ŠTÍTEK: chlév

Velká cena Maďarska 2024
Když se před letošní sezónou F1 řeklo, že poprvé v historii nedojde k vůbec žádnému přestupu, a že všichni jezdci zůstávají ve svých týmech tak, jak skončili v sezóně 2023, panovaly obavy, zda nebude nový ročník jen prodloužením toho starého. Tyto obavy se logicky prohloubily, když Max Verstappen vyhrál první dva závody. Jenže pak se vše změnilo a aktuálně je rozjetá jedna z nejlepších sezón F1 posledních let.
5 fotografií

Historická sezóna F1: 7 vítězů, nekonečné napětí a překvapivé momenty

Automagazín
Čtyři stovky krav ubytovaných v robotické stáji si dělají co chtějí. Nemají žádný zavedený režim - mohou pít a jíst dle libosti, rovněž tak z ležení je nikdo nevyhání.
Rtuť teploměru se usídlila nad magickou třicítkou a kdo může, hledá stín. Chovatelé skotu (a zejména toho dojeného) nejsou z vysokých teplot rozhodně nadšení. Podle předsedy ZD Ostaš Jaroslava Láda je optimální teplota pro krávy v rozmezí od -5 do +15 stupňů, což je na hony vzdáleno od nynějších veder. Ale i tak čtyři stovky produkčních krav ubytovaných v robotické stáji spokojeně leží, chladí se, pijí, jí, drbou se a sprchují.
7 fotografií

VIDEO: I ve vedru to ve stáji luftuje, krávy mají k dispozici sprchu i větráky

Náchodsko
Kráva má raději zimu než teplo. Nejvíce se jí líbí teploty do deseti stupňů.
Červencová vedra jsou tu a podle předpovědi meteorologů se mají teploty vyšplhat i nad třicet stupňů. Lidé vědí, že nemají pobývat delší dobu na přímém slunci a musí do sebe dostat víc tekutin, než je obvyklé. Tato pravidla ostatně platí i pro zvířata. Třeba krávy jsou na vysoké teploty citlivé - je jim vedro už i při teplotách nad deset stupňů Celsia.

Jsou tu vedra, ochlazení potřebují koně i krávy. Těm je ale hic i na jaře

Zprávy
Vítěz kvalifikace na 134. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou Korfu.
Když nepadal, vítězil. A zlobil tím své soupeře, i když vlastně jen trochu. Velkou jízdu svému kolegovi Janu Faltejskovi přáli. Ten v rámci červnového mítinku na Pardubickém závodišti zaznamenal výjimečných pět vítězství. Jednou vyhrál pro černošedé barvy stáje BoKaBau a čtyřikrát se radoval na koních Jiřího Charváta, v jehož barvách má pozici stájové jedničky. Tři ze čtyř „modrožlutých“ vítězů připravil Pavel Tůma, šampiona kvalifikace Korfu a také klisnu Sardinii trénuje Faltejskova manželka Alžběta.

Pět výher je super, ale největší radost mám z kvalifikace, přiznává Faltejsek

Ostatní sporty
Pilot Ferrari Charles Leclerc se vrhá do moře
Dočkal se. Panování stáje Red Bull a šampiona Maxe Verstappena už muselo lidem z Ferrari a také mnoha fanouškům formule 1 lézt krkem. V této sezoně vyhrál famózní Nizozemec pětkrát ze sedmi závodů. To se ve stáji se vzpínajícím se koníkem ve znaku se to vůbec nelíbilo, až přišla Grand Prix Monaka. V ní v neděli triumfoval domácí jezdec v červeném monopostu Charles Leclerc.

Vítězná oslava Ferrari. Leclerc a stájový boss se vykoupali v přístavních vodách

Motorismus
 Jana Ulbrichová
Historie 1. Hradecké zemědělské sahá do roku 1995, kdy si tehdejší zakladatelé vybrali pro jednu z prvních zemědělských akciových společností v okrese Opava do názvu právě číslici jedna. Výraz „Hradecká“ pak odkazuje na původní sídlo společnosti ve městě Hradec nad Moravicí. Dnes hospodaří na necelých 1900 ha zemědělské půdy, prioritou je pak chov krav s tržní produkcí mléka, který čítá 540 kusů dojnic.

Ke krajině přistupujeme s plnou zodpovědností, říká Jana Ulbrichová

Podnikání
Tomáš Pekař a jeho stáj Carpek Service vyrážejí do další bitvy v Clio Cupu Bohemia. Ta se uskuteční na rakouském Red Bull Ringu a cíl pro mělnickou ekipu je jasný - navázat na úspěchy z prvních dvou závodů na Balaton Parku a uhájit celkové vedení.
Úspěšný vstup do sezony už je minulostí, nyní nastal čas navázat dalšími úspěchy. Tomáš Pekař a jeho tým Carpek Service přijíždějí na Red Bull Ring v roli lídrů průběžného pořadí seriálu Clio Cup Bohemia. Nabité startovní pole téměř třiceti vozů však naznačuje, že i tentokrát čeká na mělnického závodníka pořádně trnitá cesta za úspěchem.

Do štýrské přírody za další bitvou. Pekař jede na Red Bull Ring upevnit vedení

Ostatní sporty
Poslední etapa Czech Tour 2023 a předávání medailí
Další dvě stáje z nejvyššího patra světové silniční cyklistiky potvrdily účast na letošním etapovém závodu Czech Tour. Svou sestavu vyšle vůbec největší současný tým Visma-Lease a Bike (dříve Jumbo Visma) a na startu budou rovněž jezdci ze stáje Intermarché-Wanty. Na seznamu už figurují čtyři týmy z WorldTour, které doplňují výběry z nižších kategorií Pro a Continental.
59 fotografií

Czech Tour znovu s elitou. Přijedou týmy Intermarché-Wanty a Visma-Lease a Bike

Ostatní sporty
Max Verstappen z Red Bullu je potřetí šampionem formule 1
Šéf mistrovské stáje formule 1 Red Bull Christian Horner čelí podle informací některých zahraničních médií obvinění z údajně nevhodného chování vůči kolegyni. Padesátiletý Horner jakékoliv pochybení odmítl, uvedl list De Telegraaf, který o kauze informoval jako první. Stáj v prohlášení potvrdila, že zahájila nezávislé vyšetřování.

Šéf týmu F1 Red Bull Horner čelí obvinění z údajně nevhodného chování

Motorismus
Roman Staněk pokračuje ve formuli 2, nadále bude členem itaslké stáje Trident.
Už od listopadového posledního závodu minulé sezony věděl, že pokud sežene potřebné peníze, bude ve formuli 2 pokračovat. Otázku financí nakonec Roman Staněk vyřešil a mohl si pořádně užít pondělní večer, kdy v Brně oznámil, že nadále bude hájit barvy stáje Trident. Na jih Moravy českého automobilového závodníka doprovodil i manažer italského týmu Giacomo Ricci. „Nemůžu se dočkat, až budu při prvním závodě v Bahrajnu reprezentovat na trati Českou republiku,“ předeslal devatenáctiletý pilot.
4 fotografie

Staněk věří, že i kluk ze Zašové se může dostat do F1. Chystá helmu s pizzou

Ostatní sporty
Bývalá královna Markéta II. a královna Maud mají překvapivě něco společného.
Na konci roku 2023 uplynulo pětaosmdesát let od smrti norské královny Maud. Poslední britské princezny z Walesu, která se skrze manželský svazek stala královnou v zemi, k níž nikdy nepřilnula. Přesto po sobě zanechala nesmazatelnou stopu, po které se mohou vydat i turisté v Oslu. Maud zároveň pojí pokrevní pouto s poslední dánskou královnou Markétou II., se kterou by jistě sdílela vášeň pro módu.
4 fotografie

Královny Markéta II. a Maud: V modré krvi jim kolují módní geny

Společnost
David Krejčí na promo fotkách Bostonu Bruins
Je to vždy těžká volba. Také tentokrát byl sportovní rok 2023 pro Olomoucký kraj nabitý zajímavostmi. Co nejvíce rezonovalo (nejen) v rámci celého Česka? Připomeňte si s námi ty nejzásadnější momenty uplynulého sportovního roku, kterým jsme se nejen my v našem regionu naplno věnovali a snažili se co nejlépe přinášet zprávy, fotografie či videa čtenářům z celé republiky. Zároveň nám za celou sportovní redakci dovolte popřát krásný a veleúspěšný rok 2024.

Pohádky Sacamira a Muchové i konec Krejčího. Je tady TOP 5 událostí roku 2023

Ostatní sporty
Michael Schumacher během Velké ceny USA 2004
Deset let může být pro někoho dlouhá doba, jinému zase desetiletí proteče mezi prsty jako voda. Pro ty, kdo milovali závodnické umění krále formule 1 Michaela Schumachera, to je období hořkosti a smutku. I deset let poté, co se Schumacher po vážném zranění mozku při oblíbeném lyžování v Alpách ocitl takřka mimo tento svět, na něj ale jeho fanoušci vzpomínají.
11 fotografií

Deset let od osudné nehody na lyžích. Svět na Michaela Schumachera nezapomíná

Motorismus