ŠTÍTEK: Arménie

Utkání 26. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - FK Teplice, 31. března 2024, Ostrava. trenér Pavel Hapal z Ostravy.
/ROZHOVOR/ Před devatenácti lety vstoupil Pavel Hapal jako trenér Baníku Ostrava do pohárů proti Heerenveenu na Bazalech výhrou 2:0, ve čtvrtek byl domácí triumf v prvním zápase 2. předkola Konferenční ligy o dost výraznější. Arménské Urartu Slezané rozdrtili 5:1, což dává takřka jistotu postupu dál, kde bude nejspíš čekat Kodaň. Hlavním hrdinou byl Brazilec Ewerton, který gól vstřelil a na další dva nahrál. „Ale já začnu tím, že pochválím fanoušky,“ řekl Hapal na úvod tiskové konference.
54 fotografií

Hapal o kanonádě Baníku: Odměna pro fanoušky. Ewerton? Všichni ho respektují

Chance Liga
Záložník Baníku Ostrava Jiří Boula.
/ROZHOVOR/ Před třemi lety hrál v druholigovém Táborsku, dnes vyběhne k zápasu evropského poháru. A fanoušci fotbalového Baníku Ostrava budou na jeho výkon spoléhat. Záložník Jiří Boula bude klíčovým mužem, od jehož výkonu se bude odvíjet, jak Slezané svůj návrat po čtrnácti letech na mezinárodní scénu zvládnou a zda si do odvety 2. předkola Konferenční ligy odvezou dobrou pozici. „Já to tak neberu, že bych si řekl, že jsem dosáhl na bůhvíco. Ta cesta je přirozená, ani ne zbytečně urychlená, ani ne pomalá. Prostě to přichází tak, jak má,“ řekl skromně středopolař.
17 fotografií

Baník před Urartu: Velký zápas, ale spím dobře, říká Boula. Těší se na atmosféru

Chance Liga
Zleva: útočník Hlubiny Gevorg Badalyan a Jaromír Srubek ze Slovácka.
Pochází z Arménie, je dokonce odchovancem klubu, který nyní nese název FC Urartu (dříve FC Banants). Zároveň ale žije v Ostravě, hraje třetí ligu na Hlubině a prošel Baníkem, v jehož dresu nastoupil v sezoně 2011/12 do sedmi ligových utkání (142 minut). Poněkud rozporuplné pocity má fotbalový útočník Gevorg Badalyan, když se ho zeptáte, jestli ve 2. předkole Konferenční ligy bude fandit celku ze své vlasti, nebo svěřencům Pavla Hapala. „Bude to vyrovnané, ale favorizuji Baník,“ říká pro Deník.
17 fotografií

Odchovanec Urartu hrál v Baníku: Fandit nemůžu, směje se Badalyan. Co FCB radí?

Chance Liga
Trenér Baníku Ostrava Pavel Hapal (vlevo) a Jiří Neček.
Byl na místě! Jednou v Estonsku, podruhé v Arménii, aby vysledoval soupeře a přivezl maximum informací. Po odvetě minulý čtvrtek Jiří Neček referoval Pavlu Hapalovi a jeho kolegům na Bazalech o FC Urartu, které postoupilo přes estonský Kalev a stalo se tak ve 2. předkole Konferenční ligy sokem fotbalistů Baníku Ostrava. Poznatek? „Mají výbornou zálohu,“ vypíchl pro Deník někdejší trenér Třince a donedávna asistent u A-týmu.
17 fotografií

Pozorovatel Baníku o Urartu: Výborná záloha i houževnatost. Co soudí Hapal?

Chance Liga
Když Čech spáchá zločin v cizině, podléhá tamnímu právu a hrozí mu stejné tresty jako místním občanům. Tedy i výrazně přísnější než v České republice. Odsouzený má ale možnost alespoň požádat o vykonání trestu ve své domovině. Ilustrační snímek
Když Čech spáchá zločin v cizině, podléhá tamnímu právu a hrozí mu stejné tresty jako místním občanům. Tedy i výrazně přísnější než v České republice. Odsouzený má ale možnost alespoň požádat o vykonání trestu ve své domovině. Předání do jedné z pětatřiceti tuzemských věznic není automatické. Pokud ale člověku zbývá více než půl roku vězení a soudy shledají, že je to účelné, má velkou šanci se přesunu dočkat. Zároveň přitom platí, že ne všichni po něm touží.    

Vydání vězně do Česka není samozřejmost. Zaplatí za něj až 150 tisíc korun

Krimi
Fotbalisté Baníku Ostrava (v modrém) v přípravném utkání v Polsku proti skotskému Dundee FC.
Čtvrtek 1. srpna. To je dlouhodobě známé datum, kdy fotbalisté Baníku Ostrava mají odehrát odvetu 2. předkola Konferenční ligy na půdě soupeře. Postup arménského FC Urartu však do toho na chvíli vlil mírnou nejistotu. Hrozilo totiž, že by se hrálo už ve středu. V pátek odpoledne však UEFA potvrdila ostravskému klubu stávající termín. Oproti původním plánům se tak nic nemění.
11 fotografií

Konec spekulací! UEFA potvrdila Baníku termín odvety předkola KL v Jerevanu

Chance Liga
Šachový Czech Open 2024 v Pardubicích
V Pardubicích se od půlky července koná vrchnolná událost pro milovníky královské hry, šachu. Od 11. do 28. července hostí kongresové centrum Ideon české i zahraniční mistry a velmistry, kteří se utkají již ve 35. ročníku největšího šachového festivalu na světě Czech Open. První z vrcholů Czech Openu ovládl „domácí“ Sergej Movsesjan.
5 fotografií

Největší šachový festival světa vrcholí v Pardubicích. Navara bere stříbro

Čtenář reportér
Fotbalisté Baníku Ostrava (v bílém) v utkání 5. kola nadstavby proti Slovácku. Ještě před zápasem svůj postup do druhé ligy oslavili s fanoušky hráči B-týmu.
Fotbalisty Baníku Ostrava čeká ve 2. předkole Konferenční ligy protivník z Estonska či Arménie. Rozhodl o tom středeční los ve švýcarském Nyonu, který jim přisoudil lepšího z dvojice prvního předkola této soutěže JK Tallinna Kalev – FC Urartu. Ostravané, jejichž delegace byla losu přítomna na místě, začnou dvojzápas 25. července doma ve Vítkovicích, o týden později odehrají odvetu na půdě soupeře.
40 fotografií

Los Konferenční ligy: Baník pocestuje do Estonska, nebo Arménie. Začne v Ostravě

FORTUNA:LIGA
Na zahrádce si můžete vypěstovat melouny stejně, jako Ludvík Schonherr v Sobědruhách na severu Čech.
Je voňavý, šťavnatý a sladký a v létě umí skvěle osvěžit. I když se meloun tváří jako ovoce, je to zelenina. Vodní i cukrové melouny dovážené z jihu Evropy si sice můžeme koupit v obchodě, ale meloun, který si sami vypěstujete, vám bude chutnat mnohem víc. Nemusíte na to mít ani zahrádku, stačí vám květináč na balkoně. Přečtěte si, jak pěstovat melouny, kdy je vysadit a čím hnojit. Víte jak poznáte, že je meloun uvnitř zralý a je správný čas na to ho sklidit?
5 fotografií

Vypěstujte si vlastní melouny: potřebují jen dostatek vody, živin a tepla

Zahrádkaření
Radek Tafel
/FOTO/ V posledním zápase srazili fotbalisté Sokolče zachraňující se Kutnou Horu 2:1, stále se drží v nejvyšších patrech tabulky krajského přeboru. A rozhodující gól dal defenzivní fotbalista Radek Tafel. Ten moc gólů nedává, ale tentokrát byla jeho střela parádní. Zajistila mužstvu tři body a jemu titul Osobnost Deníku. Tafel se rozpovídal o svých předešlých štacích, o tom, kdo šéfuje sokolečské kabině a také o své zálibě v cestování. Projel řadu velice zajímavých končin.
20 fotografií

Pokud vstřelí Osobnost Deníku Radek Tafel branku, je vítězná

Fotbal
SK Hostovice na reprezentačním utkání Česko - Arménie! Účastník I.B třídy v Ústeckém kraji vyhrál vstupenky v rámci soutěže Deníku
Zápas mezi Českem a Arménií (2:1) si nenechal ujít snad žádný fotbalový fanoušek. Domácí premiéru Ivana Haška, nového kouče národního týmu, sledovali v úterý přímo z tribuny také zástupci a hráči klubu SK Hostovice. Měli to za odměnu. Jejich areál totiž loni získal od Deníku speciální ocenění: stal se nejlepší fotbalovou adresou v zemi.
12 fotografií

Autobusem na Arménii. Hostovice si užily zážitek díky nejlepší fotbalové adrese

Fotbalové perličky
Přípravné fotbalové utkání Česko - Arménie
Ještě loni se s Pardubicemi zachraňoval ve fotbalové FORTUNA:LIZE, letos ale už nastupuje pravidelně za pražskou Slavii, s níž chce vybojovat titul, a dobrými výkony si řekl i o místo v reprezentaci. „Snažil jsem se ze sebe vydat všechno, abych udělal dobrý dojem. Pevně věřím, že se to povedlo, ale určitě tam byly rezervy,“ vyprávěl po utkání proti Arménii třiadvacetiletý obránce Tomáš Vlček.
42 fotografií

Vlček si debutem v reprezentaci splnil dětský sen. Je to příběh na knížku, říká

Fotbal
Přípravné fotbalové utkání Česko - Arménie
Druhý zápas fotbalové reprezentace pod vedením kouče Ivana Haška, druhý obrat. Češi v Praze na Letné proti Arménii brzy ztráceli, těsně před přestávkou ale srovnal hlavou Ladislav Krejčí a ve druhé půli vyšla trenérovi velmi dobře střídání. Debutant Matěj Jurásek svým centrem připravil pozici pro Tomáše Chorého, který dvanáct minut před koncem základní hrací doby stanovil konečné skóre na 2:1.
42 fotografií

Češi otáčeli vývoj i na Letné. Výhru nad Arménií zařídil střídající Chorý

Fotbal
Ivan Hašek je novým trenérem fotbalové reprezentace
Do éry pod vedením nového trenéra Ivana Haška vstoupila česká fotbalová reprezentace vítězství 2:1 v Norsku a už v úterý se představí poprvé před svými fanoušky. Národní tým vyzve v Praze na Letné Arménii a nový trenérský štáb plánuje nasadit i zbylé hráče z nominace, kteří si ještě nezahráli. „Budeme potřebovat pomoc diváků, protože budeme mít na trávníku hodně mladých hráčů,“ vyhlásil Hašek, který si stejně jako záložník Antonín Barák pochvaluje pozitivní náladu v týmu i okolo něj.
92 fotografií

Chceme si získat fanoušky, říká Hašek. Atmosféru kolem týmu si pochvaluje

Fotbal
Ivan Hašek je novým trenérem fotbalové reprezentace
Do éry pod vedením nového trenéra Ivana Haška vstoupila česká fotbalová reprezentace vítězství 2:1 v Norsku a už v úterý se představí poprvé před svými fanoušky. Národní tým vyzve v Praze na Letné Arménii a nový trenérský štáb plánuje nasadit i zbylé hráče z nominace, kteří si ještě nezahráli. „Budeme potřebovat pomoc diváků, protože budeme mít na trávníku hodně mladých hráčů,“ vyhlásil Hašek, který si stejně jako záložník Antonín Barák pochvaluje pozitivní náladu v týmu i okolo něj.
92 fotografií

Budeme potřebovat diváky, vzkázal Hašek. Atmosféru kolem týmu si pochvaluje

Fotbal
Trénink české fotbalové reprezentace před zápasem s Norskem.
Fotbalová reprezentace se už v úterý představí v Praze na Letné v prvním domácím zápase pod vedením nového trenéra Ivana Haška. A fanoušci můžou vidět zápas s Arménií přímo na stadionu zdarma. Vstupné nebudou v rámci akce Vezmi dědu na fotbal platit diváci ve věku nad 63 let. K této iniciativě se národní tým poprvé připojil už loni.
92 fotografií

Zdarma na zápas reprezentace? Mimořádná akce v českém fotbale má jediný háček

Fotbalové perličky
Trénink české fotbalové reprezentace
Fotbalová reprezentace se už v úterý představí v Praze na Letné v prvním domácím zápase pod vedením nového trenéra Ivana Haška. A fanoušci můžou vidět zápas s Arménií přímo na stadionu zdarma. Vstupné nebudou v rámci akce Vezmi dědu na fotbal platit diváci ve věku nad 63 let. K této iniciativě se národní tým poprvé připojil už loni.
92 fotografií

Zdarma na zápas reprezentace? Mimořádná akce v českém fotbale má jediný háček

Zajímavosti z fotbalu
Čeští fotbalisté v premiéře pod Ivanem Haškem porazili Norsko
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Česká fotbalová reprezentace zvládla premiéru pod vedením nového realizačního týmu a v Norsku zvítězila 2:1. Výhra se ale nerodila lehce – Norové napadáním dostali svého soupeře pod tlak a jako první šli do vedení. Rozhodující gól obstaral až v 85. minutě z přímého kopu Antonín Barák. „Jenom jsem řval, ať trefí bránu. A on ji trefil,“ popisoval klíčový okamžik zápasu hlavní trenér Ivan Hašek.
7 fotografií

Hašek po vítězné premiéře: Užívám si to, ale teď nás čeká důležitější zápas

Fotbal
19. kolo první fotbalové ligy: FC Baník - SK Slavia Praha, 17. listopadu 2023, Ostrava. (zleva) Tomáš Vlček ze Slavie a Tomáš Rigo z Ostravy.
V roce 2009 nastoupil Tomáš Marek jako hráč Baníku Ostrava k mezistátnímu zápasu fotbalistů České republiky v Maroku. Od té doby žádný odchovanec SK Kladno v národním týmu nebyl. Vše se změnilo v pátek 15. března, kdy nový kouč Ivan Hašek oznámil nominaci na nadcházející přípravné duely v Norsku a s Arménií. Vybral totiž Tomáše Vlčka, mladou oporu Slavie, který ale do žáků nastupoval nejprve v Novoměstském a pak v sousedním SK Kladno.

Po patnácti letech je ve fotbalové reprezentaci Kladeňák

Fotbal
Ivan Hašek je novým trenérem fotbalové reprezentace
Pět nováčků povolal nový trenér české fotbalové reprezentace Ivan Hašek. Do národního týmu se po odmlce vrací i záložník italské Fiorentiny Antonín Barák. Ve výběru naopak nefigurují Vladimír Coufal, Jakub Brabec a Jan Kuchta, kteří byli předcházejícím koučem Jaroslavem Šilhavým vyřazeni z kádru za porušení interních pravidel, když během reprezentačního srazu navštívili jeden z olomouckých podniků.  Češi sehrají přípravné zápasy v Norsku a proti Arménii. 
69 fotografií

První Haškova nominace. Pět nováčků, vrací se Barák, hříšníci z Belmonda chybí

Fotbal
Brněnští basketbalisté (v bílém) v netradiční prověrce těsně podlehli arménské reprezentaci.
Netradiční měření sil mají za sebou brněnští basketbalisté. V reprezentační přestávce si totiž domluvili přípravný zápas proti národnímu týmu Arménie, k utkání zamířili v úterý do Vídně. Basket se tak postavil například asistentovi trenéra týmu NBA Milwaukee Bucks Rexu Kalamianovi nebo hvězdě euroligového týmu Valencie Chrisu Jonesovi, ve vyrovnaném duelu padl 93:99.
3 fotografie

Prověrka proti kouči z NBA i hvězdě Euroligy. Basket vyzval reprezentaci Arménie

Basketbal
Akce v Knihovně Karla Dvořáčka v lednu 2024
Knihovna Karla Dvořáčka vstoupila do nového roku s bohatým kulturním i vzdělávacím programem. V projektu Vyškovsko má talent jsme se setkali s mistrem v latinsko-amerických tancích Marianem Hlaváčem. Na téma Vztek a emoce u dětí i dospělých přednášela Irena Kubantová. Při pravidelném Literárním čaji jsme se tentokrát setkali se spisovatelkou, překladatelkou a zakladatelkou knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě Markétou Hejkalovou.
22 fotografií

Zdeňka Adlerová: Knihovna Karla Dvořáčka ve Vyškově v lednu nezamrzla

Čtenář reportér
Z návštěvy prastaré čtvrti Kond v arménském Jerevanu.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Přijměte pozvání do Jerevanu, hlavního města Arménie, nazývaného „Paříž Kavkazu“. Nebude to však procházka moderním velkoměstem se širokými bulváry, okružními třídami a impozantními vládními budovami, ale místem, kterému se běžní turisté vyhnou obloukem. Ne tak Havlíčkovi z Čáslavi, na které takovéto lokality naopak působí jako magnet.
95 fotografií

Z Čáslavi do prastaré čtvrti Kond v Jerevanu. Turisté se místu vyhnou obloukem

Čtenář reportér
Přehlídka při příležitosti Dne vítězství, 9. 5. 2022 na Rudém náměstí v Moskvě. Ilustrační foto
Od vypuknutí války na Ukrajině opustily svoji zemi statisíce Rusů. Někteří z nich se ale po měsících strávených v zahraničí vrací zpět domů. Jedná se především o mladé a vysoce vzdělané Rusy. Ti si podle britského deníku Financial Times stěžují na zaměstnání. Vydělávají méně peněz, přičemž náklady na živobytí mají vyšší. Naopak v Rusku mohou po silné emigrační vlně získat lepší pracovní pozici s vyšším finančním ohodnocením.

Někteří Rusové se začínají vracet zpět do vlasti. Kvůli lepším výdělkům

Svět