ŠTÍTEK: Bertramka

Je až neuvěřitelné, co se všechno podařilo do velmi omezeného prostoru v dětském pokoji dostat
Čtvrť Malvazinky je krásná část Prahy 5 na Smíchově, kterou charakterizuje celá řada stylových prvorepublikových vil, v jejichž okolí se nachází řada parků a zahrad. V blízkosti jsou i slavné historické usedlosti jako Cihlářka, Bertramka či Blaženka. A právě v této lokalitě vznikl i developerský projekt, v němž má svůj byt mladá rodina. I tento povedený domov slouží jako inspirace, jak s podobným prostorem naložit.
14 fotografií

Akce Malvazinky. Malý dětský pokoj byl pro architekty obrovskou výzvou

Architektura
Před vilou zesnulého zpěváka Karla Gotta na pražské Bertramce znovu hořely 3. listopadu 2019 desítky svíček.
Před vilou zesnulého zpěváka Karla Gotta na pražské Bertramce znovu hoří desítky svíček. Fanoušci je sem přinášeli u příležitosti dne Památky zesnulých, který připadá na 2. listopad. Lidé sem květiny, svíce i dary nosili ještě dnes v podvečer. K domu přicházeli pěšky i přijížděli auty. Místem Gottova posledního odpočinku bude hřbitov Malvazinky v Praze 5, pomník tu ale zatím nemá.
23 fotografií

Gott ještě nemá pomník. Lidé mu na Dušičky opět zapalovali svíčky před vilou

Praha
Poslední rozloučení s Karlem Gottem. Foto: Zdeněk Gajdůšek
V sobotu jsme se vypravil do Prahy, abych na nádvoří Pražského hradu byl při posledním rozloučení se zesnulým Karlem Gottem. Cestou zpátky jsem se pak zastavil na Bertramce, kde Mistr bydlel a také u Národního divadla, kde hořely svíčky na památku zesnulé Vlasty Chramostové.
43 fotografií

Poslední rozloučení s Karlem Gottem

Čtenář reportér
Setkání Trachtulcových s Mistrem Karlem Gottem
Jako sběratel autogramů mám od Mistra několik vzácných klenotů, byl jsem spolu se svojí ženou Ivankou na několika koncertech a největší zážitek pro nás byl, když jsme se v září 2014 při návštěvě Prahy zastavili u Mistra na Bertramce. Mistr nám otevřel osobně, ochotně se vyfotografoval, podepsal LP.
3 fotografie

Setkání s Mistrem Karlem Gottem

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
Jméno Karla Gotta by v budoucnu mohla nést ulice či jiné veřejné prostranství v Praze, v níž legendární zpěvák a rodák z Plzně strávil většinu svého života. Tuto možnost jako vyjádření úcty nejslavnějšímu českému zpěvákovi zmínil primátor Zdeněk Hřib (Piráti) i Praha 5, jejímž byl Gott obyvatelem.

Karlu Gottovi chtějí v Kutné Hoře věnovat vzpomínku

Kutnohorsko
KAREL GOTT po 4 letech v O2 areně.
Karel Gott byl velkým milovníkem metropole. Mezi jeho oblíbená místa patřily Vrtbovská zahrada, Novotného lávka a samozřejmě Bertramka, kde žil. Silný vztah měl také k Lucerně. „Byl v Praze šťastný, inspirovala ho. Myslím si, že si neuměl představit, že by žil v jiném městě,“ prozradil jeho někdejší tajemník, blízký přítel a zakladatel fanklubu Jan Adam.
11 fotografií

Gottův bývalý tajemník: Neuměl si představit, že by žil jinde než v Praze

Volný čas
Kytarista Charlie Blažek spolupracoval s Karlem Gottem mnoho let.
Charlie Blažek, uznávaný český kytarista, aranžér a hudební režisér, který má na kontě více než dvě stovky hudebních alb z oblasti popu, jazzu i vážné hudby, byl dlouhé roky blízkým spolupracovníkem Karla Gotta. Tento výjimečný kytarista pochází z Katovic u Strakonic.

Charlie, všechno je jinak a to jinak je ještě jinak...

Strakonicko
V den úmrtí Karla Gotta 2. října 2019 nosili k jeho vile lidé květiny a zapalovali svíčky.
Před pražskou vilu zpěváka Karla Gotta, který zemřel v noci na dnešek, se jeho památce od dopoledne přišla poklonit až stovka lidí všech generací. Fanoušci začali pozvolna nosit svíčky a květiny po 11:00 a houfně pak přicházeli po 13:00. Lidé jsou viditelně zdrceni, někteří jen stěží zadržují slzy. Na místě byla kolem 14:00 také zhruba dvacítka novinářů a přenosový vůz. 
11 fotografií

Fanoušci Gotta se přišli poklonit památce zpěváka k jeho vile

Volný čas
Rekonstrukce tramvajové tratě. Ilustrační foto.
/INFOGRAFIKA/ Ani chvilka oddechu. Obyvatelé a návštěvníci Smíchova cestující MHD musí být i nadále ve střehu. Zatímco v pondělí 8. července od zhruba 4.30 budou zprovozněny tramvajové koleje u zastávky Anděl v Plzeňské ulici, ve stejnou dobu se uzavřou trasy mezi stejným místem a Bertramkou, podobně jako mezi zastávkami Smíchovské nádraží a Hlubočepy.
24 fotografií

U Anděla jedna výluka tramvají skončí, dvě v okolí na ni navážou

Praha
Červená lanovka jezdí přes park Mrázovka už od roku 1996.
Pražská lanovka. Když se řekne toto slovní spojení, většina lidí si představí známou lanovou dráhu na Petřín nebo sedačkovou lanovku v Zoo Praha. Věděli jste ale, že se v metropoli skrývá ještě jedna? Jde o nejmenší lanovou dráhu v Praze. Malá červená kabinka jezdí přes park Mrázovka na Smíchově a můžete se z ní kochat jedinečným výhledem. Od svého postavení také pomyslně objela třináctkrát rovník.
16 fotografií

Znáte nejmenší lanovku v Praze? Od roku 1996 jezdí červená kabina na Smíchově

Praha
Anděl.
Praha – Krátkodobé omezení v cestování tramvajemi v oblasti Smíchova přinese noc na úterý. Kvůli údržbě trati bude po půlnoci krátkodobě přerušen provoz v části křižovatky Anděl. Omezení, které je plánováno od 0.25 do 3.25, má platit pouze pro směr jízdy od Bertramky k Arbesovu náměstí.

Křižovatku na Andělu budou tramvaje v noci objíždět

Praha
Lubomír Brožek.
Praha - I když se básník a předseda Klubu pražských spisovatelů Lubomír Brožek vyučil radiomechanikem, svůj život zasvětil zejména poezii. Jeho oblíbená pražská místa jsou tak povětšinou spjatá s velkými jmény české literatury. Kromě toho je také principálem kočovné divadelní společnosti Ars Forum.

Lubomír Brožek: Jaká místa mám v Praze rád

Praha
Tomáš Petřík.
Praha - Herec Tomáš Petřík začínal ve smíchovském Labyrintu, dnešním Švandově divadle, a přes Národní divadlo, Rokoko a kladenskou scénu se do Štefánikovy ulice v této sezoně znovu vrátil. Protože v Praze žije od narození, zdál se mu úkol vybrat jen pět oblíbených míst téměř nemožný: „Více jsem doma na levém břehu Vltavy, učiním proto pomyslnou procházku z Černého vrchu na Smíchově, kde jsem se narodil, do dolních Holešovic k přístavišti, kde nyní bydlím. Myslím, že je to přímo zážitková cesta," potutelně dodává.

Tomáš Petřík: Jaká místa mám v Praze rád

Praha
Koleno už sice neslouží jako zamlada, přesto si sedmdesátiletý Miroslav Jiskra (vlevo), který v roce 2013 získal v projektu Konta Bariéry čestný titul Senior roku, nezoufá. Na snímku s vedoucím KC Prádelna Michaelem Čihákem.
Praha 5 - Na začátku byly nové počítače a kurz, jak na ně. A pár seniorů. To se psal rok 2012. O dva roky později je tu téměř dvě stě seniorů za týden. U zrodu Komunitního centra Prádelna stál Michael Čihák, vedoucí centra. A také sedmdesátiletý Miroslav Jiskra.

Zapšklé seniory? Ty na Bertramce nenajdete

Praha
Ilustrační fotografie.
Praha – Na křižovatce ulic Plzeňská a Radlická v Praze 5 dnes dopoledne vykolejila na výhybce tramvaj. Nikdo nebyl zraněn, mezi zastávkami Anděl a Bertramka byl provoz tramvají dočasně zastaven a jezdí se v obou směrech odklonem. Médiím to řekl dispečer dopravního podniku.

V Praze 5 dopoledne vykolejila tramvaj, nikdo nebyl zraněn

Praha
Ilustrační foto.
Jižní Čechy - Regionální Deník v srpnu vyhlásil soutěž o vstupenky na prachatický charitativní koncert Karla Gotta, který se uskuteční v úterý 14. září v Národním domě v Prachaticích

U Mistra na Bertramce

Volný čas
Ilustrační foto
Chotěborky – Osada Chotěborky se nachází na vyvýšeném návrší nedaleko lázní Velichovky. Malebná vesnice je chráněnou památkovou zónou. Nachází se zde několik obdivuhodných staveb – kostel Nanebevzetí Panny Marie, hřbitov s kamenným barokním portálem a se starými náhrobky majitelů hradu Vřešťova a dřevěná gotická zvonice.

Malebná vesnička na kopci ožije hudebními tóny

Volný čas
DVACET LET SPORŮ. Muzeum W. A. Mozarta na pražské Bertramce se vrací občanskému sdružení Mozartova obec. Návrat ale není vůbec jednoduchý.
Praha - Pražskou vilu Bertramka po letech získal její staronový majitel, Mozartova obec. Klíče od vily, v níž opakovaně pobýval známý skladatel Wolfgang Amadeus Mozart, převzalo sdružení z rukou zástupců městské části Praha 5, jež památku až dosud spravovala.

Bertramku získala po letech Mozartova obec

Regiony