ŠTÍTEK: bradavka

Kojení. Ilustrační snímek
Se slovem „kojení“ se na internetu pojí více než šest milionů odkazů, kde se spekuluje, radí, ale i lže. Přitom tvůrce kojících sloganů to vyjádřil stručně a jasně: „Prsa jsou pro dítě nejlepší“. Tak proč máme tolik ambivalence ohledně kojení? Proč zápasíme s volbou, zda budu nebo nebudu kojit? Proč nesčetné množství zpráv, ale i lékařů, pediatrů a obezitologů podkopává kojení? Nejen na tyto otázky bude v rozhovoru odpovídat laktační poradkyně Radka Jakubová, která je zakladatelkou mamAkademie a poradkyní na Modrém koníkovi.

Mateřské mléko je multivitamin, který v lékárně neseženete, říká Jakubová

Zdraví
Velikost i tvar poprsí vypovídá o osobnosti ženy.
Dobrá zpráva pro všechny „horňáky“. Koukáte ženám nejen do očí, ale vždy váš zrak nakonec chtěně či nechtěně spočívá o patro níž na jejích prsou? Možná si o sobě myslíte tak trochu, že jste nevychovanými muži, kterým etiketa nic neříká. Ale co když jste si pouze chtěli ověřit, jaké má žena IQ, než vůbec otevřela ústa? I tak totiž váš upřený pohled na ženská prsa můžete vnímat. A jakou že mají ňadra a osobnost ženy souvislost? Podle některých výzkumů obrovskou.
5 fotografií

Prsa o ženách prozradí hodně. Vědci řekli, jak ňadra souvisí s hodnotou IQ

Zdraví
Plzeňský tatér Jakub Oubrecht a jeho práce. Na snímcích je vidět stav před tetováním a po něm.
Šestačtyřicetiletá Lenka z Klatovska a sedmačtyřicetiletá Petra z Vysočiny mají hodně společného. Obě prodělaly rakovinu prsu a musely podstoupit mastektomii – chirurgický zákrok, při kterém se odstraňuje celá mléčná žláza, až na výjimky i s prsním dvorcem a bradavkou. Na ňadrech to samozřejmě zanechá nesmazatelné stopy, s nimiž se ženy jen těžko vyrovnávají. Mnoho lidí tomu nevěřilo, ale oběma dámám před padesátkou vrátilo sebevědomí tetování.
13 fotografií

Zázrak jménem tetování. Nádor je připravil o prsa, kresby ženám vrací sebevědomí

Ženy
Ilustrační foto - z akce "Ostře sledovaná prsa"
Jablonec n. N. – Vtažení a zarudnutí kůže na prsou, vtažení a zarudnutí bradavky či výtok z ní, bulka, zesílení prsní tkáně, viditelné žíly na prsu, zduření podpaží. Pokud zjistíte tyto příznaky a ještě jste nebyli na mamografickém vyšetření, neváhejte. Tak se totiž projevuje rakovina prsou.

Rakovina prsou stále útočí, počet pacientů na Jablonecku stoupá

Jablonecko
Ilustrační foto
Většina mužů vůbec netuší, že rakovina prsu není jen ženskou záležitostí a může zákeřně udeřit i u nich. Přehlížené a zlehčované nebezpečí si však bez milosti vybírá svou daň - podlehne mu každý pátý muž postižený touto chorobou.

Muži, ruce na prsa!

Zdraví
Jednu z hlavních dovedností, kterou učitelky a učitelé na osmihodinovém kurzu první pomoci trénují, je masáž srdce a dýchání z úst do úst.
Praha - Jednomu z dvojice mužů se náhle udělá zle. Skácí se na zem. Jeho tělem zmítají křeče. Klepe se jako hadrový panák, chrčí. „Můžete mi, prosím, pomoct, pane?" zvolá okamžitě druhý muž. „Zavolejte záchranku. Řekněte, co se stalo a kde jsme," zaúkoluje hned na to vedle sedící ženu. Klidným hlasem dál obratně rozdává pokyny a postiženého s pomocí otočí na záda. Ten naštěstí dýchá.

Zážitek místo biflování. Kurzy první pomoci si učitelé chválí

Praha
Jiří Macek, středočeský krajský šéfredaktor Deníku a v současné době hodně příležitostný sportovec.
Milý dení(č)ku, už ti ani nepíšu, že se ti přiznávám. To dělám furt. Kdyby to někdo četl, stejně nebude věřit. Jenže do dení(č)ku se přeci nelže, maximálně se sem píšou sny. A ty mám. Ten nedělní Eleven půlmararton Český ráj přežít bez ztráty kytičky. Jenže ty zádíčka mě pořád bolej. Celou noc nemužu spát, převaluju se a nějak to furt ze mě heká.

Můj milý dení(č)ku (9. díl): Cíl: Přežít. A u toho neumřít

Názory z regionu
RYCHNOVSKÁ NEMOCNICE patří pod Oblastní nemocnici Náchod.
Rychnov nad Kněžnou - Už dva roky se v rychnovské porodnici uplatňuje nový přístup k prvnímu kontaktu mezi matkou a novorozencem. Jedná se o takzvaný bonding metodu, kdy se dítě bezprostředně po porodu položí na nahé břicho či hrudník matky.

Bonding v porodnici už dva roky

Královéhradecký kraj
RYCHNOVSKÁ NEMOCNICE patří pod Oblastní nemocnici Náchod.
Rychnov n. K. - Už dva roky se v rychnovské porodnici uplatňuje nový přístup k prvnímu kontaktu mezi matkou a novorozencem. Jedná se o takzvaný bonding metodu, kdy se dítě bezprostředně po porodu položí na nahé břicho či hrudník matky.

Bonding v porodnici už dva roky

Rychnovsko
Ilustrační foto
Menlo Park (USA) - Americká společnost Facebook zveřejnila podrobnější pravidla pro zveřejňování obsahu, včetně toho, co už na své síti nehodlá tolerovat. Rozšířené zásady obsahují více příkladů a novou samostatnou kategorii "nebezpečné organizace". Facebook provozuje stejnojmennou sociální síť, která je podle počtu uživatelů největší na světě. Firma doufá, že teď bude jasnější, jaké příspěvky bude zakázáno na její síti zveřejňovat.

Facebook oznámil, jaký obsah už nebude na své síti tolerovat

Ekonomika
LENKA A TEREZA rozdávají radost balením dárků už několik let. Samy přiznávají, že poslední předvánoční dny jsou hektické.
Karlovy Vary - Spěch, pohodlnost a nešikovnost. To jsou nejčastější důvody lidí, kteří využívají možnosti nechat si zabalit vánoční dárek přímo v obchodních centrech. Není překvapující, že po této možnosti nejčastěji sáhnou muži.

Vánoční dary aneb krása balí krásu

Z okolí
Děti se v Géčku učily zachraňovat zraněné
České Budějovice –  Jak někomu zachránit život nebo jaké číslo vytočit, když se dostanu k nehodě. To ve čtvrtek zjistily převážně děti, které v doprovodu svých vyučujících zavítaly do českobudějovického nákupního centra Géčko. Celý den se tu konala akce 
s názvem Zachraň život s Kryštůfkem.
34 fotografií

Kryštůfek děti naučil, jak poskytnout pomoc

Českobudějovicko
Jak správně postupovat při samovyšetření prsou a jak na pohmat poznat nádor si pod dozorem konzultantky Blanky Kubátové vyzkoušela i herečka Dana Verzichová.
České Budějovice – Ruce na prsa, a to doslova, si od úterka může položit kdokoli z kolemjdoucích v přízemí českobudějovického IGY centra. Odstartovala tu stejnojmenná kampaň, která si klade za cíl zvýšit u běžné populace povědomí o důležitosti samovyšetření prsu.

Ženy si mohou natrénovat vyšetření prsou

Českobudějovicko
Ilustrační foto
Paříž - Pro nikoho není novinkou, že prsa mají různé velikosti a tvary. Víte o nich ale opravdu všechno? Ve kterých zemích najdeme nejbujnější poprsí? Čemu dávají muži přednost? Mohou být prsa nebezpečná? O deseti zajímavostech týkajících prsou píše francouzský internetový server Gentside.

Deset zajímavostí o prsou, které možná neznáte

Svět
Ilustrační foto.
New York – Newyorská pobočka amerického obchodního řetězce American Apparel vzbudila rozruch nečekanou inovací ve svých výlohách – ženským figurínám předvádějícím průhledné spodní prádlo totiž přibylo bujné pubické ochlupení. Neoholené dámy ve výlohách někteří uživatelé Twitteru označili za „perverzní", firma ale svůj krok hájí a tvrdí, že chce vyburcovat veřejnou debatu o současném ideálu ženské krásy.

Americký obchod vzbudil rozruch figurínami s ochlupením

Svět
Ilustrační fotografie.
Lékaři v Brně voperovali pacientovi mechanickou srdeční podporu miniinvazivní metodou pomocí dvou malých řezů. Podle Petra Němce z Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno to byla první taková operace v ČR. Pacient nyní dva týdny po zákroku plně rehabilituje, řekl Němec. Hlavní výhodou operace je zachování celistvosti hrudní kosti, a tedy kratší doba rekonvalescence a menší bolestivost.

Lékaři voperovali pacientovi srdeční podporu dvěma malými řezy

Zdraví
Ilustrační foto
Stres, znečištěné životní prostředí, průmyslově vyráběné potraviny, cigarety, alkohol a v neposlední řadě stále rozšířenější genetická zátěž. To vše může za to, že dnešní ženy postihují onkologické choroby více než jejich babičky či prababičky. Málokterý druh nádoru přitom u žen vyvolává takové pocity jako rakovina prsu.

Ztráta prsu nemusí být ztrátou ženskosti

Zdraví
Princ William a vévodkyně Kate
Londýn – Manželka prince Williama stále ještě neporodila a Buckinghamský palác zachovává naprostou mlčenlivost. Britským médiím zahlceným v uplynulých dnech články o královském porodu vévodkyně z Cambridge začínají docházet témata. A protože novináři nemají absolutně žádné informace, tak se britské deníky narození dítěte začínají věnovat stále méně, uvedla agentura AFP.

Porod v nedohlednu a palác mlčí, britským médiím docházejí témata

Svět
Dánská televize čelí kritice za Blachmanův pořad
Kodaň /VIDEO/ - Dánská televizní stanice DR2 je pod palbou kritiky kvůli televizní show, při které dvojice mužů bez servítek hodnotí těla nahých žen. Moderátor pořadu Thomas Blachman, který koncept vymyslel, obvinění ze sexismu a ponižování žen podle portálu dailymail.co.uk odmítá s tím, že ženské tělo doslova "žízní po mužském názoru".

Dánská televize čelí kritice za pořad o hodnocení těl nahých žen

Svět