ŠTÍTEK: Brooklyn

Americká policie. Ilustrační foto
Policisté z newyorského útvaru pro nevyřešené případy udělali krok k objasnění záhadné vraždy, se kterou nebylo možné hnout jednadvacet let. Genetickým pátráním zjistili, že do betonové podlahy někdejšího rockového klubu The Scene ve čtvrti Hell's Kitchen někdo před půlstoletím pohřbil tehdy sotva osmnáctiletou Patricii Kathleen McGloneovou. Zjištění totožnosti oběti má pomoci v dalším vyšetřování vraždy.

Před půl stoletím její tělo zalili do podlahy klubu. Nyní má policie jméno dívky

Svět
Západ slunce v přístavu Nyhavn.
Spisovatelka Julie Caplinová, která je známá také pod pseudonymem Jules Wake, píše knihy v rámci série Romantické útěky. Ty se v Česku staly za poslední roky hitem. Podle recenzí čtenáře baví i inspirují. Už po prvních dvou dílech Kavárna v Kodani a Pekárna v Brooklynu bylo jasné, že série se rozroste do větších rozměrů. Před nedávnem této spisovatelce vyšla nová kniha Útěk na venkov, navíc, v rámci posledního dílu série Hrad ve Skotsku vyšla také krátká povídka Nejkrásnější dárek. Kombinace romantického příběhu, cestopisu a také poznání například typických kulinářských specialit dané země je pro čtenáře, a především pak čtenářky, velmi atraktivní.
10 fotografií

Cestujte podle knih Julie Caplinové. Podívejte se do Kodaně, Brooklynu a Paříže

Cestujeme
Shilpa Ray vyráží na evropské turné. Zastaví se i v České republice.
Až ze země za velkou louží se do boskovického klubu Prostor chystá malá dáma s velkým hlasem Shilpa Ray. Brooklynská zpěvačka je prý majitelkou nejzajímavějšího hlasu, jaký současný rockový New York nabízí. České fanoušky o tom přesvědčí při koncertu, kde se svou doprovodnou kapelou představí nové hity z alba Portrait of Lady, které vyšlo na jaře. Hlasitě soulově rockový kabaret s punkovým nábojem nabídne koncert Shilpa Ray v boskovickém Prostoru ve středu 5.10.2022. 
3 fotografie

SOUTĚŽ: Do Boskovic se žene punkový uragán z Brooklynu jménem Shilpa Ray!

Čtenář reportér
Zpěvák R. Kelly půjde do vězení na 30 let.
Slavný americký zpěvák R&B R. Kelly byl ve středu odsouzen ke třiceti letům vězení. Oznámila to americká prokuratura pro východní okres New Yorku. Zpěvák byl loni obviněn z vydírání a obchodování se sexem. Verdikt padl poté, co prokurátoři předložili důkazy o jeho dlouholeté snaze využít své slávy k nalákání obětí, které následně sexuálně zneužíval.

Roky zneužíval své fanynky. Zpěváka R. Kellyho poslal soud na 30 let do vězení

Svět
Julie Caplinová ochutnala vánoční večeři – řízek s bramborovým salátem
Britská bestsellerová spisovatelka Julie Caplinová miluje cestování a dobré jídlo a obě témata spojuje ve svých romantických knihách. Příběhy jejích hrdinek se odehrávají pokaždé v jiné zemi nebo konkrétním městě - svou knihu tak například mají Kodaň, Paříž, Brooklyn, Island, Chorvatsko nebo Irsko. O Praze jako místě pro další knihu Julie až do svého příjezdu k nám rozhodně neuvažovala. Ochutnávky typické české kuchyně a piva ale daly jejím autorským záměrům jasný směr.
6 fotografií

Spisovatelka spojuje cestování a jídlo. Inspirací ke knize jí byla i svíčková

Za jídlem
Policista 13. dubna 2022 ve stanici newyorského metra, kde došlo předchozího dne ke střeleckému útoku. Postřeleno bylo deset lidí.
Newyorská policie dnes po téměř 30 hodinách intenzivního pátrání zatkla 62letého muže podezřelého z úterní střelby v metru ve čtvrti Brooklyn, při níž bylo postřeleno deset lidí a další skoro dvě desítky utrpěly jiná zranění. Na tiskové konferenci to dnes oznámil starosta New Yorku Eric Adams. Motiv činu je stále nejasný, prokuratura podezřelého stíhá za útok na veřejnou dopravu, což je federální teroristický zločin, za který hrozí až doživotí.
8 fotografií

Střelba v newyorském metru: Policie zatkla podezřelého může

Svět
Střelba v newyorském metru.
/VIDEO/ Newyorská policie vyšetřuje incident, při němž ve stanici metra ve čtvrti Brooklyn utrpělo 17 lidí zranění, deset z nich přitom zřejmě postřelil neznámý pachatel. Útočník z místa utekl, policie po něm pátrá v okolí Brooklynu. Policisté se také snaží zjistit, zda v metru nedošlo k explozi, stanice se totiž naplnila kouřem. Komisař newyorské policie uvedl, že případ není vyšetřován jako teroristický útok.
8 fotografií

Útok v newyorském metru: Zraněno bylo 17 lidí, podle policie nešlo o terorismus

Svět
Mike Tyson.
/VIDEO/ Legendární boxer Mike Tyson má mnoho tváří. Od kriminálníka až po respektovanou sportovní osobnost. A taky platí za skvělého baviče. Smysl pro humor mu rozhodně nechybí. Pětadvacet let poté, co ve slavném zápase o světový titul v těžké váze ukousl kus ucha Evanderu Holyfieldovi, uvedl na trh pod svou značkou Tyson 2.0 konopné žvýkačky ve tvaru ucha. Přesněji ukousnutého ucha.

Tyson zase šokoval. Prodává konopné žvýkačky ve tvaru ucha. Ukousnutého...

Ostatní sporty
Fotbalová příprava: SK Rakovník (ve žlutém) - SK Benešov 0:1. Hosté byli o něco lepší a zaslouženě vyhráli.
V první přípravě na novou sezonu fotbalisté SK Rakovník neuspěli. V zimní lize Benešova prohráli s domácím týmem vysoko 1:5, ale chyběla jim řada hráčů včetně trenéra Ben Hassena. Jedinou branku vstřelil Great Nwachukwu, který v první půli vyrovnával na 1:1. Domácí ale rychle odpověděli a ve druhé přidali další tři zásahy. Zápas hodnotili velmi dobře.

Benešov zahájil zimní ligu ostře, Rakovníku nasypal pět gólů

Fortuna ČFL + MSFL
Gregory Porter, držitel dvou cen Grammy za nejlepší jazzové album.
Afroameričan Gregory Porter patří k největším hvězdám současného gospelu, soulu a jazzu. Už za první desku Water z roku 2010 byl nominován na cenu Grammy. Zlaté gramofonky pak získal za alba Liquid Spirit a Take Me to the Alley. Dnes ho respektují kolegové napříč všemi žánry – od Stinga a Mobyho přes Eda Sheerana až po Wyntona Marsalise. 
14 fotografií

Držitel Grammy Gregory Porter: Zpívat jsem se naučil v kostele

Hudba
DeMar DeRozan ze Chicaga poté, co podruhé v řadě rozhodl zápas v poslední sekundě.
Basketbalista DeMar DeRozan jako první hráč v historii NBA rozhodl dva zápasy po sobě trojkou v poslední sekundě. V pátek to předvedl proti Indianě a o den později ještě těžší střelou z rohu hřiště zařídil pro Chicago Bulls vítězství 120:119 ve Washingtonu. Bulls se tak osamostatnili v čele Východní konference před Brooklynem, který podlehl 116:120 Los Angeles Clippers.

VIDEO: Neuvěřitelný závěr v NBA. DeRozan podruhé rozhodl trojkou s klaksonem

Ostatní sporty
Fotbalista Paris St. Germain Neymar.
Častým a oblíbeným terčem kritiků fanoušků i široké společnosti je brazilský fotbalista Neymar. Devětadvacetileté křídlo Paris Saint-Germain promluvilo v dokumentu Neymar & The Line of Kings, že už ho neustále negativní reakce unavují. Jednou z reálných myšlenek rodáka ze São Paula je i konec reprezentační kariéry po mistrovství světa v roce 2022.
12 fotografií

Nadváha, simulování, hádky. Na Neymara je toho moc, zvažuje prý konec v nároďáku

Zajímavosti z fotbalu
T. G. Masaryk.
Ve Společenském centru Zdislavy z Lemberka čp. 328 v Jablonném v Podještědí se v pondělí 14. září v 17 hodin uskuteční přednáška a debata o životě manželky prvního československého prezidenta s žurnalistkou a překladatelkou Lenkou Slívovou, která na knize "Charlotta, žena T. G. M. Jaké to bylo žít s Masarykem" pracovala pět let.

Za vším hledej ženu. V Jablonném bude přednáška o Masarykovo ženě

Čtenář reportér
Česká umělkyně žijící v New Yorku Radka Salcmannová a její přítel (vlevo) pózují v rouškách proti koronaviru, které umělkyně šije. Američané se podle ní kvůli ochraně před koronavirem o roušky stále více zajímají. Látkové masky na obličej začala vizuální
Američané se kvůli ochraně před koronavirem po počáteční nedůvěře stále více zajímají o roušky. Pociťuje to i Češka Radka Salcmannová, která žije v newyorském Brooklynu. Látkové masky na obličej začala nejprve vizuální umělkyně, která se zaměřuje na módu a vystavovala během newyorského i losangeleského týdne módy, šít svým známým, teď se jí ale prostřednictvím sociálních sítí ozývá stále víc a víc lidí.
24 fotografií

Česká umělkyně šije v New Yorku roušky. Zájem je stále větší

Svět
Stehlík v kině Oko ve Strakonicích.
Film Stehlík je jedinečnou adaptací celosvětově úspěšného románu spisovatelky Donny Tartt, za který získala v roce 2014 Pulitzerovu cenu a Carnegieho medaili za literaturu.

Stehlík v kině Oko

Volný čas