ŠTÍTEK: Bristol

Palác Bristol v nové podobě.
Palác Bristol byl postavený na konci 19. století podle návrhu architekta Miroslava Stöhra a původně sloužil jako hotel. Dnes je tento unikátní blok tří vzájemně propojených budov v blízkosti Staroměstského náměstí po komplexní rekonstrukci a jako novinka nemovitostního fondu „Realita“ investiční společnosti ATRIS se stal pro investory zajímavou příležitostí se stabilním výnosem.

Historický Palác Bristol v novém. Po rekonstrukci přitahuje investory

Podnikání
Problematický přechod pro chodce na mostě u Bristolu
Zrušit přechod pro chodce? Že by pěší volali po odstranění zebry z vozovky, to se v Olomouci nestává moc často, spíše naopak. Přechody jim chybějí, například u „Ušáku“ nebo na Pražské u křižovatky s Erenburgovou. Na mostě přes řeku Moravu u Bristolu, kde hned po dokončení bylo potřeba některé značení předělat, je však situace z pohledu chodců problematická.
4 fotografie

Zrušte nebezpečný přechod u Bristolu, požadují chodci. V čem je problém?

Olomoucko
Až se kontinenty dnešní Země spojí znovu dohromady, může to podle vědců způsobit velké hromadné vymírání
Sedm současných kontinentů se podle propočtů geologů vrátí do jednoho obrovského celku zvaného Pangea Ultima. Badatelé nyní vytvořili model klimatu, které tam bude panovat. S překvapením zjistili, že v obrovské pevninské mase na rovníku zavládne doslova smrtící počasí. Horko zničí mnoho rostlin, savce i člověka, nikdo z nich se měnícím se podmínkám nestihne přizpůsobit.

Smrtící superkontinent. Lidem zbývá 250 milionů let, život vymaže extrémní horko

Věda
Místa pro volné venčení psů ve Znojmě. Dolní park u vodojemu.
/VIDEO/ S teplým počasím tráví stále delší čas venku pejskaři se svými čtyřnohými svěřenci. V některých městech chystají speciální výběhy pro volné venčení. Nedávno jeden takový otevřeli v Bučovicích na Vyškovsku. „Oplocenou plochu ještě doplníme několika herními prvky, odpadkovými koši a lavičkami,“ informoval bučovický starosta Jiří Horák.
27 fotografií

Výběhy pro psy ve Znojmě. Využité jen někde, další místo mohou navrhnout lidé

Znojemsko
Místo nehody letu 435 společnosti Invicta International Airlines ve Švýcarsku. Neštěstí se stalo 10. dubna 1973, piloti nezvládli přistání ve sněhové bouři. Na místě zemřelo 108 lidí
Více než sto mrtvých si vyžádalo počtem obětí nejtragičtější letecké neštěstí na území Švýcarska, ke kterému došlo před padesáti lety. Letadlo společnosti Invicta International Airlines číslo 435 při pokusu o přistání ve sněhové bouři narazilo do blízké hory. Podle vyšetřovatelů nehodu zapříčinila série chyb pilotů. Později se zjistilo, že kapitán měl problémy už dříve - pilotní licenci se mu povedlo získat až na devátý pokus. 
4 fotografie

Nehoda letu 435: Lidé se v mrazu semkli. Hoch vynesl svou matku s utrženou nohou

Svět
Kaštany u Myslivny.
Rozhodnuto. Kaštany (jírovce maďaly), které dlouhá desetiletí rostou poblíž lázeňského domu Myslivna nedaleko Jeleního skoku v karlovarských Lázeňských lesích, padnou k zemi. Může za to jejich špatný stav, který je pro návštěvníky lesů nebezpečný. Oblíbené kaštany, které byly cílem tradičních výšlapů mnohých Karlovaráků s rodinami (především tedy v době jejich sběru), budou nahrazeny třešňovým sadem.
18 fotografií

Legendární kaštany u Myslivny padnou. Nahradí je třešňový sad

Karlovarsko
Britští vědci se na základě přelomové studie domnívají, že schopnost strávit mléko byla výhodná pro přežití hladomorů a nemocí.
Doposud se předpokládalo, že tolerance laktózy u lidí vznikla zároveň s vyšší konzumací mléka a mléčných výrobků. Britští vědci se však na základě nové studie domnívají, že byla ovlivněna hladomory a šířícími se nemocemi, a tak se pomocí přirozeného výběru stala výhodnou pro přežití. To by i vysvětlovalo, proč trvalo tisíce let, než se tato vlastnost u lidí rozšířila.

Převratná studie: Lidé mohou pít mléko díky nemocem a hladomoru

Věda
Nový výběh pro psy pod Vlkovou věží ve Znojmě.
V běžných parcích ničí značkováním stromy. Teď si mohou psi ve Znojmě užívat volnost ve třech nových výbězích. Celkem už město zřídilo čtyři. „Ke stávajícímu výběhu pro psy v parčíku naproti restaurace Bristol na Přímětické ulici přibyly během tohoto roku další tři výběhy. V Dolním parku a v příkopu pod Vlkovou věží. V nejbližších dnech se otevře i výběh v Horním parku,“ vyjmenovala mluvčí znojemské radnice Soňa Bystřická.
3 fotografie

Znojmo nabízí psí výběhy. Pomohou něčemu?

Znojemsko