ŠTÍTEK: Česká pojišťovna

Obrazovky na letišti v americkém San Franciscu.
Podniky a služby po celém světě se postupně vzpamatovávají z globálního výpadku IT systémů, který je postihl ve čtvrtek a především v pátek. V některých odvětvích však problémy přetrvávají, napsal dnes web BBC News. Výpadek, který způsobila nepovedená aktualizace softwaru od firmy CrowdStrike, vyvolal výrazné potíže v letecké dopravě, platebních systémech či ve zdravotnictví. Výpadek postihl i Česko. S problémy se potýkalo například pražské letiště, lékárny BENU a pojišťovny Generali a Allianz.
5 fotografií

Svět se vzpamatovává z globálního výpadku. Pražské letiště funguje normálně

Svět
Mrtvice je náhlé postižení určité části mozkové tkáně způsobené poruchou jejího prokrvení. Nejčastěji postihuje lidi starší pětasedmdesáti let. Nevyhýbá se ale ani mladším
Přibližně pětadvacet tisíc Čechů každý rok prodělá mrtvici, která je po nemocích srdce druhou nejčastější příčinou úmrtí a jedním z hlavních důvodů invalidity. A to přesto, že tuzemská lékařská péče je kvalitní i dostupná. Mnoho lidí totiž cévní mozkovou příhodu včas nerozezná, zavolá pomoc pozdě nebo vůbec. Z aktuálního průzkumu vyplývá, že jen asi třetina lidí je o problematice mrtvice dostatečně informována. Rozpoznat příznaky a ihned vytočit číslo 155 je přitom pro další život a jeho kvalitu zásadní.

Při mrtvici jde o život. Mnoho Čechů ale mozkovou příhodu včas nerozezná

Zdravotnictví
Ilustrační foto.
/VIDEO/ V průměru na každém čtvrtém kilometru silnic na Rakovnicku číhá na řidiče nebezpečí v podobě srážky se zvěří. Od loňského podzimu do letošního jara došlo v regionu ke 151 střetům končícím bouračkami. Vyplývá to z policejních dat a údajů jednotného systému dopravních informací. Ve středních Čechách se počet nehod se zvěří blíží ke dvěma tisícům. K jejich následkům přitom patří škody bezmála 78 milionů.

Pod koly aut na Rakovnicku končí hlavně srny. Nehoda na každém čtvrtém kilometru

Rakovnicko
Ilustrační snímek
Pojištění typu „all risk“ – tedy pojištění všech druhů rizika – se ponejvíce spojuje s havarijním pojištěním. Nově se s ním však lze setkat i u pojištění stavby, které řeší pojistnou ochranu domu či bytu. Co přesně znamená tento pojem, jsme se zeptali Jany Flajšarové, manažerky neživotního pojištění v Generali České pojišťovně. 

Dům či byt si můžete pojistit téměř pro všechny případy

Moje peníze
Riziko srážky se zvěří se zvyšuje hlavně na jaře a na podzim.
Střetů se zvěří na českých silnicích neubývá. Navíc rostou výdaje za opravy. Auta jsou totiž stále častěji vybavena moderními technologiemi či LED světlomety. Podle aktuálních dat Srna indexu by řidiči měli být obezřetní především ve Zlínském, Ústeckém a Libereckém kraji. Naopak menší pravděpodobnost srážky s lesní zvěří je v Plzeňském a Jihomoravském kraji.

Počet střetů s lesní zvěří je v ČR vysoký. Víme, které kraje jsou nejrizikovější

Doprava
Pojišťovna Kooperativa v Berouně.
Berounské pojišťovny zaznamenaly zvýšený nápor klientů, kteří mají uzavřené penzijní připojištění. Od 1. července totiž dosáhnou na státní příspěvek jen lidé, jenž si měsíčně spoří 500 korun a více. A další změna se bude týkat maximální částky státního příspěvku. Z 230 korun vzroste na 340 korun ovšem jen při měsíční úložce 1700 korun.

Lidé, kteří si spoří na důchod, zaměstnávají kvůli změnám berounské pojišťovny

Berounsko
Ilustrační foto
/VIDEO/ V průměru na každém šestém kilometru silnic na Kutnohorsku číhá na řidiče nebezpečí v podobě srážky se zvěří. Od loňského podzimu do letošního jara došlo v regionu ke 155 střetům končícím bouračkami. Vyplývá to z policejních dat a údajů jednotného systému dopravních informací. Ve středních Čechách se počet nehod se zvěří blíží ke dvěma tisícům. K jejich následkům přitom patří škody bezmála 78 milionů.

Pod koly aut na Kutnohorsku končí nejčastěji srny. Škody i ceny oprav stoupají

Nehody
Ilustrační foto
/VIDEO/ V průměru na každém třetím kilometru silnic na Mělnicku číhá na řidiče nebezpečí v podobě srážky se zvěří. Od loňského podzimu do letošního jara došlo v regionu k více než dvě stům střetů končících bouračkami. Vyplývá to z policejních dat a údajů jednotného systému dopravních informací. Ve středních Čechách se počet nehod se zvěří blíží ke dvěma tisícům. K jejich následkům přitom patří škody bezmála 78 milionů.

Největší riziko srážky se zvěří hrozí ve středních Čechách na Mělnicku

Mělnicko
Srna. Ilustrační foto
/VIDEO/ Nejvíce nehod se zvěří se od října do března stalo ve Středočeském kraji. Vyplývá to z policejních dat a údajů Jednotného systému dopravních informací. Ve středních Čechách se počet takových nehod blíží ke dvou tisícům. Celková škoda způsobená těmito nehodami byla vyčíslena na téměř 78 milionů korun. Přímo na Příbramsku se za sledované období stalo 101 střetů se zvěří.

Srna přebíhající silnici: Zvyšuje se počet nehod na Příbramsku i způsobená škoda

Nehody
Sražená srna.
/VIDEO/ Nejvíce nehod se zvěří se od října do března stalo ve Středočeském kraji. Vyplývá to z policejních dat a údajů Jednotného systému dopravních informací. Ve středních Čechách se počet takových nehod blíží ke dvou tisícům. Celková škoda způsobená těmito nehodami byla vyčíslena na téměř 78 milionů korun. Přímo na Kladensku se za sledované období stalo 83 střetů se zvěří, což je nejméně z celého kraje.   

Srna přebíhající silnici: Zvyšuje se počet nehod na Kladensku i způsobená škoda

Kladensko
Ilustrační foto.
Začala cyklistická sezóna a zákonitě s tím budou přibývat i krádeže kol. Liberecký kraj je v této oblasti statisticky na špici a není to příjemné prvenství. Kradou se tu totiž průměrně nejdražší kola v republice, hůř je na tom už jenom Praha. Existuje přitom několik způsobů, jak se krádežím kol bránit, o moderním značení a celoevropské databázi řekl Deníku víc ve videu preventista turnovských strážníků Vladimír Hladík.

VIDEO: Nejdražší kola se kradou v Libereckém kraji. Pomoct může policie značením

Liberecko
Panorama Residence Prachatice.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tlusté zdi, chybějící podsklepení, trezorová místnost připomínající atomový kryt nebo skála v podzemní části domu. Překvapení, o kterých neměl majitel bývalého sídla prachatických komunistů, společnost Residence Invest Prachatice, ani tušení. Překážky ale překonala a nabízí sluncem zalité bydlení s impozantním výhledem do okolí.
27 fotografií

Z komunistického sídla je Panorama Residence. Prachatická budova září i zvenčí

Regiony
Panorama Residence Prachatice.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tlusté zdi, chybějící podsklepení, trezorová místnost připomínající atomový kryt nebo skála v podzemní části domu. Překvapení, o kterých neměl majitel bývalého sídla prachatických komunistů, společnost Residence Invest Prachatice, ani tušení. Překážky ale překonala a nabízí sluncem zalité bydlení s impozantním výhledem do okolí.
27 fotografií

Z komunistického sídla je Panorama Residence. Budova „lebedí“ oku i zvenčí

Prachaticko
3.B liga Chalapeňos - FC Broky (7:3)
VÝSLEDKY/Dvěma koly 3. a 4. ligy a prvním kolem 1. a 2. ligy byl po čtyřměsíční zimní přestávce zahájen již 53. soutěžní ročník malého fotbalu na Olomoucku. A podobně jako vloni se hladoví střelci činili. V odehraných 80 utkáních nastříleli 615 branek, což průměrně znamená 7,69 gólů na jedno utkání. Do střelecké tabulky se zapsalo hned v úvodu 340 hráčů, nejvíce ze všech zatížili konta svých soupeřů šestibrankovými zápisy za 60 minut hry Michal Večeřa z SK Náklo a Michal Popelka z týmu Sokolka Horka B.
6 fotografií

Olomoucký malý fotbal odstartoval do svého 53. ročníku. Střelci se činili

Fotbal
Stavební úpravy mají budově v centru Rychnova vtisknout moderní design 21. století, v němž důležitou roli bude hrát zeleň.
Skleněná obluda v centru Rychnova je nebezpečná, hrozí zraněním. Takto jsme psali o bývalé budově České pojišťovny na náměstí 17. listopadu v centru Rychnova na podzim roku 2021. Pohled na ni byl žalostný a člověk procházející těmito místy musel dávat pozor, aby nezakopl o rozbité a občas propadlé dláždění. U nevzhledné chátrající stavby z poloviny osmdesátých let se objevil plot a už nějakou dobu tu vládne stavební ruch, prochází rekonstrukcí, která ji má proměnit v moderní sídlo firmy se zelenou střechou.
6 fotografií

Monstrum z dob socialismu v Rychnově získá moderní vzhled a zelenou střechu

Rychnovsko
Slané bio krekry
Co je pro někoho odpadem, může jinde posloužit jako cenná surovina. Na takovéto využívání materiálů si přitom zvykáme stále více. Třeba mít na sobě oblečení vyrobené z recyklovaného materiálu nám dnes přijde tak samozřejmé, že se nad tím ani nepozastavíme. Ale co se zakousnout do pochoutek, které jsou vyráběny podle podobných zásad udržitelnosti? Jde to – a jak vám bude chutnat!
18 fotografií

Odpad, na kterém si pochutná i ředitel. Zbytky jsou pro pekárnu surovinou

Praha
Vila Anička v Hradci Králové je kulturní památkou.
Bezmála čtyři stovky podpisů se za poslední týden objevily pod peticí na záchranu vily Anička v centru Hradce Králové. Petenti, kteří adresují podpisové archy nejen hradeckým zastupitelům, ale také jejich kolegům na kraji a ministerstvu kultury, chtějí, aby se město aktivně zapojilo do opravy této památky. Autoři petice se obávají, že by Aničku mohl potkat stejný osud jako protější vilu čp. 731. Všem pochybovačům však investor vzkázal, že vila Anička dál bude součástí architektonického odkazu města.
9 fotografií

Petici nechápu, říká investor. Prozradil, co bude dál s hradeckou vilou Anička

Hradecko
I v letošním roce si vlastníci aut připlatí stovky korun za povinné ručení. Ceny by měly vzrůst o pět až šest procent
I v letošním roce si vlastníci aut připlatí stovky korun za povinné ručení. Ceny by měly vzrůst o pět až šest procent. Za zdražení mohou nejen drahé náhradní díly a moderní technologie ve vozech, ale i dražší práce v servisech. Podle odborníků se nevyplácí nad oznamovacím dopisem z pojišťovny jen mávnout rukou. Naopak oslovení konkurence může přinést mnohem výhodnější nabídku i úsporu peněz. Kromě toho některé pojišťovny samy nabízejí možnosti, jak ušetřit. 

Ceny povinného ručení porostou i letos. Vyplatí se hledat nabídky u konkurence

Ekonomika
Elektrické koloběžky, ilustrační foto
Elektrické koloběžky se těší stále větší popularitě. Důvod je prostý. Oproti elektrokolům jsou skladné, rychlé a jejich řízení není fyzicky namáhavé. Jenže s jejich rostoucím počtem přibývá vážných kolizí s tragickými následky. Policisté se proto chtějí i letos na koloběžkáře zaměřit. Majitelé silných strojů si navíc budou muset sjednat povinné ručení.

Nehod koloběžkářů v Česku rapidně přibývá. Silné stroje brzy čeká povinné ručení

Ekonomika
Odpady v areálu u Bezděkova.
/FOTO, VIDEO/ U Okresního soudu v Lounech zazněly dnes, v úterý 14. listopadu, zprošťující rozsudky týkající se ekologické havárie v Bezděkově u Žatce. Kvůli úniku více než pěti set tun karcinogenních a toxických látek byla z přečinu neoprávněného nakládání s odpady obžalována společnost FEMME a předsedkyně jejího představenstva Dana Helebrant. Podle předsedy senátu Jana Jouzy se neprokázalo, že skutek způsobily. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání. 
7 fotografií

U lounského soudu zazněly rozsudky v kauze ekologické havárie na Žatecku

Zločiny a soudy
Střet automobilu s lesní zvěří. Ilustrační foto.
Dny jsou krátké a většina řidičů jezdí za tmy. Není proto žádným překvapením, že v tomto období, především za soumraku, ale i za svítání, dochází velmi často ke srážkám se zvěří. Uplynulé jarní a letní období potvrdilo, že střety se zvěří pro motoristy zůstávají na českých silnicích stále extrémně vysokým rizikem. Dokazuje to i způsobená škoda na majetku a na zdraví. Přečtěte si doporučení, jak postupovat po střetu se zvířetem, kdy volat policii a další tipy.

Co dělat po střetu s lesní zvěří? Základem je označit nehodu a zavolat policii

Nehody