ŠTÍTEK: Bedřich Moldan

Brzy budeme znát nejlepší studenty bojující za životní prostředí.
Tradiční soutěž Czech Envi Thesis o nejlepší vysokoškolskou práci zabývající se společenskovědními aspekty ochrany životního prostředí jde do letošního finále. To je na programu 2. prosince, opět na organizující univerzitě v Ústí nad Labem. Porota složená z předních českých vědců bude ve finále vybírat z pěti nejlepších prací, které se letos do soutěže přihlásily.

Brzy budeme znát nejlepší studenty bojující za životní prostředí

Čtenář reportér
Zdeněk Hřib a Petr Hlubuček pomáhali při výsadbě nových stromů v rámci akce Zastromuj Prahu.
Na magistrátu má v nejbližších měsících vzniknout tým čtyř až pěti expertů v čele s „manažerem modrozelené infrastruktury“. Základem jeho práce bude dohlížet na to, aby jednotlivé městské investice a projekty neopomíjely adaptační opatření na změny klimatu v čele s podporou zeleně a zadržováním i efektivním využitím vody v krajině. Rozšíření „úředního“ aparátu o nové oddělení posvětili radní na sklonku minulého roku.
8 fotografií

Manažer na výsadbu stromů? Nevhodný luxus, míní opozice

Praha
Festival Jeden svět v Ústí nad Orlicí podpoří projekt #babiJede. Elektrorikša bude brát seniory na vyjíždky do okolí města.
Přes všechny peripetie a všeobecnou nejistotu, která se nám všem bohužel pomalu ale jistě stává každodenním chlebem, se v sobotu 19. září v Ústí nad Orlicí rozběhl filmový lidskoprávní festival Jeden svět. A pokud situace dovolí, poběží až do další soboty 26. září.

A přece se točí!

Čtenář reportér
Do Želivky stékají nejen četné splachy z okolních obhospodařovaných polí, ale znečišťují ji i fekálie. Ilustrační foto.
Havlíčkův Brod – V sále Staré radnice v Havlíčkově Brodě se tento pátek pod záštitou europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) a místostarosty Havlíčkova Brodu Libora Honzárka (TOP 09) koná konference nazvaná Želivka, příležitost k rozvoji regionu, nebo zdroj úpadku?

Želivka bude skloňována doslova ve všech pádech

Havlíčkobrodsko
Ilustrační foto
Praha – Kvalita života Čechů z hlediska zdraví i ekonomiky se zlepšuje, ukázala vládní studie udržitelného rozvoje, kterou dnes představili její autoři. Česko ale zaostává v ochraně životního prostředí. Situační zpráva o udržitelném rozvoji 2016 upozorňuje také na to, že pokračuje stárnutí české populace.

Češi žijí déle a jsou zdravější, ukázala analýza

Česko
Bedřich Moldan.
Praha - Výsledek pařížské konference OSN o ochraně klimatu je velkým závazkem pro Českou republiku. Podle vědců a ekologů, které oslovila ČTK, by vláda měla co nejdříve schválit antifosilní zákon a prosadit jej v Parlamentu. Ještě více by se měly podporovat domácí obnovitelné zdroje a začít odstavovat uhelné elektrárny. Pařížská dohoda je podle expertů příležitostí pro rozvoj nových technologií, inovací a podnikání. Je ale potřeba postupovat rychle, politici i národ mají brát výsledek konference a její závazky vážně, shodli se experti.

Vědci: Výsledek klimatické konference je pro Česko velký závazek

Česko
Ilustrační foto.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Za posledních více než sto let postihlo Sýrii sucho už sedmkrát. Jenomže to, které přišlo naposled, bylo jiné. Obvykle trvá rok, ale sucho, které udeřilo v roce 2006, trvalo čtyři roky. Katastrofa postihla nejméně 1,2 milionu lidí, statisíce zemědělců přišlo o svá pole a někteří pastevci odepsali až 70 procent svých stád. Statisíce lidí se hrnuly z venkova do měst. Taková situace vede k sociálnímu napětí a k ozbrojeným srážkám pak není daleko. Násilí má posléze za následek vlny migrantů, kteří utíkají ze země. Poslední sucho v Sýrii dávají odborníci do souvislosti s klimatickými změnami. A na světě se nyní objevuje i nový pojem – klimatičtí uprchlíci.

Klimatičtí uprchlíci. Může jich být až 120 milionů

Česko
Ivan Hoffman
Stav životního prostředí se u nás za posledního čtvrtstoletí výrazně zlepšil. Hovoří o tom zcela jasně dvě čísla. Skleníkových plynů vypouštíme měně o 33%, a průmyslových škodlivin ubylo 55,4 %. Otázka je, jak dlouho ještě míníme být s nápravou, ke které došlo především v devadesátých letech, spokojeni. Bedřich Moldan konstatuje, že to, co nám vyhovuje, je slušný evropský podprůměr. Optimizmus kazí skutečnost, že vinou znečištěného ovzduší stále ročně umírají desítky tisíc lidí, anebo že téměř šestatřicet procent zemědělské půdy je ohroženo vodní erozí. To jsou namátkou dvě špatná čísla.
0 fotografií

Slušný podprůměr

Hoffmanův deník
Ilustrační foto
Praha – Kdo si dnes vzpomene na označení černý trojúhelník? Před více než čtvrtstoletím se tak říkalo oblasti mezi tehdejším Československem, NDR a Polskem. Kvůli vysoké koncentraci tepelných elektráren bylo toto místo největším znečišťovatelem ovzduší v Evropě. Dnes se zpravidla mohou obyvatelé okolních měst a vesnic zhluboka nadechnout, aniž by se začali dusit.

Jak se nám dýchá? Vzrostl počet smogových dnů

Česko
Čejka Chocholatá. Ilustrační fotografie.
Praha - Nezvykle teplé počasí, které provází letošní podzim, zneklidňuje klimatology. Listí ze stromů opadává pomalu a některé druhy stěhovavých ptáků, jako například rehek domácí nebo čejka chocholatá, ještě do jižních krajů neodletěly. Na mnoha místech Česka začaly kvést šeříky a příroda jakoby se nechtěla ukládat k zimnímu spánku. Podle klimatologa Václava Cílka je celý letošní rok klimaticky anomální a je možné, že takový bude i jeho konec. Některé vědecké prognózy dokonce odhadují, že letošek bude vůbec nejteplejší v novodobé historii.

Letošek není klimaticky normální. Teplo ovlivňuje i odlety ptáků

Česko
Národní park Šumava.
Prachaticko, Praha - Klimatická změna: od vědeckých poznatků k politickému řešení – s takovým názvem se konala panelová diskuse 5. 11. 2014 v Jednacím sále Senátu Parlamentu ČR.

Změny klimatu – zůstaňme při zemi

Prachaticko
Ilustrační foto
Praha /INFOGRAFIKA/ – Petr Marada je sedlák z jihomoravských Šaradic. Když začal hospodařit na pozemcích poznamenaných socialistickým zemědělstvím, zjistil, že krajina v okolí jeho vsi nedokáže odolávat výkyvům počasí. Vesnice se občas topila pod bahnem, které prudké přívalové deště odnesly 
z polí. Na jeho pozemcích najednou vznikala řeka, když po zimě slunce rozpustilo sníh. Půdu ohrožovala eroze.

Přichází sucho, vědci varují před devastací přírody. Česku se rychle krátí čas

Česko
Ilustrační foto
Stockholm – Podle Mezivládního panelu ke změnám klimatu (IPCC) vzroste hladina světového oceánu do roku 2100 o 26 až 82 centimetrů. Země se podle dnešní zprávy IPCC ke stejnému roku oteplí o 0,3 až 4,8 stupně Celsia. Klimatologové se rovněž shodli na dosud nejvyšší míře pravděpodobnosti, že za oteplování nese hlavní odpovědnost člověk.

Hladina oceánu vzroste podle IPCC do roku 2100 až o 82 centimetrů

Svět
Lubomír Franc.
Náchod - Většina kandidátů do Senátu na Náchodsku, kteří nepostoupili do druhého kola, neuvažuje o tom, že by před druhým kolem podpořili některého z kandidátů.

Podruhé buď France, nebo nikoho

Náchodsko
Ilustrační foto
Náchodsko -  /ČTENÁŘSKÉ VOLBY JDOU DO FINÁLE/ - Už máte jasno, kdo by měl být po říjnových volbách senátorem? Dnes máte poslední možnost si v internetové anketě zvolit svého senátora!"

ANKETA DENÍKU: Vyberte nového senátora

Náchodsko
Ilustrační foto
Náchodsko - Kandidáti na senátora na Náchodsku shodně slibují, že po svém zvolení budou prosazovat především zájmy regionu. Prosazovat chtějí také například zákon proti lichvě, zákaz těžby břidlicových plynů a obnovu lázní v Náchodě. Anketní odpovědi řadíme abecedně.

Kandidáti na křeslo senátora: Tak slibujeme, volte nás

Náchodsko
Petr Pakosta.
Náchod - O zvolení senátorem na Náchodsku usiluje rekordních 11 kandidátů. Při minulých volbách v roce 2006 to bylo deset lidí, v letech 1996 a 2000 pět kandidátů. Zatímco v předchozích letech byla mezi kandidáty vždy jen jedna žena, letos o zvolení usilují čtyři.

Na senátora kandiduje rekordní počet lidí

Náchodsko
Senát České republiky
Východní Čechy – Ve východních Čechách může sociální demokracie, která chce v horní komoře parlamentu obnovit svou většinu, jen získat. Ani v jednom ze zdejších tří obvodů, kde budou senátní volby, totiž ČSSD mandát neohajuje.

V „senátkách“ může ČSSD v kraji jen získat

Z okolí
Ilustrační foto
Šumava -Nový ředitel národního parku Šumava musí ležet v žaludku některým lidem hodně hluboko, protože taková spontánní, cílevědomá a houževnatá honba, která na něj v současné době probíhá, nemá v historii NP Šumava obdoby.

Hon na ředitele Stráského neslábne

Prachaticko
Předseda protikorupční organizace Oživení Tomáš Kramár a ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy a bývalý senátor Bedřich Moldan na tiskové konferenci ekologického Hnutí Duha ke kampani proti uvažované privatizaci Lesů ČR.
Praha - Ekologické Hnutí Duha spustilo kampaň Netunelujtelesy.cz a vyzvalo veřejnost, aby se na stejnojmenných internetových stránkách připojilo k signatářům zveřejněného dopisu adresovaného předsedům vládních stran. Podepsaní vyzývají kabinet, aby zastavil rozprodej veřejných lesů.

Duha spustila kampaň proti rozprodeji státních lesů

Ekonomika