ŠTÍTEK: Antverpy

Zoopark v České Skalici slavil rok své existence. Párek lemurů pokřtila i starostka. Tváří Zooparku je opičák Leoš.
/FOTO, VIDEO/ Jakub a Adélka - to jsou jména dvou nejnovějších přírůstků v českoskalickém Zooparku, který v minulých dnech oslavil rok své existence. Nová jména patří lemurům kata, párku sympatických primátů s pruhovaným ocasem. Děti, které dnes a zítra přijdou v doprovodu dospělé osoby a ukážou u vstupu své vysvědčení, tak mají v dnes a v sobotu 29. června vstup zdarma.
34 fotografií

Zoopark zve děti s vysvědčením zadarmo, největším šoumenem je ale opičák Leoš

Náchodsko
Cestování vlakem, ilustrační snímek.
Z Ústí nad Labem přímým vlakem do Beneluxu? Dnes, v úterý 26. března v 9.37 hodin dorazí poprvé na hlavní nádraží do Ústí přímý noční vlakový spoj European Sleeper z Bruselu, Antverp, Rotterdamu a Amsterdamu. Ceny jízdenek začínají v jednom směru na 39 eurech, zpáteční jízdenky pak dopravce nabízí za ceny od 69 eur.

Ústí nad Labem získalo přímé vlakové spojení s Amsterdamem a Bruselem

Ústecko
Cestování vlakem, ilustrační snímek.
Z Děčína přímým vlakem do Beneluxu? Dnes, v úterý 26. března dorazil poprvé na hlavní nádraží do Děčína přímý noční vlakový spoj European Sleeper z Bruselu, Antverp, Rotterdamu a Amsterdamu. Ceny jízdenek začínají v jednom směru na 39 eurech, zpáteční jízdenky pak dopravce nabízí za ceny od 69 eur.

Děčín získal přímé vlakové spojení s Amsterdamem a Bruselem

Děčínsko
Trosky školy Saint-Vincent v belgickém Mortselu po bombardování v dubnu 1943. Za školou stál kostel svatého Kříže. Jeden z jeho štítů se propadl, všechna vitrážová okna a nábytek v kostele byly zcela zničeny a hlavní věž byla těžce poškozena.
Během druhé světové války došlo několikrát i k tragickým omylům. Jeden z nejtíživějších poznamenal datum 5. dubna 1943. Americké bombardovací letectvo ten den svrhlo bomby na belgické město Mortsel, které zaměnilo za kilometr vzdálenou továrnu, pracující v onom roce pro zbrojní účely hitlerovského Německa. Výsledkem byla bohužel zkáza města a smrt 936 lidí, z toho více než 250 dětí.
6 fotografií

Americké bombardéry se za války spletly o kilometr. Výsledek byl katastrofální

Svět
Částice viru opičích neštovic
Pražští hygienici potvrdili sedmý případ opičích neštovic v ČR. Hygienická stanice hlavního města o tom ve středu informovala v tiskové zprávě. Hygienici zahájili epidemiologické šetření, aby zjistili kontakty nakaženého. První případy opičích neštovic se mimo země jejich běžného výskytu začaly objevovat v polovině května, ČR první zaznamenala 24. května a celkem šest do 1. června.
3 fotografie

Česko má sedmý případ nákazy opičími neštovicemi. Objevil se v Praze

Zdraví
Částice viru opičích neštovic.
V Praze byl potvrzen šestý případ opičích neštovic. ČTK o tom ve středu informoval mluvčí Hygienické stanice Hlavního města Prahy Zbyněk Boublík. Osoba ve věku 34 let s občanstvím jedné ze zemí EU je podle něj po vyšetření na specializovaném oddělení nemocnice v domácí izolaci. První případ v ČR Státní zdravotní ústav (SZÚ) předběžně potvrdil před osmi dny. Odborníci tvrdí, že riziko šíření v populaci je nízké.

Šestý případ opičích neštovic v Praze: Cizinec skončil v domácí izolaci

Praha
Astronaut na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).
Již více než 60 let uplynulo od první cesty člověka do vesmíru a více než 55 let od chvíle, kdy poprvé vystoupil z kosmické lodi do otevřeného vesmírného prostoru. O působení vesmírného prostředí na lidský organismus však stále ještě nevíme všechno. Jeden z posledních objevů se týká lidského mozku: nový výzkum ukázal, že astronautům funguje jinak, protože u nich dochází k přepojení mozkových neuronů.
8 fotografií

Astronautům se přepíná mozek, v bílé hmotě dochází k významným změnám

Věda a technika
Dnešní Mariánské náměstí před rozšířením města podle významného regulačního plánu.
Rok 1871 byl pro rozvoj města Znojma významný dokončením železniční dráhy a rozhodnutím městského zastupitelstva o rozšíření města a jeho regulaci. Výstavbou nádražních budov byl pověřen asistent Polytechnického Institutu ve Vídni architekt Josef Slowak. Ještě v dubnu 1869 představil Asociaci rakouských inženýrů a architektů vlastní projekt Justičního paláce v Antverpách, ale během roku se přestěhoval do rodného města a věnoval se železničnímu stavitelství. Započal s výstavbou budov pro zaměstnance železnice, které dokončil v březnu 1870.

Rok 1871 přivedl do Znojma dráhu a zastupitelé rozhodli o rozšíření města

Čtenář reportér
Unikátní vlámskou šperkovnici z poloviny 17. století obloženou přírodní želvovinou, s mosaznými a pozlacenými prvky, nedávno do původního stavu obnovili restaurátoři. Je skvostem sbírek na Státním zámku v Rájci nad Svitavou na Blanensku.
/FOTOGALERIE/ Cenné dokumenty, šperky a možná i milostná korespondence. To vše zřejmě šlechta v minulosti ukládala do bohatě zdobeného kabinetu z modřínového dřeva. Unikátní vlámskou šperkovnici z poloviny 17. století obloženou přírodní želvovinou, s mosaznými a pozlacenými prvky, nedávno do původního stavu obnovili restaurátoři. Je skvostem sbírek na Státním zámku v Rájci nad Svitavou na Blanensku. 
29 fotografií

VIDEO: Rájecký zámek zdobí unikátní šperkovnice. Možná skrývala milostné dopisy

Regiony
Unikátní vlámskou šperkovnici z poloviny 17. století obloženou přírodní želvovinou, s mosaznými a pozlacenými prvky, nedávno do původního stavu obnovili restaurátoři. Je skvostem sbírek na Státním zámku v Rájci nad Svitavou na Blanensku.
/FOTOGALERIE/ Cenné dokumenty, šperky a možná i milostná korespondence. To vše zřejmě šlechta v minulosti ukládala do bohatě zdobeného kabinetu z modřínového dřeva. Unikátní vlámskou šperkovnici z poloviny 17. století obloženou přírodní želvovinou, s mosaznými a pozlacenými prvky, nedávno do původního stavu obnovili restaurátoři. Je skvostem sbírek na Státním zámku v Rájci nad Svitavou na Blanensku. Připomíná rod Salmů.
29 fotografií

VIDEO: Rájecký zámek zdobí unikátní šperkovnice. Možná skrývala milostné dopisy

Blanensko
Samice s prvním ostravským mládětem hrocha, rok 1972.
/FOTOGALERIE/ Převlečená velryba nebo říční kůň? V obou případech je řeč o hroších. Den po svátku zamilovaných, 15. února, mají svůj den tato majestátní zvířata. Připomíná si ho rovněž ostravská zoologická zahrada, která hrochy chová více než 50 let, 15 let řídí jejich chov v Evropě a hroch je i jejím erbovním zvířetem.
27 fotografií

VIDEO: Hroši mají svátek. Slaví i Zoo Ostrava, podívejte se na 50 let chovu

Zvířecí deník a chovatelství
Mládě hrocha v ZOO Ostrava, 18. srpna 2020 v Ostravě.
/FOTOGALERIE/ Na svět okolo sebe si zvyká mládě hrocha obojživelného, které se minulý měsíc narodilo v ostravské zoologické zahradě. Pavilon Tanganika byl kvůli radostné události pro veřejnost od 24. července uzavřen. Klid totiž potřebovalo nejen mládě, ale také mladá maminka, pro kterou šlo o rodičovskou premiéru.
8 fotografií

PODÍVEJTE SE: Mládě hrocha si získalo celou Ostravu

Ostravsko