ŠTÍTEK: Benátský filmový festival

Duna: Část II
Rok 2024 se ve filmu ponese spíše ve znamení návratů. Originální příběhy příliš nečekejte. Pokračování dostanou Gladiátor, Joker i Godzilla, ke slovu přijde také další Pán prstenů. Brilantní, ale mrazivou podívanou nabídne už zkraje roku britská Zóna zájmu, z domácích novinek se můžete těšit na Zahradníkův rok s Oldřichem Kaiserem nebo Vlny Jiří Mádla.
7 fotografií

Duna, Joker i Kaiser na zahradě. Do kin letos míří nostalgická smršť

Film a televize
Španělský herec Gabriel Guevara
V italských Benátkách o víkendu zatkli španělského herce Gabriela Guevaru, který čelí obvinění ze sexuálního zneužití, jehož se podle vyšetřovatelů dopustil ve Francii. Informovala o tom dnes agentura EFE. Guevara přijel do Benátek na mezinárodní filmový festival (MFF), jehož organizátoři ale vydali prohlášení, že jeho přítomnost nebyla oficiálně součástí žádných akcí festivalu.

V Benátkách zatkli španělského herce Guevaru. Viní ho ze sexuálního zneužití

Film a televize
Michael Fassbender jako Zabiják
Osamělý a chladnokrevný, trpělivě číhá ve stínu na svou oběť. To je antihrdina dalšího temného thrilleru Davida Finchera Zabiják, jehož upoutávku zveřejnil v úterý večer Netflix a jenž bude na této platformě k vidění od 10. listopadu. Ještě předtím ho ale v předpremiéře uvidí diváci Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, který začíná 30. srpna večer.

Drž se plánu, zakaž si soucit. Netflix láká na Fincherova Zabijáka

Film a televize
Čeští čerti jsou dobráci, tvrdí Hynek Bočan.
I kdyby natočil jen S čerty nejsou žerty, Čest a slávu nebo Zdivočelou zemi, nebylo by to málo. Režisér Hynek Bočan má ovšem na kontě desítky filmů, seriálů a scénářů. „Jak jsem to mohl stihnout?“ směje se filmař, který v sobotu dovrší úctyhodných 85 let. Slavit se mu ale nechce. „Já to nerad,“ míní režisér, který je z oslav pokaždé nervózní. A žasne nad tím, že se při těch houskách se salámem při natáčení vůbec takového věku dožil.
7 fotografií

KVÍZ: S čerty nejsou žerty a další hity. Poznáte filmy režiséra Hynka Bočana?

Film a televize
Brendan Fraser jako třísetkilový hrdina dramatu Velryba
Darrena Aronofského jako filmaře velmi uznávám, leč ne vždy si sedneme do noty. V případě Velryby se snad poprvé pohybuje na skutečně tenkém rozhraní mezi uměleckou kvalitou a kýčem. Ve finále však u mě převažuje pocit, že se jedná o opravdu dobrý film, který má šanci oslovit i širší publikum, a to nejen pro vděčný motiv rizikovosti obezity.

RECENZE: Velryba je školou hereckého mistrovství Brendana Frasera

Volný čas
Krásná Olivia Wilde prožila ve svém životě zklamání hned několikrát. Najde nyní štěstí v náručí nového milence?
Patnáct let naplňovala vize druhých, než dostala příležitost vyprávět své vlastní příběhy. Na svém snu tvrdě pracovala a teď Olivia Wilde začíná sklízet ovoce. Za sebou má premiéru druhého celovečerního filmu na prestižním festivalu v Benátkách a v hlavě spoustu nápadů, které na příležitost teprve čekají. Podívejte se, jak šel čas s Olivií Wilde, která nyní prožívá žhavý románek s o deset let mladším zpěvákem, kterého milují dívky po celém světě.
7 fotografií

Olivia Wilde a Harry Styles. Milenci, kteří si drží profesionální odstup

Společnost
Démona tiší hlasem. Film Tmání představuje deprese veřejnosti
Cítíte smutek? Máte pocity absolutního selhání a zbytečnosti? Slyšíte hlas temnoty, který vás utvrzuje o tom, že na tomto světě nemáte co dělat? Deprese patří k nejrozšířenějším duševním poruchám. Trpí jí více než desetina populace a je nejčastější příčinou invalidity. Alespoň krátké období smutku či pocitu selhání poznal každý z nás. Kde je však hranice chorobného stavu? Proč o depresi mlčíme a proč je pro nás obtížné lidem s depresí porozumět?

PODCAST: Démona tiší hlasem. Film Tmání představuje deprese veřejnosti

O životě zblízka
V Těšíně v pátek 30. července 2021 oficiálně začal 23. ročník filmové přehlídky Kino na hranici.
Novinky ze světa českého, polského a slovenského filmu, setkání s herci, režiséry a producenty, filmové retrospektivy známých tvůrců. Takový bude letošní 24. ročník filmové přehlídky Kino na hranici, která se koná na obou stranách řeky Olzy, v Českém Těšíně a Těšíně, proběhne 29. dubna až 3. května 2022. Organizátoři se letos vrátili k původní květnové tradici.
10 fotografií

Novinky, hvězdy i hudební filmy. Takové bude Kino na hranici

Volný čas
Filmový festival v Benátkách. Ilustrační foto
Na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách vystoupili včera v rámci slavnostního večera zástupci známých festivalů. Společné prohlášení tu udělalo osm uměleckých ředitelů přehlídek Berlinale, MFF v Cannes, Locarna, Rotterdamu, San Sebastianu či Londýna. Nechyběl ani karlovarský filmový festival, jenž reprezentoval jeho umělecký ředitel Karel Och.

Vášeň pro film. Festivaly se potkaly v Benátkách

Film a televize
Z filmu Nabarvené ptáče.
Ve snaze uchránit své dítě před masovým vyhlazováním Židů, rodiče posílají syna k příbuzné na venkov kdesi ve východní Evropě. Chlapcova teta však nečekaně umírá a tak je dítě nuceno vydat se na cestu a protloukat se úplně samo divokým a nepřátelským světem, ve kterém platí jen místní pravidla, předsudky a pověry. 

Tip na pondělí 9. března: Zajděte si do kina na film Nabarvené ptáče

Volný čas
Režisér Václav Marhoul (vpravo) s hercem Petrem Kotlárem na filmovém festivalu v Benátkách.
Ve snaze uchránit své dítě před masovým vyhlazováním Židů, rodiče posílají syna k příbuzné na venkov kdesi ve východní Evropě. Chlapcova teta však nečekaně umírá a tak je dítě nuceno vydat se na cestu a protloukat se úplně samo divokým a nepřátelským světem, ve kterém platí jen místní pravidla, předsudky a pověry.

Tip na pondělí 16. září: Multikino promítá Nabarvené ptáče

Volný čas
Galerie Kupe
Kino Kupe uvede ve čtvrtek 12. září v 19 hodin film režiséra a scénaristy Václava Marhoula Nabarvené ptáče. Tento snímek se dostal do hlavní soutěže na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. Je nejen o přežití, ale i o vlastní duši malého chlapce na pozadí druhé světové války.

Kino Kupe uvede Nabarvené ptáče

Volný čas
Ilustrační foto
Praha - Současnou italskou kinematografii představí v Praze od středy 2. prosince putovní přehlídka 13. ročníku Středoevropského festivalu Mittel Cinema Fest 2015. Festival se koná v metropoli v kině Lucerna už potřetí a letos poprvé od 9. prosince také v Brně v kině Scala. Celkem bude promítnuto devět filmů. Akci zahájí v úterý 1. prosince koncert italských filmových melodií.

Festival nabídne aktuální produkci italské kinematografie

Volný čas
Ilustrační foto
Praha – Současnou italskou kinematografii představí v Praze od 2. prosince putovní přehlídka 13. ročníku Středoevropského festivalu Mittel Cinema Fest 2015. Festival se koná v metropoli v kině Lucerna už potřetí a letos poprvé od 9. prosince také v Brně v kině Scala. Celkem bude promítnuto devět filmů. Akci zahájí 1. prosince koncert italských filmových melodií. Novináře o tom informoval ředitel Italského kulturního institutu Giovanni Sciola.

Festival nabídne aktuální produkci italské kinematografie

Film a televize