ŠTÍTEK: Charles Taylor

14letý voják
Přesně před 15 lety skončila mírovou dohodou "diamantová válka" v Sieře Leone. Táhla se dlouhých 11 let a během celé doby si vyžádala na 50- až 75 tisíc obětí. Dalších 2,5 milionu lidí bylo vyhnáno ze svých domovů. Za příčinou stálo nerostné bohatství této bývalé britské kolonie. Válčilo se zejména o "krvavé diamanty". Násilnostem neunikly ani děti, které byly naverbovány do války přímo ve vesnicích. Klid zbraní přinesla do země v lednu 2002 až intervence britských vojáků na straně vládních sil.
5 fotografií

Sierra Leone si připomíná výročí od konce diamantové války. Země ale trpí dál

Svět
Ilustrační foto
Třináct dětských vojáků vrátili kolumbijští povstalci úřadům. Jde jen o zlomek dětí, které jsou ve světě zneužity k vraždění. Jde o součást dohody, která má ukončit desítky let trvající krveprolití. Zástupy nezletilých bojovníků jinde ve světě takové štěstí nemají. Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) ve svém prohlášení uvedl, že kolumbijští nezletilí byli v dobrém zdravotním stavu.

Armády dětských bojovníků. Nábor nekončí

Svět
Haag – Zvláštní tribunál pro Sierru Leone dnes odsoudil liberijského exprezidenta Charlese Taylora k 50 letům vězení. To pro 64letého odsouzeného prakticky znamená doživotní trest. Taylor je vinen z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti během občanské války v Sieře Leone v letech 1991 až 2002, kdy jeho jednotky bojovaly po boku sierraleonských povstalců.

Liberijský exprezident Taylor dostal padesát let vězení

Svět
Charles Taylor
Amsterodam – Žalobci mezinárodního soudu v nizozemském Haagu dnes navrhli trest 80 let vězení pro liberijského exprezidenta Charlese Taylora, který byl minulý čtvrtek tímto soudem shledán vinným v souvislosti s válečnými zločiny a zločiny proti lidskosti v sousední Sieře Leone.

Pro exprezidenta Libérie Taylora navrhují žalobci 80 let vězení

Svět
Čeští policisté působí v rámci misí OSN nejen v Afgánistánu nebo Iráku, ale také pomáhají budovat bezpečnostní složky v Libérii.
Jindřichov, Třemešná, Libérie - Čeští policisté působí v rámci misí OSN nejen v Afghánistánu nebo Iráku, ale také pomáhají budovat bezpečnostní složky v Libérii. Velitelem českého policejního kontingentu v Libérii je por. Marcel Koláček, který pochází z Jindřichova. O svých zážitcích a o životě v Africe vyprávěl na základní škole v Třemešné.
6 fotografií

Marcel Koláček: Setkání s prezidentkou Libérie byl velký zážitek

Bruntálsko
Ilustrační foto
Budu dnes mluvit především k ženám. K ženám v Libérii, v Africe, i k ženám celého světa – to jsou úvodní slova, která pronesla při své inauguraci prezidentka Libérie, první žena v čele afrického státu.

Železná dáma Libérie

Svět plus
Během konfliktu v Sieře Leone přišlo o život 200 až 300 tisíc lidí. Může za to Taylor.
NIZOZEMSKO - Soud s bývalým liberijským prezidentem Charlesem Taylorem začíná. Před haagským tribunálem pro válečné zločiny se zpovídá ze zločinů spáchaných během občanské války v západoafrickém státuSierra Leone v letech 1991-2002.

Liberijskému exprezidentovi hrozí v Haagu doživotí

Svět