ŠTÍTEK: Benelux

Cestování vlakem, ilustrační snímek.
Z Ústí nad Labem přímým vlakem do Beneluxu? Dnes, v úterý 26. března v 9.37 hodin dorazí poprvé na hlavní nádraží do Ústí přímý noční vlakový spoj European Sleeper z Bruselu, Antverp, Rotterdamu a Amsterdamu. Ceny jízdenek začínají v jednom směru na 39 eurech, zpáteční jízdenky pak dopravce nabízí za ceny od 69 eur.

Ústí nad Labem získalo přímé vlakové spojení s Amsterdamem a Bruselem

Ústecko
Cestování vlakem, ilustrační snímek.
Z Děčína přímým vlakem do Beneluxu? Dnes, v úterý 26. března dorazil poprvé na hlavní nádraží do Děčína přímý noční vlakový spoj European Sleeper z Bruselu, Antverp, Rotterdamu a Amsterdamu. Ceny jízdenek začínají v jednom směru na 39 eurech, zpáteční jízdenky pak dopravce nabízí za ceny od 69 eur.

Děčín získal přímé vlakové spojení s Amsterdamem a Bruselem

Děčínsko
Generální ředitel Chart Feroxu Bronislav Převrátil.
/ROZHOVOR/ Zakázku na největší úložiště kapalného vodíku v Evropě, která vyroste v Beneluxu nebo palivové systémy a nádrže létající do vesmíru. To jsou zajímavé projekty děčínské firmy Chart Ferox. „Je možné říct, že když budete sledovat start jakéhokoliv dominantního hráče, který dnes létá do kosmu, tak se tam potkáte s palivovým systémem Chartu,“ chlubí se v rozhovoru pro Děčínský deník ředitel společnosti Bronislav Převrátil. 

Plyn žene vpřed děčínský Ferox. Naše výrobky létají do vesmíru, říká šéf firmy

Děčínsko
Mnoho obstarají stroje, lidé jsou tu ale také podstatní
Voňavá práce v teple. To je perspektiva, za kterou už z automotive „utekli“ někteří z 350 zaměstnanců lovosické sušenkárny Mondeléz. Někdo to do ní má takřka přes ulici, jiní dojíždějí z Litoměřic, Ústí nebo Děčína. S výrobou automobilových dílů má sušenkárna dost společného. I přes automatizaci a robotizaci ale ve fabrice pořád shánějí lidi.
35 fotografií

Tatranky, esíčka, tucky. Sušenky z Lovosic míří do Anglie i na Blízký východ

Příběhy a rozhovory
Západní Evropu drtí nevídaná vedra. V úterý odpoledne naměřily meteorologické stanice ve Velké Británii až 42 stupňů Celsia, s extrémními teplotami se potýkají také země Beneluxu. Česko zasáhne vlna během středy a čtvrtka, podle meteorologů teplota místy vystoupá až na 37 stupňů. Vyhlížet déšť je zbytečné, připravit se musíme na horka trvající až do srpna.

Otázka týdne: Co způsobilo stávající vedra? Potrvají až do srpna?

O Deníku
Práce v EU - Ilustrační foto
Co na člověka čeká, když dostane práci v instituci EU? Naprostá většina evropských úředníků žije a pracuje v Bruselu či Lucemburku, které se staly pro ně i jejich rodiny druhým domovem, ve kterém žijí, pracují, nakupují, baví se, sportují či se setkávají s přáteli. Obě města jsou charakteristická velkým množstvím zeleně a parků, Lucemburk je navíc zapsán na seznam památek UNESCO. 

Jak získat práci v institucích EU: Brusel je plný cizinců, pomáhá to i v životě

Česko a EU
Václavské náměstí v Praze. Ilustrační foto.
Hlavní město zopakuje loňský program V Praze jako doma, který má po dalších vlnách koronavirové nákazy znovu přitáhnout turisty a podpořit zároveň zdejší hotely i kulturu. Letošní novinkou je možnost uplatnit slevové vouchery na živá kulturní představení nebo celodenní jízdenku na dvě „historické“ tramvajové linky.
48 fotografií

Hlavní město opět vsadí na vouchery. Mají přilákat turisty

Praha
Písek ze Sahary ovlivní kvalitu ovzduší v Česku
O víkendu do Evropy opět dorazí značné množství písku ze Sahary. Informovala o tom dnes evropská klimatická služba Copernicus, podle které se pouštní prach objeví především nad jižní a střední částí kontinentu. Podle meteorologického modelu se ale nevyhne ani Česku. Podle klimatické služby není jasné, zda bude písek ze Sahary viditelný pouhým okem jako na počátku února. "Událost ale bude mít dopad na místní kvalitu ovzduší," uvedli meteorologové.
30 fotografií

Do Evropy o víkendu dorazí značné množství písku ze Sahary. Zasáhne i Česko

Česko
Z parku na náměstí...
Linec – Před Novou radnicí stojí nádherný vánoční strom – jedle z památkově chráněného stoletého parku Bauernberg. Řada občanů se pohoršuje, že tam vůbec mohla být skácena, píší OÖN.

Vánoční strom sousedé skáceli v parku?

Z okolí
"V Holandsku máme rovinu, takže naši krajané jsou nejvíce nadšeni ze skal a kopců," říká Hillebrand Heerkens, provozovatel kempu na úpatí Broumovských stěn. Foto: Archiv Deník
Sezóna začala děsivě, ale pak se rozběhla na plné obrátky. I tak se dá shrnout v posledním prázdninovém týdnu letošní pohled do autokempů v kraji. Nejinak na tom byl i Camping Božanov, který provozují holandští manželé, jež do česko-polského příhraničí pod Broumovské stěny osud zavál před 15 lety.

Holandskou kempařskou kolonii letos naředili čeští rekreanti

Náchodsko
Pavel Šíma je fotograf a kameraman, který často využívá dron.
/FOTO/ Létat s dronem není žádná sranda. Ústečan Pavel Šíma ale umí ovládat tuhle vznášející se mašinu skvěle a ještě u toho stačí obsluhovat videokameru. Je v tom tak dobrý, že se podílí na natáčení několika magazínů pro Českou televizi a jeho záběry z výšky vyšperkovaly také oceněný film Anatomie zrady - Emanuel Moravec.
13 fotografií

Ústečan Pavel Šíma při natáčení trefil dronem hejno holubů

Ústecko
Pavel Šíma je fotograf a kameraman, který často využívá dron.
/FOTO/ Létat s dronem není žádná sranda. Ústečan Pavel Šíma ale umí ovládat tuhle vznášející se mašinu skvěle a ještě u toho stačí obsluhovat videokameru. Je v tom tak dobrý, že se podílí na natáčení několika magazínů pro Českou televizi a jeho záběry z výšky vyšperkovaly také oceněný film Anatomie zrady - Emanuel Moravec.
13 fotografií

Ústečan Pavel Šíma při natáčení trefil dronem hejno holubů

Teplicko
Roman Hubník.
Už je to hotová věc. Fotbalový obránce Roman Hubník se brzy vrátí domů. Olomoucká Sigma svého odchovance, který v posledních letech působil v Plzni, představí jako novou posilu podle informací Deníku již v pondělí. Fanoušci ale řeší i to, co příchod šestatřicetiletého matadora bude znamenat pro jiného stopera Václava Jemelku. Čeká ho v létě transfer, o který nedávno sám projevil veřejně zájem?

Hubník brzy zpečetí návrat do Sigmy. Co se chystá s Jemelkou?

FORTUNA:LIGA
Brno, hlavní nádraží. Ilustrační foto
Dvě a půl hodiny ve vydýchaných kupé a přeplněných chodbách. Tak leckdy vypadá cesta vlakem z Brna do Prahy i Ostravy. Snížit čas strávený na kolejích o hodinu a půl má vysokorychlostní trať Praha – Brno – Ostrava, o níž se hovoří již roky. Nyní začíná nabírat konkrétnější podobu. „Schválili jsme tři pilotní úseky trasy. Z Prahy do Poříčan, z Prosenic do Ostravy a z Modřic do Šakvic,“ uvedla mluvčí Správy železnic Darja Zajícová.

Praha vlakem za hodinu? Brňané jsou o krok blíže

Brněnsko
Leif de Leeuw Band (NL)
Koncert jedné z nejnadanějších kapel Holandska. Blues, rock, ale také funk i fusion. Po několika málo měsících máme opět příležitost uvítat v Jablonci hvězdu holandského rocku a blues – kapelu, v jejímž čele stojí několikanásobně oceněný coby nejlepší kytarista Beneluxu, tedy Leif de Leeuw Band.

Tip na středu 4. prosince: Koncert na Rampě

Volný čas