ŠTÍTEK: Bratislava

Stupně vítězů v bulharském Plovdivu, Karolína Voříšková s Jakubem Šindelem vpravo.
Velká radost ovládla malou loděnici Slavie VŠ Plzeň u Borské přehrady. Právě tady totiž trénuje osmnáctiletá kajakářka Karolína Voříšková, která přivezla bronzovou medaili z mistrovství světa juniorů a závodníků do 23 let v rychlostní kanoistice. Šampionát hostil za úmorného vedra (až 40° C) ve dnech 17. – 21. července bulharský Plovdiv. 
4 fotografie

Bronz z mistrovství světa udělal radost v plzeňské loděnici

Ostatní sporty
David Koller.
Skupina Lucie připravuje turné ke 40 letům na hudební scéně, během kterého příští rok na podzim vystoupí v Praze, Brně, Ostravě, Plzni a Bratislavě. V Praze se koncert uskuteční 9. prosince 2025 v O2 areně. Na koncertní oslavě se Lucie, ze které po prázdninách odchází bubeník a zpěvák David Koller, představí s novými spoluhráči. Už se rýsuje výpravná scénografie s nejmodernějšími technologiemi a světelným parkem. ČTK o tom za kapelu informoval klávesista a zpěvák Michal Dvořák.

Skupina Lucie připravuje turné ke čtyřiceti letům na hudební scéně

Hudba
Promotéři organizace Oktagon MMA Ondřej Novotný (vpravo) a Pavol Neruda.
Nasadit sluneční brýle a hodit se do letní pohody. Taková je pozvánka pro fanoušky bojových sportů na 59. turnaj domácí organizace Oktagon MMA, která se vrací zpět na Slovensko v podobě galavečera pod otevřeným nebem na tenisovém kurtu v Bratislavě. Nabitá karta opět láká na množství zajímavých zápasů, nicméně ani tentokrát se spolumajitelé žlutočerné značky neobešli před začátkem venkovní akce bez menších komplikací.

Oktagon v Bratislavě? Žádná noční party. Nabitý turnaj láká i na Vémolu

Ostatní sporty
Brána do Římské říše na Mušově u Pasohlávek. Archivní snímek.
Slavná římská veslice Danuvina Alacris zakotví již v pátek na Mušově. Její název v překladu znamená Živý Dunaj, přičemž se jedná o loď, kterou římské vojsko reálně užívalo zejména na Dunaji a Rýně, o čemž svědčí objevy jejich trosek z území Německa. Zájemci tak budou mít unikátní možnost navrátit se v čase zpět, prohlédnout si tuto skvostnou repliku a poznat její příběh.

Brána do Římské říše se otevírá. Mušov přivítá autentickou římskou veslici

Volný čas
Karlos Vémola
Největší ikona česko-slovenské bojové scény Karlos Vémola sice zamířil do zápasnického důchodu, ze kterého ho vytáhne jen trilogie s Attilou Véghem, z Oktagonu ale nezmizel. Populární Terminátor bude na víkendovém galavečeru v Bratislavě sedět u klece s mikrofonem v ruce coby komentátor. První Čech v prestižní organizaci UFC navíc bude mít po boku hvězdného rappera Rohonyho.
45 fotografií

Zapomeňte na Zárubu s Voráčkem. Oktagon láká fanoušky na Vémolu s Rohonym

Ostatní sporty
Vítek Příkopa a Martin Nováček. Jsou zlatí z ME
Jihočeský kanoista Martin Nováček dosáhl významného úspěchu na juniorském mistrovství Evropy v Bratislavě, kde vyhrál závod na trati C2 1000m. Spolu se svým parťákem Vítkem Příkopou si užívají zlaté léto a připravují se na nadcházející mistrovství světa v Bulharsku. Tento triumf je považován za jeden z největších úspěchů týnské kanoistiky.
3 fotografie

Největší úspěch kanoistiky v Týně nad Vltavou. Nováček má zlato z Evropy

Ostatní sporty
Vítek Příkopa a Martin Nováček. Jsou zlatí z ME
Jihočeský kanoista Martin Nováček dosáhl významného úspěchu na juniorském mistrovství Evropy v Bratislavě, kde vyhrál závod na trati C2 1000m. Spolu se svým parťákem Vítkem Příkopou si užívají zlaté léto a připravují se na nadcházející mistrovství světa v Bulharsku. Tento triumf je považován za jeden z největších úspěchů týnské kanoistiky.
3 fotografie

Vajgaru víc sluší veslování, ale úspěch kanoisty z Týna těší všechny Jihočechy

Ostatní sporty
Přerovští rychlostní kanoisté se představili na mistrovství Evropy. Vít Příkopa dovezl zlatou medaili.
Na konci června se v Bratislavě konalo juniorské mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice. Přerovský klub pod vedením trenéra Libora Šuláka vyslal rekordní počet závodníků. Byl to kanoista Vít Příkopa, kajakář Štěpán Valenta, kajakářka Laura Csomová a kanoistky Ema Wertheimerová a Tereza Jiskrová. Všichni reprezentanti závodili pouze v deblových posádkách.
4 fotografie

Přerov má mistra Evropy. Kanoista Příkopa se zapsal do historie

Ostatní sporty
Nehoda vlaku a autobusu u slovenských Nových Zámků.
Sedm lidí zemřelo a dalších pět utrpělo zranění při srážce rychlíku EC 279 z Prahy do Budapešti s linkovým autobusem na jihu Slovenska. Informovalo o tom na Facebooku operační středisko slovenské záchranné služby, které upravilo původní informaci o čtyřech mrtvých. Žádná z obětí necestovala vlakem a podle informací českého ministerstva zahraničí mezi mrtvými rovněž nejsou čeští občané.
5 fotografií

Na Slovensku se srazil rychlík z Prahy s autobusem. Sedm lidí zemřelo

Státy EU
Jarek (26), absolvent choreografie na HAMU, Klára (21), studentka režie na VŠ v Bratislavě a Veronika (30), kondiční trenérka, jež vystudovala na VŠ obor výživové poradenství.
Část dětství strávili v dětském domově, čeká je vstup do samostatného života. Někdo opustí brány zařízení už v osmnácti letech. Je nezralý, nezkušený, opojený svobodou, ale zároveň vyděšený ze zodpovědnosti za sebe sama. Ti, kteří dál studují, mohou zlomový okamžik posunout až do 26 let. Příběhy dívek a chlapců, kteří opustili dětský domov a takzvaně se postavili na vlastní nohy, mapuje nový seriál Deníku.
13 fotografií

Přechod z děcáku do života nezvládne čtvrtina dětí. Vyplatí se je podpořit

Česko
Dojezd účastníků vzpomínkové jízdy auto veteránů 1000 mil československých do cíle před budovou Národního technického muzea na Letné.
Parádní svezení, ze kterého si odnesli úžasný zážitek, si o víkendu na pražské Letné pochvalovali účastníci vzpomínkové jízdy historických aut 1000 mil československých. Mezi 120 zúčastněnými posádkami měli převahu domácí veteránisté; nechyběli však ani zástupci dalších zemí: ze Slovenska, Německa, Polska, jednotlivci i z Nizozemí, Rakouska i Ukrajiny.
62 fotografií

Příjezd veteránů na Letnou z Bratislavy: akce nejen k pokoukání, ale i k poučení

Volný čas
Nový slovenský prezident Peter Pellegrini složil slib a ujal se funkce
Slovensko má od soboty definitivně nového prezidenta. Do úřadu byl 15. června uveden zvolený prezident Peter Pellegrini, který v prezidentských volbách v dubnu získal 53,12 procenta hlasů. Pellegrini nahradil ve funkci Zuzanu Čaputovou, která byla hlavou státu pět let. Na rozdíl od ní se bude na oficiálních událostech objevovat bez partnerky či partnera a bydlet v Bratislavě.
5 fotografií

Prezidentský život Pellegriniho: Bez první dámy, ale s věrným přítelem po boku

Státy EU
Slovenské národné múzeum – Historické múzeum v Bratislavě připravuje výstavu TRENDY.DESIGN.PRODUKCE: BIŽUTERIE A ŠPERK
Slovenské národné múzeum – Historické múzeum v Bratislavě připravuje výstavu TRENDY.DESIGN.PRODUKCE: BIŽUTERIE A ŠPERK, která propojí dvě unikátní kolekce bižuterie a šperků. Návštěvníci se mohou těšit na současnou bižuterii od dvanácti jabloneckých firem a autorské šperky z Mezinárodního sympozia autorského šperku. Výstava bude k vidění na Bratislavském hradě od 16. června do 28. října 2024.

Ve čtvrtek se představí jablonecké trienále na Bratislavském hradě

Jablonecko
Záběr na zastávku Přístaviště po ohňostrojích na Brněnské přehradě.
/VIDEO/ Jako ruch na mraveništi vypadá po každém z ohňostrojů na Brněnské přehradě zastávka Přístaviště. Právě odtud odvážejí desítky šalin brněnské MHD tisíce návštěvníků, kteří každoročně sledují ohňostroje festivalu Ignis Brunensis v Brně. Prohlédněte si, jak zde vypadal ruch po sobotním představení a jak se s přívalem lidí vypořádaly šaliny.

Hemžící se lidské mraveniště po ohňostroji v Brně požírají šaliny, podívejte se

Brněnsko