ŠTÍTEK: botanická zahrada

Komentované prohlídky Botanické zahrady Liberec.
Botanická zahrada v Liberci připravila nejen pro turisty, ale i pro místní obyvatele na léto komentované prohlídky. Konají se v průběhu celé sezóny na nejrůznější témata a botanická zahrada jimi oslaví také Mezinárodní den tropů v sobotu 29. června, kdy si zájemci budou moct poslechnout zajímavé povídání, zakoupit si kaktusy domů a doplnit tak svoje sbírky nebo si prohlédnout cenné sběratelské kousky a načerpat během oslav rady od zkušených pěstitelů.

Vzácné kaktusy i prohlídky: Botanická zahrada v Liberci oslaví den tropů

Liberecko
Botanická zahrada Liberec.
Botanická zahrada Liberec ve spolupráci s organizací Czechdesign vyhlásila soutěž na nový vizuální styl. Cílem je nalézt moderní vizuální identitu, která bude reflektovat historický význam a současnou roli zahrady. Grafičtí designéři mohou svá portfolia zasílat do 7. července. V první fázi budou vybráni čtyři účastníci.

Liberecká botanická zahrada hledá grafiky pro svůj nový vizuální styl

Liberecko
Prodejní výstava kaktusů a sukulentů v liberecké botanické zahradě.
/FOTO, VIDEO/ Po více než dvaceti letech se vrátila do liberecké botanické zahrady prodejní výstava kaktusů a sukulentů. Po loňském úspěchu opět výstavní sál zahrady zaplavily stovky druhů těchto rostlin, a návštěvníci se mohou dozvědět celou řadu zajímavostí právě o kaktusaření. Akce potrvá až do neděle 2. června a probíhá pod taktovkou Klubu kaktusářů v Liberci. Zájemci mají příležitost si i nějakou tu rostlinku zakoupit.
46 fotografií

Kaktusy v hlavní roli. Pichlavá krása je k vidění v Botanické zahradě Liberec

Volný čas
Přírodní koncert v lázeňském městě. Vítání ptačího zpěvu přilákalo zájemce
Od nejmenších zástupců ptačí říše vážících jen několik gramů až například po strakapouda velkého si z blízka prohlíželi zájemci o ornitologii, kteří prvomájový den dorazili v Mariánských Lázních k Ferdinandovu prameni na akci Vítání ptačího zpěvu. Ornitologové představili odchyt opeřenců do speciální sítě, jejich kroužkování a přítomní se dozvěděli, jací opeřenci obývají zdejší i jiné městské parky a také jak rozpoznat hlasy těch nejznámějších pěvců.
55 fotografií

Přírodní koncert v lázeňském městě. Lidé vítali pěnkavy, sýkory i budníčky

Chebsko
Kalamita v unikátní bečovské zahradě.
Měli vítat jaro a místo toho museli unikátní Bečovskou botanickou zahradu v rámci bezpečnosti uzavřít kvůli sněhové kalamitě. Těžký sníh tam poškodil vzácné exempláře a škody jdou podle majitele areálu Jiřího Šindeláře do statisíců korun, které pojišťovna neuhradí. Během pár hodin v Bečově v noci ze soboty na neděli 21. dubna napadlo dvacet centimetrů mokrého sněhu.
8 fotografií

Žalostné. Těžký sníh zlámal vzácné exempláře v Bečovské botanické zahradě

Karlovarsko
Která z nich bude královnou piva?
V Botanické zahradě v Linci zaznamenali za tři měsíce roku 29 529 návštěvníků. Nyní je do 5. května "zadáno" probouzení přírody na volných plochách. Od 10. do 12. května bude v semináriu výstava bonzají s prodejem a poradenstvím vždy od 9 do 18 hodin.

Od sousedů: Plno v Botanické zahradě

Z okolí
Výstava jarních cibulovin v Botanické zahradě v Liberci.
/FOTO, VIDEO/ S nástupem jara se probouzí příroda. V Botanické zahradě Liberec "rozkvetl" pavilon M, kde mohou návštěvníci vidět kromě pestrobarevných tulipánů i plnokvěté narcisy, modřence či voňavé hyacinty. Výstavu plnou barev a vůní bude možné navštívit přibližně do konce března. Instalace jarních cibulovin tu nahradila předchozí výstavu Jablka s příběhem.
54 fotografií

Výstava plná barev a vůní. V botanické zahradě vykvetly tulipány či narcisy

Liberecko
Některá zvířata jsou i k zakoupení, nebo k domluvě o následném zakoupení.
/FOTO, VIDEO/ Morčata bez srsti, barevní papoušci i různé druhy hmyzu jsou od pátku k vidění ve sklenících Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Některá zvířata jsou i k zakoupení, nebo k domluvě o následném zakoupení. Na výstavě jsou návštěvníkům k dispozici zkušení chovatelé, kteří radí s chovem domácích mazlíčků.
35 fotografií

Morčata mezi masožravkami. Výstava v Brně ukazuje domácí mazlíčky všech druhů

Brněnsko
Botanická zahrada v Rakovníku prochází postupnou regenerací.
/FOTO, VIDEO/ V Rakovníku pokračuje regenerace botanické zahrady, odkládaný projekt, který byl konečně zahájen letos na jaře. V rámci první etapy se řeší především odvodnění ve sbírkové části zahrady. Její součástí je i vznik nového jezírka včetně přilehlých přístupových cest a schodiště. Počítá se ale také s úpravou zázemí ve východní části areálu, kde má vzniknout ekologické centrum se zelenou střechou nebo velký včelín.
19 fotografií

Botanická zahrada v Rakovníku se mění. Bude tam i jezírko a velký včelín

Rakovnicko