ŠTÍTEK: Braillovo písmo

Doktor Tim Cordes je po psychiatrovi Davidu Hartmanovi, který vystudoval v 70. letech, druhým nevidomým lékařem.
Mladý lékař, praktikující na jednotce intenzivní péče, vklouzl měkkou tenkou trubičkou do pacientovy průdušnice. Zatímco profesor a celý tým sledovali jeho počínání, on se nad pacientem naklonil, opatrně sundal ruku z přístroje a čekal na speciální signál, oznamující životodárné proudění kyslíku. Čas mu přišel nekonečný, i když znamení úspěšného zásahu přišlo brzy. Vše bylo v pořádku. Dokončil intubaci…
13 fotografií

Doktor s bílou holí: Nikdy nebudeš řídit auto, slyšel. Stal se uznávaným lékařem

Společnost
Na 23 koncertů přišlo 21 200 návštěvníků. Zámecká jízdárna.
Český Krumlov – V období tří prázdninových týdnů nabídl 28. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov, který skončil 10. srpna, návštěvníkům 23 koncertů. Podle průzkumu organizátorů festivalu na něj přišlo 21 200 lidí. Koncerty byly obsazené přibližně z 92 procent.
11 fotografií

Na festival přišlo přes 21 tisíc lidí

Českokrumlovsko
Tomáš Vrchlavský vystudoval na vysoké škole historii. A jak říká, Braillovo písmo mu v tom rozhodně pomohlo.
Cheb – Současná doba nabízí slabozrakým a nevidomým lidem řadu pomůcek s hlasovým vstupem a výstupem. I přesto ale zůstává symbolem gramotnosti nevidomých Braillovo písmo. Soutěž v jeho čtení a psaní se uskutečnila v chebském TyfloCentru.

Braillovo písmo je symbol gramotnosti nevidomých

Chebsko
Tyfloservis nabízí spoustu pomůcek, které  zrakově postiženým pomohou k samostatnosti.  U stolní kamerové lupy si tak mohou přečíst texty, které by jejich  zrak jinak nedokázal rozluštit
Plzeň - V sobotu 12. května se v Borském parku v Plzni koná Den s TyfloCentrem, Sportovci mohou podpořit centrum charitativním během na pět nebo tři kilometry, ostatní se mohou zapojit v 700metrové trase určené pro všechny včetně kočárků, odrážedel, koloběžek nebo vozíků. 

Den s TyfloCentrem

Plzeňsko
Svojanov je první hrad v České republice zpřístupněný handicapovaným.
Svojanov – Zdá se to nemožné, ale na jedné z nejfrekventovanějších památek v Pardubickém kraji se neztratí neslyšící, ani nevidomí. Nemluvě o tom, že již v minulosti byl hrad, který je ve vlastnictví města Poličky, zpřístupněn tělesně postiženým návštěvníkům, kteří si tak mohou vychutnat atmosféru středověkého hradního komplexu.
14 fotografií

K prohlídce hradu Svojanov není potřeba vidět ani slyšet

Svitavsko
Nejraději si Linda hraje se svým skřítkem Storidoo, interaktivní hračkou, která umí vyprávět pohádky. Sama Linda si může určit, jak se bude příběh vyvíjet.
Jámy - Má ráda hudbu, je šikovná na jazyky a ve škole je prý nejlepší ze třídy. Devítiletá Linda Jůdová z Jam má ale oproti ostatním spolužákům nevýhodu kvůli těžké zrakové vadě její oči dovedou rozeznat pouze světlo, tmu a stíny.

Díky víčkům by Linda mohla poznávat barvy

Žďársko
Ilustrační foto.
Praha - Týmy nevidomých z Česka, Slovenska a Polska se dnes utkají v soutěži ve čtení a psaní Braillova písma. Mezinárodní klání má ukázat, že lidé s poškozeným zrakem dokážou s textem pracovat stejně dobře jako zdraví. Sdělila to Taťána Králová ze Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR (SONS). Toto sdružení akci od 10:00 do 21:00 v pražském hotelu Golf pořádá. Soutěž podpořil Visegrádský fond.

Nevidomí budou soutěžit ve čtení a psaní Braillova písma

Česko
Ilustrační foto.
Praha - Plastovými cedulkami s hmatovým piktogramem a Braillovým písmem bude nově opatřeno 500 kontejnerů na tříděný odpad. Tím se nevidomým usnadní třídění papíru, plastu, čirého a barevného skla a nápojových kartonů. Magistrát se inspiroval projektem Prahy 4, v jehož rámci byly kontejnery opatřeny tabulkami pro zrakově postižené.

KRÁTCE: Kontejnery na tříděný odpad doplní Braillovo písmo

Praha
Ilustrační foto
Praha – Děti například s lehkým mentálním postižením nebo autismem budou mít nárok na podpůrná opatření v běžných školních třídách až od září 2018. Školy dostaly na zavedení změn, které měly podle zákona platit od letoška, dvouleté přechodné období. Vymezila ho ministerská vyhláška k zákonu. Po odkladu takzvané inkluze volali ředitelé škol i kraje jako zřizovatelé, školy podle nich na úpravy nebyly připravené.

Na zavedení inkluze školy dostaly dvouleté přechodné období

Česko
 Šumperská pobočka Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých
Šumperk – Teploměr, který mluví, malý přístroj hlásící barvu oblečení, hladinový indikátor zapípá, když je při zalévání kávy hrnek plný. To jsou jen některé z pomůcek, které používají lidé se zrakovým postižením. Všechny tyto věci si lze prohlédnout v šumperské pobočce Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, která se nachází v ulici 8. května.
12 fotografií

Mluvík i čelenka pro plavce. Organizace pomáhá nevidomým v Šumperku

Šumpersko
PŘEVÉZT A NEPOŠKODIT. Stěhování sbírek bylo často velmi náročné.
Karlovy Vary - Sbírky, nábytek, velkoformátový model Karlových Varů, velkoplošné obrazy, to vše je již z bývalé stálé expozice karlovarského muzea odstěhováno a uloženo. Do sbírek mezitím přibyl zvětšený model sochy Karla IV. Rekonstrukce muzea může začít.

Karlovarské muzeum je vystěhované, nastupují stavbaři

Volný čas
Ilustrační foto.
Praha - O možnostech modernizace a rozšíření protipovodňové ochrany mezi Modřanským jezem a Branickým mostem se budou zamýšlet odborníci na Fakultě stavební ČVUT v Praze. Rozhodli o tom zástupci metropole. „Konkrétně se bude jednat o hydrotechnické posouzení možností zvýšení kapacity koryta Vltavy a zlepšení ekologického stavu," řekla radní Jana Plamínková.

KRÁTCE: Ochrana před povodní bude větší

Praha