ŠTÍTEK: čeština

Tereza ze Svitav učí krajany v Chorvatsku český jazyk
Životní příběh Terezy Vlček Klímové, absolventky ZŠ náměstí Míru a svitavského gymnázia, se začal psát během jejích studií na pedagogické fakultě královéhradecké univerzity, když objevila svou náklonnost k Chorvatsku. Svitavská rodačka totiž nyní vyučuje českou menšinu v oblasti Daruvaru, učí školkové děti, teenagery i dospělé.

Tereza ze Svitav učí krajany v Chorvatsku český jazyk

Čtenář reportér
Jiří Ocelka, který učí češtinu a hudební výchovu na Gymnáziu Jana Blahoslava a Střední pedagogické škole v Přerově, nedávno převzal cenu olomouckého hejtmanství Učitel roku. Nominovali ho jeho žáci.
Jiří Ocelka, který nedávno převzal cenu olomouckého hejtmanství Učitel roku, působí na Gymnáziu Jana Blahoslava a Střední pedagogické škole v Přerově přes dvanáct let. Oblíbeného češtináře na cenu nominovali samotní studenti. „Samozřejmě, že to pro mě bylo překvapení, ale zároveň velká radost. Nominovali mě studenti druhého ročníku Střední pedagogické školy, kde učím češtinu. Potěšilo mě, když mi pak řekli, proč - protože je hodiny se mnou baví,“ říká Jiří Ocelka.
6 fotografií

Přerovský učitel roku Jiří Ocelka: Důležité je hledat u studentů silné stránky

Přerovsko
Přijímací testy na střední školy? I suverén by si měl natrénovat formát odpovědí
Přijímačky na střední školy jsou už za pár dní. Redakce Deníku nachystala během posledních tří měsíců seriál testů, díky nimž jste si mohli vy nebo vaše děti vyzkoušet konkrétní otázky z matematiky a českého jazyka, které mohou na přijímacích testech čekat. Úkoly a zadání, které připravila společnost SCIO, jsou součástí velkého seriálu Přijímačky s Deníkem, v němž přinášíme kromě těchto testů také zpravodajství o přijímačkách a ve spolupráci se společností prijimacky.ai také jedinečné informace o tom, jak testy zvládají žáci v různých regionech České republiky. Nyní přinášíme poslední devátou sérii. Všechny testy ze seriálu najdete na Deník.cz

Přijímačky na střední školy. Procvičte příklady a podívejte se, jak vyplnit test

Školství
Zkoušky na střední školy se blíží. Deník a společnost SCIO připravily další zkušební test z matematiky a českého jazyka. Procvičte se
Přijímačky na střední školy jsou už za pár týdnů a redakce Deníku proto nachystala seriál testů, díky nimž si můžete vy nebo vaše děti vyzkoušet konkrétní otázky z matematiky a českého jazyka, které mohou na přijímacích testech čekat. Úkoly a zadání, které připravila společnost SCIO, jsou součástí velkého seriálu Přijímačky s Deníkem, v němž přinášíme kromě těchto testů (každou středu) také zpravodajství o přijímačkách a ve spolupráci se společností prijimacky.ai také jedinečné informace o tom, jak testy zvládají žáci v různých regionech České republiky. Osmou sérii čtyř otázek z matematiky a čtyř z češtiny doprovází rada či tahák, který pomůže se na důležité testy dobře připravit. Ty budou součástí i posledního dílu. Všechny tematické texty a příklady najdete na Deník.cz i v tištěném Deníku.

Přijímačky na střední školy se blíží. Připravte se díky našemu zkušebnímu testu

Školství
Přijímací zkoušky. Ilustrační foto.
Na jaké výsledky museli loni dosáhnout žáci v přijímacích testech z českého jazyka a matematiky, aby byli přijatí na žádané střední školy v okrese? A jak se pro letošek změnil počet zájemců o studium? Deník zná odpověď. Přinášíme přehled konkrétních čísel ze středních škol, které patří na Jihlavsku mezi nejvyhledávanější. Tabulku najdete na konci článku.

Jaké úrovně dosahují žáci u přijímaček? Deník zmapoval situaci na Jihlavsku

Jihlavsko
Vyzkoušejte si nanečisto přijímací testy z matematiky a češtiny.
Přijímačky na střední školy jsou už za necelý měsíc a redakce Deníku proto nachystala seriál testů, díky nimž si můžete vy nebo vaše děti vyzkoušet konkrétní otázky z matematiky a českého jazyka, které mohou na přijímacích testech čekat. Úkoly a zadání, které připravila společnost SCIO, jsou součástí velkého seriálu Přijímačky s Deníkem, v němž přinášíme kromě těchto testů (každou středu) také zpravodajství o přijímačkách a ve spolupráci se společností prijimacky.ai také jedinečné informace o tom, jak testy zvládají žáci v různých regionech České republiky. Sedmou sérii čtyř otázek z matematiky a čtyř z češtiny doprovází rada či tahák, který pomůže se na důležité testy dobře připravit. Ty budou součástí i dalších dílů: každý týden na Deník.cz i v tištěném Deníku.

Přijímačky na střední školy: Vyzkoušejte nanečisto test z matematiky a češtiny

Školství
Přijímačky. Ilustrační foto.
/TABULKA PODLE ŠKOL/ Deník získal zajímavá data, která ukazují, jak si vedli žáci u přijímaček na jednotlivých středních školách ve svitavském okrese. Víme, kam se hlásili nejpřipravenější školáci v matematice a v českém jazyce. Mezi školy, kde skládali přijímací testy žáci nejlépe, patřilo Gymnázium Aloise Jiráska v Litomyšli nebo Gymnázium v Poličce.

Data odhalila, na které školy na Svitavsku míří nejlépe připravení žáci

Svitavsko
Přijímačky na střední školy se blíží. Zkuste si další díl testů z matematiky a českého jazyka. Ilustrační foto
Přijímačky na střední školy jsou už za měsíc a redakce Deníku proto nachystala seriál testů, díky nimž si můžete vy nebo vaše děti vyzkoušet konkrétní otázky z matematiky a českého jazyka, které mohou na přijímacích testech čekat. Úkoly a zadání, které připravila společnost SCIO, jsou součástí velkého seriálu Přijímačky s Deníkem, v němž přinášíme kromě těchto testů (každou středu) také zpravodajství o přijímačkách a ve spolupráci se společností prijimacky.ai také jedinečné informace o tom, jak testy zvládají žáci v různých regionech České republiky. Šestou sérii čtyř otázek z matematiky a čtyř z češtiny doprovází rada či tahák, který pomůže se na důležité testy dobře připravit. Ty budou součástí i dalších dílů: každý týden na Deník.cz i v tištěném Deníku.

Přijímačky na střední školy: Procvičte si složitější výpočty či porozumění textu

Školství
Přijímačky na střední školu se blíží. Připravujte se s cvičnými testy Deníku
Přijímačky na střední školy jsou už za měsíc a půl a redakce Deníku proto nachystala seriál testů, díky nimž si můžete vy nebo vaše děti vyzkoušet konkrétní otázky z matematiky a českého jazyka, které mohou na přijímacích testech čekat. Úkoly a zadání, které připravila společnost SCIO, jsou součástí velkého seriálu Příjímačky s Deníkem, v němž přinášíme kromě těchto testů (každou středu) také zpravodajství o přijímačkách a ve spolupráci se společností prijimacky.ai také jedinečné informace o tom, jak testy zvládají žáci v různých regionech České republiky. Pátou sérii čtyř otázek z matematiky a čtyř z češtiny doprovází rada či tahák, který pomůže se na důležité testy dobře připravit. Ty budou součástí i dalších dílů: každý týden na Deník.cz i v tištěném Deníku.

Další testy k přijímačkám na střední školu. Procvičte matematiku a český jazyk

Školství
Deváťáci machovské ZŠ chtějí být na blížící se přijímačky připraveni co nejlépe.
Žáci ze ZŠ Machov mají nejlepší výsledky z testů na střední školy z českého jazyka ze všech škol v okrese Náchod. Proč tomu tak je? Reportér Deníku se právě do této školy vydal na výuku českého jazyka, aby to zjistil. Deník také získal zajímavá data, která ukazují, jaké úlohy dělají žákům z této školy problémy a jaké naopak s přehledem řeší. Tuto tabulku najdete na konci článku.
5 fotografií

Proč se u přijímaček z češtiny daří na Náchodsku nejlépe žákům ze ZŠ Machov?

Náchodsko
Výuka českého jazyka a literatury v 9. třídě na Křesťanské základní škole a mateřské škole J. A. Komenského v Liberci.
Žáci z Křesťanské základní školy a mateřské školy J. A. Komenského v Liberci mají nejlepší výsledky z testů na střední školy z českého jazyka ze všech škol v okrese. Proč tomu tak je? Reportér Deníku se právě do této školy vydal na hodinu českého jazyka, aby to zjistil. Deník také získal zajímavá data, jež ukazují, které úlohy dělají žákům z této školy problémy a které naopak s přehledem řeší. Tuto tabulku najdete na konci článku.
21 fotografií

Proč se u přijímaček z češtiny daří nejlépe žákům z Křesťanské školy v Liberci?

Liberecko
Kostomlaty pod Milešovkou, škola, budova 2. stupně.
Žáci základní školy v obci Kostomlaty pod Milešovkou patří na Teplicku k nejúspěšnějším řešitelům testů z českého jazyka, které jsou součástí přijímacích zkoušek na střední školy. Kostomlaty se v této kategorii dostaly mezi TOP 5 škol okresu, kde dominují městské školy. Čím to je, že i venkovská škola dokáže dobře připravit deváťáky na přijímačky? 
11 fotografií

Proč u přijímaček z češtiny vynikají žáci z venkovské školy v Kostomlatech?

Teplicko
Zapeklitosti větné skladby řešili žáci 9. B na tabletech.
Žáci ze Základní školy Duhová cesta v Chomutově mají nejlepší výsledky z přijímacích testů na střední školy z českého jazyka i matematiky ze všech škol v okrese. Proč tomu tak je? Reportérka Deníku se vydala právě do této soukromé školy na hodinu češtiny, aby to zjistila. Deník také získal zajímavá data, která ukazují, jaké úlohy žáci z této školy s přehledem řeší a jaké jim naopak dělají problémy. Tuto tabulku najdete na konci článku.
34 fotografií

Přijímačky z češtiny: Proč se v Chomutově daří nejlépe žákům z Duhovky?

Chomutovsko
Žáci deváté třídy v Přerově nad Labem, které v dubnu čekají přijímací zkoušky na střední školy.
/FOTO, VIDEO, REPORTÁŽ/ Se ZŠ Přerov nad Labem se poslední dobou pojí samé pozitivní zprávy. Nedávno měli možnost televizní diváci vidět reportáž o moderních hodinách dějepisu, v nichž se uplatňuje výuka pomocí příběhů a žáci si například k jednotlivým událostem sehrají i scénky. Tedy žádné tupé biflování historických dat, ale nový přístup ke vzdělání jinými formami. Právě tak vyučuje dějepis na přerovské škola učitelka Olga Kovaříková.
26 fotografií

Na přijímačky chystá deváťáky španělský matikář a zkušená češtinářka

Nymbursko
Církevní základní škola Kroměříž.
Žáci z Církevní základní školy v Kroměříži mají jedny z nejlepší výsledků z testů na střední školy z českého jazyka i matematiky ze všech škol v okrese. Proč tomu tak je? Reportér Deníku se právě do této školy vydal, aby to zjistil. Deník také získal zajímavá data, která ukazují, jaké úlohy dělají žákům z této školy problémy a jaké naopak s přehledem řeší. Tuto tabulku najdete na konci článku.
15 fotografií

Proč u přijímaček vynikají žáci z Církevní školy v Kroměříži?

Kroměřížsko
Učitelka Veronika Rédlová vede hodinu tak, aby to bavilo nejen žáky, ale i jí samotnou. A výsledky u přijímaček jsou vynikající.
Žáci ze Základní školy T.G. Masaryka v Jihlavě mají nejlepší výsledky z testů na střední školy z českého jazyka ze všech škol v jihlavském okrese. Proč tomu tak je? Reportér Deníku se právě do této školy vydal na hodinu češtiny, aby to zjistil. Deník také získal zajímavá data, která ukazují, jaké úlohy dělají žákům z této školy problémy a jaké naopak s přehledem řeší. Tuto tabulku najdete na konci článku.
22 fotografií

Přijímačky z češtiny nejlíp zvládají žáci ze školy T. G. Masaryka v Jihlavě

Jihlavsko
ZŠ Nýrsko, Školní a výuka českého jazyka v deváté třídě.
„Musíš se mnoho učit, abys poznal, že málo víš.“ Toto moudro od Michela de Montaigne upoutá hned při vstupu do Základní školy v Nýrsku ve Školní ulici. Tam se redaktorka Deníku vydala proto, že dle zajímavých dat, která Deník získal, obsadila tato škola první místo v žebříčku top 5 škol, jejichž žáci byli za posledních pět let nejúspěšnější při přijímacích zkouškách z českého jazyka. A redaktorka přišla zjistit, v čem jejich úspěch vězí.
16 fotografií

Přijímačky z češtiny zvládají nejlépe žáci z Nýrska, jsou vděční za hodiny navíc

Klatovsko
Deváťáci ze ZŠ Stupno.
Osazenstvo devítiletky ve Stupně má dlouhodobě nejlepší výsledky z testů na střední školy ve znalostech českého jazyka. A v matematice je na tom nejlépe ze všech škol okresu ZŠ TGM Rokycany. Před několika dny jsme zveřejnili zajímavá data o úspěšnosti škol na Rokycansku. V obou zmíněných předmětech jsou mezi elitou zastoupena stále stejná místa. V češtině a matematice se o prvenství střídá Stupno s 'Masaryčkou' , třetí je vždy Hrádek, čtvrté Strašice a páté Jižní předměstí Rokycany.
4 fotografie

Víme, proč se u přijímaček z češtiny dlouhodobě prosazují školáci ze Stupna

Rokycansko
Žáci 9. A v Mladých Bukách při hodině českého jazyka s učitelkou Monikou Hofmannovou.
/FOTO, VIDEO/ Deváťáci ze ZŠ v Mladých Bukách mají nejlepší výsledky z testů na střední školy z češtiny a matematiky ze všech škol na Trutnovsku za posledních pět let. Vyplývá to z exkluzivních dat, které získal Deník od Cermatu. Proč tomu tak je? Reportér Deníku se právě do této školy vydal na hodinu českého jazyka, aby to zjistil. Deník také získal zajímavá data, která ukazují, jaké úlohy dělají žákům z této školy problémy a jaké naopak s přehledem řeší. Tuto tabulku najdete na konci článku. 
19 fotografií

Proč se u přijímaček z češtiny daří nejlépe žákům ze školy v Mladých Bukách?

Krkonoše
Přijímací testy na střední školy? I suverén by si měl natrénovat formát odpovědí.
Přijímačky na střední školy jsou už za měsíc a půl. Redakce Deníku proto nachystala seriál testů, díky nimž si můžete vy nebo vaše děti vyzkoušet konkrétní otázky z matematiky a českého jazyka, které mohou na přijímacích testech čekat. Úkoly a zadání, které připravila společnost SCIO, jsou součástí velkého seriálu Příjímačky s Deníkem, v němž přinášíme kromě těchto testů (každou středu) také zpravodajství o přijímačkách a ve spolupráci se společností prijimacky.ai také jedinečné informace o tom, jak testy zvládají žáci v různých regionech České republiky. Čtvrtou sérii čtyř otázek z matematiky a čtyř z češtiny doprovází rada či tahák, který pomůže se na důležité testy dobře připravit.

Test k přijímačkám na střední školy: Připravte se na matematiku i češtinu

Školství
Deník připravil další zkušební test z přijímaček na střední školy.
Přijímačky na střední školy jsou už za dva měsíce a redakce Deníku proto nachystala seriál testů, díky nimž si můžete vy nebo vaše děti vyzkoušet konkrétní otázky z matematiky a českého jazyka, které mohou v přijímacích testech čekat. Úkoly a zadání, které připravila společnost SCIO, jsou součástí velkého seriálu Příjímačky s Deníkem, v němž přinášíme kromě těchto testů také zpravodajství o přijímačkách a ve spolupráci se společností prijimacky.ai také jedinečné informace o tom, jak testy zvládají žáci v různých regionech České republiky. Třetí sérii tří otázek z matematiky a tří z češtiny doprovází i rada či tahák, který pomůže se na důležité testy dobře připravit. Ty budou součástí i dalších dílů: každý týden na Deník.cz i v tištěném Deníku.

Zkuste test z přijímaček na střední školu: Nyní čeština i neoblíbená geometrie

Školství
Základní škola s polským jazyken vyučovacím v Horní Suché.
Z přehledu dlouhodobých výsledků přijímacích testů na střední školy z českého jazyka a matematiky v okrese Karviná, které má redakce Deníku k dispozici od společnosti Cermat, vyplývá, že žáci škol s polským jazykem vyučovacím obecně zvládají lépe přijímací zkoušky na střední školy z češtiny a matematiky, než jejich kolegové ze škol českých. A to v obou předmětech.
4 fotografie

Děti z polských škol zvládají češtinu lépe než ty české. Proč?

Karvinsko
Prvním velkým stresorem, který si naše společnost pro své dorůstající členy připravila, jsou přijímačky na střední školu.
Přijímačky na střední školy jsou už za dva měsíce a redakce Deníku proto nachystala seriál testů, díky nimž si můžete vy nebo vaše děti vyzkoušet konkrétní otázky z matematiky a českého jazyka, které mohou v přijímacích testech čekat. Úkoly a zadání, které připravila společnost SCIO, jsou součástí velkého seriálu Příjímačky s Deníkem, v němž přinášíme kromě těchto testů také zpravodajství o přijímačkách a ve spolupráci se společností prijimacky.ai také jedinečné informace o tom, jak testy zvládají žáci v různých regionech České republiky. Druhou sérii čtyř otázek z matematiky a čtyř z češtiny doprovází i rada či tahák, který pomůže se na důležité testy dobře připravit. Ty budou součástí i dalších dílů: každý týden na Deník.cz i v tištěném Deníku.

Další test k přijímačkám na střední školu: Poradíte si s počty i gramatikou?

Školství
Masarykova jubilejní ZŠ a MŠ Horní Štepánov. Foto: Jitka Vlachová, se svolením
Deník získal zajímavá data z Cermatu a z prijimacky.ai, která prozrazují, na jakých základních školách na Prostějovsku zvládají žáci nejlépe přijímací testy na střední školy. A pro řadu rodičů to může být překvapivé zjištění. Převažují mezi nimi malé vesnické školy. Údaje jsou z let 2017 až 2023 a týkají se přijímaček z matematiky a českého jazyka na čtyřletá studia.
6 fotografií

Zde je TOP 5 škol Prostějovska, kde žáci nejlépe zvládli přijímačky na střední

Prostějovsko