ŠTÍTEK: Anthony Quinn

Anthony Quinn: 21. dubna 1915 – 3. června 2001
Přestože si herec Anthony Quinn vystavěl impozantní filmovou kariéru od základů ve Spojených státech, kde žil od pacholecích let, jen v menšině ze svých více než 150 filmů hrál Američana. Mohl za to jeho exotický, blíže nezařaditelný vzhled, že hrál Jihoevropany, indiány, Araby, dokonce i Eskymáka. A samozřejmě Mexikánce. Mohla za to jeho živočišnost, tak vzdálená americkému puritánství. A přirozeně za to mohla i čivava.

Anthony Quinn: Transatlantický záletník odmítal hrát starce, tak raději maloval

Společnost
Masivní exploze obytného vozu v centru amerického Nashvillu
Od exploze obytného vozu, která na Štědrý den otřásla centrem Nashvillu, uběhlo několik dní a vyšetřovatelé stále neznají motiv činu. Jisté je jen to, že sebevražedným atentátníkem byl 63letý Anthony Quinn Warner, na nějž jeho sousedé vzpomínají jako na samotáře. Výbuch zranil osm osob a poškodil čtyřicet budov, včetně zdejšího sídla americké telekomunikační společnosti AT&T. 
7 fotografií

Budu slavný, řekl atentátník z Nashvillu sousedovi. Policie rozplétá jeho motiv

Svět
Výbuch v centru Nashvillu
Třiašedesátiletý Anthony Quinn Warner, kterého policie podezírala z pátečního bombového útoku ve městě Nashville ve státu Tennessee, při explozi zahynul. DNA nalezená na místě činu odpovídá vzorkům DNA odebraným v domově podezřelého, uvedl dnes podle agentury Reuters představitel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Douglas Korneski. Nikdo další podle něj nebyl do útoku zapojen. Motiv zůstává nadále neznámý.  

Exploze v Nashvillu byla sebevražedným atentátem, ukázalo vyšetřování

Svět
Alcatraz je jedním z nejznámějších vězení na světě. Fascinaci veřejnosti si vysloužil svým umístěním na ostrově i pověstí zařízení, z nějž není možnost utéct.
Na světě není moc známějších věznic, než je proslulá "Skála", neboli věznice Alcatraz stojící na ostrově v sanfranciském zálivu, na dohled od neméně slavného mostu Golden Gate. Seděl v ní Al Capone i slavný "Ptáčník", vůbec nejvíc ji proslavil rafinovaně promyšlený vězeňský útěk. Do amerických dějin se však zapsala i jinými událostmi. Třeba tím, že ji před 50 lety na 19 měsíců násilně obsadili američtí Indiáni.
14 fotografií

Do nitra Alcatrazu: Slavná věznice děsila k smrti, samotku okusil nejeden vrah

Svět
Americký herec Anthony Quinn.
New York/Praha - Americký filmový a divadelní herec Anthony Quinn, který se narodil před sto lety, 21. dubna 1915, se do srdcí diváků navždy zapsal jako legendární představitel Řeka Zorby. Během skoro šest desítek let dlouhé kariéry natočil přes 100 filmů a obdržel dva Oscary. Pro Quinna byl Zorba něco víc než jen film. "Já jsem Zorba," prohlásil o své osudové roli.

Před 100 lety se narodil americký herec Anthony Quinn

Film a televize
Sophia Lorenová.
Řím - Živelné a temperamentní, ale i noblesní a tajemné jsou filmové hrdinky v podání italské herečky Sophie Lorenové, která 20. září oslaví osmdesátiny. Ve stovce rolí, z nichž některé se řadí ke zlatému fondu světové kinematografie (mimo jiné Hausbót, Včera, dnes a zítra nebo Manželství po italsku), dokázala vyjádřit stejně dobře postavy tragické i komické.

Italská herečka Sophia Lorenová slaví osmdesátiny

Film a televize
Dalibor Tolaš v titulní roli a Stanislava Topinková–Fořtová jako Hortensie při zkoušce muzikálu Řek Zorba v plzeňském Komorním divadle
Plzeň - Třicet let bylo režisérovi Petru Novotnému, když nastudoval světově proslulý muzikál Řek Zorba v plzeňském Divadle J. K. Tyla poprvé. To se psal rok 1979. O dvacet let později se k němu vrátil v Hudebním divadle v Karlíně a nyní opět v Plzni. Premiéru bude mít jeho nová inscenace zítra večer na scéně plzeňského Komorního divadla.

Zorba přichází opět s vírou v život

Volný čas
Ilustrační foto
Opava - Federico Fellini je společně s Luchinem Viscontim a Michelangelem Antonionim řazen do triumvirátu největších filmových režisérů, jež se podíleli na utváření podoby italské kinematografie.

Felliniho Amarcord ve filmovém klubu

Volný čas