ŠTÍTEK: Černobylská jaderná elektrárna

V uzavřené zóně Černobylské jaderné elektrárny žijí vysoce odolné organismy.
Drobní živočichové žijící v blízkosti Černobylu překvapili vědce. Téměř nijak je nezasáhla radiace, což je v rozporu s tím, co by se dalo očekávat u organismů přežívajících v Černobylské zóně. Výsledky nové studie chtějí odborníci využít pro větší pochopení, proč jsou někteří lidé náchylnější vůči karcinogenům.

Hlístice u Černobylu mají superschopnost. Experty nález překvapil

Objevy
Evakuace Záporoží
Válka na Ukrajině pokračuje už více než měsíc. Rusové se nadále stahují z Kyjevské oblasti, za sebou údajně zanechávají velké množství techniky. Okupanti se také stáhli z Černobylu. Moskva už v úterý oznámila, že výrazně omezí své vojenské aktivity v okolí Kyjeva a také Černihivu na severu země. Podle Ukrajinců jde pouze o taktický krok, ruské jednotky se údajně jen přeskupují k novým útokům na jihu země. Ruská vojska ovládla město Izjum v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. 
144 fotografií

Rusové se stahují z Kyjeva. Ukrajina už osvobodila tři desítky obcí, hlásí úřady

Státy mimo EU
Nový kryt Černobylské jaderné elektrárny na snímku z roku 2018
V pondělí 26. dubna 2021 tomu bylo 35 let, co v černobylské jaderné elektrárně došlo k nechvalně známé havárii. Nyní se ukrajinský Černobyl znovu hlásí o pozornost. Uvnitř trosek elektrárny, v místnosti, kde se nacházejí zbytky roztaveného jaderného paliva, totiž vědci zaznamenali zvýšený počet neutronů. Odborníci se proto obávají, že by mohlo dojít k další nehodě… 
42 fotografií

V Černobylu narůstá záření. Vědci se obávají další nehody

Věda a technika
atrakce, Lukáš Havrda
Atrakce pojmenoval svou výstavu Lukáš Havrda, která bude k prohlédnutí ještě do 1. ledna příštího roku v Muzeu umění a designu Benešov. Specifický rukopis autora se velmi dobře hodí k jeho oblíbenému tématu brutalistní architektury.

Vystavuje obrazy s tématem architektury Pripyati

Volný čas