ŠTÍTEK: Belize

Velká modrá díra je turisticky velmi atraktivním místem
Nejhlubším mořským závrtem na světě je Taam Ja' u pobřeží Mexika. Nová měření odhalila, že hloubka jámy dosahuje více než čtyř set metrů. Stále to však není dno. Vědci také zjistili, že v hlubinách mohou být tunely vedoucí do oceánu i jedinečný rozmanitý mořský život. Proto plánují další výzkum pomocí robotů.

U Mexika je nejhlubší podmořská jáma. V temných vodách jsou skryté tunely

Objevy
Motorky je zavedly až do Hulína.
Tři měsíce vandrovali na motorkách po střední Americe. Řeč je o hercích Pavlu Liškovi a Janu Révaiovi, kteří si říkají Vandráci a cestují na svých motorkách po celém světě. A při jedné takové cestě zavítali do Letního kina v Hulíně, kde v neděli 12. července vystoupili s cestopisnou besedou popisující jejich cestu napříč střední Amerikou. Nejdřív byli viděni v Panamě, pak mířili do džunglí Kostariky, vandrovali po velké Nikaragui, přes varování projeli Honduras, pak i zemi plnou vulkánů El Salvádor, nádhernou Guatemalu, maličké Belize a obrovské Mexiko. A to vše procestovali v sedle svých motorových ořů.
16 fotografií

Motorky je zavedly až do Hulína. Posluchače potěšil Pavel Liška a Jan Révai

Čtenář reportér
Mitchell-Hedgesova křišťálová lebka
Nemůžete do muzea? Nevadí, muzeum jde za vámi. Vlastivědné muzeum v Olomouci je z důvodu aktuální situace ohledně koronaviru také uzavřené. Proto se rozhodlo, že bude lidem zprostředkovávat online to nejzajímavější z výstav a následně i to „nej“ z expozic.  
6 fotografií

Muzeum jde za vámi: Křišťálová lebka

Olomoucko
Ilustrační foto
Tajemné jezero Atitlán, které vzniklo z lávy a popela po ohromném výbuchu sopky, koloniální městečko Antigua Guatemala, které bylo jedním z hlavních měst generálního kapitanátu Guatemala, Semuc Champey – kaskády jezírek a vodopády mnou nazývané Guatemalské Plitvice, ale hlavním lákadlem další letošní lednové cesty byly Mayské pyramidy.

Tip na pondělí 7. října: Guatemala a Belize od Miloše Šálka

Volný čas
Soud. Ilustrační foto.
Když soudkyně pražského městského soudu četla obžalobu Petra Dostála, musela se červenat snad i policejní eskorta. Učitel tance, který je podle vlastních slov králem pedofilů, se přiznal, že zneužíval holčičky předškolního věku. S jednou z nich měl dvouletý vztah. Dostálovi hrozí až dvanáct let vězení. O tři roky delší trest může dostat matka dívenky, která dceru s Dostálem nechávala přes noc, i když věděla, že je pedofil.

Pedofil u soudu: Chci se svou láskou být až do smrti, unesl bych ji do Belize

Zločiny a soudy
Ilustrační foto
Rychnovsko /POZVÁNKY/ - Městská knihovna v Rychnově nad Kněžnou zve na cestopisnou přednášku s projekcí nazvanou „Od Karibiku k mayským pyramidám (Mexiko, Belize, Guatemala).“ Uskuteční se ve středu od 18 hodin v malém sále Pelclova divadla a svoje nevšední zážitky z cest vám zprostředkují cestovatel a fotograf Pavel Chlum spolu s Petrem Kvardou.

Na co kam: Objevte kouzlo mayských pyramid

Volný čas
MILAN KREMEL, předseda představenstva, Clanroy, obžalovaný
Osm let ve vězení si bývalý předseda představenstva zkrachovalé dražební společnosti Clanroy Milan Kremel odsedí za to, že peníze z dražeb používal na chod společnosti. Trest mu dnes pravomocně potvrdil odvolací pražský vrchní soud, který zároveň zamítl Kremelovo odvolání. Druhému obžalovanému Miroslavu Posekanému, který Kremela ve funkci předsedy nahradil, uložil soud 5,5 roku. Oba muži se dnešního jednání nezúčastnili.
4 fotografie

Peníze z dražeb rozkradl. Exšéf firmy Clanroy dostal osm let

Krimi
Ilustrační foto.
Praha - Šlo o nastrčené bílé koně a skutečných viníků je víc, nebo se tanec s miliony opravdu odehrával výhradně v jejich režii? Naznačit odpověď by mohlo hlavní líčení, které ve středu začalo před Městským soudem v Praze. Na lavici obžalovaných usedli 33letý Milan Kremel a o 14 let starší Miroslav Posekaný. Někdejší manažeři zkrachovalé dražební společnosti Clanroy podle obžaloby v roce 2013 zpronevěřili desítky milionů korun, jež měli poslat Českým drahám.

Drahám muži neposlali desítky milionů

Zločiny a soudy
Ilustrační foto
Mexiko - Sesuvy půdy ve východomexickém státě Veracruz si vyžádaly šest mrtvých, včetně jednoho dítěte. Informovaly o tom tamní úřady. Počet obětí tak stoupl z dříve ohlášených tří osob. Sesuvy způsobily silné deště, které přinesla tropická bouře Earl.

Při sesuvech půdy v Mexiku zemřelo šest lidí

Svět
Ilustrační foto
Belmopan - Pobřeží středoamerického státu Belize dnes zasáhl hurikán Earl, doprovázený prudkými dešti a větrem o síle kolem 130 kilometrů v hodině. Oznámilo to americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Nad pevninou živel zeslábl na tropickou bouři, která nad severní Guatemalou dosahovala rychlosti zhruba 75 kilometrů v hodině. NHC očekává, že postupem na jih Mexika dnes v noci a v pátek bude vítr dál slábnout.

Středoamerický stát Belize a část Guatemaly zasáhl hurikán Earl

Svět
Hodonínský cestovatel na hranici mezi Belize a Guatemalou.
Hodonín – Už přes rok a půl je na své pouti cestovatel Matěj Balga. V polovině října 2014 vyjel z Hodonína a vydal se po Hedvábné stezce. Původní cíl Čína se pro něj a jeho kolo stal jen zastávkou. Nyní má za sebou v Panamě už šestnáct tisíc kilometrů a míří do olympijského Ria de Janeira.

Cestovatel: Po nohou mi lezly desítky klíšťat

Hodonínsko
Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.
Moskva/Kyjev - Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč obvinil prozápadní vládu v Kyjevě, že se snaží zamaskovat své nezdary návrhem zákona, který by jí umožnil i bez soudního rozhodnutí zabavit svrženému šéfovi státu jeho majetek v cizině. Ukrajinský režim tento majetek považuje za majetek ukrajinského státu.

Podle Janukovyče má konfiskace jeho majetku zakrýt selhání vlády

Svět
Ilustrační foto.
Praha - Počet českých společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, v roce 2015 stoupl o 172 (1,3 procenta) na 13.419. Majitelé z destinací považované za daňový ráj kontrolují 3,1 procent českých firem, a do jejich základního kapitálu investovali téměř 417 miliard korun. Statistiky za loňský rok zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Firem s vlastníkem v daňovém ráji loni přibylo 172 na 13.419

Ekonomika