ŠTÍTEK: Central Intelligence Agency

Americký mafián italského původu Salvatore Mooney Giancana, známý jako Sam Giancana, který v letech 1957 až 1966 šéfoval mafiánské organizaci Chicago Outfit a zapletl se i se CIA. V roce 1975 byl zavražděn.
Byl pátek 19. července 1974 a mexická policie zatýkala 66letého muže, jenž se staral o svá vlastnoručně vypěstovaná rajčata. Oním mužem byl chicagský mafián Sam Giancana. V době největší slávy byl mocnější než Al Capone, spal s milenkami Johna F. Kennedyho, měl vliv na jeho zvolení a se CIA se domlouval na atentátu na Fidela Castra. Americké dějiny ovlivnil jako málokdo jiný, ale už rok po zatčení byl po smrti.
12 fotografií

Mafián Giancana: Spal s milenkami Kennedyho, domlouval se CIA smrt Castra

Historie
Policejní odstřelovači na mítinku Donalda Trumpa, kde došlo k útoku.
Po sobotním atentátu na republikánského amerického exprezidenta Donalda Trumpa, který byl při útoku zraněn, se na internetu rychle rozšířily konspirační teorie a nepodložená a nepravdivá tvrzení, píše server NBC News. V prvních chvílích po střelbě na předvolebním mítinku v Pensylvánii uživatelé sociálních sítí spekulovali nejen o totožnosti útočníka, kterého úřady později identifikovaly, ale také o tom, že atentát byl na politické zadání či dokonce zinscenovaný.
12 fotografií

Zinscenovaný útok či dílo Bidena. Atentát na Trumpa provází konspirační teorie

Svět
A máte sklep? Víkendová televize nabídne komedii Kulový blesk.
Máte sklep? A mohla bych ho vidět? Nestárnoucí komedie Kulový blesk o jedné pekelné dvanáctisměně je na obrazovce vždycky vítaným evergreenem. Na rozdíl od jiných, tupějších. Kromě ní se tento víkend v televizi dočkáme i dalších podařených stálic: třeba brilantní Wilderovy adaptace novinářského příběhu Na titulní straně nebo nestárnoucí parodie Žhavé výstřely 2. Pro gurmány je tu pak Koření života podle Catherine Zeta-Jonesové. Inspirujte se našimi tipy.
5 fotografií

Co o víkendu nabízí televize: Kulový blesk, Žhavé výstřely a Koření života

Film a televize
Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás. Ilustrační snímek
Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a Katarem, oznámily v podvečer agentury s odvoláním na vůdce hnutí Ismaíla Haníju. Izraelští vyjednavači nyní podle tamních médií návrh zkoumají a posléze vydají oficiální prohlášení, nejmenovaní izraelští činitelé však už médiím sdělili, že jde o Egyptem vypracovaný „zmírněný“ návrh, který obsahuje pro Izrael nepřijatelné podmínky. Věc podle nich vypadá jako lest s cílem vykreslit Izrael jako tu stranu konfliktu, která odmítá příměří uzavřít.

Hamás oznámil souhlas s příměřím. Izrael je skeptický

Svět
Pohřeb Alexeje Navalného, 1. března 2024
Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to v sobotu americký deník The Wall Street Journal (WSJ). Navalnyj v Rusku patřil k nejostřejším Putinovým kritikům. Jeho spolupracovníci Putina viní, že nechal Navalného zavraždit, a uvedli, že na podporu svého tvrzení předloží důkazy, připomněla agentura Reuters.
12 fotografií

Putin podle amerických zpravodajských služeb nenařídil zabít Navalného, píše WSJ

Svět
Útok na koncertní síň v Krasnogorsku u Moskvy.
V souvislosti s nedávným teroristickým útokem na koncertní halu v Crocus City Hall vychází na světlo další podrobnosti. Američtí představitelé měli podle nových informací dva týdny před krvavým útokem varovat Rusko, že cílem teroristů by mohlo být právě oblíbené kulturní centrum v Krasnogorsku na okraji Moskvy. Ruský prezident Vladimir Putin upozornění označil za vydírání.
14 fotografií

USA varovaly Rusko před útokem na koncertní halu. Putin to bral za vydírání

Svět
Poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš
Úterní debata Deníku s šéfem ANO se věnovala především tématu bezpečnostních hrozeb pro Českou republiku. Andrej Babiš se vyjádřil k válce na Ukrajině, levnému obilí z východu, výrokům kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa, ale také k vlastnímu e-mailu, ve kterém žádal informace o ministru zahraničí Janu Lipavském.
16 fotografií

V Kremlu byli Nečas a Kalousek, já byl v CIA, řekl Andrej Babiš

Česko
Po napadení Ukrajiny mnoho evropských zemí vyhostilo ruské diplomaty. Ilustrační foto
V době rostoucího napětí mezi Ruskem a Západem vyplynuly na povrch zprávy o zapojení CIA do špionážních operací na Ukrajině. Tajné partnerství sahající až do roku 2014 hraje klíčovou roli v obraně proti ruské agresi. Ovšem i Kreml už delší dobu rozšiřuje svou síť agentů napříč Evropou, a údajně má základny nacházející se nedaleko českých hranic.

Tajná válka v Evropě: CIA má základny na Ukrajině, ruská GRU v Budapešti

Státy mimo EU
Návštěva Fidela Castra v Montrealu 26. dubna 1959 na pozvání montrealské obchodní komory
Bylo pondělí 16. února 1959 a v Havaně se ujímal své funkce nový kubánský premiér. Jmenoval se Fidel Castro a k premiérskému úřadu se dostal půldruhého měsíce poté, co v čele partyzánů svrhl dosavadního diktátora Fulgencia Batistu. Záhy poté, co uchopil moc, začal likvidovat opozici složenou i ze svých bývalých spolupracovníků a sám čelil opakovaným pokusům o sesazení či likvidaci.
12 fotografií

Fidel Castro: Zažil prý 634 pokusů o atentát, včetně toho vražedným doutníkem

Historie
Izraelští vojáci v palestinské Gaze
Blízký východ byl jen zřídka výbušnějším regionem než dnes a řešení konfliktu v Pásmu Gazy bude velmi obtížné. V eseji publikované v úterý v americkém časopisu Foreign Affairs, který se věnuje mezinárodním vztahům, to napsal šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns. Kromě Blízkého východu se věnoval také válce na Ukrajině a zdůraznil, že zastavení americké pomoci Kyjevu by bylo chybou „historických rozměrů“.
10 fotografií

Šéf CIA: Řešení konfliktu v Gaze bude obtížné. A pomoc Ukrajině musí pokračovat

Svět
Lidé v Jeruzalémě se dívají na plakáty izraelských rukojmích zadržovaných v Gaze.
Vyjednavači se podle serveru listu The New York Times (NYT) blíží k dohodě, která by vedla k dvouměsíčnímu přerušení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění více než 100 rukojmích, které stále zadržují palestinští radikálové. Dohoda, která by podle deníku výrazně změnila situaci v celé oblasti, by mohla být finalizována v příštích dvou týdnech.
7 fotografií

Dvouměsíční příměří? V Gaze se jedná o přerušení války a propuštění rukojmích

Svět
Seriál Griselda.
Příběh mafiánky známé jako Kmotra můžete sledovat v novém seriálu Griselda. Novinku od tvůrců Narcos uvede Netflix. Zabijáci rozkvetlého měsíce s Leonardem DiCapriem a Robertem De Nirem jsou k vidění na Apple TV+ a v novince platformy Disney+ nazvané Ferina Lišák se na vlastní oči přesvědčíte, v jakého herce vyrostl malý Sam z Lásky nebeské. Deník vám přináší i další tipy na skvělou podívanou ze streamů.

Tipy ze streamů: Přichází novinka od tvůrců Narcos i zloděj-chirurg Ferina Lišák

Film a televize
Sexuální touha ve vánočních kulisách (Kubrickova Eyes Wide Shut)
Na bramborový salát, kapra a perníčky tu nenarazíte. Naopak. Tady se střílí, berou rukojmí a děvky, zběsile se prchá, intrikuje a podplácí. Nic tu není zadarmo, natožpak dárky. A přesto jde o vánoční filmy. Tedy svým způsobem. Odehrávají se totiž ve vánočních kulisách. O Ježíškovi si ovšem mohou hrdinové nechat leda zdát. Nabízíme vám malý výběr snímků.

Netradiční vánoční filmy: Bez kapra a salátu, zato s Redfordem či Willisem

Film a televize
Kolorovaný záběr z filmu natáčeného během procesu s Miladou Horákovou
Jednou z největších lží, která v posledním měsíci zaplnila sociální sítě, je tvrzení, že Milada Horáková nebyla popravena, ale prý si ji předaly zpravodajské služby s tím, že dožila jako agentka CIA ve Spojených státech výměnou za „jisté materiály pro KGB“. I přes mnohačetné jednoznačné vyvrácení tohoto nesmyslu jej i nadále šíří například šiřitel konspiračních teorií Antonín Baudyš mladší. A přidává další lži.

Lež o Miladě Horákové se dál šíří. Dezinformátor Baudyš přidává další výmysly

Česko
Vojenský převrat v Chile vypukl 11. září 1973. Na snímku bombardování prezidentského paláce La Moneda
Před 50 lety, v neděli 16. září 1973, zvedl americký prezident Richard Nixon telefon a zavolal svému poradci pro národní bezpečnost Henrymu Kissingerovi. Bylo pět dní po krvavém vojenském převratu, který v Chile provedl generál Augusto Pinochet, a Nixona zajímalo, zda se na převratu nějak projeví vliv USA. Kissinger připustil, že Spojené státy pučistům s jejich akcí pomohly. Dopad událostí v Chile je dodnes sporný.
14 fotografií

Chilské 11. září: Pinochetův puč byl krvavý, za nitky tajně tahaly USA

Historie
Vedoucí tajného programu CIA MK-Ultra Sidney Gottlieb a jeho advokát Terry Lepsing
Jednou z největších poskvrn v dějinách americké zpravodajské služby CIA je takzvaný program MK-Ultra. Jeho cílem bylo ovládat lidskou mysl. Zvolené prostředky ale šly daleko za hranu zákona. Hlava programu, chemik Sidney Gottlieb, který se narodil právě před 105 lety, nechal kvůli testování zavléct do USA drogu LSD a podporoval také mučení.

Šílený vědec jako z filmu. Chemik Sidney Gottlieb pro CIA mučil stovky lidí

Svět
Jack Ryan
V tomto týdnu si na streamech přijdou na své hlavně milovníci akčních a špionážních seriálů. Na HBO Max pokračuje třetí řadou Bojovník, Jack Ryan na Prime Video nabízí už čtvrtou sérii a nové díly Zaklínače představil Netflix. Pokud máte rádi dokumentární seriály, pusťte si třeba ten o vzestupu a pádu španělského krále Juana Carlose I., nebo příběh legendárního popového dua Wham!.

Tipy ze streamů: Akční seriály, příběh skupiny Wham! i pád Juana Carlose I.

Film a televize
Fubar
Arnold Schwarzenegger, který se doteď vyhýbal účinkování v seriálech, se nechal přemluvit ke spolupráci s Netflixem a bude k vidění v titulu Fubar. Pavla Tomicová se jako psycholožka Kristýna vypraví za kartářkou ve filmu A pak přišla láska. V dalších tipech Deníku ze streamovacích platforem můžete sledovat seriály o osudové přitažlivosti, australských kultech i snímek Velryba s oscarovým Brendanem Fraserem.

Co vidět na streamech: Schwarzenegger jako důchodce i psycholožka Pavly Tomicové

Film a televize
Juanita Castrová
Pro CIA to byla Donna, špionka na Kubě, neobyčejně vynalézavá v šifrování tajných zpráv, výjimečně výkonná v doručování citlivých materiálů a později eso v souboji americké a kubánské propagandy. A také to byla sestra kubánských vůdců Fidela a Raúla Castrových. Obě tyto identity v sobě nesla jedna a táž žena, Juanita Castrová, která se narodila právě před 90 lety, 6. května 1933.
11 fotografií

Krycí jméno Donna. Sestra Fidela Castra byla špionkou CIA, nejvýkonnější na Kubě

Svět
FBI v souvislosti s únikem dokumentů zatkla 21letého Jacka Teixeiru.
Americký gardista Jack Teixeira zřejmě zveřejňoval tajné dokumenty na internetu déle a ve větším rozsahu, než se doteď tušilo. Píše to deník The New York Times. Profil, který používal Teixeira, začal zveřejňovat utajené dokumenty na síti Discord jen pár dní po začátku války na Ukrajině. Americké ministerstvo obrany odmítlo zjištění deníku komentovat, napsala agentura Reuters.

Únik tajných dokumentů: Americký voják dával data na sítě déle, než se myslelo

Svět
Vedoucí tajného programu CIA MKUltra Sidney Gottlieb.
Před sedmdesáti lety začala jedna z vůbec nejkontroverznějších akcí amerických tajných služeb. Ústřední zpravodajská služba (Central Intelligence Agency, známá pod zkratkou CIA) oficiálně spustila přísně tajný program MK-Ultra. Cílem množství pokusů na tisících nicnetušících lidí bylo najít způsob, jak člověku vymýt mozek nebo z něj vytáhnout i nejtajnější tajemství. Zajistit to měly drogy či týrání. Mnoho lidských "pokusných králíků" spáchalo sebevraždu.
6 fotografií

CIA chtěla lidem vymývat mozky. Tajný program MK-Ultra zneužil tisíce lidí

Svět
Fanoušci Íránu na tribuně katarského stadionu
Klíčový duel o postup do osmifinále světového šampionátu sice nezvládli, přesto se v Kataru blýskli naprosto špičkovou reprezentací své země. Írán na mistrovství světa bavil, perské hvězdy roztancovaly nejen diváky na tribunách, ale taktéž řadu předních evropských skautů. Nicméně už zanedlouho může hrdiny letošního mistrovství potkat hodně krutý osud. Návrat domů zalitý sluncem je totiž rozhodně nečeká.  
39 fotografií

Kritika, pokuty, vězení. Fotbalisté Íránu na MS namíchli režim, tresty na obzoru

MS ve fotbale 2022
Britská jaderná ponorka Conqueror (uprostřed) po boku ponorky Warspite  (vlevo) a ve společnosti ponorky Valiant (vzadu) se ukázala veřejnosti při příležitosti námořních dnů v Devonportu 26. srpna 2006
Útok na Kerčský most, po němž následovalo bestiální ruské ostřelování civilních cílů v ukrajinských městech, vyvolal mimo jiné dohady o tom, zda v Černém moři neoperují spojenecké ponorky. I když jde skutečně pouze o spekulace, v ne tak vzdálené historii k jedné utajované ponorkové akci proti tehdejšímu sovětskému námořnictvu skutečně došlo. Britská ponorka mu ukradla jeho nejmodernější sonar.
7 fotografií

Odvážná krádež pod vodou. Drzá operace britské ponorky vstoupila do dějin

Svět
Jakub Ptáčník, analytik kybernetické bezpečnosti Moneta Bank
Za poslední dva roky se počet hackerských útoků na klienty českých bank zvýšil čtyřnásobně. Zloději na sítích jsou přitom stále rafinovanější a napadený si zpravidla pozdě uvědomí, že se stal obětí podvodu. V tu chvíli už bývá jeho konto prázdné. Klid klientů Monety Bank se snaží zajistit analytik kybernetické bezpečnosti Jakub Ptáčník. Pomáhá mu v tom i speciální zpravodajská služba, která v temných zákoutích internetu pátrá po ukradených platebních kartách a heslech klientů.

Pozor na zloděje. Může se tvářit, že volá z vaší banky, varuje IT analytik

Krimi
Lídr teroristické organizace Al-Káida Ajmán Zavahrí (na archivním snímku z roku 2007)
Při americké protiteroristické operaci v Afghánistánu byl v neděli pomocí bezpilotního letounu zabit 71letý lídr teroristické skupiny Al-Káida Ajmán Zavahrí. Potvrdil to dnes americký prezident Joe Biden krátce poté, co americká média s odkazem na nejmenované zdroje informovala, že Zavahrí byl zabit při operaci Ústřední zpravodajské služby (CIA). Zavahrí se stal novým šéfem Al-Káidy v červnu 2011 poté, co americké síly zabily v květnu téhož roku tehdejšího vůdce skupiny Usámu bin Ládina. Podle amerického ministra zahraničí Blinkena islamistické hnutí Tálibán hrubě porušilo dohodu z Dauhá, když poskytlo útočiště lídrovi Al-Káidy.

Americká CIA v Afghánistánu zabila lídra Al-Káidy Zavahrího. Tálibán to odsoudil

Svět
Ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns
Během ruské invaze na Ukrajinu zemřelo na 15 tisíc ruských vojáků a třikrát tolik jich bylo raněno, odhaduje ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns. Tento odhad je ještě vyšší než čísla, která pravidelně zveřejňují ukrajinská média. Značné ztráty podle amerického činitele utrpěla i Ukrajina. O Burnsově projevu na bezpečnostní konferenci v americkém Aspenu informovala agentura Reuters.
144 fotografií

Ruské ztráty? Na Ukrajině zemřelo na 15 tisíc vojáků, odhaduje šéf CIA Burns

Státy mimo EU