200 000 uživatelů. Doufáme, že s mobilní aplikací bude číslo ještě narůstat,“ sdělil ředitel agentury Martin Mesršmíd. Stejně jako při spuštění eDokladů se ale i nyní objevily technické problémy. Navíc si ji někteří pletou s jinou aplikaci – Gov.cz. Deník i proto připravil přehled nejčastějších otázek a odpovědí na ně.

Aplikace Portál občana: Kde ji stáhnout, jak se přihlásit, co dělat při potížích

Ekonomika
Nová aplikace města Jablonec nad Nisou bude informovat obyvatele o dění, akcích i krizích.
Rychlé předávání informací prostřednictvím mobilní aplikace připravilo od března svým obyvatelům město Jablonec nad Nisou. Díky službě MUNIPOLIS se dozví o krizových událostech, dopravních uzavírkách, ale i kulturních akcí na jednom místě a mohou si nechat zasílat upozornění z úřadu také e-mailem nebo SMS zprávou.

V nové aplikaci se Jablonečané dozví všechno o dění ve městě

Jablonecko
Takto vypadá výsledný kód pro prokázání totožnosti. Je k němu potřeba čtečka.
/ANKETA/ S občanským průkazem v mobilním telefonu v Ústí většinou nikde nepochodíte. Někde je začnou jako průkaz totožnosti brát až v polovině roku ze zákona, jinde se na to chystají během tohoto roku. To platí o radnicích, magistrátu, poštovních úřadech nebo úřadu práce a dalších. Navíc řada Ústečanů, nejen seniorů a digitálně nezdatných, považuje mobilní aplikaci za zbytečně komplikovanou. Další si aplikaci eDoklady pletou s další, ke které je třeba mít ještě další přístroj.
4 fotografie

VIDEO: Zatím ne. V Ústí s občankou v mobilu nikde nepochodíte

Ústecko
Mobilní aplikace eDoklady.
Češi si mohou už od soboty nahrát doklady do mobilu. Aplikace eDoklady je v obchodech Google Play a AppStore ke stažení zdarma. A je o ni zájem. „Jen v průběhu prvních dnů dokončilo registraci až 150 tisíc uživatelů.,“ sdělil vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš. Jenže veliký nápor nezvládly některé systémy státních úřadů. Kvůli přetížení také nebylo možné se do aplikace přihlásit. Mnozí lidé si ji navíc pletou s jinou – eObčankou. Deník připravil přehled nejčastějších problémů a jejich řešení.

Nová aplikace eDoklady: Kde ji zdarma stáhnout, jak řešit problémy, na co myslet

Ekonomika
Mobilní aplikace eDoklady
Aplikaci eDoklady, která umožňuje vytvoření elektronické varianty občanského průkazu v mobilním telefonu, si za první dva dny stáhlo přes sto tisíc lidí. Uvedla to mluvčí Digitální informační agentury (DIA) Anna-Marie Lichtenbergová. Kvůli velkému náporu se ale celý víkend objevovaly problémy s přihlášením přes Identitu občana. Důvodem je přetížení infrastruktury Národní identitní autority (NIA), na které Identita občana běží. Vyplývá to z reakcí uživatelů na síti X i informace na webu Identity občana.

Aplikaci eDoklady si stáhlo přes sto tisíc lidí. Potíže ale pokračují

Česko
Lidé se nemusí být, aplikace WhatsApp zůstává zdarma. Deník přináší rady, jak aplikace bude nadále fungovat, včetně praktických tipů pro její správu. Ilustrační foto
Používání oblíbené chatovací aplikace WhatsApp bude nadále zdarma. Změnou způsobu ukládání dat na operačních systémech Android se však některým uživatelům může zpoplatnit zálohování. I tomu se ale lze vyhnout. Deník připravil přehledný soubor otázek a odpovědí, ve kterém zjistíte, jak aplikace bude nadále fungovat, včetně praktických tipů pro její správu.

WhatsApp zůstává zdarma: Pro Androidy se ale mění zálohování, jsou i další změny

Počítače a mobily
Je mobil vhodný vánoční dárek pro dítě? Než se rozhodnete pro nákup, přečtete si rozhovor Deníku s odborníkem. Věříme, že se cenné rady budou hodit.
Vánoce přijdou za necelé dva týdny. Honba za dárky tak začíná vrcholit. Stejně jako v minulých letech i letos je jedním z nejčastějších překvapení pro děti chytrý mobilní telefon. Jak ale ukazují i případy z poslední doby, děti mohou být prostřednictvím mobilu vystaveny nebezpečí. Zločinci například do chatovací skupiny plné školáků vkládali pornografické snímky a brutální videa.

Chytrý mobil jako dárek pro dítě? Je nutné nastavit pravidla, radí expert

Česko
Módní trendy se neustále mění. To, co z módy ale nikdy nevyjde je elegance a minimalismus, které zůstanou nadčasové navždy. Obzvlášť pokud se bavíme o doplňcích. Jedním takovým nadčasovým doplňkem jsou i nové hodinky Huawei Watch GT 4. Na zápěstí se jeví jako klasické hodinky, které oslní svým minimalistickým a zároveň velmi luxusním designem, uvnitř ale skrývají moderní chytré technologie.

Eleganci i podporu zdravého životního stylu nabízí nové chytré hodinky Huawei

Technologie
Experti z Univerzity Pardubice vytvořili 3D modely zmizelých památek v Litomyšli. Lidé tak znovu uvidí i židovsku synagogu.
Tým odborníků z Fakulty elektrotechniky a informatiky Univerzity Pardubice vyvinul aplikaci, díky níž mohou turisté vidět v ulicích Pardubic a v Litomyšli i památky, které již neexistují. Pomocí rozšířené reality a herních prvků si zájemci při prohlídce měst zobrazí zmizelé významné budovy a dozví se o nich zajímavé informace.

Experti Univerzity Pardubice oživují zmizelé památky i synagogu v Litomyšli

Svitavsko
Plně samoobslužné potraviny ve Starobrněnské ulici v Brně.
/ROZHOVOR/ Brňané mohou nově nakupovat zcela samostatně. Brněnská firma Get24 v červnu otevřela první plně samoobslužné potraviny v jihomoravské metropoli. Jak se v plně automatizované prodejně bez přítomnosti prodávajícího nakupuje, už za vás Deník otestoval. Více si o novém konceptu nakupování přečtěte v rozhovoru se spoluzakladatelem firmy Milanem Titlem.
7 fotografií

Autor první samoobslužné prodejny v Brně: Štvalo mě, že v noci nešlo nakoupit

Příběhy a rozhovory
Plně samoobslužné potraviny ve Starobrněnské ulici v Brně.
/ROZHOVOR/ Brňané mohou nově nakupovat zcela samostatně. Brněnská firma Get24 v červnu otevřela první plně samoobslužné potraviny v jihomoravské metropoli. Jak se v plně automatizované prodejně bez přítomnosti prodávajícího nakupuje, už za vás Deník otestoval. Více si o novém konceptu nakupování přečtěte v rozhovoru se spoluzakladatelem firmy Michalem Titlem.
7 fotografií

Autor první samoobslužné prodejny v Brně: Štvalo mě, že v noci nešlo nakoupit

Brněnsko
Může nás mobilní aplikace ochránit proti bodnutí komárem? Některé aplikace tvrdí, že ano.
Otravní komáři dokážou znepříjemnit každý večer, kdy vám svým nenechavým bzučením dávají jasně najevo, že budete brzy majitelem několika svědivých štípanců. Používáte repelenty, sázíte afrikány, ale i přesto se neubráníte komářímu bodnutí. Co tedy na komáry skutečně funguje? Řešení nabízí dokonce už i mobilní telefony. Jak dobře ale aplikace, které vás mají před komáry ochránit, fungují?
5 fotografií

Jak vás může mobil ochránit před komářím bodnutím? Nenechte se nachytat

Počítače a mobily
Redaktorka Deníku zkouší aplikaci anytime.cz
/REPORTÁŽ NA VLASTNÍ KŮŽI/ Je úterý dopoledne a já se chystám vyzkoušet novou brněnskou službu Anytime carsharing. Ta dosud fungovala pouze v Praze a Kladně, nedávno však padesát hybridních vozů značky Toyota mohli začít využívat také Brňané. Fenomén sdílení aut je podle Asociace českého carsharingu v tuzemsku stále oblíbenější. Z průzkumu vypracovaného pro společnost Car4way vyplývá, že počet jízd sdílenými auty loni narostl oproti roku 2021 o čtyřiapadesát procent, ujetá vzdálenost se navýšila o jednu třetinu a dosáhla tak pěti a půl milionu kilometrů. Vlastní auto se prý do deseti tisíc kilometrů za rok nevyplatí. Já si však dnes tuto službu vyzkouším vůbec poprvé.
6 fotografií

VIDEO: Brno má novou službu na poli sdílených aut. Odemyká je aplikace

Brněnsko
Zvíře v prostoru 3D
Volání, posílání textových zpráv, sledování videí, hraní her, nebo třeba fotografování. To jsou základní činnosti, ke kterým většina uživatelů používá mobilní telefony. Mobily však často umí mnohem více. Připravili jsme pro vás výběr pěti nejlepších funkcí, o kterých jste nejspíš nikdy neslyšeli, přesto vám dokážou usnadnit užívání telefonu, nebo zkrátka jen vykouzlit úsměv na tváři.

Pět vychytávek v mobilu, o kterých málokdo ví: Zvíře v obýváku i podivná minihra

Počítače a mobily
ženy na mateřské si oblíbily novou mobilní aplikaci Mamio
Narození dítěte je přelom v životě ženy. Vedle obrovské radosti se však mnohé matky postupně začnou cítit osaměle. Důvod? „Přestanou se vídat s kamarády. A přestože mají doma úžasné dítě i manžela, potřebují probrat věci, které najednou řeší a nemají s kým. Zvlášť to platí pro ženy, které se přestěhují do nového města, kde nikoho neznají a nemají kolem sebe rodinu,“ řekla Deníku psycholožka Martina Kavanová.

Proti osamělosti matek. Bezplatná aplikace Mamio nabízí nové kamarádky i rady

Česko
Přihlásit se do aplikace Lítačka lze různými způsoby.
Jak být v cíli v Praze a středočeském okolí co nedříve a za co nejnižší částku? Aplikace PID Lítačka představí v pilotním provozu novou funkci plánování tras, ovšem nejen pro cestující veřejnou dopravou, ale také pro řidiče, cyklisty a chodce. Praha teď hledá takzvané testery, lidi, kteří novou funkci v provozu ověří.

Aplikace Lítačka poradí, jak rychle a levně do cíle. Hledají se testeři

Praha