ŠTÍTEK: Chartúm

Evakuace ze Súdánu. Ilustrační snímek
Z konfliktem sužovaného Súdánu pokračují evakuace tisíců cizinců a diplomatů, které umožnilo současné utlumení ostrých bojů. Dva Češi evakuovaní Německem dnes podle českého ministerstva zahraničí už dorazili do Česka. Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella bylo evakuováno asi 1000 lidí ze zemí Evropské unie. Některé evakuace se uskutečňují letecky, další z přístavního města u Rudého moře, které leží asi 800 kilometrů od metropole Chartúmu. K súdánským břehům míří francouzské a britské lodě; jen Británie má v africké zemi podle odhadů až 4000 svých občanů. Úspěšnou leteckou evakuaci desítek lidí dnes podle agentury Reuters potvrdily Japonsko a Jižní Korea.
5 fotografií

Evropané urychleně prchají ze Súdánu. Borrell: Zemi již opustilo tisíc občanů EU

Svět
Boje v Súdánu pokračují navzdory vyhlášenému příměří.
Súdán po několika dnech bojů mezi tábory dvou znepřátelených generálů opouští občané západních zemí, včetně Česka. Dva z pěti Čechů v zemi odletěli německým speciálem, oznámil na twitteru ministr zahraničí Jan Lipavský. Evakuaci diplomatů a dalších občanů oznámily Spojené státy, Británie, Německo či další evropské státy. Francie a Nizozemsko uvedly, že pracují na tom, aby z africké země dostaly i lidi ze „spřátelených partnerských zemí“. Ozbrojené střety pokračují v Chartúmu i v Omdurmánu na protějším břehu Nilu, informují agentury Reuters a AP.
5 fotografií

Střety v Súdánu: Západní země evakuují své občany, vrací se i dva Češi

Svět
Násilné střety v Súdánu si vyžádaly nejméně 56 životů a téměř 600 zraněných
V Súdánu po krátkém klidu zbraní v sobotu pokračovaly prudké boje mezi súdánskou armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). Podle reportéra agentury DPA se ráno stalo hlavní město Chartúm opět terčem bombardování, během dne se ozývala rovněž střelba. Saúdské Arábii a Jordánsku se podařilo evakuovat své občany přes přístav na východě země, další země včetně mnoha evropských zatím své diplomaty a další občany ze země nedostaly. České velvyslanectví v Káhiře, pod které Súdán spadá, nemá informace o tom, že by v nejbližších hodinách bylo možné provést evakuaci českých občanů. 
5 fotografií

Boje v Súdánu navzdory příměří pokračují. Hlavní město bylo terčem bombardování

Svět
Násilné střety v Súdánu si vyžádaly oběti
Při násilných střetech mezi armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF) přišlo v Súdánu o život už 56 lidí. Dalších téměř 600 jich utrpělo zranění, uvedla v neděli agentura Reuters s odvoláním na výbor súdánských lékařů. Předchozí bilance listu The New York Times (NYT) hovořila o 30 mrtvých a 400 zraněných. Kdo má pod kontrolou metropoli Chartúm, není jasné.

Desítky mrtvých, stovky zraněných. Násilné střety v Sudánu si vyžádaly oběti

Svět
Požár v hlavním městě Súdánu
Súdánské polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF) v sobotu uvedly, že převzaly kontrolu nad prezidentským palácem. Tvrdí také, že se zmocnily mezinárodního letiště v hlavním městě Chartúmu a také dalších dvou letišť, a to v Maruvi na severu a ve městě Ubaid na jihu země. Agentura Reuters dění označila za zřejmý pokus o převrat. Armáda ale podle agentury AFP tvrdí, že informace polovojenských jednotek jsou lživé. Střety už si vyžádaly první civilní oběti na životech. České velvyslanectví v Káhiře nemá informace, že by události zasáhly i české občany.

Napětí v Súdánu. Pokus o převrat zažehl boje mezi armádou a milicemi

Svět
Za náročný přeskok překážky si jezdec vysloužil bouřlivý potlesk.
Slavkov u Brna - Lidé si v zámeckém parku ve Slavkově u Brna užívají příjemné podzimní počasí. Slunečné sobotní odpoledne jim jen občas kazí chladný vítr. Na procházkách obdivují sochy zobrazující mýtické bytosti a sedají si ke kašně. Nepřišli však jen na obyčejnou procházku. Postupně přicházejí jezdci a jezdkyně i s koňmi, kteří naznačují, že se něco chystá. Mnozí s nimi už poklusávají po parku a baví okolí. Postupně se shromažďují. „Pojďte před nás, ať dobře vidíte!“ popohánějí návštěvníky parku. Konečně to začíná.
40 fotografií

Skoky přes překážky i hon na lišku. Hubertova jízda však není jen o soutěžích

Vyškovsko
Martin Ludwig Hansal
Dyjákovice /STALO SE PŘED/ - Ve čtvrtek uplyne 196 let od narození Martina Ludwiga Hansala. Z chalupnické rodiny v Dyjákovicích vedla jeho cesta k rakouskému císařskému dvoru a do afrických misií a diplomatických služeb. Hansal začínal jako učitel nejprve ve Vídni a poté působil v misiích v Súdánu, kde se vedle vyučování věnoval také zeměpisnému a přírodovědnému bádání.

Před 196 lety se narodil Martin Ludwig Hansal z Dyjákovic. Působil jako diplomat

Znojemsko
K překonávání Nilu používají súdánští vesničané většinou dřevěné lodě, ilustrační foto
Nejméně 22 dětí a jedna žena se utopily v Súdánu poté, co se jejich loď potopila na Nilu. Loď klesla ke dnu asi 750 kilometrů severně od hlavního súdánského města Chartúmu. Na palubě bylo přes 40 dětí. Těla těch, které jsou dosud nezvěstné, hledají členové súdánské civilní ochrany. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na informace oficiální súdánské tiskové agentury SUNA. 

Na Nilu se potopila loď se školáky, nejméně 22 dětí se utopilo

Svět
Ilustrační foto.
Chartúm/Praha/Brusel - Soud v súdánské metropoli Chartúmu tento týden vyslechl obhajobu českého občana Petra Jaška, který v této africké zemi čelí obvinění z protistátní činnosti a dalších zločinů. Přizvaní svědci uvedli, že Jašek pouze předal šek na léčbu zraněného studenta Alího Umara a nesnažil se financovat rebelská hnutí, jak tvrdí obžaloba. Konečný verdikt by měl padnout 23. ledna. Ve středu o tom informoval mluvčí europoslance Tomáše Zdechovského, který se v případu angažuje.

Súdánský soud vyslechl obhajobu vězněného Čecha Petra Jaška

Svět
Ilustrační foto.
Chartúm/Praha - Dnešní soudní stání v Chartúmu s českým misionářem Petrem Jaškem přišli sledovat i zástupci ambasády Evropské unie. Sdělila to česká velvyslankyně v Káhiře Veronika Kuchyňová Šmigolová, jejíž úřad má působnost také pro Súdán. Jašek čelí v africké zemi obvinění z protistátní činnosti a v minulosti se jej zastal Evropský parlament.

K soudu s Čechem v Súdánu přišli i zástupci ambasády EU

Svět
Ilustrační foto
Chartúm - V Súdánu se dnes konalo další státní soudního procesu s českým občanem Petrem Jaškem, který čelí obvinění z protistátní činnosti. Sdělila to mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Příště soud zasedne za týden, rozsudek ale podle Lagronové pravděpodobně nepadne.

V Súdánu pokračoval soud s českým misionářem, zatím bez rozsudku

Svět
Ilustrační foto.
Chartúm – Súdánská armáda letos nejméně ve 30 případech použila chemické zbraně v oblasti Dárfúru. Na následky užití těchto zbraní zemřelo až 250 lidí. Dnes z toho vládu v Chartúmu obvinila mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International. Mluvčí súdánské armády zprávu označil za chybnou.

Amnesty International: Súdán použil v Dárfúru chemické zbraně

Svět
Ilustrační foto.
Řím/Asmara – Přátelé a známí muže považovaného za šéfa gangů převádějících uprchlíky do Evropy a vydaného v úterý v noci ze Súdánu do Itálie tvrdí, že policie zadržela špatnou osobu. Úřady to nyní prověřují, sdělil BBC mluvčí britského Národního kriminálního úřadu, který v pátrání po pašerákovi lidí pomáhal. Italská policie ale podle BBC o žádných pochybnostech ohledně identity zatčeného Eritrejce neví a patrně se domnívá, že má správného člověka.

Uprchlík nebo boss? Policie prý nezatkla šéfa gangů převaděčů, tvrdí přátelé

Svět
Ilustrační foto.
Praha – Dvaapadesátiletý Čech Petr Jašek je od začátku prosince v súdánském vězení kvůli tomu, že v této přísně islámské zemi natáčel svědectví o pronásledování křesťanů. Nyní ho čeká soud, který by mohl začít už do konce března. V zemi, kde jsou v zákonech zaneseny prvky tradičního islámského práva šaría, mu podle listu zřejmě hrozí přísný trest.

Čech vězněný v Súdánu natáčel o pronásledování křesťanů

Svět
Ilustrační foto.
Chartúm, Praha – Už téměř měsíc se snaží česká diplomacie dostat ze súdánského vězení Petra Jaška. Dvaapadesátiletý rodák z Karviné je od 9. prosince v databázi pohřešovaných osob Interpolu. Podle listu MfD, který na případ upozornil, mohl být muž s přísně islámskými zákony zatčen kvůli své náboženské činnosti.

Čecha už měsíc vězní v Súdánu. Může to být kvůli náboženství

Svět
Ilustrační foto.
Praha/Saná – Pět českých občanů odletělo v neděli z jemenské metropole Saná do súdánského hlavního města Chartúmu s pomocí charterového letu Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). ČTK o to dnes informovalo české ministerstvo zahraničí. Organizaci se v neděli podařilo evakuovat 143 cizinců a další jsou na řadě. Na záchranu podle IOM čeká v Jemenu zasaženém vojenským konfliktem ještě zhruba 16.000 cizinců.

Pět Čechů odletělo z neklidného Jemenu do Súdánu

Svět
 Vedoucí vyjednávač, bývalý jihoafrický prezident Thabo Mbeki.
Addis Abeba – Súdánská vláda a zástupci dvou povstaleckých skupin zahájili jednání o ukončení mnohaletého konfliktu v Dárfúru. Rozhovory zprostředkované Africkou unií začaly v neděli večer v etiopské metropoli Addis Abebě. Vedoucí vyjednávač, bývalý jihoafrický prezident Thabo Mbeki, vyzval obě strany k okamžitému zastavení bojů.

Súdánská vláda jedná s povstalci o ukončení konfliktu v Dárfúru

Svět
Meriam Ishagová s manželem.
New York – Súdánská křesťanka, které tamní soud v červnu zrušil trest smrti za odpadlictví od islámu, dnes odletěla do Spojených států. Sedmadvacetiletá Meriam Ishagová, které súdánské úřady po dlouhém zadržování povolily vycestovat ze země, vyrazila do USA přes Itálii, kde se před týdnem sešla s papežem. Za oceánem se chce usadit natrvalo i se svou rodinou, uvedla agentura AP.

Súdánka, které zrušili trest smrti za víru, odletěla do USA

Svět
Meriam Ishagová s manželem.
Chartúm – Súdánská křesťanka, které soud zrušil trest smrti za konverzi ke křesťanství, dostala súdánský pas, a mohla by tak v nejbližší době opustit zemi i se svou rodinou. Zatím ale čeká na souhlas úřadů. Podle vatikánského rozhlasu o tom informoval italský misionář Giulio Albanese.

Súdánka, které zrušili trest smrti, má pas a chce emigrovat

Svět
Ilustrační foto.
Chartúm - Súdánská křesťanka, které soud zrušil trest smrti za konverzi ke křesťanství, je opět na svobodě. S odvoláním na jejího právníka o tom informovala agentura AP. Policie Meriam Ishagovou znovu zadržela v úterý na letišti při pokusu opustit zemi a obvinila ji z falšování úředních dokumentů.

Súdánka, které zrušili trest smrti, je opět na svobodě

Svět
Ilustrační fotografie
Chartúm - Súdánské úřady prý obvinily Meriam Ishagovou, které soud tento týden zrušil trest smrti za konverzi ke křesťanství, z falšování úředních dokumentů. S odvoláním na jejího právníka o tom informoval zpravodajský web BBC. Celníci ženu zadrželi v úterý na letišti při pokusu opustit s manželem a dětmi zemi. Agentura Reuters uvedla, že za padělání dokladů hrozí v Súdánu až pět let vězení.

Súdán obvinil ženu, které zrušil trest smrti, ze zfalšování pasu

Svět
Ilustrační foto.
Chartúm - Súdánské úřady dnes opět zadržely ženu, kterou z nařízení soudu pustily na svobodu v pondělí po zrušení rozsudku smrti z minulého měsíce za konverzi ke křesťanství. Sedmadvacetiletá Meriam Ishagová byla zadržena společně s manželem a dětmi na letišti v Chartúmu, odkud chtěla odletět ze země. Podle agentury AFP to sdělila osoba blízká Ishagové.

Propuštěnou Súdánku zatkli na letišti, když se chystala opustit zemi

Svět
Ilustrační foto
Chartúm - Súdánské úřady dnes propustily na svobodu ženu odsouzenou minulý měsíc k trestu smrti za konverzi ke křesťanství. Podle agentury AP to oznámil advokát 27leté Meriam Ishagové, jejíž případ vyvolal vlnu pohnutí a ostré protesty na mezinárodní scéně. Jsou náznaky, že by žena mohla i s rodinou emigrovat do Spojených států.

Súdánka odsouzená k smrti je na svobodě

Svět
Ilustrační foto
Chartúm - Súdánka odsouzená k trestu smrti za konverzi ke křesťanství se proti verdiktu soudu odvolala. Její právník Imán Abdal Rahmán to dnes sdělil agentuře AP. V textu odvolání se podle něj požaduje propuštění ženy vzhledem k tomu, že během procesu došlo „k procedurálním chybám". Případ vyvolal velkou mezinárodní odezvu, rozsudek kritizovaly mimo jiné USA, Francie či Británie.

Súdánka odsouzená k smrti se proti verdiktu odvolala

Svět
Ilustrační foto.
Chartúm - Súdánský ministr zahraničí dnes popřel zprávy, že by žena odsouzená k trestu smrti za konverzi ke křesťanství měla být v příštích dnech propuštěna. O údajném brzkém osvobození nic neví ani její manžel. Informovaly o tom zpravodajské weby BBC a CNN. V sobotu přitom podle agenturních zpráv zástupce súdánského ministerstva zahraničí oznámil, že žena bude v nadcházejících dnech volná.

Súdán popírá zprávy o možném propuštění ženy odsouzené k smrti

Svět
Ilustrační foto.
Chartúm - Súdánka odsouzená k trestu smrti za konverzi ke křesťanství bude v příštích dnech propuštěna na svobodu. Podle agentury AFP to dnes oznámil zástupce súdánského ministerstva zahraničí. Rozsudek vyvolal ostré protesty v zahraničí.

Súdánku odsouzenou k smrti v příštích dnech propustí

Svět
Ilustrační foto.
Chartúm - Súdánka odsouzená k trestu smrti za konverzi ke křesťanství měla při porodu nohy spoutané v řetězech. Podle on-line vydání britského deníku The Telegraph to uvedl její manžel. Maya, jak se její novorozená holčička jmenuje, přišla na svět již v úterý. Teprve nyní však vyšly najevo podmínky porodu.

Súdánka odsouzená na smrt rodila spoutaná v řetězech, tvrdí manžel

Svět
Krnov se chystá na stovky filmových fanoušků 
z celé republiky i ze zahraničí.
Krnov – Filmoví nadšenci, kteří milují extrémně ostrý obraz z filmů širokých 70 milimetrů, se už nemůžou dočkat krnovského festivalu Krrr! Ten se před devíti lety zabydlel v krnovském kině Mír 70, které má jako jedno z posledních v Evropě promítací techniku na tuto raritu.

Fanoušci sedmdesátek se od pátku sejdou v Krnově

Volný čas
Ilustrační foto
Juba - Rebelové v Jižním Súdánu ohrožují ropná pole, která mají pro ekonomiku země zásadní význam, a to v zemi zřejmě ještě přiostří boj o moc. Napsala to v neděli agentura AFP, podle níž hrozí, že do střetu může vojensky zasáhnout sousední Súdán, který je rovněž na těžbě ropy v Jižním Súdánu závislý.

V Jižním Súdánu se boj o moc soustředí na ropná pole

Svět
Ilustrační foto
Chartúm – Více než sto lidí zahynulo ve zříceném dole na zlato v súdánském Dárfúru. Nejnovější bilanci dnes zveřejnily místní úřady. Mezi oběťmi je podle agentury AFP i devět záchranářů, kteří se snažili horníky vyprostit. Ilegální důl v Jebel Amir leží v severní části Dárfúru, který byl letos kvůli sporům o doly dějištěm bojů mezi dvěma kmeny.

Zasypaný zlatý důl v súdánském Dárfúru pohřbil nejméně sto lidí

Svět