ŠTÍTEK: Burdž Chalífa

Nejvyšší budovy světa v roce 2022.
Kdysi se za nejvyššími budavami světa jezdilo do Ameriky, dnes je najdeme v Asii. Jsou vysoké stovky metrů a vyznačují se pozoruhodným architektonickým zpracováním, často s nádechem národních tradic. Většina z nich také při svém provozu klade velký důraz na ekologii a úsporu energie. Nejvyšší a nejmajestátnější z mrakodrapů stojí v Dubaji a jeho stavba nese i českou stopu. Zajímavé jsou však i další z nich, na jednom například najdete největší věžní hodiny na světě.
6 fotografií

Nejvyšší budovy světa: Mají tvar draka nebo květiny. Pomohla i firma z Pardubic

Do světa
Volejbalisté Jihostroje Č. Budějovice podali v Lize mistrů v Turecku parádní výkon. vyhráli 3:2.
Jihostroj vstoupili do bojů v hlavní části CEV Ligy mistrů. "Na palubovce Fenerbahce Istanbul se nám po velmi dobrém výkonu podařilo zaskočit favorizovaného soupeře," vrací se manažer Robert Mifka k senzačnímu vstupu do soutěže.

Ve čtvrtek přijedou italské hvězdy

Ostatní sporty
Z hořícího hotelu v Dubaji se ozývá praskání a dunění.
Dubaj - Rozsáhlý požár, který na Silvestra vypukl v luxusním hotelu Address Downtown v centru Dubaje, už mají hasiči pod kontrolou. Po více než 20 hodinách boje s plameny v 63patrovém mrakodrapu v nejlidnatějším městě Spojených arabských emirátů doutná jen několik menších ohnisek, uvedl server BBC. Úřady nyní vyšetřují, co požár způsobilo.

Hasiči zvládli požár hotelu v Dubaji, příčina se vyšetřuje

Svět
Z hořícího hotelu v Dubaji stoupá kouř.
Dubaj - Zavěšený na laně z balkonu 48 pater nad zemí a jen několik metrů od zuřícího požáru - tak prožil konec roku 2015 fotograf, který se do Dubaje ve Spojených arabských emirátech vydal fotit tradiční novoroční ohňostroj. To, co mělo být běžným úkolem, se pro něj ale změnilo v boj o holý život, napsala agentura AFP, která na žádost fotografa nezveřejnila jeho jméno ani národnost.

Fotograf chtěl zachytit ohňostroj, skončil však na laně při boji o holý život

Svět
Několik hodin před začátkem novoročních oslav zachvátil budovu luxusního hotelu Address Downtown v centru Dubaje rozsáhlý požár.
Dubaj – Několik hodin před začátkem novoročních oslav zachvátil budovu luxusního hotelu Address Downtown v centru Dubaje rozsáhlý požár. Novoroční oslavy však požár neohrozil a o půlnoci tamního času (21:00 SEČ) se nad městem podle plánu rozzářil novoroční ohňostroj. Krátce předtím agentury hlásily, že oheň už je z 90 procent pod kontrolou

V centru Dubaje hořel luxusní hotel, nikdo nebyl zraněn

Svět
Londýnský Big Ben
Paříž/Sydney – Evropa v sobotu večer převzala štafetu v celosvětové ekologické akci Hodina Země, která se postupně na planetě konala podle časových pásem od 20:30 do 21:30 místního času. Do tmy se během happeningu ponořila řada významných objektů v přibližně 160 zemích. Do akce se zapojila i Česká republika.

Světové památky se při Hodině Země ponořily na hodinu do tmy

Svět
Mrakodrap Kingdom Tower (Královská věž) by měl mít 200 pater a dosahovat výšky jednoho kilometru.
Saúdská Arábie plánuje začít již příští týden s výstavbou nové nejvyšší budovy světa. Mrakodrap Kingdom Tower (Královská věž) by měl mít 200 pater a dosahovat výšky jednoho kilometru, uvedla americká zpravodajská televize CNN. Bude stát v saúdskoarabské Džiddě. Nejvyšší budovou světa je nyní mrakodrap Burdž Chalífa, který se nachází v Dubaji ve Spojených arabských emirátech a je vysoký 828 metrů.

VIDEO: Saúdská Arábie začne stavět nejvyšší budovu světa

Bydlení
Ilustrační foto
New York – Majitel proslulého newyorského mrakodrapu Empire State Building se chystá vstoupit na burzu. Vyplývá to z dokumentů, které byly předloženy americkým regulátorům. Úpis akcií na burze v New Yorku by mohl firmě Empire State Realty Trust vynést více než miliardu dolarů (asi 19 miliard Kč). Šlo by přitom o jednu z největších primárních nabídek akcií realitní investiční společnosti.

Majitel mrakodrapu Empire State Building hodlá vstoupit na burzu

Ekonomika
Ilustrační foto
New York - Řada nových „supermrakodrapů" si ke své výšce pomáhá obřími a zbytečnými vrcholovými špicemi, stožáry a věžičkami a přitom mají často méně poschodí než staří giganti, které uměle navýšení nováčci ze seznamu nejvyšších domů světa vytlačují.

Nové mrakodrapy si k výšce pomáhají zbytečnými špicemi

Ekonomika
Ilustrační foto
Džidda (Saúdská Arábie) – Mrakodrap, který má být v saúdskoarabské Džiddě a výškou má předčít všechny dosavadní výškové budovy, postaví firma, která vybudovala novou londýnskou dominantu Shard. Saúdská Arábie tento týden rozhodla, že stavbou pověří londýnskou konstrukční společnost Mace, která se spojí s britskou EC Harris. Dle serveru Building.co.uk tak firmy získaly kontrakt za 800 milionů liber (24 miliard korun).

Kilometrový mrakodrap v Saúdské Arábii postaví Britové

Ekonomika
Socha má zachycovat indického politika Sardara Patéla, který platí za jednoho ze zakladatelů moderní Indie. Výška skulptury by měla dosahovat 182 metrů, což je čtyřnásobek Sochy svobody v New Yorku.
Dillí - Americká společnost Turner Project Management, která dohlížela na stavbu nejvyšší budovy na světě, dubajského mrakodrapu Burdž Chalífa, chce nyní postavit i nejvyšší sochu na světě. Firma podle televize Al-Arabíja v úterý podepsala kontrakt v objemu 450 milionů dolarů (téměř devět miliard korun) na stavbu Sochy jednoty (Statue of Unity). Stát má na řece Narmada v západní Indii.

Firma z USA postaví největší sochu na světě, má měřit 182 metrů

Svět
V Dubaji byl otevřen nejvyšší mrakodrap světa
Dubaj - Emirát Dubaj v pondělí slavnostně otevřel nejvyšší mrakodrap světa. Doprovodnému programu, jenž zahrnoval tradiční arabské tance či přistání parašutistů, přihlížely tisíce obyvatel a turistů.

V Dubaji byl otevřen nejvyšší mrakodrap světa

Svět