ŠTÍTEK: Bran

Čtrnáctý ročník festivalu Skotsko v Kostelíku.
/FOTOGALERIE,VIDEO/ Náves vesničky Kostelík nedaleko řeky Berounky v sobotu doslova praskala ve švech. Právě sem od dopoledních hodin mířily stovky vyznavačů skotské, keltské a irské kultury. Uskutečnil se zde již čtrnáctý ročník festivalu Skotsko v Kostelíku, který opět nabídl plno dobré zábavy, jídla pití a především muziky.
89 fotografií

Kostelík ovládla opět po roce skotská muzika

Volný čas
Traduje se, že hrad Bran inspiroval spisovatele Brama Stokera při popisu tajemného sídla krvelačného hraběte Drákuly
Návštěvníci rumunského hradu Bran, o němž se soudí, že posloužil spisovateli Bramu Stokerovi jako předloha k popisu děsivého doupěte krvelačného hraběte Drákuly na vysoké skále, mohli využít tajemných prostor hradu jako očkovacího centra proti nemoci covid-19. Za odměnu získali slib, že budou na hradě vítáni celých příštích sto let, a bezplatnou prohlídku mučírny.
8 fotografií

Rumunsko láká na očkování po svém. Pro vakcínu si lze dojít do Drákulova hradu

Věda a technika
Ilustrační foto
Semily - Pouze dva týmy na Semilsku ještě neztratily ani bod. Stružinec, který vede tabulku přeboru, a Nová Ves. Hned dva hráči o víkendu zaznamenali hattrick. Roman Hron, jenž se podílel na kanonádě svého Benecka a martinický Martin Horáček.

Hron s Horáčkem zazářili hattrickem

Fotbal
Hudební festival Keltská noc. Ilustrační foto.
Plumlov – Všichni příznivci dobré muziky i zábavy zbystřete. Oblíbená Keltská noc, 15. ročník prestižního mezinárodního hudebního festivalu, už tento pátek a sobotu obsadí kemp Žralok u Podhradského rybníka v Plumlově. A těší se i velký fanoušek Keltů farář Petr Košák.

Je to senzace, zve farář na Keltskou noc

Prostějovsko
Festival Keltský kruh v Budyni nad Ohří.
Budyně nad Ohří – Na nádvoří Vodního hradu v Budyni nad Ohří se tento víkend již po jedenácté sejdou příznivci irské, skotské a keltské kultury, a to na oblíbeném festivalu Keltský kruh/Celtic Circle.

Keltský kruh je dnes v Budyni

Volný čas
Redaktor Deníku byl svědkem vaření piva v Minipivovaru Kolštejn.
Branná /REPORTÁŽ/ – Dvě nerezové kádě, chladič, dvě čerpadla, čtrnáct ventilů a mezi nimi spousta potrubí. I když se to vše nachází na pár metrech čtverečních, varny, jako je tato, jsou pro většinu Čechů velké svým významem. V minipivovaru Kolštejn v horské vesnici Branná jsem svědkem toho, jak vzniká nejoblíbenější nápoj v Česku. Pivo.
21 fotografií

Redaktor Deníku si vyzkoušel, jak se vaří pivo

Šumpersko
Ilustrační snímek.
Most - V severním cípu Irska , tam, kde ještě dneska můžete potkat víly a skřítky, spěchá podél lesa dívka v bílém tričku. Rychle se přibližuje ke staré kamenné usedlosti, domovu jejím, jejích rodičů i prarodičů a ještě dalších šest generací nazpět. Letos v létě měli na farmě pomocníka. Jmenoval se Honza a byl z Pelhřimova v Čechách. Moc se spolu nasmáli, když se pokoušela název města vyslovit a teď by se měla právě tam vydat. V pokoji v podkroví ještě jednou zapne počítač a čte mail plný smajlíků a srdíček.

Sny studentů: Esemesky plné smajlíků a srdíček

Otevřená Evropa
Francouzské trhy se konají na Floriánském náměstí v Kladně.
Kladno – Francouzské dny v Kladně vrcholí právě v těchto dnech. Francouzsko-český klub Kladno pořádá už po deváté prezentaci francouzské kultury v řadě aktivit, kterými chce oslovit kladenskou veřejnost a také podpořit mnohaletou spolupráci města s partnerským francouzským Vitry sur Seine.

Oblíbené francouzské trhy se konají v pátek a sobotu

Kladensko
KELTSKÝ VEČER. Knihovnice se oblékly stylově
Havlíčkův Brod – V pořadí již druhým tématickým večerem zahájila víkend Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě. Tentokrát to byl večer v keltském duchu. Tématické večery knihovna pořádá u příležitosti oslav již 120. výročí  svého otevření.

Knihovna zvala na večer s Kelty

Havlíčkobrodsko
Grabštejn stojí v samém srdci Trojzemí.
Chotyně u Hrádku nad Nisou – Zveme vás na 11. ročník nejmenšího světového festivalu na světě GRABŠTEJN WORLD FEST 2013, který se koná od pátku 6. do neděle 8. září.

Grabštejn World Fest 2013

Volný čas
Dramaturgem nového holešovského folkového festivalu Toulavej je zpěvák Vojta Kiďák Tomáško. Na festivalu, který se uskuteční 23. a 24. srpna také zazpívá.
Holešov - Zpěvák a dramaturg nového folkového festivalu Toulavej Vojta Kiďák Tomáško představil včera v Holešově program dvoudenní akce, které se bude ve městě konat příští týden. Festival nabídne celkem čtrnáct kapel a interpretů, v mnohých případech legend české a slovenské folkové scény.

V Holešově představili první ročník folkového festivalu

Volný čas