ŠTÍTEK: Bavorsko

Strakonice na starých pohlednicích.
I když už se nelesknou novotou, jsou staré pohlednice úžasným historickým materiálem. Ty z archivu Ladislava Hölla, které najdete v naší galerii, zaznemenaly proměnu Strakonic. Ukazují staré Podskalí, okolí hradu s Trucbaštou, okresní chorobinec, stávkařskou školu i kouzlo starého náměstí a další zákoutí města. Za poskytnutí pohlednic Ladislavu Höllovi děkujeme.
47 fotografií

Staré časy ve Strakonicích. Podívejte, co všechno se za pár let změnilo

Strakonicko
Vodíková energie. Hranice u Aše jsou první, budou další?
Využití vodíku jako energetické suroviny představuje podle mnoha odborníků obrovský potenciál nejen v oblasti ochrany životního prostředí. Zaručit má také ekonomický rozvoj a energetickou nezávislost. Průkopníkem využití této technologie se brzy stane město Hranice u Aše na Chebsku. Na vodíkový plyn tady bude do konce roku připojeno téměř čtyři sta odběratelů.
4 fotografie

Vodíková energie. Hranice u Aše jsou první, budou další?

Chebsko
Mohou lidé vnímat stromy jako živé bytosti? Tuto otázku si klade lesník Till Clos během výletu dne 20.
Správa národního parku nabízí v rámci speciální série prohlídek "National Park Exclusive" pohled na nedotčenou přírodu národního parku. Odborníci z chráněné oblasti zavedou účastníky na velmi zvláštní místa lesní divočiny.

Zprávy z Bavorska: Stromy jsou živé bytosti

Prachaticko
Kongres v Chamu.
Sanitky budou vozit pacienty nejkratší cestou do nejbližšího zdravotnického zařízení, a to bez ohledu zda je to v Česku nebo Německu. To je jeden ze závěrů jednání Rady pro přeshraniční spolupráci Bavorsko-Česko, tentokrát v podobě přeshraničního kongresu a za účasti předsedy vlády ČR Petra Fialy a předsedy vlády Svobodného státu Bavorsko Markuse Södera, které se konalo nedávno v Chamu.
3 fotografie

Přeshraniční kongres: Sanity odvezou pacienta do nejbližší nemocnice

Karlovarsko
Dva plus dvě byli rok pohromadě v přípravě na Mars.
Dobrovolníci Ross Brockwell, bioložka Kelly Hastonová, lékař a trojnásobný otec Nathan Jones a mikrobioložka Anca Selariuová zakončili v sobotu v Houstonu 378denní pobyt na 160 metrů čtverečních simulační plochy Mars Dune Alpha k možnému pobytu na Marsu. Kontejner, kde byli zavřeni, byl bez oken. NASA jim platila 10 dolarů za každou hodinu bdění, za misi nazývanou Chapea (Crew Health and Performance Exploration Analog) tedy asi 60 480 dolarů. O návratu ze simulátoru informoval FK.

Od sousedů: Rok ve čtyřech a ve tmě

Z okolí
To je on, malý a zlobivý vari!
V zoo Schmiding v Krenglbachu se narodil další lemur, vari. “První týdny strávil v porodním boxu, protože tato mláďata jsou v to dobu zcela nesamostatná, skoro jako děti,” říká ošetřovatelka Selina Wienerová. Učí se ale rychle a už podniká první lezecké pokusy – dlouhý ocas mu pomáhá držet rovnováhu.

Od sousedů: Další lemur prohání chovatele zoo

Z okolí
Švýcarsko bojuje se sesuvy půdy po záplavách.
Švýcarsko se od pátku potýká s důsledky extrémního počasí. Kvůli přívalovým dešťům a bouřkám byla některá města na jihovýchodě země pod vodou. Změklý povrch horských hřebenů způsobil sesuvy půdy, které zničily několik domů. Pátrací týmy od víkendu hledaly čtyři lidi, přičemž jednoho muže nalezly mrtvého a jeho sestru se jim podařilo zachránit. Přeživší popsala děsivé momenty předtím, než ji ze zatopeného domu zachránil vrtulník. Dvě další pohřešované osoby z nejvíce postižené vesnice Lostallo pátrací týmy stále hledají. Podle místních médií jsou napáchané škody obrovské.
19 fotografií

Švýcarsko se vzpamatovává z ničivého sesuvu půdy. Nešlo uniknout, popsala žena

Státy mimo EU
Vydra říční. Ilustrační snímek
Rybáři dlouhé roky upozorňují na nezvyklý počet vyder a na obrovské škody, které přemnožení dravci způsobují nejen na větších tocích. Asi se všichni shodneme, že vydra říční je překrásný dravec, kterého u nás romantizuje známý Večerníček o Vydrýskovi. Vydra je ale především nesmlouvavý dravec, který v případě přemnožení může páchat obrovské škody v řekách, potocích i rybnících.

Vydry vážně ohrožují rybí genofond na Ašsku a ničí práci rybářů

Chebsko
Král Ludvík II. Bavorský. Proslavil se jako mecenáš umění a stavitel krásných zámků. V osobním životě ale trpěl, trápily ho psychické problémy. Kvůli nim jej nakonec sesadili z trůnu.
Na jím postavená sídla v Bavorsku nyní míří tisíce návštěvníků. Jsou tak okouzlující, že i kvůli nim se mu přezdívá Pohádkový král. Skutečný příběh bavorského krále Ludvíka II. Wittelsbacha měl ale od pohádky daleko. Tento velký mecenáš umění a obdivovatel děl Richarda Wagnera byl při ztrátě samostatnosti svého království a následně přišel i o trůn, když jej prohlásili za nesvéprávného. Krátce poté zemřel za dodnes nevyjasněných okolností. 
24 fotografií

Záhadná smrt Pohádkového krále. Ludvíka II. Bavorského zřejmě zavraždili

Historie
Hladina Dunaje v Bavorsku nebezpečně stoupá.
V bavorském Pasově výrazně stoupla hladina Dunaje, která v úterý v poledne dosáhla takřka deseti metrů. Ve Švábsku policisté našli pohřešovanou ženu, která přes dva dny strávila v koruně padlého stromu, aby se před povodněmi zachránila, v Offingenu nadále pátrají po hasiči. Záplavy si dosud vyžádaly pět mrtvých. Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck přislíbil obyvatelům postižených regionů na jihu Německa pomoc s obnovou. Bavorsko oznámilo, že prozatím uvolní na pomoc lidem a firmám 100 milionů eur (2,5 miliardy Kč).
5 fotografií

Povodně v Německu mají pět obětí. V Pasově rychle stoupá hladina Dunaje

Státy EU
Německo trápí povodně
Dobrovolný hasič přišel v noci na dnešek o život při zásahu na pomoc lidem ze zatopených míst v Bavorsku. Záplavy na jihu Německa i dnes působí komplikace v železniční, silniční i říční dopravě. Na některých místech během jednoho dne spadlo takové množství srážek, kolik běžně naprší během celého měsíce, informuje agentura DPA.

Německo trápí povodně. Při záchraně lidí v Bavorsku přišel o život hasič

Státy EU
Ves Pístov s kostelem sv. Bartoloměje.
V rámci programu ROK NA HRANICI Česko-německého fondu budoucnosti se v pěti kostelech v západním příhraničí odehraje tato akce v pátek 7. června v česko-německé režii. A protože hudba spojuje beze slov, bude tento program jazykově „plně bezbariérový“. Na pomyslném podiu se setká vždy jeden český a jeden německý interpret.

Noc kostelů na Tachovsku se letos odehraje česko-německy

Čtenář reportér