ŠTÍTEK: Česká společnost ornitologická

Největší nebezpečí pro ptáky představují silnice druhé a třet
Česko‑německý projekt financovaný z evropských fondů chce splatit dluh, který má ochrana přírody vůči ptákům a letounům, mezi něž patří například netopýři. Jejich migrační trasy totiž narážejí na překážky vybudované člověkem, což končí smrtí častěji, než by muselo. Pomoci má chytřejší plánování staveb i speciální ochranné stěny.

Hrozba jménem doprava. Německé know‑how pomůže ochránit ptactvo a netopýry

Podnikání
Sýček obecný
Ještě na začátku 20. století býval naší nejrozšířenější sovou, nyní je tou nejohroženější. Sýčků obecných v Česku dlouhodobě ubývá, ochranáři se tak v posledních třech letech snaží o jejich záchranu ještě intenzivněji. Zásadní je pro ochranu sýčků spolupráce s farmáři a majiteli pozemků, kde tito ptáci hnízdí.
12 fotografií

Sýčci jsou v Česku na pokraji vyhynutí. Jejich zachránci spolupracují s farmáři

Zvířecí deník a chovatelství
Uhynulá zvířata na Příbramsku: liška obecná a orel mořský.
/FOTO/ Od konce února se kriminalisté z Příbramska zabývali oznámeným případem nálezu několika uhynulých volně žijících živočichů na Příbramsku s podezřením na jejich otravu. Po měsíci velmi intenzívní, a zejména operativní práci kriminalistů, se podařilo zjistit a zajistit nejen láku, kterou byla tato zvířata otrávena, ale i osobu, která otrávené návnady rozmístila.
4 fotografie

Muž chtěl zlikvidovat škodnou ve svém hospodářství. Otrávil ale ohrožená zvířata

Krimi
Pták roku 2024 ve školní družině.
Ptákem roku 2024 je rehek domácí, jinak se mu též říká „kominíček“. Tento druh žije kolem nás, od rušných center měst až po oblasti vysoko v horách. Titul rehkovi udělila Česká ornitologická společnost proto, neboť chtěla upozornit na nové chování této populace v souvislosti se změnou klimatu. Tímto tématem Ptáka roku 2024 se odvíjela i odpolední činnost 2. oddělení školní družiny Veverušáků.
35 fotografií

Pták roku 2024 ve školní družině: Děti vyráběli krmítka pro rehka domácího

Čtenář reportér
Oprava poničeného čapího hnízda na komíně zámeckého pivovaru v Jindřichově Hradci.
Čápi na komíně zámeckého pivovaru v Jindřichově Hradci dostanou nové zázemí. V loňském roce totiž jejich hnízdo částečně shodil silný poryv větru a tři čápata nepřežila pád na zem. Čápi se poté snažili hnízdo dostavět a v torzu svého obydlí zvládli odchovat dvě přeživší mláďata. Vedení zámku teď ve spolupráci s městem zajistilo odbornou firmu, která současné hnízdo opraví, aby se ptáci do města mohli znovu pohodlně nastěhovat.
26 fotografií

Manévry na komíně zámeckého pivovaru. Hradečtí čápi se dočkají nového bydlení

Jindřichohradecko
Kachnička mandarinská
Nejen v zimě míří řada lidí s dětmi k rybníkům s dobrým úmyslem přilepšit vodnímu ptactvu a odnést si odsud zážitek. Mnohé kachny nebo labutě jsou totiž díky častým návštěvám lidí krotké a některé se dají krmit přímo z ruky. I přes osvětu ale někteří lidé stále netuší, že měkkým pečivem jim mohou ublížit. Pokud chtějí odcházet s dobrým pocitem, volit by měli jinou potravu.
10 fotografií

Co nabídnout k snědku vodním ptákům? Rohlík to není, přestože jim chutná

Zvířecí deník a chovatelství
Kos černý.
Spočítat ptáky na krmítku nebo na zahradě za oknem, zapsat si jejich druh a počet. I takovou podobu může mít malá část prvního letošního víkendu nejen pro ornitology a znalce ptactva, ale třeba i pro rodiny s dětmi. Ode dneška až do neděle se lidé na Náchodsku mohou zapojit do celostátního projektu nazvaného Ptačí hodinka – zimního sčítání ptáků nejen na krmítku. A stačí tomu věnovat třeba jen hodinu. Podle aktuálního stavu sčítání vede k pátečnímu poledni na Náchodsku překvapivě stehlík obecný, před vrabcem domácím a sýkorou koňadrou.
13 fotografií

Ptačí hodinka na Náchodsku začala, pomozte přes víkend sčítat ptáky za oknem

Náchodsko
Sýkora koňadra
Už od nadcházejícího pátku do první lednové neděle mohou lidé opět sčítat opeřence. Projekt Ptačí hodinka pořádá Česká společnost ornitologická už pošesté. Loni se v Pardubickém kraji zapojilo 1 501 sčítačů, kteří pozorovali 31 920 různých ptáků. Nejčastěji spatřili sýkoru koňadru, která se objevila v 84 % všech odeslaných záznamů. V okrese Pardubice ale zvítězil havran polní, následovaný vrabcem polním a domácím.
26 fotografií

Blíží se Ptačí hodinka, na Pardubicku pozorováním vládl havran, v kraji koňadra

Pardubicko
Plastové krmítko.
/FOTO, VIDEO/ Už tento pátek 5. ledna započne Ptačí hodinka. A potrvá až do neděle 7. ledna. Dobrovolníci se v této době opět mohou zapojit do sčítání opeřenců. Projekt Ptačí hodinka pořádá Česká společnost ornitologická už pošesté. Loni se jí v Královéhradeckém kraji zúčastnilo 1 761 sčítačů, kteří pozorovali 36 984 různých opeřenců. Nejčastěji to byla sýkora koňadra, která se objevila v 87 procentech všech odeslaných záznamů.
12 fotografií

Ptačí hodinka se blíží, loni jí v Královéhradeckém kraji vévodila sýkora koňadra

Zprávy
Mnozí myslivci vnímají chystané změny jako zničení myslivosti v Česku. Ilustrační foto
Ministerstvo zemědělství chce nastavit mechanismy, které povedou k účinnějšímu snižování škod na lesních porostech i v zemědělství. Počítá přitom s výrazným snížením výměry honiteb i posílení práv vlastníků pozemků. S tím nesouhlasí myslivci, mnozí vnímají chystané změny jako zničení myslivosti v Česku i otevření cesty k radikálnímu snížení stavů zvěře. Podle resortu je potřeba regulovat zvěř intenzivněji než dosud. Škody jen na lesních porostech jsou dle jeho odhadu čtyři miliardy korun ročně. 

Šlapete po našich právech, zničíte nás. Myslivci brojí proti chystané novele

Česko
Čtveřice koní doplnila zvířata, která spásají trávu, ale i dřeviny v ptačím parku Kosteliska u Dubňan.
Čtveřice koní doplnila zvířata, která spásají trávu, ale i dřeviny v ptačím parku Kosteliska u Dubňan na Hodonínsku. Již dříve se tu ornitologům osvědčila pastva koz, ovcí a zejména uherského stepního skotu, který bez problémů spásá také náletové dřeviny i nepůvodní zlatobýl a vytváří prostor pro pestrou škálu druhů včetně těch vzácných. Zvířata spásají plochu větší než devět hektarů.
6 fotografií

Další zvířata na Kosteliskách. Trávu spásají nově koně. Pomohou přírodě

Hodonínsko
Luňáci červení na sloupu
Po zásahu elektrickým výbojem na sloupech vysokého napětí každoročně v Česku zahynou stovky tisíc ptáků. Ohrožené jsou především větší druhy, ornitologové tak s energetiky dlouhodobě spolupracují na zabezpečení, a to přednostně na místech, kde se vyskytují vzácní dravci. Ptáky ochrání konzoly Pařát konstruované tak, aby například při vzletu k výboji nedošlo.
4 fotografie

Ptáky zabíjí zásah elektrickým proudem. Ročně jich v Česku zahynou statisíce

Zvířecí deník a chovatelství
Luňáci červení na sloupu
Po zásahu elektrickým výbojem na sloupech vysokého napětí každoročně v Česku zahynou stovky tisíc ptáků. Ohrožené jsou především větší druhy, ornitologové tak s energetiky dlouhodobě spolupracují na zabezpečení, a to přednostně na místech, kde se vyskytují vzácní dravci. Ptáky ochrání konzoly Pařát konstruované tak, aby například při vzletu k výboji nedošlo.
4 fotografie

Ptáky zabíjí zásah elektrickým proudem. Ročně jich v Česku zahynou statisíce

Zvířecí deník a chovatelství