ŠTÍTEK: Atacama Large Millimeter Array

Vesmír stále odhaluje nová tajemství
Vědci zkoumající tajemství oblohy spatřili poprvé populaci obrovských galaxií z raného vesmíru, které pocházejí zhruba z doby dvě miliardy let po Velkém třesku. Tyto mohutné hvězdotvorné galaxie halí mezihvězdný prach, který je až dosud před zraky astronomických hledačů skrýval, protože clonil hvězdné světlo. Astronomové je rozeznali až poté, co se naučili sledovat záření vytvářené tímto prachem.
17 fotografií

Zpět v čase. Astronomové poprvé spatřili obří galaxie z doby raného vesmíru

Věda a technika
Ilustrační foto
Pardubice – Univerzita Pardubice se zapojí do akce Česko svítí modře na podporu Světového dne porozumění autismu, který připadá na 2. duben. V noci z pondělí na úterý bude zářit budova univerzitní auly modře, modrá je barvou komunikace a právě ta je pro autisty jednou z nejzávažnějších bariér.

Modrá na podporu autistům: Na tričkách i na univerzitní aule

Pardubicko
Květen - Eliška Jandová
Benešov - Redakce Benešovského deníku sestavila všech dvanáct miminek, která vyhrála v loňském roce jednotlivá kola ankety o Nejsympatičtější miminko měsíce, a nyní se uchází o vaši přízeň. První tři miminka, která získají nejvíce hlasů, obdrží od redakce věcné ceny.
12 fotografií

Nejsympatičtější miminko roku 2014

Miminka
Astronomická observatoř v Chile. Ilustrační foto.
Santiago de Chile – Známý český astronom Stanislav Štefl zahynul v noci na dnešek po dopravní nehodě v Chile, kde pracoval pro Evropskou jižní observatoř (ESO). Podle chilského zpravodajského serveru Biobiochile podlehl Štefl zraněním po srážce svého vozu s nákladním automobilem na předměstí hlavního města Santiaga de Chile.

Při dopravní nehodě v Chile zahynul český astronom Štefl

Svět
Centrum Alma pomohlo i Zdeně.
Praha 7 – Měla krásné dětství. Dvaatřicetiletá Zdena bydlela s rodiči a dvěma sourozenci na malém městě, často jezdila k babičkám, peněz neměla rodina ani málo, ani moc. Tak akorát. „Byla jsem zkrátka šťastné dítě. Všechno běželo, jak má," nechává mě nahlédnout do svých vzpomínek Zdena.

Obrovské plány? Už ne! Na těch má střízlivost vždy ztroskotala

Praha
Vyhlášení výsledků.
Praha 1 – Priority neziskovek, jejich standardy, účetnictví, práce s klienty, podoba výroční zprávy nebo etické kodexy. To je jen malý výčet toho, co hodnotila komise v rámci prvního ročníku soutěže Neziskovka roku 2013. A že byla kritéria velmi přísná, to potvrdily i vítězné neziskovky.

V Rytířském sále se vyhlašovala Neziskovka roku. Známe vítěze!

Praha
Mlhovina Bumerang.
Santiago de Chile /VIDEO/ – Astronomové potvrdili domněnku, že nejchladnějším místem ve vesmíru je mlhovina Bumerang. Panuje tam teplota minus 272 stupňů, což je jen stupeň nad absolutní nulou, kdy zamrznou všechny atomy. Podle britského deníku The Daily Telegraph to oznámili vědci z observatoře ALMA v Chile.

V nejchladnějším známém místě ve vesmíru je minus 272 stupňů

Svět
Atacama – Velká část hvězd vznikla asi o miliardu let dříve, než se dosud myslelo. Podle mezinárodního týmu vědců se utvořily již před 12 miliardami let. Ke svému pozorování astronomové použili největší observatoř světa ALMA, která se sice oficiálně otevírá až dnes, ale částečně je v provozu už od roku 2011.

Velká část hvězd je prý o miliardu let starší, než se myslelo

Svět
Největší a nejdražší astronomická observatoř světa ALMA v chilské poušti Atacama.
Atacama - Nejsušší místo planety, kde za 37 let spadlo jen půl milimetru srážek, k pobytu příliš neláká. Pro astronomy je ovšem chilská poušť Atacama, která podle řady vědců připomíná Mars a kde vlhkost nenarušuje složitá měření, hotovým rájem.

Největší observatoř otevřela. Češi byli u toho

Svět
Ilustrační fotografie.
Santiago de Chile /VIDEO/ – Ve středu bude v chilských Andách i za české účasti otevřena největší astronomická observatoř světa ALMA. Tato anténová síť umožní pořizovat snímky s rozlišením až desetinásobně vyšším než u Hubbleova kosmického dalekohledu, a to i v opticky neviditelných oblastech vesmíru. Jde o dosud největší a zároveň nejdražší pozemní astronomické zařízení všech dob. Náklady na jeho výstavbu se odhadují na 1,5 miliardy dolarů (zhruba 29,5 miliardy Kč).

V Chile bude za české účasti otevřena největší observatoř světa

Svět
Vojtěch Rataj s mámou Veronikou Vašátkovou, Racek
Redakce Benešovského deníku sestavila všech dvanáct miminek, která vyhrála v loňském roce jednotlivá kola ankety o Nejsympatičtějšímiminko měsíce, a nyní se uchází o vaši přízeň. První tři miminka, která získají nejvíce hlasů, obdrží od sponzora věcné ceny.  
12 fotografií

Nejsympatičtější miminko roku 2012

Miminka