ŠTÍTEK: Česká informační agentura životního prostředí

V této části Mostu se má stavět továrna na čerpadla a solární panely.
/FOTO, VIDEO/ Na severovýchodním okraji Mostu má vzniknout továrna F-HP Factory vyrábějící fotovoltaické panely a tepelná čerpadla. Zaměstnat by mohla až 200 lidí. Záměr počítá s úpravou okružní křižovatky vedle silničního tahu Most – Teplice. Vyplývá to z dokumentace k zahájenému zjišťovacímu řízení, kterou zveřejnila Česká informační agentura životního prostředí.
9 fotografií

V Mostě má být nová továrna. Vyžádá si změnu rušné křižovatky poblíž nádraží

Mostecko
Škrtnout se má celkem 33 z celkových 569 míst na ČIŽP. Úspora by tak měla být dvacet milionů korun. Ilustrační foto.
Ministerstvo životního prostředí sníží počet zaměstnanců České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Škrtnout chce více než tři desítky pracovních míst, část jejich kompetencí chce převést na další úřady nebo obce. Podle odborníků to může ohrozit fungování inspekce a může vést k beztrestnému ničení přírody, především lesů. Pocítit by to mohli občané i u svých domovů.

Zničení lesů a bahno v zahradách? Škrty inspekce životního prostředí budí obavy

Česko
Skladovací hala. Ilustrační foto.
Střední Čechy – Bojiště, kde se mohou utkat se svými argumenty, již znají zastánci i velmi početní odpůrci budování velkého logistického centra se sklady i prostory pro lehkou výrobu na polích v blízkosti Prahy – těsně u obce Zdiby. Referentka odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu Daniela Zemanová informovala, že veřejné projednání záměru vybudovat Goodman Zdiby Logistics Centre se v rámci procesu EIA (posuzování vlivů stavby na životní prostředí) uskuteční na samém sklonku ledna ve Veltěži – osadě, která je součástí Zdib.

Zápas o obří haly u Zdib bude sveden v sokolovně

Berounsko
Ilustrační fotografie.
Karlovarský kraj - Obyvatelé Karlovarského kraje v uplynulých měsících vyčerpali více než 35 milionů korun z druhé vlny takzvaných kotlíkových dotací, které mají za cíl snížit emise škodlivých látek a zlepšit kvalitu ovzduší.

Jak se dýchá v Karlovarském kraji?

Karlovarsko
Ilustrační foto.
Praha – Nová vyhláška, která od začátku března nařizuje jen bezhotovostní platby za odevzdaný kovový odpad, už podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) nese první pozitivní výsledky. Policejní statistiky podle něj ukazují, že ve srovnání s loňským rokem klesla letos v prvním čtvrtletí škoda z krádeží kovů přibližně o 60 procent. Brabec to dnes řekl na neformálním setkání s novináři.

Bezhotovostní výkup kovů má první pozitivní výsledky. Ubylo prý krádeží

Ekonomika
Ilustrační foto.
Karlovarsko - Území, na němž se těží kaolin u Mírové, se má rozšířit. Vyplývá to z předložených záměrů společnosti Sedlecký kaolin Božičany. Ministerstvo životního prostředí projekt posuzovalo z hlediska jeho vlivů na životní prostředí. Zamýšlená těžba se týká ložiska kaolinů v prostoru Božičany, Smolnice východ.

Kaolin se má těžit na větší ploše

Karlovarsko
ArcelorMittal Ostrava. Ilustrační foto.
Praha – Ačkoliv se loni životní prostředí v České republice oproti roku 2012 mírně zlepšilo, má stále znečištěné ovzduší, problémy se „zdravotním stavem" lesů a ubýváním zemědělské půdy. Mezi největší znečišťovatele ovzduší patří české domácnosti kvůli vytápění v kotlích. Životní prostředí stále zatěžuje i nákladní silniční doprava a rostoucí produkce obalových odpadů.

Odborníci: Kvalita ovzduší se v Česku nezlepšuje, jen kolísá

Česko