ŠTÍTEK: Arabský poloostrov

Žralok tygří, který může dorůst až pěti metrů, se během dne ke korálovým útesům prakticky nepřibližuje, takže se s ním člověk jen setká jen zřídkakdy.
Rudé moře je vnitřní moře Indického oceánu mezi Arabským poloostrovem a Afrikou. Mezi turisty je oblíbené především díky čistotě a bohatému podmořskému životu. Ale pozor, někteří mořští živočichové jsou sice krásní a lze se k nim přiblížit i jen na pár centimetrů, ale o to více mohou být pro člověka nebezpeční. Rejnoky, žraloky a hvězdice možná znáte, ale ublížit vám mohou i na první pohled bizarní ropušnice.
5 fotografií

Nejhorší zabijáci v Rudém moři. Turisté často netuší, kolem čeho mohou plavat

Do světa
Čtyři stovky krav ubytovaných v robotické stáji si dělají co chtějí. Nemají žádný zavedený režim - mohou pít a jíst dle libosti, rovněž tak z ležení je nikdo nevyhání.
Rtuť teploměru se usídlila nad magickou třicítkou a kdo může, hledá stín. Chovatelé skotu (a zejména toho dojeného) nejsou z vysokých teplot rozhodně nadšení. Podle předsedy ZD Ostaš Jaroslava Láda je optimální teplota pro krávy v rozmezí od -5 do +15 stupňů, což je na hony vzdáleno od nynějších veder. Ale i tak čtyři stovky produkčních krav ubytovaných v robotické stáji spokojeně leží, chladí se, pijí, jí, drbou se a sprchují.
7 fotografií

VIDEO: I ve vedru to ve stáji luftuje, krávy mají k dispozici sprchu i větráky

Náchodsko
Utkání 30. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Slovan Liberec, 28. dubna 2024, Ostrava. Paixao Da Silva Ewerton z Ostravy.
Jak v minulém týdnu předesílal Deník, Ewerton začne přípravu v ostravském Baníku. Sedmadvacetiletý Brazilec dostal od pražské Slavie povolení, aby se na nový ročník chystal na Bazalech pod vedením Pavla Hapala, nicméně že zde bude i v samotné sezoně, je značně nejisté. Na stole Jihoameričanovi má ležet lákavá nabídka ze Saúdské Arábie. Zároveň je jasné, že novým asistentem u A-týmu Slezanů bude Michal Šmarda, který v realizačním týmu nahradí Jiřího Nečka.
40 fotografií

Ewerton má nabídku z Arábie, přípravu ale začne v Baníku. Hapal zná asistenta

FORTUNA:LIGA
Hana Šlechtová z Úpice pracuje jako zdravotní sestra na Královské klinice v Saúdské Arábii. V rodné Úpici představila svoji knihu Nejsem jenom sestra.
/ROZHOVOR/ „Do Saúdské Arábie jsem šla pracovat kvůli penězům,“ otevřeně přiznává Hana Šlechtová. Zdravotní sestra z Úpice na Trutnovsku pracuje čtvrtým rokem v královské nemocnici v Džiddě. Absolventka trutnovské zdravotnické školy si plní sen každého zaměstnance v Česku. Má pohádkových 55 dní dovolené, 30 sick days (zdravotní volno), bydlení zdarma, placené letenky, trojnásobnou mzdu než jakou brala v pražském Motole, třináctý plat, bonus za podepsání smlouvy, dobrovolné přesčasy.
27 fotografií

Česká zdravotní sestra prožívá sen v Arábii. Má 55 dní dovolené a 30 sick days

Regiony
Hana Šlechtová z Úpice pracuje jako zdravotní sestra na Královské klinice v Saúdské Arábii. V rodné Úpici představila svoji knihu Nejsem jenom sestra.
/ROZHOVOR/ „Do Saúdské Arábie jsem šla pracovat kvůli penězům,“ otevřeně přiznává Hana Šlechtová. Zdravotní sestra z Úpice na Trutnovsku pracuje čtvrtým rokem v královské nemocnici v Džiddě. Absolventka trutnovské zdravotnické školy si plní sen každého zaměstnance v Česku. Má pohádkových 55 (!) dní dovolené, 30 sick days (zdravotní volno), bydlení zdarma, placené letenky, trojnásobnou mzdu než jakou brala v pražském Motole, třináctý plat, bonus za podepsání smlouvy, dobrovolné přesčasy.
27 fotografií

Česká zdravotní sestra prožívá sen v Arábii. Má 55 dní dovolené a 30 sick days

Krkonoše
Tomáš Hovorka - Dakar 2024.
/ROZHOVOR/ Pro české barvy úspěšného 46. ročníku Rallye Dakar se zúčastnil také TOMÁŠ HOVORKA, učitel ze Střední školy technické a řemeslné v Novém Bydžově. Na nejslavnějším vytrvalostním závodě terénních vozidel v Saúdské Arábii byl podruhé – loni jako mechanik, letos v roli navigátora. Spolu s Janem Vinšem tvořili posádku automobilu Mitsubishi Pajero v kategorii Classic. Zpočátku se jim dařilo, ale poté, co jejich vůz dostal několik těžkých ran, byli rádi, že věhlasný podnik vůbec dokončili. Cílem ale bylo dostat auto na rampu a to splnili.
23 fotografií

Loni mechanik, letos navigátor. Hovorka o Dakaru, rozbitém autu i noci v poušti

Ostatní sporty
Karim Benzema dává po 14 letech sbohem Realu Madrid.
Kapitán Karim Benzema po čtrnácti letech opustí Real Madrid, s nímž získal 25 trofejí. Španělský klub potvrdil odchod pětatřicetiletého francouzského fotbalisty a držitele Zlatého míče krátce před posledním zápasem ligové sezony, v němž Real vpodvečer přivítá Bilbao. Podle médií by mohl zamířit do Saúdské Arábie, kde působí jeho bývalý hvězdný spoluhráč Cristiano Ronaldo.

Benzema po čtrnácti letech končí v Realu. Měl by následovat Ronalda do Arábie

Zajímavosti z fotbalu
Libor Podmol během úterní deváté etapy Dakaru 2021
Šest dní čekal v Saúdské Arábii, než dostal zelenou vrátit se domů. Motocyklista Libor Podmol opustil po vážném zranění Rallye Dakar a už je zpět v Česku. V místě konání legendárního závodu mu lékaři zjistili krom prasklého hrudního obratle i zlomená tři žebra a další dva obratle. Diagnóza je neúprosná. Minimálně tři měsíce teď bude muset být 38letý jezdec v klidu.

Přetížení 26G, pád a dlouhé bezvědomí. Podmol teď bude mít tří měsíce klid

Ostatní sporty
Motoristická soutěž Rallye Dakar se jede v Saudské Arábii.
/FOTO, VIDEO/ Právě probíhající motoristická soutěž Rallye Dakar má lounskou stopu. S týmem MM Technology Martina Macíka opět jede jako mechanik Martin Bartoň. Z jeho zpráv je zřejmé, že se naplnily sliby pořadatelů ze Saudské Arábie a 45. ročník se zařadí mezi ty nejtěžší. „Únava se už dostavuje, ale nic nekončí, Dakar se rozhodne až 15. ledna,“ vzkázal do Loun Martin Bartoň.
15 fotografií

Rallye Dakar v Arábii má lounskou stopu. V Macíkově týmu je Martin Bartoň

Žatecko a Lounsko
Jan Koller (vlevo) se v Silvestrovském derby poprvé představil mezi veterány nad 45 let.
Poprvé se zúčastnil tradičního Silvestrovského derby ve veteránské kategorii. V ní pochopitelně patřil k těm nejmladším a tak není divu, že se gólově prosadil hned dvakrát a přispěl tak ke konečné remíze Sparty se Slavií 4:4. Jan Koller, nejlepší střelec v historii české reprezentace, si konec roku užívá. „Poslední den v roce je pro mě hodně sportovně kulturní," usmíval se po zápase.
46 fotografií

Z Ronalda je mi smutno. Nechápu, proč musí končit někde v Arábii, říká Koller

Fotbal
Zdeněk Tůma
Podruhé v krátké době bude polykat pouštní prach a měl kvůli tomu docela naspěch. Čtyřkolkář Zdeněk Tůma dojel na konci října Africa Eco Race a nyní míří na Rallye Dakar. Nejlepší Čech posledního ročníku nejslavnějšího motoristického maratonu chce znovu posunout hranice svých možností. V lednu dojel v Saúdské Arábii na fantastickém čtvrtém místě a pro blížící se 45. ročník dakarské rallye by ho rád vylepšil.
16 fotografií

Tůma se obává gigantických dun v poušti. Pustá končina nahání hrůzu, říká

Motorismus
Byli jste v Egyptě, v Tunisku i v Dubaji? A chcete něco podobného, ale trochu jiného, více autentického, orientálního, arabského. Ale současně se vším pohodlím, tolerancí vůči nám Evropanům, v lehce luxusním balení pro zhýčkaného cestovatele. A současně ještě pořád zemi, kde je turista uctívaná vzácnost, nikoli věčně obtěžovaný objekt zisku. Pak určitě neváhejte okusit sultanát Omán.
30 fotografií

Omán s vodopády. Snová Arábie, jaká nikde jinde není

Do světa
Senegalský záložník Lamine Fall (v červeném s číslem 18) byl na podzim jedním z pilířů líšeňské rezervy, které pomohl k titulu půlmistra v jihomoravském krajském přeboru.
V pouhých šestnácti letech opustil svou rodnou zemi, rodinu i přátele a vydal se na dalekou cestu do neznáma, aby si mohl splnit svůj fotbalový sen. Přes Slovensko se Senegalec Lamine Fall dostal až do Brna, které se stalo jeho osudným městem. Třicetiletý záložník je další hvězdou unikátního seriálu Deníku, jenž vznikl u příležitosti mistrovství světa.
9 fotografií

Odmítl i Arábii. Fall si vzal českou ženu, oblíbil svíčkovou a je věrný Líšni

MS 2022: Fotbalové příběhy
Senegalský záložník Lamine Fall (v červeném s číslem 18) byl na podzim jedním z pilířů líšeňské rezervy, které pomohl k titulu půlmistra v jihomoravském krajském přeboru.
V pouhých šestnácti letech opustil svou rodnou zemi, rodinu i přátele a vydal se na dalekou cestu do neznáma, aby si mohl splnit svůj fotbalový sen. Přes Slovensko se Senegalec Lamine Fall dostal až do Brna, které se stalo jeho osudným městem. Třicetiletý záložník je další hvězdou unikátního seriálu Deníku, jenž vznikl u příležitosti mistrovství světa.
9 fotografií

Odmítl i Arábii. Fall si vzal českou ženu, oblíbil svíčkovou a je věrný Líšni

MS 2022: Fotbalové příběhy
Luboš Vanka chce na ME WAKO v Turecku medaili.
Od 11. do 20. listopadu se ve městě Antalya ležícím na tureckém pobřeží Středozemního moře koná mistrovství Evropy v kickboxu organizace WAKO. V jednom v nejnavštěvovanějších měst světa se představí několik českých reprezentantů včetně bijce Luboše Vanky z klubu Spartak Kickbox Nýrsko. Držitel zlata z Evropských univerzitních bojových her a WAKO World Grand Prix v roce 2019 by rád v Turecku zabodoval.
15 fotografií

Fighter Vanka slibuje na ME přestřelky a chce placku, pro tu si jede i Strnadová

Ostatní sporty
Portugalský fotbalista Cristiano Ronaldo z Manchesteru United.
S Rudými ďábly na předsezonní soustředění neodcestoval, a to údajně z rodinných důvodů. Nejen fotbaloví fanoušci však měli ihned jasno: hvězdný Cristiano Ronaldo vážně přemýšlí o odchodu z Manchesteru. Dlouho se koketovalo o zájmu evropských gigantů Chelsea s mnichovským Bayernem, ve hře je ovšem nově i lukrativní smlouva v Saudské Arábii. Nebo slavná CR7 přeci jen zůstane na severu Anglie?
3 fotografie

Boj o ušatý pohár, nebo ráj v Arábii? Situace kolem Ronalda nabírá nový směr

Fotbal
Franta, tedy kamion Liaz, se po delší době stane součástí závodního programu sedlčanské stáje.
Do začátku Rallye Dakar 2023 zbývá zhruba půlrok. Letošní účastníci se již oklepali z únavy a spřádají plány, jak příští rok uspět lépe než letos. Do Prahy minulý týden zavítal David Castera, šéf vytrvalostní soutěže, a při svém vystoupení mimo jiné prozradil, že příští ročník bude těžší než ty předchozí. Deník při této příležitosti hovořil s Martinem Macíkem mladším. O podobě nadcházejícího maratonského dobrodružství v Saúdské Arábii i o záměrech jeho stáje
8 fotografií

Když Kamazy zůstanou doma. Dakar bez Rusů? Bude to řežba, těší se Macík

Motorismus
Tomáš Tomeček.
Zrovna byl na začátku své asistenční mise u týmu South Racing, vrátil se z testů v poušti a v Arábii se dál připravoval na start legendárního Dakaru, když mu pípla od novinářů zpráva s žádostí o rozhovor, že zemřel jeho bývalý parťák. Pro někdejšího navigátora Tomáše Tomečka byl skon Karla Lopraise šokem. „Šílené. A velmi smutné,“ řekl jednapadesátiletý závodník Deníku.
8 fotografií

Charisma, nenechal se vytočit. Sympatický medvídek, vzpomíná na Lopraise parťák

Ostatní sporty
Tomáš Tomeček
Zrovna byl na začátku své asistenční mise u týmu South Racing, vrátil se z testů v poušti a v Arábii se dál připravoval na start legendárního Dakaru, když mu pípla od novinářů zpráva s žádostí o rozhovor, že zemřel jeho bývalý parťák. Pro někdejšího navigátora Tomáše Tomečka byl skon Karla Lopraise šokem. „Šílené. A velmi smutné,“ řekl jednapadesátiletý závodník Deníku.
22 fotografií

Charisma, nenechal se vytočit. Sympatický medvídek, vzpomíná na Lopraise parťák

Motorismus
S přípravou na 44. ročník Rallye Dakar finišují Martin Michek (vlevo) a Milan Engel.
Jen necelý měsíc chybí do startu dalšího ročníku Rallye Dakar. Populární pouštní dálková automobilová a motocyklová soutěž sice svým názvem nadále odkazuje na hlavní město Senegalu, kde dříve pravidelně končila, ale po několika ročnících v jižní Americe se před časem přestěhovala na Arabský poloostrov a tam se, konkrétně na území Saúdské Arábie, uskuteční rovněž její nadcházející 44. edice.

Michek si na Rallye Dakar věří, Engel pojede legendární soutěž bez pomoci

Ostatní sporty