ŠTÍTEK: arcus

Dvůr Králové
V pátek začátek a v sobotu hlavní program. Do dvou dnů jsou ve Dvoře Králové rozložené oslavy 750 let od první písemné zmínky o městě. Dvůr Králové nad Labem si zároveň připomíná 620 let od ustavení věnným městem. Vrcholem oslav bude příjezd královny Žofie, videomapping Královédvorská odysea a koncert zpěváka Marka Ztraceného.

Dvůr Králové slaví 750 let. Do města přijede královna Žofie

Z okolí
Ilustrační foto.
Boskovice – Víkend v Boskovicích bude patřit pouti. Zábava se městem rozproudí v pátek 26. července odpoledne. Na dobroty budou lákat stánkaři na Masarykově náměstí, atrakce tradičně roztočí kolotočáři na parkovišti u penzionu Zlatá růže.

Tip Deníku: Do Boskovic zavítá pouť

Blanensko
Sobotní den Husitských slavností ve Slaném.
Slaný /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Královské město Slaný nezapomnělo na svoji slavnou husitskou minulost, kdy bylo v 15. století nazýváno městem hvězdy, což připomíná i zlatá hvězda na kopuli staré radnice, a uspořádalo již po jedenadvacáté velkolepé Husitské slavnosti.
235 fotografií

Slaný bylo po dva dny v obležení Husitů

Volný čas
Slavnosti chřestu v Ivančicích. Ilustrační foto.
Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ - Trhané vyzrálé hovězí maso v máslové briošce s chřestovou remuládou a další gurmánská lákadla ochutnají návštěvníci Slavností chřestu a vína, které se uskuteční od pátku do neděle v Ivančicích na Brněnsku.

Centrum Ivančic provoní chřestem

Hodonínsko
Oldtimer festival, zámecký park ve Slavkově u Brna. Ilustrační foto.
Slavkov u Brna – Nádech prvorepublikové atmosféry, stovky drahých aut, elegantní ženy v dobových kostýmech. To vše zaujme ve Slavkově u Brna na Vyškovsku nejen milovníky historie, ale i celé rodiny. Po roční odmlce na tamní zámek přijedou majitelé starých aut.

Veteráni ve Slavkově připomenou výročí vzniku republiky

Z okolí
Pavel Vaňásek během poslední klapky filmové komedie Honza dědí mlýn.
/ROZHOVOR/ Pavel Vaňásek je velký filmový nadšenec a srdcař. Naposledy spoustu času věnoval natáčení komedie Honza dědí mlýn, jejíž poslední klapka před nedávnem padla na vítkovském městském úřadu. Zkušeností má na rozdávání. V minulosti spolupracoval třeba i se Zdeňkem Troškou. Naše redakce ho „proklepla“ v krátkém rozhovoru.

Pavel Vaňásek: Děti jsou vděčné a náročné publikum

Volný čas
Ilustrační foto
Nejdek - Nejdečtí mají domluvený vánoční stromek a tradiční jarmark plný hudby, tradičních řemesel nebo historického šermu. „Letos budeme mít strom z našich zdrojů. Už je i přichystaný. Je to smrk do výšky deseti metrů," řekl starosta Lubomír Vítek.

Vánoční veselí bude pod desetimetrovým smrkem

Karlovarsko
Slavnosti královny Elišky v Hradci Králové.
Hradec Králové /ROZHOVOR/ - Již po patnácté bude o prvním zářijovém víkendu patřit hradecké staré město královně Elišce Rejčce s doprovodem. Pomyslnou svíci se stejnou číslovkou s ní sfoukne i pořadatel akce Tomáš Mangel. Ten se Hradeckému deníku svěřil, co mohou lidé letos vidět.

Královna Eliška se vrátí do svého Hradce

Hradecko
ilustrační foto
Višňové – Nejprve kriminální drama Gangster Ka a posléze volné pokračování s titulem Gangster Ka 2: Afričan. Na tyto dva filmy a o víkendu také na zábavu pod širým nebem lákají pořadatelé tradičního Višňovského kulturního léta.

Ve Višňové promítá Kinematograf bratří Čadíků

Znojemsko
Zahájení Královského stříbření Kutné Hory 2016
Kutná Hora /FOTO, PROGRAM/ - Velikým průvodem a následným programem před chrámem sv. Barbory začalo v sobotu dopoledne 25. Královské stříbření Kutné Hory. Program se letos odehrává v roce 1396 a král Václav IV. tak slíbil na počest nedožitých osmdesátin svého otce Karla uspořádat velký turnaj. Zároveň povzbudil lid Kutné Hory k tomu, aby v rámci sbírky Zvon pro Jakuba přispěl na nový zvon pro kostel sv. Jakuba v Kutné Hoře. Sobotní program bude pokračovat až do večera.
165 fotografií

OBRAZEM:"Na počest císařského otce" začalo pětadvacáté stříbření

Kutnohorsko
Ilustrační foto
Bouzov – Odpůrci otevření lomu v místní části Bouzova na Olomoucku se radovali, že mají vyhráno. Těžaři se ale nevzdávají. Dále chtějí usilovat o povolení k dobývání vápence. Odborné posudky ani přístup krajského úřadu nejsou podle nich profesionální, obavy o podzemní vodu navíc označují za zkreslené.

Lom u Bouzova stále ve hře. Těžaři se nevzdávají

Olomoucko
Pouti na Hůrku se každoročně zúčastní spousta lidí ze širokého okolí.
/POZVÁNKA/ Svatojánská Pouť na Hůrku se uskuteční také letos. Už v neděli z návsi ve Štemplovci vyrazí průvod, jehož cílem se stane nejvyšší bod obce Holasovice a jejích integrovaných částí – Hůrka. Zde se také nachází kaple, kde proběhne mše svatá.

Pouť na Hůrku tentokrát upomene hasičské výročí

Opavsko
Ilustrační foto.
Premiéru nové české filmové pohádky Čertova skála mohou zhlédnout diváci ve Vrbně pod Pradědem. Promítání proběhne v sobotu 21. listopadu od 16 hodin ve středisku Střecha.

Filmová premiéra ve Vrbně

Volný čas