ŠTÍTEK: BBC News

Obrazovky na letišti v americkém San Franciscu.
Podniky a služby po celém světě se postupně vzpamatovávají z globálního výpadku IT systémů, který je postihl ve čtvrtek a především v pátek. V některých odvětvích však problémy přetrvávají, napsal dnes web BBC News. Výpadek, který způsobila nepovedená aktualizace softwaru od firmy CrowdStrike, vyvolal výrazné potíže v letecké dopravě, platebních systémech či ve zdravotnictví. Výpadek postihl i Česko. S problémy se potýkalo například pražské letiště, lékárny BENU a pojišťovny Generali a Allianz.
5 fotografií

Svět se vzpamatovává z globálního výpadku. Pražské letiště funguje normálně

Svět
Himálaj
Z pohoří Himálaj se při nedávné úklidové akci, kterou pravidelně pořádají nepálské úřady, podařilo snést tělo českého horolezce Milana Sedláčka, který tam zahynul v roce 2012. Napsal to zpravodajský web BBC News, podle kterého nepálská armáda nalezla Sedláčkovy dokumenty totožnosti. České ministerstvo zahraničí zatím nemá potvrzeno, že šlo o Sedláčka. Při akci byla snesena i další tři těla a jedna kostra.

Z Himálaje se po 12 letech podařilo snést tělo českého horolezce

Svět
Mezinárodní vesmírná stanice ISS
Americká rodina ze státu Florida žádá odškodné 80 tisíc dolarů (zhruba 1,9 milionu korun) od Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Na její dům totiž letos v březnu spadl kus kovu, který byl původně součástí zásilky pro Mezinárodní vesmírnou stanici ISS. Odpad o váze 700 gramů ale spadl na střechu domu Oterových, píše BBC News.

Kus baterie z ISS dopadl na dům. Rodina z Floridy žádá od NASA odškodné

Svět
Žraloci na Floridě napadli tři plavkyně. Ilustrační snímek
Úřady na pobřeží severozápadní Floridy vyzvaly návštěvníky pláží k ostražitosti poté, co žraloci při dvou samostatných útocích napadli tři plavkyně. Jedné ženě museli lékaři amputovat část ruky poté, co ji v pátek pokousal žralok v okrese Walton. O necelé dvě hodiny později na jiné pláži o čtyři kilometry dál na východ napadli žraloci dvě dívky, které byly s přáteli po pás ve vodě. Jedna z dívek utrpěla vážná poranění nohy a ruky, zatímco druhá má lehčí zranění nohy, uvedl server BBC News s odkazem na hasiče.

Tři plavkyně na americké Floridě napadli žraloci. Jedna přišla o ruku

Svět
Titanic jde ke dnu. Ilustrační snímek
Plovoucí kus dřeva, který v oscarovém snímku Titanic pomohl udržet hlavní ženskou postavu Rose při životě po námořní katastrofě, se v aukci prodal za 718 750 dolarů (přes 16,8 milionu Kč). Informoval o tom server BBC News. Od uvedení filmu v roce 1997 fanoušci debatují o tom, zda byl panel dostatečně velký, aby se na něj vešel i její milenec Jack a zachránil se tak před smrtí v ledovém oceánu.
5 fotografií

Kus dřeva za miliony. Rekvizita z Titaniku se prodala za neuvěřitelnou částku

Film a televize
Zemřel zpěvák Eric Carmen (druhý zleva). Bylo mu 74 let.
Ve věku 74 let zemřel americký zpěvák a skladatel Eric Carmen, známý hitem All By Myself. S odkazem na prohlášení jeho manželky Amy o tom v úterý informoval server BBC News. Carmen byl v 70. letech členem skupiny The Raspberries, úspěšná byla také jeho sólová kariéra. V 80. letech nazpíval milostnou píseň Hungry Eyes z kultovního filmu Hříšný tanec.

Zemřel americký hudebník Eric Carmen, autor hitu All By Myself. Bylo mu 74 let

Hudba
Zpěvačka Raye
Letošní ročník Brit Awards ovládla britská zpěvačka a písničkářka Raye, která zvítězila v šesti kategoriích, což je nejvíce v historii britských hudebních cen. Ze sobotního slavnostního večera si odnesla mimo jiné ceny pro umělce roku, za album roku i za nejlepší píseň, uvedl zpravodajský server BBC News.

Brit Awards ovládla zpěvačka Raye. Získala rekordních šest cen

Hudba
Ostrov Šrí Lanka. Ilustrační snímek
Šrílanský imigrační úřad oznámil, že již neprodlouží dlouhodobá turistická víza pro Rusy a Ukrajince pobývající na ostrově, a vyzval je, aby do 7. března opustili zemi. Podle oficiálních údajů Šrí Lanku za poslední dva roky navštívilo více než 288 tisíc Rusů a téměř 20 tisíc Ukrajinců. Kolik z nich na Srí Lance delší dobu žije, není známo, uvedla agentura AFP.
65 fotografií

Rázný krok. Šrí Lanka zrušila víza Rusům a Ukrajincům. V zemi jsou jich tisíce

Svět
Palestinci po izraelském náletu v Pásmu Gazy. Ilustrační snímek
Izrael obyvatele Pásma Gazy prostřednictvím letáků varoval, že pokud zůstanou v jeho severní části, mohou být považováni za komplice radikálního palestinského hnutí Hamás. Informoval o tom server BBC News, který připomíná, že Izrael podle všeho chystá v Gaze pozemní ofenzivu. Podle palestinských úřadů zahynulo v Pásmu Gazy během noci na neděli nejméně 55 lidí. Agentura Reuters zase napsala, že Spojené státy na Blízký východ pošlou další zbraně.
43 fotografií

Izrael varoval obyvatele severu Gazy: Můžeme vás brát jako komplice Hamásu

Svět
Izrael odpověděl na útoky Hamásu ostřelováním Pásma Gazy
Izrael také v noci na pondělí pokračoval v útocích na Pásmo Gazy a jih Libanonu, kde míří na cíle radikálního hnutí Hizballáh. Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) mezitím podle serveru BBC News varoval, že zásoby pohonných hmot v nemocnicích v Gaze vydrží jen 24 hodin a pak budou zdravotnická zařízení bez elektřiny, což ohrozí tisíce pacientů na životě.
43 fotografií

Izrael pokračuje v útocích na Gazu a Libanon. Humanitární situace se zhoršuje

Svět
Při požáru svatební síně v Iráku zahynulo nejméně sto lidí
Nejméně 100 lidí zemřelo a přes 150 jich utrpělo zranění při požáru, který vypukl během svatebních oslav v irácké provincii Ninive. O odvoláním na irácká média o tom v noci informovaly světové agentury. Náměstek guvernéra provincie Ninive Hasan Allak hovoří až o 113 mrtvých. První zprávy naznačují, že požár mohly zavinit ohňostroje použité během ceremonie, napsala stanice Al-Džazíra. Úřady zatím příčinu tragédie oficiálně nepotvrdily.

Svatba v Iráku skončila tragicky. Při požáru zahynulo nejméně sto lidí

Svět
Indický modul během své cesty k Měsíci
Naděje, že by indický přistávací modul a robotické vozítko na Měsíci obnovily činnost, každou hodinou slábne. Zpravodajskému serveru BBC News to v pondělí řekli indičtí vědci. Přístroje byly uvedeny do spánkového režimu počátkem září před příchodem mrazivé lunární noci a od 22. září se s nimi Indie pokouší opětovně navázat kontakt.

Indická mise na Měsíci: Naděje na probuzení robotického vozítka slábne

Vesmír
Přehlídka psů rasy corgi na památku zesnulé královny Alžběty II v Londýně, neděle 3. září 2023
Velká Británie si připomíná první výročí úmrtí královny Alžběty II. Mezi řadou vzpomínkových akcí rozhodně nezapadlo setkání majitelů psů plemena velšský corgi, které se konalo 3. září před Buckinghamským palácem v Londýně. Právě toto plemeno oblíbená britská panovnice velmi milovala. Fotografie královny s šátkem na hlavě, jak se prochází se svými psy, asi viděl každý. Proč měla Alžběta II. plemeno corgi tak ráda? A co se s královninými psy stalo?
4 fotografie

Rok od smrti královny Alžběty: Podívejte se, jaké speciální pocty se jí dostalo

Zvířecí deník a chovatelství
Umělecká rekonstrukce útoku megalodona na dvě menší velryby Eobalaenoptera
Obří žralok je zpět. Pět let po filmu Meg, v němž herec akčních filmů Jason Statham bojoval s obrovským prehistorickým žralokem, přichází pokračování Meg 2: Příkop. Bez ohledu na to, co si diváci o snímku myslí, tvor, kterého zobrazuje, byl kdysi opravdu takový. Vyhynulí žraloci megalodonové byli ve své době nejlepšími mořskými predátory a byli pravděpodobně děsivější než cokoli, co si vymyslel Hollywood, napsal server BBC News.

Megalodoni byli superpredátoři. Už v děloze požírali své sourozence

Věda
Následky požárů na havajském ostrově Maui
Požár na Havajském ostrově Maui si vyžádal nejméně 93 obětí na životech. Informovaly o tom zahraniční agentury s odvoláním na místní úřady. Podle havajského guvernéra Joshe Greena může ale bilance ještě zásadně vzrůst. Pohřešují se stovky lidí a psovodi pátrající po nezvěstných zatím prošli jen tři procenta spálené oblasti, uvedl šéf policie na Maui John Pelletier. Co do počtu mrtvých je tak oheň na Maui nejhorším požárem v USA za posledních 100 let. 
16 fotografií

Obětí požáru na Havaji stále přibývá. Stal se nejhorším za 100 let v USA

Svět
Požár na řeckém ostrově Rhodos
Sedmým dnem hoří na řeckém ostrově Rhodos, který během pondělí kvůli plamenům a rostoucímu nebezpečí opustily tisíce turistů, napsala agentura Reuters. Hasičská letadla a vrtulníky v úterý opět vzlétly už za úsvitu, aby se pustily se do boje s plameny, které nadále stravují zeleň na mnoha místech jihoevropské země. Hašení komplikuje vítr i vysoké teploty, ochlazení se čeká až ve čtvrtek, píše agentura DPA. Evakuace  začv úterýaly také na ostrově Korfu, nejvyšší stupeň výstrahy nově platí na Krétě, píše BBC News. Úřady opět kvůli vedru zavřely Akropoli, informuje agentura AFP.

Na řeckém ostrově Rhodos hoří už týden. Před požáry utekly tisíce turistů

Státy EU
Itálii zasáhla vlna veder Cerberos
Nebývalá vedra dál sužují zejména jih Evropy a zlepšení se podle meteorologů v nejbližších dnech nečeká. Horko se naopak rozšíří i na Balkán, píše BBC News. V 16 italských městech v sobotu platila výstraha před extrémními teplotami a na Sardinii s napětím očekávají, zda padne evropský teplotní rekord 48,8 stupně Celsia. Atény zavřely turisty hojně navštěvovanou Akropoli a Turecko po desítkách počítá lidi hospitalizované s úpalem. S extrémními teplotami se potýkají také ve Spojených státech nebo v Číně, píše AFP.
5 fotografií

Jih Evropy sužuje rekordní vedro. Ochlazení zatím nepřijde, tvrdí meteorologové

Svět
Pátrání po ztracené ponorce Titan mělo smutný konec, trosky prokázaly, že ztracené plavidlo implodovalo a posádka zahynula. Na snímku lodě Horizon Arctic, Deep Energy and Skandi Vinland
Americké vojenské námořnictvo zřejmě zachytilo zvuk imploze ponorky Titan nedlouho poté, co turistická ponorka v neděli zahájila svůj sestup k vraku Titaniku. Námořnictvo informaci sdílelo s americkou pobřežní stráží, která ji využila k zúžení oblasti hledání zmizelé ponorky, uvedli podle listu The Wall Street Journal američtí obranní činitelé. Ve čtvrtek pobřežní stráž uvedla, že se našly trosky ponorky a že všech pět členů posádky je téměř jistě po smrti.
6 fotografií

Zkáza ponorky Titan: Zvuk imploze zřejmě zachytilo americké námořnictvo

Svět
Zpěvačka Beyoncé. Ilustrační snímek
Mysleli jste si, že za růst cen může válka na Ukrajině nebo výpadky v dodavatelském řetězci? Asi neznáte Beyoncé, napsal server BBC News. Začátek jejího turné ve Švédsku minulý měsíc vyvolal tak velkou poptávku po hotelech a restauracích, že se promítl do ekonomických statistik země. Květnová inflace 9,7 procenta byla vyšší, než očekávaly prognózy, a podle analytika z banky Danske Bank Michaela Grahna za tím částečně stojí právě americká popová superstar.

Kdo může za vysokou inflaci? Přispěla k ní i Beyoncé, kritizují zpěvačku Švédové

Státy EU
Svým úklidem Auri Katariina pomáhá lidem, v úklidu extrémní špíny si libuje.
Auri Katariina se brodí v odpadcích. Zbavuje se plísně, fekálií i shnilých potravin. Z domácností, které budí dojem skládky, nakonec vykouzlí čisté místo, ve kterém byste si přáli bydlet i vy. „Nebojím se špíny, špína se bojí mě,“ říká žena z Finska, která cestuje po celém světě, aby pomáhala lidem uklidit jejich extrémně znečištěnou domácnost. A dělá to pro ně zdarma.
22 fotografií

Chlév je slabé slovo. Sexy uklízečka řeší extrémní nepořádek lidem zdarma

Bydlení
Karel III. během obřadu korunovace ve Westminsterském opatství.
Jako dokonale nacvičenou, ale zároveň tajuplnou a dojemnou podívanou hodnotí korunovaci krále Karla III. britský tisk. Vyzdvihuje spojení tisíc let starých tradic s novinkami, které odrážejí současnou Británii, například zastoupení několika náboženství a jazyků na obřadu ve Westminsterském opatství. I díky nim se Karel stal panovníkem 21. století navzdory historickému ceremoniálu, napsala média.
42 fotografií

Korunovace? Dojemná podívaná, která se odehraje jednou za generaci, píše tisk

Státy mimo EU
Ilustrační snímek
Argentina letos zaznamenává silný výskyt horečky dengue. Zdravotnické úřady potvrdily více než 60 tisíc případů nákazy a mrtvých je přes 40, píše server BBC News. Jedná se o čísla srovnatelná s posledním výrazným výskytem této nákazy, kterou přenáší komáři, z roku 2020. Argentina se snaží čelit šíření nákazy radiační sterilizací komárů.

V Argentině se masivně šíří horečka dengue. Mrtvých už je přes čtyřicet

Svět
Lidé, kteří přišli o domov v ulicích tureckého města Adiyaman po zemětřeseních z 6. a 7. února 2023 na snímku z 10. února 2023
Ničivé zemětřesení připravilo v Turecku stovky dětí nejen o jejich domovy, ale také o jejich jména. Přežily, ale v současné době se je totiž nedaří identifikovat a jejich rodiče jsou mrtví nebo nedohledatelní. Napsala to stanice BBC News, podle níž turečtí zdravotničtí úředníci informují o více než 260 zraněných dětech v zóně katastrofy, jejichž jména dosud nezjistili.  
31 fotografií

Žijí, ale zůstávají anonymní. Zemětřesení připravilo stovky dětí o jejich jména

Svět
Ilustrační snímek
Britští lékaři o víkendu na odborné konferenci představili inovativní léčbu leukémie, kterou považují za revoluční pokrok v medicíně. Třináctiletá dívka, u níž nezabíraly žádné formy léčby, se před rokem dostala do péče týmů zdravotníků z londýnské dětské nemocnice Great Ormond Street Hospital (GOSH). Díky genové terapii se z terminálního stadia zhoubné rakoviny dostala do remise a je v podstatě vyléčená. Informovaly o tom agentura AFP a server BBC News.

Británie hlásí průlom v léčbě leukémie. Dívka je po genové terapii bez příznaků

Zdraví
Palba z ukrajinského raketometu MSLR BM-21 Grad na frontové linii v Charkovském regionu 2. srpna 2022
Velitelství ukrajinské armády v neděli potvrdilo sérii náletů na cíle na územích okupovaných Ruskem. Na telegramu informovalo o zásahu sedmi kontrolních stanovišť, oblastí s vysokou koncentrací zbraní a vojenské techniky a muničního skladu. Ukrajinské jednotky zasáhly také základnu žoldnéřské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny na východě Ukrajiny. Informoval o tom gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj.
144 fotografií

Kyjev potvrdil nálety na území okupovaná Ruskem. Zničil prý základnu Wagnerovců

Státy mimo EU
Palmy jsou obrovská čeleď rostlin, které poskytují milionům lidí potravu, pití a přístřeší. Mají řadu využití, lze z nich vyrábět palmový i kokosový olej, rostou na nich datle či kokosové ořechy a používají se například při výrobě nábytku, kaučuku.
Více než tisícovce druhů palem hrozí vyhynutí, uvádí studie, o které dnes informoval server BBC News. Vědci použili umělou inteligenci k posouzení rizik pro celou čeleď palem, od vysokých stromů až po popínavé rostliny. Tyto údaje jim umožnily získat mnohem lepší představu o tom, jaké množství a které druhy jsou ohroženy.

Více než polovině ze všech palem na světě hrozí vyhynutí, tvrdí studie

Věda