ŠTÍTEK: Českomoravská záruční a rozvojová banka

Obor pekař-cukrář sídlí nyní v objektu v Tovární ulici. Měl by se přesunout do nové budovy. Ilustrační foto.
Nové budovy se dočká Střední škola živnostenská Sokolov. Pavilon bude propojen se stávajícím objektem a bude v něm probíhat obecná teoretická i praktická výuka. Stavební práce by měly začít už v příštím roce a trvat by měly zhruba dva roky. Celkové plánované výdaje na realizaci projektu jsou vyčísleny na 600 milionů korun, finanční příslib výstavbě odsouhlasili radní Karlovarského kraje.

Nový pavilon Střední školy živnostenské Sokolov se propojí se stávající budovou

Sokolovsko
Český premiér Petr Fiala.
Třetí balíček opatření, která mají snížit množství byrokracie, schválila v úterý na návrh ministra pro legislativu Michala Šalomouna (za Piráty) vláda. Novinářům to po zasedání kabinetu řekl premiér Petr Fiala (ODS). Balíček počítá například se zrušením povinnosti předložit fyzickou fotografii pro vydání průkazu osoby se zdravotním postižením či rozšířením digitalizace u pracovněprávních vztahů například tím, že bude možné zasílat méně důležité dokumenty na e-mail nebo v rámci vnitřního informačního systému zaměstnavatele.

Vláda podpořila třetí balíček opatření, která mají omezit byrokracii

Česko
Teplickou ulici v Děčíně čeká revitalizace.
/FOTO, VIDEO/ Předlážděné chodníky, nová silnice, stromy nebo lavičky, přesunutá zastávka. Děčín se plánuje pustit do další etapy revitalizace Podmokel. Oprava Teplické ulice od bývalé zbrojnice až k Černému Kladnu bude největší a nejdražší částí rekonstrukce levobřežního centra města. Podle odhadu projektantů by měla vyjít na sto milionů korun. Koalice s opozicí se na zastupitelstvu střetly v názorech na financování této stavby.
13 fotografií

Teplickou v Děčíně čeká proměna za 100 milionů, začít by se mělo o prázdninách

Děčínsko
Budova NORDICA Building na Českobratrské ulici, 19. prosince 2023, Ostrava.
/FOTOGALERIE/ Skupina RT Torax do svého portfolia moderních kanceláří připojila další v centru Ostravy. Díky nově zakoupené budově Nordica Building v Českobratrské ulici v centru Ostravy se stala druhým největším pronajímatelem nejmodernějších administrativních komplexů v Moravskoslezském kraji. Další kancelářskou budovou, kterou společnost vlastní, je Gate Nová Karolina v ulici 28. října.
6 fotografií

VIDEO: Skupina RT Torax posiluje. Vlastní další kancelářskou budovu v Ostravě

Ostravsko
Z programu Transformace lze zafinancovat i pořízení nové výrobní technologie.
Národní rozvojová banka (NRB), státní banka zaměřená na podporu podnikání, nabízí malým a středním podnikům z Ústeckého kraje bezúročný úvěr na pořízení dlouhodobého majetku. Na podporu je vyčleněno 600 milionů korun a jdou z něj financovat jak průmyslové stroje, tak vybavení do zubních ordinací, ale i pořízení elektromobilů.

Národní rozvojová banka nabízí firmám z Ústeckého kraje bezúročné úvěry

Ústecko
Ministr vnitra Vít Rakušan (vpravo) a premiér Petr Fiala
Stát připravil web, takzvaný Deštník proti drahotě, kde shrnuje pomoc jednotlivým skupinám obyvatel kvůli růstu cen. Na opatření vydá z rozpočtu v letošním roce zhruba 100 miliard korun. Informační portál vznikl ke zpřehlednění situace, zároveň má sloužit jako návod, jak má zájemce o podporu svůj nárok na ni uplatnit. Po jednání vlády to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Jak získat podporu v nouzi: Vláda vytvořila informační web Deštník proti drahotě

Ekonomika
Zemní plyn - Ilustrační foto
Ministři podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) připravili balíček opatření kvůli zdražení energií. Obsahuje třináct kroků pro domácnosti, firmy i zvýšení energetické bezpečnosti České republiky. Podrobnosti k jednotlivým opatřením bude ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) představovat v dalších dnech a týdnech. Síkela to ve středu řekl na tiskové konferenci po jednání vlády. Seznam všech třinácti opatření nezveřejnil.
5 fotografií

Extrémně drahé energie: Ministerstvo připraví balíček obsahující 13 kroků pomoci

Ekonomika
Kateřina Perknerová
Slíbených 80 miliard vláda neuspoří jinak než utahováním opasků. A to i na kalhotách všech občanů.

S pravdou ven

Komentáře
Podnikatelé v cestovním ruchu nejsou spokojeni s kompenzačními programy české vlády
Cestovní kanceláře, které kvůli koronaviru přišly o velkou část tržeb, se strachují o svou budoucnost. Některým totiž nyní končí dosavadní pojištění proti úpadku. Nové smlouvy ale často obsahují takové podmínky, jimž nejsou schopné dostát. Nejenže se často navyšuje pojistné, hlavně ale extrémně narostla částka, kterou musí cestovky u pojišťovny složit kvůli tzv. zajištění pojistky. Kdo nemá pojistku, nesmí podnikat.
12 fotografií

Dalším cestovkám hrozí krach. Pojišťovny po nich žádají milionové záruky

Ekonomika
Nové osvětlení v Jubilejní kolonii a v Ostravě-Dubině na ulicích Jaromíra Matuška a Jana Maluchy, říjen 2021 v Ostravě.
Rychlý růst cen energií nezaskočil jen domácnosti a firmy, ale také obce a města. Ze svých rozpočtů budou muset „ukrojit“ víc peněz za svícení na ulicích či za topení ve školách a dalších objektech v jejich vlastnictví. Dobrá je jim momentálně každá uspořená koruna. Kupříkladu v Chabařovicích na Ústecku proto nyní připravují velký úsporný program, v následujících letech díky němu chtějí na topení a svícení ušetřit miliony.
42 fotografií

Ceny energií drtí města. Kvůli úsporám mění pouliční lampy i školní kotelny

Udržitelnost ve státě
Výstavba nové multifunkční haly na brněnském výstavišti je o krok blíž. Město už má projekt a první dělníci se na staveništi mohou objevit příští rok.
Více než tři milardy korun jsou předpokládané náklady na výstavbu nové multifunkční haly na brněnském výstavišti. Primátorka Markéta Vaňková ve středu oznámila, že město získalo na tuto stavbu miliardový úvěr od Českomoravské záruční a rozvojové banky. „Banka nám v úterý schválila závazný úvěrový příslib na pětadvacet let," sdělila Vaňková.
9 fotografií

Miliarda jistá: Brno shání peníze na stavbu multifunkční haly na výstavišti

Brněnsko
Obec Hrušky. Modré plachty zakrývají domy, které přišly o střechu po čtvrtečním tornádu.
Přišli nejen o střechu nad hlavou, ale někteří i o místo svého podnikání. V zoufalé situaci by měla podnikatelům postiženým tornádem ulevit finanční pomoc 80 až 100 procent z výdajů na nově pořízený majetek. Speciální dotační program „Pomoc po tornádu“ připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s partnery a v tomto týdnu ho schválila vláda.
200 fotografií

Pomoc pro podnikatele postižené tornádem. Můžou získat až jeden milion korun

Podnikání
Libor Musil, garant projektu Rodinná firma
Registr rodinných podniků ČR vedený Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR nedávno oslavil první výročí – vznikl 1. března loňského roku. Registrace umožňuje registrovaným rodinným obchodním korporacím a rodinným živnostem mj. využít zvýhodněných bankovních produktů pro malé a střední podniky připravených Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou, a.s. (ČMZRB). O registru jsme si povídali s Liborem Musilem, místopředsedou představenstva AMSP ČR a garantem projektu Rodinná firma a také majitelem rodinné společnosti LIKO-S, a.s., Slavkov.
7 fotografií

Libor Musil: Rodinné podnikání je páteří našeho hospodářství

Příběhy a rozhovory
Počítačka bankovek, peníze, banka - ilustrační foto
Podnikatelé z programů COVID II, III, Praha a plus získali podle údajů České národní banky (ČNB) k 17. červenci 13,1 miliardy korun. Za týden se čerpání zvýšilo zhruba o miliardu korun. Banky schválily ke stejnému datu žádosti přibližně za 15,6 miliardy korun. V případě programu COVID III se podle analytiků nadále potvrzuje pomalé čerpání. U programu COVID plus pro velké exportně zaměřené firmy se čerpalo prvních 25 milionů korun. Podniky si podle ekonomického analytika České bankovní asociace Miroslava Zámečníka schválené úvěry z tohoto programu zatím nevybírají. Čekají na další měsíce, řekl ČTK.
60 fotografií

Pomoc v době koronaviru: Firmy z programů COVID čerpaly 13 miliard

Ekonomika
Peníze. Ilustrační foto.
Pražský magistrát sníží běžné výdaje v letošním rozpočtu o 613,5 milionu korun. Nejvyšší částky jsou sníženy magistrátním odborům hospodaření s majetkem a dopravy, o peníze přijdou i další odbory. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Důvodem jsou výpadky financí související s pandemií covid-19. V letošním schváleném rozpočtu má Praha stanovenu výši běžných výdajů 64,8 miliardy Kč. Vedení města očekává kvůli pandemii propad 12 až 15 miliard korun.
17 fotografií

Nemáme, vzkazuje Praha. Město sníží výdaje o 613,5 milionu korun

Praha
Peníze, mzda - Ilustrační foto
Firmy, jež se kvůli koronaviru ocitly v potížích, čekají na spuštění programu COVID III. Vláda do něj vyčlenila 150 miliard korun na záruky, jimiž bude Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) ručit komerčním bankám. Od nich by si podle představ ministrů měly malé a střední firmy moci napůjčovat až 500 miliard korun.  
4 fotografie

Nová státní pomoc pro firmy: klasický úvěr s úrokem

Podnikání
Místopředseda vlády, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček
Povinnost zveřejňování úspěšných žadatelů v úvěrovém programu COVID III je podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) bariéra. Některé firmy může od žádosti odradit, celý program navíc tato podmínka komplikuje. Záležitost se řeší s komerčními bankami. Havlíček to dnes řekl na tiskové konferenci Svazu průmyslu a dopravy ČR.
24 fotografií

Havlíček: Zveřejnění úspěšných žadatelů v COVID III je bariéra

Podnikání
Živnostník, řemeslník - Ilustrační foto
Program Covid III by mohl být podle ředitele Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) Jiřího Jiráska vyhlášen v pondělí 18. května, kdy ho projedná vláda. Jirásek to dnes řekl Radiožurnálu. Stát v programu bude ručit firmám do 500 zaměstnanců za úvěry u komerčních bank v celkové výši 150 miliard korun. Původně měl program odstartovat na začátku května. Podle Jiráska je důvodem zpoždění i čekání na notifikaci Evropské komise. Někteří ekonomové vládní pomoc ekonomice a firmám kritizují, je podle nich pomalá.  
24 fotografií

Zpožděný Covid III bude vyhlášen 18. května. Nejprve ho ale projedná vláda

Podnikání
Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý (na snímku z 9. dubna 2020).
Zatímco firmy s více než 250 zaměstnanci budou potřebovat hlavně prodloužit a rozšířit program Antivirus, problémy malých a středních podniků by výrazně zmírnilo, pokud by jim vláda dočasně zrušila placení povinných plateb pojistného podobně jako u podnikatelů, placení daní a kompenzovala jim prokazatelně vzniklé škody. Vyplývá to z analýzy Hospodářské komory na základě šetření mezi 800 podniky všech velikostí a oborů.
16 fotografií

Průzkum: Větší podniky chtějí pokračování programu Antivirus

Podnikání
Premiér Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš (ANO) připustil, že elektronická evidence tržeb (EET) by se mohla odložit až do konce roku. Uvedl to dnes v rozhovoru pro Českou televizi. Zároveň bude prosazovat snížení DPH u ubytovacích služeb z 15 na deset procent, protože tento sektor bude krizí způsobenou koronavirem zasažen nejvíce a zřejmě trvale. Babiš rovněž informoval, že nebude žádat o prodloužení nouzového stavu. Dětské letní tábory by se podle něj měly otevřít od 1. července. 
16 fotografií

Babiš připustil další odložení EET. O prodloužení nouzového stavu žádat nebude

Česko
Prezident Miloš Zeman vystoupil v diskusním pořadu Partie, který 12. dubna 2020 odvysílala televize Prima
Prezident Miloš Zeman dnes podepsal několik zákonů, které sněmovna schválila v reakci na krizi způsobenou koronavirem. Zpětně se na 80 procent zvýší ošetřovné zavedené kvůli zavření škol. Výrazně se zvýší platby státu do veřejného zdravotního pojištění za děti nebo důchodce. Stát bude ručit 150 miliardami korun za komerční úvěry pro firmy s nejvýše 500 zaměstnanci.
12 fotografií

Vyšší ošetřovné i ručení za úvěry. Zeman podepsal další koronavirové zákony

Česko