ŠTÍTEK: Angola

Přenosný přijímač Mánes Color názvem odkazoval na vůbec první televizory, které se u nás od druhé poloviny padesátých let vyráběly v masovém měřítku.
První měsíc jara 1984 ještě pořád přál lyžařům, i když se v nížinách oteplilo – natolik, že na Nových Mlýnech roztál led a nádrž začala vydávat denně další stovky metráků ryb uhynulých kvůli jedům uniklým z chemičky Jungbunzlauer v rakouském Pernhofenu. Panovalo sucho, a tak čistých vod, které by ekologickou havárii mírnily, se nedostávalo. Na to, že je vláhy málo, si stěžovali samozřejmě i zemědělci, kterým začaly jarní práce. A kontroly – přinejmenším na Slovensku – ukázaly, že stav závlahových systémů v družstvech a na statcích je katastrofální. Čas přitom kvapil – vždyť výlohy a nástěnky se ani nestačily vzpamatovat z tíhy plakátů k vítěznému únoru a už dostaly naloženu další porci, tentokrát k MDŽ. A od únosu československých občanů v Angole už uplynul rok a že bylo to jaro, bez sobotních směn Národní fronty se to neobešlo.
44 fotografií

V březnu 1984 soudruzi slíbili 350 tisíc trenýrek. Ale chyběla čočka a filé

Historie
Bývalí studenti z Československa v Angole
Na terase luandského hotelu Presidente zněla v úterý odpoledne pouze čeština. A to přesto, že většina hostů recepce pořádané ministrem zahraničí Janem Lipavským byli Angolané. Angola je totiž zemí, kde zřejmě nejvíce obyvatel na africkém kontinentu mluví česky. Kdyby chtěl Lipavský pozvat všechny, musel by si pronajmout menší sportovní halu. Počet angolských studentů, kteří především v osmdesátých a devadesátých letech minulého století studovali na vládní stipendia v Československu a České republice, se podle odhadů pohybuje kolem tisíce.
16 fotografií

Angola mluví česky. Na rozdíl od Čechů totiž nezapomněla

Svět
Pamětnice Milada Jurásková s týmem ZŠ Mikulčice
/FOTOGALERIE/ Skoro dvě stovky diváků sledovaly v úterý 28. března slavnostní ukončení projektu Příběhy našich sousedů Hodonínsko. Projekt organizovala již po druhé Paměť národa Jižní Morava, regionální pobočka Post Bellum, a to díky podpoře měst Hodonín, Kyjov a Strážnice a obcí Mikulčice, Prušánky, Šardice a Vnorovy. Prezentaci žákovských týmů hostilo kyjovské Kino Panorama.
16 fotografií

Bombardování i drama v Angole. Školáci z Hodonínska přinesli příběhy sousedů

Čtenář reportér
Poslední zadržovaní Čechoslováci při svém propouštění, které pomohl zprostředkovat Červený kříž
Před 40 lety začalo jedno z největších dramat v poválečné historii našeho státu. Povstalecká organizace Unita, bojující proti tehdejší angolské vládě, přepadla 12. března 1983 angolské městečko Alto Catumbelo, postřílela několik místních milicionářů a zajala 66 československých občanů, kteří tam pracovali na obnovení papírny. Následoval vyčerpávající, více než třináctisetkilometrový pochod Afrikou na základnu Unita. Všichni nedošli.
7 fotografií

Největší únos Čechoslováků v dějinách: Děsivý pochod Afrikou nepřežili všichni

Svět
Peter Sabadka, trenér Házená Kynžvart.
/HÁZENÁ/ První polovinu MOL ligy mají házenkářky Kynžvartu za sebou. Na kontě mají vyrovnanou bilanci, v jedenácti vystoupeních dosáhly na pět výher, jeden nerozhodný výsledek a pětkrát pak házenkářská družina pod velením kouče Petera Sabadky odešla z palubovky poražena. K tomu pak přidaly hráčky Kynžvartu postup do osmifinále European Cupu, když vyřadily po velkém boji Ankaru. Jak hodnotil první část ligové soutěže slovenský trenér ve službách Kynžvartu, co ho potěšilo a co jeho výběr čeká v nejbližších dnech, to přiblížil v exkluzivním rozhovoru Deníku.
22 fotografií

Házenkářky Kynžvartu jsou opět v plné zbroji, čeká je MOL liga i Evropský pohár

Házená
Meghan Markle
Už dnes 15. prosince se diváci dočkají premiéry dalších tří dílů z šestidílné dokumentární série streamovací platformy Netflix o vévodovi a vévodkyni ze Sussexu, kteří se rozhodli odkrýt nejen zákulisí svého vztahu, ale i některé věci týkající se fungování královské rodiny a také médií vůči nim samotným. Z dostupného traileru je patrné, že Harry s Meghan se budou tentokrát mnohem víc strefovat do Buckinghamského paláce a odhalí řadu překvapivých informací, které tak zoufale chyběly v prvních třech dílech.
10 fotografií

Meghan: Byla jsem krmení pro vlky. Další díly o Harrym a jeho ženě přitvrzují

Společnost
Monika Machačová
Letošní rok jí vyšel. Nejdříve získala s olomouckou Zorou bronzové medaile v MOL lize, potom si zahrála na mistrovství světa juniorek a nyní již za tým z hanácké metropole nastupuje poměrně pravidelně a společně se svými spoluhráčkami bojuje o účast v play-off. Devatenáctiletá Monika Machačová zkrátka intenzivně pracuje na tom, aby se v budoucnu stala jednou z top českých hráček.

Machačová: V Zoře máme na čem stavět, mistrovství světa byla skvělá zkušenost

Házená
Letoun amerických vojenských sil, který se 13. září 1997 srazil nad Namibií s Tupolevem Tu-154M německého letectva
Bylo zřejmě jen otázkou času, kdy se to stane. Rok před katastrofou označila Mezinárodní federace asociací pilotů leteckých linek tři čtvrtiny vzdušného prostoru nad Afrikou za kriticky nevyhovující z hlediska bezpečnosti. Situace byla tak vážná, že v témže roce nahlásili jihoafričtí piloti při letech nad Afrikou více než 70 případů nebezpečného míjení blízkého srážce. V neděli 13. září 1997 štěstí došlo. A přišla kolize.
4 fotografie

Mrazivé svědectví z černé skříňky: Srážku letadel posádka přežila, pád už ne

Svět
Vladana Gomes Adolfo, rodačka z Ostravy se provdala za Angolana a již několik let žije a podniká v hlavním městě Luandě.
/FOTOGALERIE/ Zhruba před rokem vydala svou první knihu. Sepsala svůj vlastní životní příběh. Vladaně Gomes Adolfo je 49 let. Pochází z Ostravy, ale už šest let žije a podniká v hlavním městě Angoly - v Luandě. Svého rozhodnutí opustit Česko nelituje, Afrika byla vždy jejím snem. Odjezdem ale opustila svou rodinu i přátelé. I kvůli nim proto nyní vydává další knihu, kde se jim snaží přiblížit historii a současnost nového domova.
23 fotografií

Život a láska v Africe: Rodačka z Ostravy chystá další knihu a setkání s čtenáři

Ostravsko
České házenkářky porazily na mistrovství světa juniorek Rumunsko.
Postupový klíč byl před posledním utkáním v základní skupině mistrovství světa házenkářek do 20 let neúprosný. Aby mohly Češky slavit postup, musely zvítězit na Rumunkami nejméně o sedm gólů. Jednalo se o nelehký cíl proti favorizovanému soupeři, kterého juniorky zatím nikdy neporazily. Díky fantastické obraně a parádní střelbě však Češky udržely nezbytný sedmibrankový náskok a senzace byla na světě.
12 fotografií

Házenkářská senzace. Famózní výkon poslal juniorky do další fáze šampionátu

Ostatní sporty
Zápas Filip Grznár z Plzně vs Frederico Komuenha z Bruntálu byl vrcholem programu večera I Am Fighter. Vyhrál Komuenha.
„Bývalý vězeň si to rozdá s kontroverzním kulturistou,“ prezentovala média zápas v kleci Grznár vs. Komuenha. Megadrsňák z Bruntálu Frederico Komuenha ve svém prvním profesionálním zápase MMA posadil Grznára na hýždě technickým knockoutem ve druhém kole.

VIDEO: Megadrsňák z Bruntálu knockoutoval Grznára

Bruntálsko
Fotbalisté Baníku Ostrava (zleva) Nemanja Kuzmanovič a Gigli Ndefe.
/ROZHOVOR/ Nikdy nehrál a trvale nežil mimo Nizozemsko a Belgii. Až do roku 2019, kdy sice s Waalwijkem postoupil do nejvyšší holandské ligy, ale rozhodl se odejít. Zvolil Česko, Karvinou. A nelituje. Zapadl po životní i fotbalové stránce. Loni v lednu se navíc obránce Gigli Ndefe přesunul na ještě prestižnější adresu do Baníku Ostrava, kde věří v pronikavý úspěch. Pro Deník se v obsáhlém rozhovoru rozpovídal nejen o fotbalových tématech.
45 fotografií

Ndefe o Baníku i Češích: Měl jsem obavy, ale jsou milí. Poznávají mě, což potěší

FORTUNA:LIGA
Fotbalisté Baníku Ostrava (zleva) Nemanja Kuzmanovič a Gigli Ndefe.
/FOTOGALERIE/ Nikdy nehrál a trvale nežil mimo Nizozemsko a Belgii. Až do roku 2019, kdy sice s Waalwijkem postoupil do nejvyšší holandské ligy, ale rozhodl se odejít. Zvolil Česko, Karvinou. A nelituje. Zapadl po životní i fotbalové stránce. Loni v lednu se navíc obránce Gigli Ndefe přesunul na ještě prestižnější adresu do Baníku Ostrava, kde věří v pronikavý úspěch. Pro Deník se v obsáhlém rozhovoru rozpovídal nejen o fotbalových tématech.
45 fotografií

Ndefe o Baníku i Češích: Měl jsem obavy, ale jsou milí. Poznávají mě, což potěší

FORTUNA:LIGA
Fotbalisté Baníku Ostrava (zleva) Nemanja Kuzmanovič a Gigli Ndefe.
/FOTOGALERIE/ Nikdy nehrál a trvale nežil mimo Nizozemsko a Belgii. Až do roku 2019, kdy sice s Waalwijkem postoupil do nejvyšší holandské ligy, ale rozhodl se odejít. Zvolil Česko, Karvinou. A nelituje. Zapadl po životní i fotbalové stránce. Loni v lednu se navíc obránce Gigli Ndefe přesunul na ještě prestižnější adresu do Baníku Ostrava, kde věří v pronikavý úspěch. Pro Deník se v obsáhlém rozhovoru rozpovídal nejen o fotbalových tématech.
45 fotografií

Ndefe o Baníku i Češích: Měl jsem obavy, ale jsou milí. Karviné přeji záchranu

FORTUNA:LIGA
 Vladaně Gomes Adolfo je 48 let. Pochází z Ostravy, ale už pět let žije v Africe.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Vladaně Gomes Adolfo je 48 let. Pochází z Ostravy, ale už pět let žije v Africe, a to v hlavním městě Angoly - v Luandě, o které se říká, že je nejdražším městem pro život cizinců. Vladana své děti i vnoučata má v Česku. I kvůli nim se sem pravidelně vrací a rozhodla se o životě na druhém kontinentě napsat knihu. Nejen o krásách krajiny, ale i o realitě běžného života v africkém paneláku.
21 fotografií

Z Ostravy do Afriky. Ve čtyřiceti změnila svůj život, dnes si v Angole plní sny

Cestujeme
 Vladaně Gomes Adolfo je 48 let. Pochází z Ostravy, ale už pět let žije v Africe.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Vladaně Gomes Adolfo je 48 let. Pochází z Ostravy, ale už pět let žije v Africe, a to v hlavním městě Angoly - v Luandě, o které se říká, že je nejdražším městem pro život cizinců. Vladana své děti i vnoučata má v Česku. I kvůli nim se sem pravidelně vrací a rozhodla se o životě na druhém kontinentě napsat knihu. Nejen o krásách krajiny, ale i o realitě běžného života v africkém paneláku. Jak dnes říká: „I se čtyřicítkou na krku a vráskami na čele můžete změnit svůj život a pořádně si ho ještě užít. Afrika je nádherná země, s krásnou přírodou a se spoustou možností pro experimenty i objevy.“ Kniha ponese název Na Afriku zapomeň a nakladatelství Alpress chystá její vydání ještě letos.
21 fotografií

Z Ostravy do Afriky: Život změnila ve 40, teď si v Angole plní sny a píše knihu

Ostravsko
V lyském evangelickém kostele vystoupila africko - česká desetičlenná skupina Nsango malamu.
Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Lysé nad Labem připravil výjimečný koncert, který představil africkou hudbu. V místním evangelickém kostele vystoupila africko - česká desetičlenná skupina Nsango malamu. Tento název lze volně přeložit jako Dobrá zpráva nebo také Evangelium. Podle slov interpretů totiž každá zpráva - nsango, zvláště pak ta dobrá - malamu potřebuje také svého posla. A skupina chce prostřednictvím svých vystoupení takové zprávy hlásat a předávat.
18 fotografií

OBRAZEM: V kostele zněly africké rytmy a melodie

Volný čas
Caga Tío
Vánoce – anglicky – Christmas, dánsky – Jul, finsky – Joulu, francouzsky – Noel, chorvatsky – Bozic, španělsky – Navidat, japonsky – Kurisumasu, maďarsky – Karácsony, portugalsky – Natal, rusky – Ražderstvó, rumunsky – Graciun, německy – Wiehnachten, řecky – Christouyena či v arabštině Id al-milad – se oslavují téměř po celém světě. Jako narození Ježíše Nazaretského se tento svátek slaví již od první čtvrtiny 4. století.

Letem vánočním světem…

Čtenář reportér
Caga Tío
Vánoce – anglicky – Christmas, dánsky – Jul, finsky – Joulu, francouzsky – Noel, chorvatsky – Bozic, španělsky – Navidat, japonsky – Kurisumasu, maďarsky – Karácsony, portugalsky – Natal, rusky – Ražderstvó, rumunsky – Graciun, německy – Wiehnachten, řecky – Christouyena či v arabštině Id al-milad – se oslavují téměř po celém světě. Jako narození Ježíše Nazaretského se tento svátek slaví již od první čtvrtiny 4. století.

Letem vánočním světem…

Čtenář reportér
Caga Tío
Vánoce – anglicky – Christmas, dánsky – Jul, finsky – Joulu, francouzsky – Noel, chorvatsky – Bozic, španělsky – Navidat, japonsky – Kurisumasu, maďarsky – Karácsony, portugalsky – Natal, rusky – Ražderstvó, rumunsky – Graciun, německy – Wiehnachten, řecky – Christouyena či v arabštině Id al-milad – se oslavují téměř po celém světě. Jako narození Ježíše Nazaretského se tento svátek slaví již od první čtvrtiny 4. století.

Letem vánočním světem…

Čtenář reportér
Caga Tío
Vánoce – anglicky – Christmas, dánsky – Jul, finsky – Joulu, francouzsky – Noel, chorvatsky – Bozic, španělsky – Navidat, japonsky – Kurisumasu, maďarsky – Karácsony, portugalsky – Natal, rusky – Ražderstvó, rumunsky – Graciun, německy – Wiehnachten, řecky – Christouyena či v arabštině Id al-milad – se oslavují téměř po celém světě. Jako narození Ježíše Nazaretského se tento svátek slaví již od první čtvrtiny 4. století.

Letem vánočním světem…

Čtenář reportér