ŠTÍTEK: Česká rozvojová agentura

Ze semináře v rámci projektu Síť škol Paměti národa - společné vzdělávání a networking učitelů podpořeného v rámci zahraniční rozvojové spolupráce ČR.
/FOTO/ Učitelé společenskovědních předmětů ze základních a středních škol v regionu, konkrétně se jedná o Nymburk, Poděbrady a Kolín, mají možnost zdarma navštěvovat vzdělávací semináře, workshopy a exkurze, které jsou realizovány v rámci projektu Síť škol Paměti národa - společné vzdělávání a networking učitelů podpořeného v rámci zahraniční rozvojové spolupráce ČR.
4 fotografie

Učitelé se společně vzdělávají. Pracují s příběhy pamětníků z období totality

Čtenář reportér
Irena Pajerová spolupracuje s neziskovou organizaci INEX, která se zabývá mezinárodním dobrovolnictvím.
Psal se rok 2008, když Irena Pajerová díky neziskové organizaci INEX, která se zabývá mezinárodním dobrovolnictvím, odjela na svůj první workcamp do hor v Itálii. „V malé zapadlé vesničce u nádherného jezera jsme s ostatními dobrovolníky pomáhali místní environmentální neziskovce čistit lesy, párkrát jsme uklidnili také mořské pláže od harampádí,“ vrací se zpátky v čase 35letá dobrovolnice.
5 fotografií

Dobrovolnictví stmeluje. A lze díky němu nalézt i lásku

Praha
Devět pražských hasičů odjelo na cvičení MOLDEX 2017.
Kamenice – Na hodně dalekou cestu se v neděli vypravilo z místa srazu v areálu Školicího střediska a chemické laboratoře Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje v Kamenici na Praze-východ 15 reprezentantů českých profesionálních hasičů, kteří se zúčastní mezinárodního cvičení až v Moldávii. Na akci nazvanou Moldex 2017 ovšem nejedou zkušenosti jen sbírat – poučné je zejména sledovat organizaci podobně velkého podniku a uplatňované velitelské postupy i týlové zabezpečení zasahujících jednotek, které se v různých zemích mohou lišit – ale také předávat. 
4 fotografie

Specialisté českých hasičů uplatní své dovednosti až v Moldávii

Z okolí
Česká rozvojová agentura
Praha - Novým ředitelem České rozvojové agentury (ČRA) se stal Pavel Frelich (46), který dříve působil jako český zástupce u Světové banky. Dnes o tom informovalo ministerstvo zahraničí. Frelich, který zvítězil ve výběrovém řízení, bude v čele agentury čtyři roky. Ve funkci nahradil Michala Kaplana, který z místa odchází na jinou pozici v české diplomacii. Frelich chce klást důraz na propojení rozvojové pomoci se soukromým sektorem.

Novým ředitelem České rozvojové agentury je Pavel Frelich

Praha
Návštěva z Etiopie: Muhuddin Abdella a ředitel IT oddělení Asaye Assissie, Ondřej Nol, ředitel oddělení Hydrogeologie společnosti Aquatest, Jiří Šíma a Barbora Ludvíková.
Děčín – Na dalekou cestu z Etiopie až do České republiky se vydala etiopská delegace, aby navštívila Děčín. Etiopie se totiž potýká s bleskovými povodněmi. Jak se bránit řádění velké vody se proto zástupci etiopské vlády přijeli podívat do Děčína.

Etiopané se učí v Děčíně, jak bojovat s povodněmi

Děčínsko
Ilustrační foto.
Praha - V hlavním městě se od 4. do 10. září uskuteční další série přednášek a workshopů o migraci. Osmý ročník Letní školy migračních studií přilákal stovku studentů a mladých profesionálů z více než 50 zemí. Ve středu o tom informoval Jan Schroth z pražské kanceláře Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), která letní školu pořádá společně s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy.

Na letní škole se bude v Praze diskutovat o migraci

Praha
Česká republika se významně podílí na potravinové pomoci
Česká republika a české subjekty – nevládní, podnikatelské i akademické – se aktivně zapojují do projektů zaměřených na potravinové zabezpečení jak v rámci bilaterálních, tak multilaterálních rozvojových projektů. Česká pomoc spočívá v know-how z oblasti zemědělství, potravinářství, lesnictví a chovu sladkovodních ryb. Vychází také z českých zkušeností s transformací zemědělství po r. 1990 využitelných v řadě partnerských zemí, které procházejí obdobným vývojem. Rozvojové projekty zároveň podporují vzájemný obchod mezi českými a zahraničními subjekty, a jsou tak přínosné i pro české podnikatele.

Česká republika se významně podílí na potravinové pomoci

Ekonomika
Ilustrační foto.
Praha - České firmy by se v Gruzii mohly více uplatnit při řešení prevence závažných havárií a povodní, vyhledávání ložisek vody nebo například v odpadovém hospodářství. Nejen tyto oblasti spadají do největších problémů, které Gruzie v životním prostředí řeší. Ministr životního prostředí Richard Brabec o nich jednal s gruzínským protějškem Giglou Agulašvilim. Podepsali tři memoranda.

České firmy se mohou v Gruzii uplatnit v ochraně přírody

Ekonomika
Miloš Zeman
Kišiněv - Prezident Miloš Zeman v Moldavsku nepřímo varoval před vítězstvím expremiérky Julije Tymošenkové v nedělních prezidentských volbách na Ukrajině. Jeho protějšek Nicolae Timofti doufá v ukončení vojenských akcí v sousední zemi a uskutečnění klidných voleb hlavy státu, které přispějí ke zmírnění vyhrocené situace v regionu. Oba prezidenti to dnes řekli na tiskové konferenci po společném jednání v moldavské metropoli Kišiněvu.

Zeman nepřímo varoval před vítězstvím Tymošenkové na Ukrajině

Svět
Lubomír Svoboda z Krnova působí v Mongolsku jako profesionální potápěč. Mongolský prezident mu nedávno udělil vysoké vyznamenání za statečnost, protože loni ve vlnách rozbouřeného jezera Ögii nuur zachránil život pěti tonoucím Mongolům.
Krnov, Krasov /FOTOGALERIE/ – Podnikatel a profesionální potápěč Lubomír Svoboda z Krnova si před měsícem potřásl rukou s mongolským prezidentem. V Ulánbátaru byl vyznamenán Řádem spravedlnosti za statečnost. Projevil odvahu a duchapřítomnost, když ve vlnách rozbouřeného jezera Ögii nuur zachránil život pěti tonoucím Mongolům.
5 fotografií

Lubomír Svoboda v Mongolsku zachránil pět tonoucích

Bruntálsko
Beseda o Tibetu v Litomyšli.
Litomyšl –  Kavárna Mandala se proměnila v Tibetskou kafárnu. Spolek litomyšlských kavárenských povalečů zde uspořádal první akci v rámci projektu První rozvojová kafárna v Litomyšli.

Jak vidí Tibet samotní Tibeťané

Svitavsko
Současné Mongolsko: jurty, ale i moderní stavby dopravní zácpy. Ale také stále ještě jezdci na koních…
Z komína jurty stoupal bílý kouř. Třebaže podle kalendáře bylo ještě léto, v Džungarské Gobi už se začínala hlásit zima. Hory na obzoru byly zasněžené a nad pouští se proháněl ledový vítr, který pronikal do morku kostí i tehdy, když zrovna svítilo slunce. Navlékli jsme se do všeho, co jsme s sebou měli, a přesto nám byla zima. Dvě trička, košile, mikina, dvě bundy, všechno málo.
34 fotografií

Pohledem ředitele ZOO Miroslava Bobka: Zápisky z Mongolska

Cestujeme
Současné Mongolsko: jurty, ale i moderní stavby dopravní zácpy. Ale také stále ještě jezdci na koních…
Praha/Ulánbátar /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ – Z komína jurty stoupal bílý kouř. Třebaže podle kalendáře bylo ještě léto, v Džungarské Gobi už se začínala hlásit zima. Hory na obzoru byly zasněžené a nad pouští se proháněl ledový vítr, který pronikal do morku kostí i tehdy, když zrovna svítilo slunce. Navlékli jsme se do všeho, co jsme s sebou měli, a přesto nám byla zima. Dvě trička, košile, mikina, dvě bundy, všechno málo.
34 fotografií

POHLEDEM MIROSLAVA BOBKA: Zápisky z Mongolska

Praha
Transportní bedny se čtveřicí koní Převalského z pražské zoo byly 1. července naloženy v Praze-Kbelích do armádního speciálu, který je přepraví do Mongolska.
Praha – Pražská zoo dnes vypravila další čtyři koně Převalského do Mongolska, jde o třetí návrat divokých koní do volné přírody za poslední tři roky. Koně odletěli v 15:00 z kbelského letiště armádním letounem CASA. Klisna Rosina nakládání do přepravního boxu špatně snášela, museli proto místo ní vyslat klisnu Barču. Novinářům to řekl ředitel zahrady Miroslav Bobek. Let potrvá více než 17 hodin.

Zoo Praha vypravila další čtyři koně Převalského do Mongolska

Praha