ŠTÍTEK: angína

Když je stav tepen vážný, začne se to projevovat nepříjemnými příznaky.
Ucpané cévy představují pro organismus vážnou zdravotní komplikaci. Mohou totiž bránit krvi, aby se dostala do životně důležitých částí těla, jako je srdce nebo mozek. Navíc jsou záludné, protože příznaky ucpání cév nebývají vždy zřejmé a mohou se projevit, teprve když člověku způsobí infarkt nebo mrtvici. Přečtěte si, čím se cévy ucpávájí. Dozvíte se také, jak poznat ucpané cévy a jaké problémy ucpané cévy způsobují.

Jak poznat ucpané cévy? Pro tělo jsou velkým rizikem, ale ochránit si je můžete

Zdraví
Spála. Ilustrační snímek
V Olomouckém kraji se mezi dětmi nebývale šíří spála. Za květen evidují zdravotničtí statistici 127 případů. Nejvíce v Česku. Nemoc trápí hlavně malé děti ve věku od pěti do devíti let. Přibývá také případů spálové angíny. Obě onemocnění se léči antibiotiky, kdy první volbou pro pediatra je penicilin. Ten je však stále dostupný omezeně.

Mezi dětmi na Olomoucku řádí spála. Léčbu ztěžují výpadky penicilinu

Zdraví
Spála. Ilustrační snímek
V Olomouckém kraji se mezi dětmi nebývale šíří spála. Za květen evidují zdravotničtí statistici 127 případů. Nejvíce v Česku. Nemoc trápí hlavně malé děti ve věku od pěti do devíti let. Přibývá také případů spálové angíny. Obě onemocnění se léči antibiotiky, kdy první volbou pro pediatra je penicilin. Ten je však stále dostupný omezeně.

Mezi dětmi v Olomouckém kraji řádí spála. Léčbu ztěžují výpadky penicilinu

Olomoucko
Chřipka zvyšuje zájem o domácí krevní testy. Ilustrační foto
Jsou nutná antibiotika, nebo ne? Otázka, kterou si teď kladou pacienti i lékaři. V čase viróz, chřipek a angín je kvůli nastavení léčby podstatné, zda má člověk virovou nebo bakteriální infekci. Zatímco na virózu a chřipku stačí paralen či acylpyrin, na angínu lékaři předepisují antibiotika. Lidé mohou charakter infekce orientačně zjistit na základě domácího CRP testu.
5 fotografií

Chřipka zvyšuje zájem o domácí krevní testy. Takzvaný CRP je ale jen orientační

Zdraví
Jitku trápí únavový syndrom. Na fotografii je s dvouletou dcerkou Aničkou, která je klidné a hlavně zdravé dítě
Jsou jich u nás desetitisíce a díky pandemii covidu se jejich počty pravděpodobně zvýší. O kom je řeč? O pacientech, kteří kvůli obrovské únavě a další spoustě přidružených vážných zdravotních potíží nedokážou v životě běžně fungovat. Vzdor tomu ale pro jejich nemoc nemají lékaři v Čechách, na rozdíl od některých jiných zemí, název konkrétní diagnózy. Únavový syndrom je totiž pořád jen „syndrom“.
22 fotografií

Únavový syndrom? Doktoři ženě nevěřili, ani když dočasně zcela ochrnula

Zdraví
Nemocné dítě - Ilustrační foto
Děti s průjmovými onemocnění, ale i angínami či záněty průdušek stále plní dětské oddělení Nemocnice AGEL v Ostravě-Vítkovicích. Vysoký počet hospitalizovaných dětských pacientů je podle odborníků důsledkem oslabeného imunitního systému po pandemii koronaviru. Řada dětí končí i na jednotce intenzivní péče. Novinářům to dnes sdělil mluvčí nemocnice Adam Knesl.  
11 fotografií

Průjmy, angíny, záněty. Ostravský lékař: Děti mají po covidu oslabenou imunitu

Ostravsko
Testování na koronavirus
Zatím není třeba se strachovat. Takový vzkaz vysílají čeští lékaři ohledně nové varianty omikronu BA.2. Ta se prvně objevila v Dánsku, nyní se rozjela v Německu a v Česku začne dominovat v průběhu jara. Varianta BA.2 se sice šíří o něco rychleji než ty předchozí, lidé ale mají vesměs lehký průběh. Pro Česko neznamená podle epidemiologa Romana Prymuly výrazný problém. „Příliš se neliší od předešlých variant. Řada zemí se s ní v pohodě srovnává,“ řekl Deníku.
19 fotografií

Nová varianta omikronu BA.2: Projevuje se jako angína či zánět dutin

Zdraví
Testování na Covid-19 na Vysočině. Ilustrační foto.
U praktických lékařů v těchto dnech drnčí telefony o sto šest. A to nejen kvůli koronaviru, ale i vzhledem k dalším obvyklým nemocem. Lidé mimo jiné řeší, jak odlišit možný koronavirus od dalších nemocí, především angíny a běžné chřipky či nachlazení. Lze je laicky rozeznat? Podle odborníků docela těžko. V případě angíny si například lékaři nechávají na dálku posílat fotografie mandlí. I koronavirus totiž může ze začátku vypadat jako angína.
16 fotografií

Bolest v krku, teplota, kašel. Jak poznat angínu, chřipku a koronavirus

Zdraví
Pohlavní choroby patří k onemocněním, za které se lidé obvykle stydí. Mnohdy je však jejich přenos nikoliv důsledkem promiskuity, ale náhody, která může postihnout kohokoli.
Pohlavní nemoci postihují lidstvo od nepaměti. Snad nikdy ale nevyvolávaly takovou hrůzu, jakou koncem 15. století vzbudila nová choroba zvaná morbus gallicus neboli syfilis. Evropu dobyla rychlostí blesku. Trvalo dlouho, než strach, zoufalství a devastující účinky samotného onemocnění mohly začít mírnit medikamenty. Jak ale varuje Týdeník Květy, pohlavní nemoci však coby reálné nebezpečí i společenské stigma přetrvávají dodnes – a v poslední době jsou opět na vzestupu.
17 fotografií

K pohlavní nemoci lze přijít jako slepý k houslím. I cizí ručník je rizikem

Zdraví
Písek – První zápas v nadstavbové skupině o 7. až 12. místo skončilo pro prvoligové basketbalisty BC Vysočiny nezdarem. Na půdě silného Písku drželi svěřenci trenéra Pešouta krok jen první poločas, pak začali úřadovat domácí, kteří si připsali jasné vítězství o 33 bodů.

Písek jihlavské basketbalisty na svém hřišti utahal

Ostatní sporty
V úterý 18. prosince byla podepsána smlouva na dodávku 16 protiletadlových kompletů.
Strakonice - Náměstek ministra obrany pro řízení Sekce vyzbrojování a akvizic Daniel Koštoval, ředitel Sekce podpory Ministerstva obrany generálmajor Jaromír Zůna a zástupce společnosti SAAB Dynamics AB Kristian Wallin 18. prosince symbolicky v prostorech 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích podepsali smlouvu na dodávku 16 kompletů protiletadlového raketového systému RBS-70NG (nové generace).
8 fotografií

Ve Strakonicích podepsali smlouvu na nové zbraňové systémy

Strakonicko
Hokejista Peter Mueller (v bílém).
Brno - Chyběl, a to hodně. Petera Muellera po prvních třech odehraných kolech hokejové extraligy skolila angína a Kometa gólově tápala. Bez Američana v sestavě se ve třech duelech střelecky prosadila jen čtyřikrát, jeho kumpáni z první lajny Petr Holík a Martin Zaťovič střádali. Jen co vykurýroval třicetiletý forvard nemoc, tak se produktivita brněnského celku raketově zvedla, zejména pak první lajny.

Pozvedl vadnoucí ofenzivu Komety. Mueller se po angíně vrátil ve velkém stylu

Hokej
Ilustrační foto
Jičínsko - Horečka, neustupující bolest zad, ledvin, zubů, dávivý kašel, to je jen malý výčet potíží, které nás bezodkladně ženou k lékaři. V týdnu můžeme vyhledat svého obvodního doktora, ale kam zamířit o víkendu, když nemáme auto a nechceme volat záchranku?

Packým pomůže od bolesti město

Jičínsko
SK Hřebeč - FK Kosoř 2:0 (0:0), I. A. tř., 28. 10. 2017
Hřebeč /FOTOGALERIE/ - Vedoucí celek fotbalové I. A třídy ze Hřebče přivítal o víkendu na svém hřišti dalšího z nováčků - Kosoř. Utkání nevalné úrovně skončilo zaslouženým vítězstvím lídra 2:0, když se prosadili v 60. minutě Křenek (o poločase vysunutý z místa pravého obránce na hrot) a v nastaveném čase Sedláček.
34 fotografií

Gibiš nechytil angínu jen zázrakem. Stínem je zranění Pleyera

Fotbal
Jan Ilašenko
Kladno – První čtvrtinu základní části II. ligy zakončí hokejisté Řisut v sobotu domácím zápasem s Trutnovem (18.00). Svěřenci trenérů Martina Procházky a Martina Kašáka po deseti kolech uzavírají tabulku, přičemž vstřelili nejméně branek a nejvíc jich obdrželi!

Na Trutnov se Švihálkem

Hokej