ŠTÍTEK: Boeing 747

Velkostroj K800/K54 za hodinu odtěží 1350 metrů krychlových zeminy.
Věkem už by se mohlo řadit mezi veterány, ale rypadlo K800/K54 je stále v chodu. Po několika generálních opravách a modernizacích dále těží v podkrušnohorském revíru miliony kubických metrů skrývky. Stroj vysoký jako polovina Petřínské rozhledny, dlouhý jako Boeing 747 a těžký jako sto nákladních automobilů Tatra 815 navíc před jedenácti lety absolvoval jedinečný transport, kdy urazil trasu dlouhou téměř čtyři kilometry. Rypadlo se stalo i cílem aktivistů protestujících proti těžbě uhlí. 
6 fotografií

Rypadlo vysoké jako rozhledna a dlouhé jako Boeing. A podvozek? Jako housenka

Věda a technika
Letoun Boeing 747 - Ilustrační foto
Nákladní Boeing 747, který se v pondělí na trase z Německa do Japonska dostal do problémů kvůli prasklému oknu, musel vypustit většinu ze 110 tun paliva nad Českou republikou a menší část nad Saskem. ČTK to řekla mluvčí německé služby bezpečnosti leteckého provozu (DFS) Utte Otterbeinová. O místě vyprázdnění nádrží dosud v médiích panovaly nejasnosti. České Řízení letového provozu (ŘLP) na síti X (dříve twitter) uvedlo, že událost byla vyřešena v souladu s bezpečnostními postupy.

Dramatické momenty nad Českem: Nákladní boeing musel vypustit desítky tun paliva

Česko
Cosmic Girl společnosti Virgin Orbit
První vyslání družic ze západní Evropy bylo neúspěšné. Raketa vypuštěná v noci na úterý speciálně upraveným Boeingem 747 společnosti Virgin Orbit, který odstartoval z letiště u města Newquay v britském Cornwallu, kvůli „anomálii“ nedosáhla oběžné dráhy. Na twitteru o tom informovala Virgin Orbit. Podle agentury DPA jde o těžkou ránu ambiciózním plánům Británie, která se chtěla postavit do čela evropského vesmírného průmyslu.
11 fotografií

Neúspěšná mise. Družice vypuštěné ze západní Evropy nedosáhly oběžné dráhy

Vesmír
Následky letecké katastrofy ze 4. října 1992. Padající letoun Boeing 747 narazil přímo do obytného bloku
Byl podvečer 4. října 1992 a nad Amsterdamem se právě stmívalo. Z tamějšího letiště se vznesl k obloze nákladní letoun Boeing 747 izraelských aerolinií El Al. Start proběhl bez závad, pak však přišla bez varování katastrofa. Ze čtyřmotorového letounu se utrhly dva motory a zřítily se do jezera Gooimeer. Vzápětí začal prudce klesat sám letoun. A do dráhy se mu dostal jedenáctipatrový dům se stovkami lidí…
8 fotografií

Jdeme dolů, padáme! Letadlu se utrhly motory, náraz do domu skončil katastrofou

Svět
Stroj Boeing 747-209B společnosti China Airlines, který se 23. května 2002 zřítil do Tchajwanského průlivu.
Na počátku všeho stála drobná nehoda, na konci pak letecká katastrofa s více než dvěma stovkami obětí. Před dvaceti lety došlo k děsivé nehodě letu 611 společnosti China Airlines. Stroj se ve vzduchu z ničeho nic doslova rozpadl na několik kusů a ty pak z velké výšky spadly do moře. Příčina nehody dlouho zůstávala záhadou. Vysvětlení nakonec bylo obrovským šokem.

Děsivá nehoda byla dlouho záhadou. Letadlo se rozpadlo přímo ve vzduchu

Svět
Měsíc v úplňku nad oceánem.
Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) oznámil, že v pondělí 26. října zveřejní "nový vzrušující objev" týkající se Měsíce. Informuje o tom server Science Alert. Ten v této souvislosti poukazuje na nové výsledky Stratosférické observatoře pro infračervenou astronomii (Sofia), což je ve skutečnosti letadlo Boeing 747 SP nesoucí velký zrcadlový dalekohled.
8 fotografií

NASA oznámí vzrušující nový objev. Týká se Měsíce

Věda a technika
Motor GE9X na Boeingu 777X
Americký úřad civilního letectví (FAA) schválil provoz největšího leteckého motoru na světě. Motor GE9X bude pohánět nejdelší osobní letadlo na světě, Boeing 777X. O schválení jako první informoval server Aviation Week. Pro General Electric jako jeho výrobce i Boeing jde o zásadní posun v přípravě na schválení celého letadla k běžnému provozu.  
11 fotografií

O krok blíž běžnému provozu. Největší letecký motor na světě prošel certifikací

Ekonomika
Ačkoli to zní neuvěřitelně, zanedlouho to bude rok, co se ve světě objevil nový typ koronaviru způsobující jednak chorobu covid-19, jednak zavřené hranice a největší hospodářskou krizi za desítky let.    
21 fotografií

Vakcína bude, my nebudem

Komentáře
Trosky letounu po nárazu do hory Takamagahara.
Dne 12. srpna 1985 odstartoval v 18:12 z tokijského letiště Haneda Boeing 747 japonských aerolinek, jenž měl o hodinu později přistát v Ósace. Na palubě bylo 524 lidí, z toho 509 cestujících a 15 členů posádky. Asi 45 minut po vzletu narazil letoun do hory Takamagahara. Zahynulo 520 lidí, což dělá z nehody nejsmrtonosnější katastrofu jednoho letadla v dějinách. Čtyři cestující však přesto jako zázrakem přežili.
15 fotografií

Zázrak u největší letecké katastrofy v dějinách: čtyři lidé přežili díky místům

Svět
Letiště Václava Havla Praha
Na Letišti Praha začne od pondělí rekonstrukce dráhového systému. Zakázku za 139 milionů korun získala podle informací ve věstníku veřejných zakázek společnost Strabag. Opraví takzvaný pentagon v centrální části letiště. Jde o jedinou křižovatku pěti větví pojezdových drah na Ruzyni. Oprava může ovlivnit i směřování největších letadel na letiště.
14 fotografií

Na Ruzyni začíná přestavba „Pentagonu“. Největší letadla mohou na vedlejší dráhu

Praha
Letiště Václava Havla Praha
Na Letišti Praha začne od pondělí rekonstrukce dráhového systému. Zakázku za 139 milionů korun získala podle informací ve věstníku veřejných zakázek společnost Strabag. Opraví takzvaný pentagon v centrální části letiště. Jde o jedinou křižovatku pěti větví pojezdových drah na Ruzyni. Oprava může ovlivnit i směřování největších letadel na letiště.
14 fotografií

Na Ruzyni začíná přestavba „Pentagonu“. Největší letadla mohou na vedlejší dráhu

Ekonomika
Boeing 747 přistává na letišti ve Frankfurtu
Na pardubickém letišti mohou přistávat i nákladní jumba. Společnost East Bohemian Airport, která letiště provozuje, získala od Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) povolení k provozu letadel typu Boeing 747-400F.

Do Pardubic mohou létat i nákladní jumba

Podnikání
Senioři si vyzkoušeli trenažér letadla.
Onšov, Praha – Klienti Domova důchodců v Onšově si ve středu 24. ledna vyzkoušeli pilotovat Boeing 747. Oslavili tím tříleté výročí dojezdu na Měsíc. Šest seniorů z Onšova se vydalo do Prahy, kde si vyzkoušeli pilotovat trenažér letadla. „Měl nás na starost pan kapitán, který létá po Evropě a je opravdu zkušený. Všichni se k nám chovali velmi přátelsky,“ pochválil ředitel Domova důchodců v Onšově Václav Jaroš.
23 fotografií

Onšovští senioři pilotovali Boeing 747

Pelhřimovsko
Ilustrační foto
Washington - Ve věku 95 let zemřel v úterý americký konstruktér Joe Sutter, "otec" dopravního letadla Boeing 747, které se od poloviny 60. let minulého století proslavilo díky své mohutnosti pod přezdívkou Jumbo Jet, podle slavného slona Jumba. O Sutterově úmrtí dnes informoval šéf divize Boeingu pro komerční letadla Ray Conner.

Zemřel "otec" slavného Boeingu 747 Joe Sutter, bylo mu 95

Ekonomika