ŠTÍTEK: Cancún

Turnaj mistryň v mexickém Cancúnu ovládla Polka Iga Šwiateková.
Polská tenistka Iga Šwiateková vyhrála poprvé v kariéře Turnaj mistryň a zakončí podruhé za sebou rok jako světová jednička. Dvaadvacetiletá rodačka z Varšavy si prestižní trofej, stědrou prémii v hodnotě téměř 3,1 milionu dolarů i světový trůn zajistila suverénním finálovým vítězstvím 6:1, 6:0 nad Američankou Jessicou Pegulaovou. Celkově Šwiateková získala v Cancúnu již šestý titul v této sezoně.

Šwiateková ovládla Turnaj mistryň. Sezonu tak opět zakončí jako světová jednička

Tenis
Markéta Vondroušová na US Open.
Česká tenistka Markéta Vondroušová nezvládla při své premiérové účasti na Turnaji mistryň ani druhé utkání ve skupině. Tunisance Uns Džábirové podlehla v mexickém Cancúnu za hodinu a 29 minut poměrem 4:6, 3:6 a její šance na postup do semifinále se tak přesunula do teoretické roviny. Úvodní skalp naopak slaví deblistky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, které zvládly otočku s americkým párem Pegulaová, Gauffová.

Mexické trápení pokračuje. Vondroušová prohrála na Turnaji mistryň i druhý zápas

Tenis
Turnaj mistryň v Cancúnu - pohled na stadion při zápase Markéty Vondroušové s Igou Šwiatekovou.
Stadion dodělávaný doslova na poslední chvíli, nevídaně hrbolatý povrch kurtu, tenistky nucené trénovat na hotelovém hřišti. Kritika nezvládnutého pořadatelství Turnaje mistryň neustává ani po zahájení prestižního klání. Například Markéta Vondroušová si po svém prvním zápase rozhodně nebrala servítky. Jenže za rozhodnutím WTA umístit turnaj do mexického Cancúnu místo do Ostravy se skrývá řada důvodů.

Turnaj mistryň: Proč Ostrava ostrouhala? Je šedá, nemá hotel. A Vondroušová zuří

Tenis
Markéta Vondroušová na US Open. Ilustrační snímek
Česká tenistka Markéta Vondroušová zahájila svou premiérovou účast na Turnaji mistryň porážkou. Letošní wimbledonská šampionka prohrála v mexickém Cancúnu se světovou dvojkou Igou Šwiatekovou z Polska 6:7 a 0:6. Čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova podlehla čtyřnásobné grandslamové vítězce za hodinu a 40 minut a zkomplikovala si boj o postup ze skupiny.
10 fotografií

Vondroušová vstoupila do Turnaje mistryň porážkou. V Cancúnu podlehla Šwiatekové

Tenis
Markéta Vondroušová
Pár dní zpátky pózovala na pláži v Karibiku v bílých přiléhavých šatech a rozdávala úsměvy. S ostatními tenistkami se na oko přetahovala o trofej pro šampionku Turnaje mistryň. Za pár hodin už se bude Markéta Vondroušová potit na kurtu v Cancúnu s raketou v ruce. Premiéru na prestižním klání si překvapivá vítězka Wimbledonu odbude v pondělí v noci proti čtyřnásobné grandslamové šampionce Ize Šwiatekové.
12 fotografií

Mám pocit, že jsem tady nejmenší, říká Vondroušová. Navrátilová Češku popíchla

Tenis
Markéta Vondroušová vyhrála Wimbledon
Markéta Vondroušová se na Turnaji mistryň v mexickém Cancúnu vyhne v základní skupině světové jedničce Aryně Sabalenkové z Běloruska. Los ji svedl dohromady s někdejší hráčkou číslo 1 Igou Swiatekovou z Polska, Američankou Cori Gauffovou a Uns Džábirovou z Tuniska. První zápas čeká českou vítězku letošního Wimbledonu v pondělí ve 23:00 středoevropského času proti polské soupeřce. 
10 fotografií

Vondroušová už zná soupeřky. Na Turnaji mistryň potká i bývalou jedničku

Tenis
Markéta Vondroušová vyhrála Wimbledon. Ilustrační snímek
Vyvrcholení náročné sezony. Setkání nejlepších z nejlepších. I takové ódy pějí tenisoví příznivci na tradiční Turnaj mistryň, na který se každým rokem sjíždí elitní osmička uplynulého ročníku. Letošní mítink v mexickém Cancúnu se ale zatím pro pořadatele prestižní akce nevyvíjí vůbec dobře. Do startu základních skupin zbývají pouhé tři dny a dosud není postavený ani hlavní stadion. Suma sumárum, první trapas je na světě.
10 fotografií

Trapas na Turnaji mistryň. Hráčky musí trénovat na hotelu, stadion není hotový

Tenis
Barbora Krejčíková
Ruská tenistka Darja Kasatkinová porazila na turnaji WTA Elite Trophy Magdu Linetteovou 6:3, 6:4 a zajistila si účast v semifinále. Její vítězství zároveň znamená konec pro českou reprezentantku Barboru Krejčíkovou, kterou k postupu z Azalkové skupiny mohla posunout jen výhra polské tenistky. Ze čtyř tříčlenných skupin postoupí v Ču-chaji do vyřazovacích bojů jen vítězky.

Turnajová jednička končí. Krejčíková na Elite Trophy neprošla ze skupiny

Tenis
Podnikatel Tomáš Petera chtěl dostat letošní tenisový Turnaj mistryň do Ostravy. Neuspěl.
Tenisový Turnaj mistryň se bude konat 29. října až 5. listopadu v mexickém Cancúnu. Oznámila to WTA na oficiálním webu. O pořádání akce se podle médií ucházel také podnikatel Tomáš Petera, jenž chtěl akci zorganizovat letos v Ostravě a v příštích letech v Praze. Dalším kandidátem byl údajně Rijád.

Turnaj mistryň v Ostravě nebude, uspořádá ho mexický Cancún

Ostatní sporty
Tomáš Petera usiloval o konání Turnaje mistryň v Česku. Neuspěl
Tenisový Turnaj mistryň se bude konat 29. října až 5. listopadu v mexickém Cancúnu. Oznámila to WTA na oficiálním webu. O pořádání akce se podle médií ucházel také podnikatel Tomáš Petera, jenž chtěl akci zorganizovat letos v Ostravě a v příštích letech v Praze. Dalším kandidátem byl údajně Rijád.

Turnaj mistryň se v Ostravě neuskuteční. Uspořádá ho mexický Cancún

Tenis
STŘÍBRO! Takhle se plážoví volejbalisté Ondřej Perušič (vlevo) a David Schweiner radovali předloni v Ostravě.
Na olympijskou cestu vykročili na čtyřhvězdičkovém turnaji Světové série předloni v Dolních Vítkovicích. K bodům za druhé místo v J&T Banka Ostrava Beach Open 2019, které se jim počítávají do kvalifikace, letos v březnu šestadvacetiletí plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner přidali prvenství v katarském Dauhá a dubnový bronz v mexickém Cancúnu.

Beachvolejbalisté Perušič a Schweiner bojují se soupeři a tabulkou v excelu

Ostatní sporty
Zlata Biedermannová (uprostřed) v evakuačním letadle při návratu z Karibiku domů do Čech.
Strávila v letadle s dalšími 160 lidmi dlouhých 20 hodin, aby se konečně dostala z nečekaně prodloužené dovolené domů. Zažila tři mezipřistání – v mexickém Cancúnu, v kanadském Halifaxu a Keflavíku na Islandu -, po celou dobu byly v letadle k dispozici pouze dvě toalety. „Ještě, že jsme měli tak prima piloty, kteří se nás snažili bavit celou dobu strávenou v letadle,“ popsala atmosféru při evakuačním letu z ostrova Roatán v Karibiku Zlata Biedermannová z Teplic.
2 fotografie

Mám radost. Konečně jsem zpět doma, oddechla si Češka po evakuaci z Karibiku

Regiony
Lukáš Krpálek.
Praha, Jihlava – Roste mu zdatná konkurence, ale stále ještě nebylo pochyb o tom, kdo se stane za letošní rok králem českého juda. Ano, po jedenácté v řadě se jím stal jihlavský rodák Lukáš Krpálek. Anketa tak od roku 2009 nezná jiného vítěze.

Krpálek po jedenácté Judistou roku

Ostatní sporty
Lukáš Krpálek.
Cancún, Vysočina – Ten-hle turnaj se opravdu českým judistům povedl. Na Grand Prix v mexickém Cancúnu jihlavský rodák Lukáš Krpálek vybojoval v supertěžké váze zlato, již dříve odchovanec žďárského juda David Pulkrábek získal životní bronz.

Znovu zlatý Krpálek. Triumfoval v Cancúnu

Ostatní sporty
Kriminalita v Mexiku
V turistických centrech Mexika bude hlídat o 5000 policistů více než doposud. K opatření přikročila vláda poté, co zemí v minulých dnech otřásla vlna násilí. Jejím vyvrcholením byla přestřelka ve městě La Paz ve státě Baja California Sur. Nárůst kriminality zaznamenal také jižní stát Guerrero, kde bylo v úterý nalezeno 15 tašek s ostatky nejméně sedmi lidí.
6 fotografií

Sedm mrtvých v patnácti taškách: v Mexiku bojují s nárůstem zločinnosti

Svět
Letadlo letecké společnosti Travel Service.
Slovenský pilot kanadských aerolinek dnes před soudem přiznal, že v prosinci nastoupil opilý do linkového letadla, v němž měl převážet stovku pasažérů. Podle kanadských žalobců se mu se strojem nepodařilo odletět proto, že pod silným vlivem alkoholu v kabině stroje omdlel. Prokuratura pro něho požaduje roční trest vězení, uvedla kanadská stanice CBC.

Slovenský pilot přiznal, že chtěl řídit letoun s pasažéry opilý

Svět
Ilustrační foto.
Ottawa, Praha - Slovenský kapitán dopravního letadla nastoupil v Kanadě do služby natolik opilý, že ještě před startem v kokpitu upadl do bezvědomí. Informovala o tom kanadská televize CBC. Slovák pracoval pro českou leteckou společnost Travel Service, jejíž mluvčí Vladimíra Dufková podle portálu iDNES označila incident za selhání jednotlivce. Travel Service přes zimu půjčuje některé stroje i s posádkou kanadskému nízkonákladovému dopravci Sunwing, na jehož lince se událost stala.

Pilot Travel Service nastoupil v Kanadě do služby opilý

Svět
Ilustrační foto.
Cancún - Roman Kumpošt bude i v dalších dvou letech českým zástupcem ve vedení Mezinárodní lyžařské federace (FIS). První viceprezident výkonného výboru Svazu lyžařů ČR byl opět zvolen do šestnáctičlenného předsednictva na kongresu v mexickém Cancúnu, byť mezi úspěšnými kandidáty získal v páteční volbě nejmenší počet hlasů (82 z maximálního počtu 123). Členem rady FIS je Kumpošt od roku 2010.

Kumpošt bude i nadále v předsednictvu FIS, uspěl ve volbách

Zimní sporty
Hodonínský cestovatel na hranici mezi Belize a Guatemalou.
Hodonín – Už přes rok a půl je na své pouti cestovatel Matěj Balga. V polovině října 2014 vyjel z Hodonína a vydal se po Hedvábné stezce. Původní cíl Čína se pro něj a jeho kolo stal jen zastávkou. Nyní má za sebou v Panamě už šestnáct tisíc kilometrů a míří do olympijského Ria de Janeira.

Cestovatel: Po nohou mi lezly desítky klíšťat

Hodonínsko
TĚŽKÝ MARATON. Pavel Novotný a Miloslav Kozák absolvovali hodně náročný noční běh v mexickém Cancúnu
Nymburk, Ml. Boleslav – Mají za sebou velké množství maratonů, ale na ten poslední budou vzpomínat asi hodně dlouho. Ne kvůli výborným časům, ale hlavně kvůli jeho obtížnosti. Členové atletického oddílu SKP Nymburk Miloslav Kozák a Pavel Novotný běželi noční maraton v mexickém Cancúnu. Co na trati prožívali, to nám prozradil jeden z nich, Miloslav Kozák.

Kozák a Novotný zažili na trati peklo

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Praha /INFOGRAFIKA/ – Vyrazit do mexického letoviska Cancún první třídou za necelých 19 tisíc korun. Může se to zdát jako vtip, protože běžně cestující za takovou letenku zaplatí asi 170 tisíc a někdy i více. Minulý týden s takovou nabídkou přišla letecká společnost British Airways. V podobných případech ale nelze váhat, protože se jednalo o chybu při stanovování ceny letenky, a když si to společnost uvědomila, nabídku ihned stáhla.

Letenka za pakatel. Aerolinky chybují často

Ekonomika
VÍTĚZOVÉ! Zleva Jan Pošmourný, Silvie Rybářová a Matěj Kozubek.
Brno - Na otevřenou vodu musel tentokrát zapomenout. Dálkový plavec Jan Pošmourný si desetikilometrovou trať na mistrovství České republiky v Plzni střihl v bazénu. „Je pro mě psychicky náročnější, abych to vydržel. Na druhou stranu jsou to dvě hodiny, což odpovídá tréninku, který mám třeba i dvakrát denně," říká závodník brněnské Komety, který domácí šampionát ovládl s náskokem víc než tří minut na druhé místo.

Pošmourný: mistr „z povinnosti"

Ostatní sporty
MEDAILISTKY. Stříbrný dance tým starších žákyň s trenérkami Barborou Svatošovou (vlevo) a Helenou Niklovou (vpravo).
Liberec – Aerobik: Pět medailí pro Sport Aerobic Liberec.  Na Slovensku v Nových Zámcích se konal 15. ročník mezinárodní soutěže Slovak Aerobic Open 2014 a libereckým závodnicím z Aerobic Centra na sídlišti Kunratická se v rekordní účasti více než 600 závodníků z 15 zemí podařilo pod vedením trenérek Heleny Niklové a Barbory Svatošové získat celkem pět medailí (zlato, dvě stříbra a dva bronzy).

Aerobik: Pět medailí pro Sport Aerobic Liberec

Ostatní sporty
Paco de Lucía
Mexiko /VIDEO, FOTO/ - Fenomenální španělský kytarista Paco de Lucía zemřel v úterý v Mexiku ve věku 66 let. Informovala o tom umělcova rodina a úřad jeho rodného andaluského města Algeciras. Světoznámý hráč flamenka, který několikrát vystupoval i v České republice, zemřel na srdeční infarkt na pobřeží Mexického zálivu.
25 fotografií

Mistr flamenka Paco de Lucía podlehl v 66 letech infarktu

Hudba
Ilustrační foto
Mexiko – Sedm lidí nepřežilo střelbu, kterou v noci na dnešek rozpoutal maskovaný muž v jednom z barů ve městě Chihuahua na severu Mexika. Když zastřelil čtyři muže a tři ženy, z místa uprchl. Tři ze zastřelených byly podle policejních informací zaměstnankyně baru. Útočníka se policii podle agentury AP dosud nepodařilo zadržet.

Střelbu v mexickém baru nepřežilo sedm lidí

Svět
Ilustrační foto
Cancún – Kanadskou turistku napadl ve vodách jihovýchodního Mexika žralok, který jí způsobil vážná zranění. O neštěstí, které se odehrálo v pondělí u břehů yucatánského letoviska Cancún, informoval v úterý místní tisk.

Žralok v Mexiku těžce zranil kanadsku turistku

Svět
Solární panely. Ilustrační foto
Cancún (Mexiko) - Desetidenní konference OSN o ochraně ovzduší, která se od konce listopadu koná v mexickém Cancúnu, spotřebuje zhruba stejné množství energie jako malá vesnice ve Velké Británii za celý rok. S odvoláním na oficiální mexické zdroje o tom dnes informoval britský list The Daily Telegraph.

Konference OSN se spotřebou energie vyrovná roku na vsi

Svět