ŠTÍTEK: Chrám Božího hrobu

Pohled na Mikulov ve večerních hodinách je plný romantiky a dechberoucích výhledů.
Víkend slibuje příjemné počasí a kdo přemýšlí, kam vyrazit, Mikulov nejspíš nezklame. Historie, víno a příroda kolem stojí za objevování, i když se může zdát, že fotografy oblíbená místa jsou každému známá. Do Mikulova zavítal spolupracovník Deníku pan Jiří Baran. Na město se podíval z dronu, a vy je tak můžete obdivovat společně s námi.
19 fotografií

Mikulov z dronu. Podívejte se, jak vypadá za tmy slavný Svatý kopeček i zámek

Čtenář reportér
Kvasiny žily Půtovými zámeckými slavnostmi
Až do dávného středověku v sobotu přenesly třetí Půtovy zámecké slavnosti v Kvasinách. Už dopoledne proudil nejen Kvasinami, ale i sousední Solnicí za zvuku dobové hudby průvod rytířů, hudebníků, dvořanů a dalších kostýmovaných účastníků. V žáru sobotního slunce se pořádně zapotili a ještě více odpoledne v bitevní vřavě.  
52 fotografií

FOTOGALERIE: Kvasiny žily Půtovými zámeckými slavnostmi

Rychnovsko
Podzemí klášterního kostela sv. Rodiny dosud nikdo nespatřil.
Havlíčkův Brod – Intenzivním předběžným průzkumem za pomoci štěrbinové kamery projdou ještě letos podzemní prostory pod hlavní lodí Klášterního kostela sv. Rodiny v Havlíčkově Brodě, které dosud nikdo nespatřil. Iniciátorem akce je Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v Havlíčkově Brodě (ÚZSVM).  

Krypta pod kostelem sv. Rodiny skrývá zřejmě velké tajemství

Havlíčkobrodsko
Mezi ministranty střežícími o Bílé sobotě Boží hrob v dolněmčanském kostele byli také bratři Vladimír a Lukáš Umlaufovi.
Bezmála dvě desítky ministrantů v krojích a s lampami v rukou hlídkovaly o Bílé sobotě od 9 ráno až do 17 hodin navečer u symbolického hrobu Ježíše Krista v kostele svatých Filipa a Jakuba v Dolním Němčí. Zatímco se věřící přicházeli modlit a poklonit se umučenému Ježíši, ministranti po stranách drželi pietní stráž. Jejími členy byli letos také bratři Vladimír a Lukáš Umlaufovi.

Krojovaní ministranti s lampami drželi stráž u Božího hrobu v Dolním Němčí

Volný čas
Ilustrační foto
Benešov - Nejvýznamnější křesťanské svátky, Velikonoce, s sebou přinášejí po celé velikonoční období také řadu církevních akcí. Například v Benešově se věřící mohou zúčastnit už zítra, tedy během takzvané Sazometné neboli Škaredé středy mše v kostele sv. Anny na Masarykově náměstí. Koná se od 18 hodin.

Kde lze v Benešově oslavit Velikonoce?

Benešovsko
Zahájení výstavy Papež ve Svaté zemi ve vstupní chodbě Knihovny Václava Štecha ve Sllaném
Slaný - Vernisáž fotografické výstavy Papež ve Svaté zemi se uskutečnila ve vstupní chodbě Knihovny Václava Štecha ve Slaném. Jedinečnou putovní expozici Svatého otce na velkoformátových snímcích, kterou se do Slaného podařilo přivést radnímu Pavlu Bartoníčkovi, zahájil zástupce velvyslance Státu Izrael Eran S. Yuvan

Izraelský atašé zahájil ve Slaném výstavu a navštívil kapli

Kladensko
Mikulov nově láká do panonského háje pod Olivetskou horou. Nabízí výhledy na město 
a okolí.
Mikulov – Hotovo. Dva roky trvala rozsáhlá obnova klidové zóny v jižní části mikulovského Svatého kopečku. Dnes je pod Olivetskou horou vysázený živý plot, stromy, keře 
i další vegetace a otevírají se odtud pohledy na panorama Mikulova a okolní krajinu. Vše doplňují lavičky v podobě soch z dubových bloků, jejichž autorem je akademický sochař Pavel Kostrhun.

Nové lákadlo Mikulova? Panonský háj pod Olivetskou horou

Břeclavsko
Stovky lidí dnes zaplnily chrám Božího hrobu v jeruzalémském Starém městě. Věřící přišli na místo, kde byl podle křesťanské tradice ukřižován Ježíš Kristus.
Jeruzalém – Stovky lidí dnes zaplnily chrám Božího hrobu v jeruzalémském Starém městě. Věřící přišli na místo, kde byl podle křesťanské tradice ukřižován Ježíš Kristus. Křesťané dnes slaví nejvýznamnější den své víry, Kristovo zmrtvýchvstání.

Stovky lidí zaplnily chrám Božího hrobu v Jeruzalémě

Svět
Plastika Krista ve sbírce jičínského muzea.
Jičínsko – Velikonoce si v naší kultuře stále zachovávají dvě polohy. Jednu polohu představují svátky obnovy v přelomovém čase konce zimy a počátku jara vycházející z pohanských tradic, druhou pak představují nejdůležitější křesťanské svátky vrcholící umučením a zmrtvýchvstáním Ježíše Krista.

Barokní polychromovaná dřevořezba Ježíše Krista

Volný čas
ELIŠKA Hořejší se svým psím kolegou
Slaný – Řady Městské policie ve Slaném rozšířila psovodka Eliška Hořejší teprve v loňském roce. A už slaví úspěchy. Výrazně o sobě dala vědět před nedávnem v závodě služebních psů, který se konal v Mělníku-Mlazicích. Se svými dvěma psími svěřenci, belgickými ovčáky malinois, kteří jsou navíc odchovanci její stanice, obsadila v soutěži první a čtvrté místo.

Psovodka Eliška a její psí
 kolegové slaví soutěžní úspěchy

Kladensko
Řehtání, klapání a hrkání se bude rozléhat ulicemi Českých Budějovic a možná i dalších obcí 
a vesniček nejen na Českobudějovicku. Zvony totiž podle pověsti umlkají a odlétají do Říma.
Českobudějovicko – Pro velikonoční svátky měli lidé v okolí
 Českých Budějovic zvláštní pojmenování. „O červených vejcích mě můj milý pomladil vrbovým proutkem a já mu za to dala straky zdobené kotejšem." Slovům, která by před desítkami let pronesla mladá dívka z Českobudějovicka, dnes porozumí jen málokdo.

TÉMA: Velikonoční obyčeje. Jsou tady dny červených vajec

Z okolí