ŠTÍTEK: Baskicko

Slovinec Tadej Pogačar potřetí ovládl Tour de France
Slovinský cyklista Tadej Pogačar po květnové výhře na Giru d'Italia ovládl potřetí v kariéře Tour de France a na nejslavnějším závodu světa navázal na prvenství z let 2020 a 2021. Letošní suverénní triumf stvrdil vítězstvím v závěrečné časovce v Nice. V tomto ročníku si připsal šestý dílčí primát, celkově jich má na kontě už 17. Jediný Čech Jan Hirt obsadil konečné 67. místo.

Vítězná časovka potvrdila hattrick. Pogačar potřetí ovládl Tour de France

Ostatní sporty
Historik Unai Eguia Bizkarralegorra
Po téměř osmdesáti letech se na světlo dostávají příběhy Španělů, kteří skončili v koncentračním táboře v Hradištku nedaleko Prahy. Domů se už nikdy nedostali a jejich rodiny neměly o jejich osudech ani ponětí. Začal ale po nich pátrat padesátiletý Unai Eguia Bizkarralegorra, který vyučuje výtvarné a audiovizuální umění v baskickém Bilbau. „Je to část historie, kterou je třeba oprášit,“ říká.
6 fotografií

Přeživší Španělé z Hradištka měli být vyhlazeni, říká historik

Česko
Jonas Vingegaard
Na loňské Tour de France bral fanouškům dech strhující souboj nakonec vítězného Jonase Vingegaarda s Tadejem Pogačarem. Dánsko-slovinský duel bude největším lákadlem i letošního ročníku cyklistické Staré dámy. Všichni jsou zvědaví, jestli se dvojnásobnému vítězi nejslavnějšího etapového závodu podaří obhájce titulu sesadit z trůnu. Během nadcházejících tří týdnů bude zajímavé sledovat i příběh loučícího se Tourminátora Petera Sagana,

Souboj dvou cyklistů z jiné planety. Vingegaard chce uhájit trůn pro krále Tour

Ostatní sporty
Divadlo V Dlouhé dnes večer vysílá online představení Oblomov.
Také dnešní den je nabitý zajímavými akcemi. Ano, většinou pořád ještě v online prostředí, ale venkovní akce čím dál tím více přibývají.

Tipy na úterý 18. května

Volný čas
Jakub Pileček v dresu španělského týmu
Sportovec z jihu Čech Jakub Pileček se cyklistice věnoval v Budějovicích, bydlí pod Kletí v Radosticích u Kamenného Újezdu, působil v klubech v Táboře nebo v Příbrami. Dříve hrával fotbal. Dokonce v Dynamu, kde si zakopal i mládežnické ligové soutěže. Pak si vybral kolo. A už u něj zůstal. Teď jezdí ve španělském prestižním klubu ElectroAlavesa-Zuia-Bsafe. Jaro začal výborně.
5 fotografií

Jakub Pileček vkročil do jara úžasně. V závodech se mu daří

Ostatní sporty
Německé ministerstvo zahraničí vydalo varování před "zbytečným cestováním" do Katalánska, Navarry a Aragonie "kvůli vysokému počtu infekcí".
I přes vyšší nárůsty počtů nakažených koronavirem ve Španělsku se nynější epidemická situace výrazně liší od vývoje, který zažívala tato země v březnu a dubnu. Řekl to dnes podle místních médií španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa v parlamentu. Jako důvody uvedl to, že většina nakažených je asymptomatických, je výrazně nižší věkový průměr infikovaných a více se testuje.  
34 fotografií

Většina nakažených ve Španělsku je bez symptomů, uvedl ministr zdravotnictví

Svět
Auta v podzemním parkovacím domě byla zcela zničená
Do čtvrt na pět odpoledne zbývaly zhruba tři minuty, když časový mechanismus aktivoval bombu v kufru auta, zaparkovaného v prvním ze tří pater podzemního parkoviště barcelonského nákupního centra Hipercor. Následná exploze zabila 21 lidí a zranila dalších 45. Byl pátek 19. června 1987 a teroristé baskické separatistické organizace ETA právě spáchali ve Španělsku svůj nejvražednější útok v dějinách.
21 fotografií

Před 33 lety došlo k nejhoršímu útoku ETA: bomba v autě zničila nákupní centrum

Svět
Jihlavský havířský průvod
Jihlava – Poutí, mší a celodenním programem plným divadel, muziky a tance opět po roce jihlavští havíři připomenou veřejnosti svátek Jana Křtitele, patrona krajského města. O nadcházející neděli 24. června tak Jihlavou projde průvod krojovaných havířů ke kostelu svatého Jana Křtitele.

Havíři v neděli poutí oslaví svátek patrona Jihlavy

Jihlavsko
Baskická organizace ETA
Separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) dnes předala francouzské policii přes "mírové prostředníky", osobnosti z civilního okruhu společnosti, seznam úkrytů zbraní a výbušnin na jihozápadě Francie. ETA tak plní slib "totálního odzbrojení" ohlášený v pátek. Španělská konzervativní vláda vzápětí prohlásila, že od skupiny, která za dobu svého boje připravila o život přes 820 lidí, požaduje omluvu a definitivní rozpuštění.
4 fotografie

Baskická ETA plní své sliby. Odevzdala zbraně

Svět
Paracyklista Jiří Hindr (vpravo).
Hořice – O třetím červencovém víkendu proběhl třetí závod Světového poháru v paracyklistice a také za účasti tricyklistické reprezentace České federace Spastic Handicap. Výprava tricyklistů byla následující – David Vondráček z Valdic, Zbyněk Charvát z nedalekých Vojic a hořický Jiří Hindr.

Jirka Hindr slavil ve Španělsku bronz, nyní vyhlíží Rio

Ostatní sporty
Světoznámé malby a rytiny z mladšího paleolitu ve španělské jeskyni Altamira.
Bilbao (Španělsko) - V severošpanělském regionu Baskicko našli archeologové sedmdesát jeskynních rytin a maleb starých asi 14.000 let. Informoval o tom španělský list ABC. Nástěnné rytiny se nacházejí asi 300 metrů pod zemí v jeskyni Atxurra, z níž značná část ještě není prozkoumána. Podle vědců půjde zřejmě o nejpočetnější nález svého druhu v Baskicku.

V severošpanělském Baskicku našli jeskynní malby staré 14.000 let

Svět
Ilustrační foto
Stockholm - Pořadatelé pěvecké soutěže Eurovize (Eurovision Song Contest), jejíž finále se letos koná ve Stockholmu 14. května, zakázali během přehlídky používání některých vlajek. Konkrétně uvedli devět vlajek, včetně vlajky Kosova, Baskicka, Palestiny, Severního Kypru či teroristické organizace Islámský stát. Informovala o tom španělská rozhlasová stanice Cadena Ser.

Na Eurovizi nesmí vlajky Baskicka, Palestiny, Kosova či IS

Hudba
Škola gastronomie v San Sebastiánu ilustruje kulinářskou revoluci, která se už 40 let odehrává v Baskicku na severu Španělska, známým svou vysokou gastronomií a neobvyklými experimenty.
San Sebastián - V místnosti je židle a velká obrazovka, zatímco snímače na koncích kabelů očekávají dalšího pokusného králíka. Není to však scéna z Mechanického pomeranče, nýbrž baskická kulinární revoluce, jíž se letos dostává uznání v evropské kulturní metropoli San Sebastiánu. V sousední místnosti vydávají kádě s těstem silnou vůni.

Ve španělském Baskicku se snoubí kuchařské umění s vědou

Ekonomika
Ludmila Rakušanová
ani se nedivím, že vaši úředníci nijak zvlášť nejásali, když se dozvěděli, že se Skotové v referendu rozhodli zachovat Británii i nadále Velkou, a nevyčlenit se tudíž ani z EU. Je totiž jasné, že to, co se odehrálo ve Skotsku, se může kdykoli opakovat v Katalánii, v Baskicku, v Jižních Tyrolích anebo ve Flandrech, tedy přímo před vaším prahem. A jistě i tušíte, že se přitom nejedná o žádné nášlapné miny nacionalismu, jak se to obvykle traduje.
0 fotografií

Vážené Instituce Evropské unie,

Sobotník Lídy Rakušanové