ŠTÍTEK: chudoba

Náměstek primátora města Ústí nad Labem Tomáš Vlach. V rozhovoru pro Ústecký deník se rozpovídal nejen o věcech, které má na starost.
/ROZHOVOR/ Šestým rokem je v nejužším vedení ústeckého magistrátu radní Tomáš Vlach (ANO). Má hned dva magisterské tituly a po boku svých kolegů se podílí na řízení celého města, hlavně z pohledu sociálních služeb či cestovního ruchu. V obsáhlém rozhovoru pro Ústecký deník pětatřicetiletý náměstek primátora hovořil nejen o největších problémech, kterým Ústí čelí. Rozpovídal se o turismu, o bytovém fondu, ale třeba i o tom, proč se lidé z Prahy pomalu vrací do domovského Ústí a co městu přináší partnerství se zahraničními městy.
6 fotografií

Náměstek Vlach: Obchod s chudobou krotíme ztuha. Hotel na Miladě nechci

Zprávy
Prezident Petr Pavel s manželkou při své předchozí návštěvě Karlovarského kraje
Jak již Deník informoval, do Karlovarského kraje míří na dvoudenní návštěvu prezident Petr Pavel. V rámci své návštěvy zamíří v pondělí dopoledne i do příhraničních Kraslic. Bude zde jednat se starostou Janem Šimkem a zástupci neziskových organizací na téma destabilizující chudoba. Vedení Kraslic na posledním jednání zastupitelů naznačilo témata, která je trápí, a která starosta plánuje prezidentovi nastínit.

Prezident Petr Pavel navštíví Kraslice. Tématem bude destabilizující chudoba

Sokolovsko
Až 50 tisícům domácností v kraji hrozí energetická chudoba. Zasáhnout musí stát.
Pro obyvatele tohoto kraje je třeba zajistit, aby cena tepla a teplé vody, kterou budou platit, pro ně byla ekonomicky únosná. Pokud stát nepřistoupí k několika návrhům o budoucnosti teplárenství a energetické bezpečnosti, mohou se lidé dostat do velkých problémů s energetickou chudobou, zaznělo mimo jiné na setkání zástupců kraje, podnikatelů a energetických expertů v sídle Sokolovské uhelné a SUAS Group. Spolu se státem je třeba najít řešení, jak předejít sociálním dopadům a zabezpečit přechod od uhelné energetiky k obnovitelným zdrojům.
5 fotografií

Až 50 tisícům domácností v kraji hrozí energetická chudoba. Zasáhnout musí stát

Sokolovsko
Dámské hygienické a menstruační pomůcky, 23. února 2024, Ostrava.
/ANKETA, VIDEO/ Město Ostrava se rozhodlo bojovat s menstruační chudobou. Na druhé stupně základních škol bude distribuovat dámské hygienické pomůcky zdarma. Do projektu se zapojilo celkem 37 ostravských škol a celková pomoc vyjde město na půl milionu korun. Nový program si na sociálních sítích našel i své odpůrce. Menstruační pomůcky se do škol dostanou do konce prvního čtvrtletí letošního roku.
3 fotografie

Ostrava bojuje s menstruační chudobou. Na vybrané školy dodá vložky zdarma

Ostravsko
Jedním z úspěšných projektů, které se v Rotavě povedlo zrealizovat je oblíbený pump-track.
Rozšíření kamerového systému, navýšení počtu strážníků městské policie a výkup bytů od obchodníků s chudobou zpět do vlastnictví města. To je stručný výčet nejnutnějších kroků, které v minulých letech pomohly nastartovat výraznou změnu života v Rotavě na Sokolovsku. Podle slov starosty Michala Červenky (hnutí VOK – Volba pro kraj) se rozhodně nejednalo o procházku růžovým sadem a nebylo vůbec jednoduché přesvědčit obyvatele města, že má smysl problémy začít řešit.

Z Rotavy se stalo bezpečné město, ve kterém ubylo obchodníků s chudobou

Čtenář reportér
Atmosféra krnovského Bronxu zaujala filmaře, kteří hledali zašlé oprýskané domy pro natáčení filmu Citlivý člověk.
Sedm třípodlažních domů s 93 byty za 14 milionů korun nabízí k prodeji město Krnov. Už za tři dny mohou zájemci o koupi přijít na konzultační schůzku, která se uskuteční na krnovské radnici 6. prosince. Jde o překvapivý obrat. Původním záměrem zastupitelstva byla totiž plošná demolice všech domů. Natáčely se zde také klíčové scény filmu Citlivý člověk, který měl v říjnu letošního roku premiéru v kinech.
46 fotografií

Místo demolice prodej. Vybydlené domy z filmu Citlivý člověk jsou k mání

Podnikání
Do tradiční sbírky Krabice od bot se v Pardubickém kraji letos zapojí 13 měst
V pondělí 13. listopadu zveřejnila Diakonie ČCE na webu sbírky krabiceodbot.cz seznam 264 sběrných míst a anonymní seznam dívek a chlapců, který obsahuje informaci o věku dítěte. Dárci si tam rezervují konkrétní sběrné místo, kam své dárky přinesou. O převzetí dárků, jejich třídění a doručení do rodin ohrožených chudobou, ubytoven, azylových domů se postará na 800 dobrovolníků z celé země.
2 fotografie

Do tradiční sbírky Krabice od bot se v Pardubickém kraji letos zapojí 13 měst

Čtenář reportér
Asi dva miliony Čechů žijí těsně nad hranicí příjmové chudoby. Další milion pak pod ní. Ilustrační snímek
Těsně nad hranicí chudoby jsou v České republice asi dva miliony lidí, pod touto hranicí žije zhruba milion lidí. Na tiskové konferenci to ve středu uvedli zástupci Evropské sítě proti chudobě a sociálnímu vyloučení (EAPN ČR), kteří prezentovali zprávu o stavu chudoby v Česku. Zpráva čerpá z veřejně dostupných zdrojů a průzkumů. Nyní žije v Česku 660 tisíc lidí v exekuci, dohromady jsou nyní čtyři miliony exekučních řízení.

U hranice chudoby v Česku žijí tři miliony lidí. Statisíce se topí v exekucích

Ekonomika
Fešák "z márnice"...
Do sběrného místa uhynulých zvířat v dolnorakouském Schollachu byl dodán kohout Schurli, o němž majitelka uvedla, že byl odborně utracen. Po noci v chladicí komoře se ale ukázal "rtuťovitě" živý, píší OÖN a doprovázejí zprávu sdělením svazu na ochranu přírody GVU.

Od sousedů: Kohoutí zmrtvýchvstání

Českobudějovicko
Tři pětiny ukrajinských pracovníků v Česku stále vykonávají práci pod svou kvalifikací. Polovina oslovených Ukrajinců uvedla, že pracuje i o víkendech či pozdě večer. Ilustrační snímek
Sedm z deseti uprchlíků v Česku žije pod hranicí příjmové chudoby. Dvě třetiny příchozích nad 17 let přitom mají práci. Dvě třetiny ukrajinských pracovníků si ale nevydělají ani 150 korun čistého na hodinu. Bezmála tři pětiny ze zaměstnaných jsou stále na místech pod svou kvalifikací. Výsledky červnové vlny dlouhodobého výzkumu Hlas Ukrajinců poskytla ČTK agentura PAQ Research (PAQ). Výzkumníci doporučují mimo jiné posílit kurzy češtiny, asistenci při hledání odpovídající práce i kontroly. Navrhují také úpravu humanitární dávky.
14 fotografií

Většina ukrajinských uprchlíků v ČR žije v chudobě. Neuznávají jim kvalifikace

Česko
Zuzana Hronová, oceněná redaktorka Deníku
Důchodkyni z Orlickoústecka, 84leté paní Aleně, zbývají na každý měsíc necelé tři tisíce korun. Většinu peněz dá za nájem a energie, na potravinách musí výrazně šetřit. Na dávky ale nedosáhne… Přesně tak začínala jedna z reportáží, které v uplynulých měsících přinesl Deník.cz v rámci svého seriálu mapujícího život lidí, kteří každý den, často nikoliv vlastní vinou, bojují s chudobou a sociálním vyloučením.

Reportérka Deníku získala cenu za články o chudobě. Přečtěte si nejlepší texty

O Deníku
Důchody vzrostou o osm set korun.
Jsou na tom čeští důchodci ve srovnání se zahraničními dobře, nebo špatně? Takovou otázku si klade většina stávajících penzistů i lidé, kterým se blíží věk odchodu do důchodu. Je ale těžké na to odpovědět. Každá země Evropské unie má jiný důchodový systém a liší se nejen způsob výpočtu důchodu a doba odchodu do penze, ale také způsoby valorizace.

Valorizace penzí jsou v Česku štědré, tvrdí ekonomové. Země v EU důchody daní

Ekonomika
Samoživitelé v problémech. Pod hranicí chudoby žije skoro polovina rodičů, z drtivé většiny jde o ženy.
Čísla hovoří jasně. Chudobou jsou nejvíce ohroženy právě domácnosti samoživitelů. Pod hranicí chudoby jich je kolem čtyřiceti procent. S jedním rodičem přitom vyrůstá více jak 336 tisíc dětí. Stát nedokáže samoživitelům efektivně pomoci, spoléhat se často musí na podporu nadací a charitativních organizací.

Samoživitelé v Česku: Pod hranicí chudoby žije skoro polovina rodičů

Ekonomika
Český premiér Petr Fiala.
Rozhodnutí volit prezidenta republiky přímo občany bylo nešťastné a do parlamentní demokracie v České republice přináší řadu problémů. V dnešní on-line debatě Deníku to prohlásil premiér Petr Fiala (ODS). Přestože nikdy neskrýval, že je odpůrcem přímé volby a dal by přednost klasickému způsobu volby parlamentem, nehodlá podávat návrh na změnu ústavy v tomto směru. „Respektuji to, že naprostá většina občanů chce přímou volbu prezidenta,“ uvedl Fiala.  
16 fotografií

Prezident nemůže vyřešit problémy s energiemi či chudobou, připomíná Fiala

Volební zpravodajství
Petr Pavel a Danuše Nerudová
Přestože Danuše Nerudová a Petr Pavel patří do trojice prezidentských kandidátů, jimž vyjádřil svou podporu premiér Petr Fiala (ODS), ani jeden z nich se necítí být vládním kandidátem. Oba by rovněž od Fialova kabinetu požadovali jasnější a lépe představenou pomoc pro občany nejvíce ohrožené chudobou v důsledku nynějšího extrémního růstu cen. Své názory ve středu prezentovali ve výjimečné on-line prezidentské debatě Deníku.

Vláda by měla mnohem víc pomáhat lidem v nouzi, shodli se Nerudová s Pavlem

Prezidentský souboj Deníku
Ještě o víkendu mohou lidé přispět do největší vánoční sbírky dárků v ČR, která chce podpořit děti a rodiny ohrožené chudobou
Ještě o víkendu mohou lidé přispět do největší vánoční sbírky dárků v ČR, která chce podpořit děti a rodiny ohrožené chudobou. Lidé mohou dárky pro děti donést na některé z více než 150 míst v České republice. Cílem pořádající Diakonie Českobratrské církve evangelické je shromáždit 50 tisíc dárků a ještě jich několik tisíc chybí. Podrobnosti zájemci najdou na webu sbírky Krabice od bot.
5 fotografií

Největší vánoční sbírka dárků: Podpořit chudé děti mohou Češi do neděle

Ekonomika
Sbírka Krabice od bot v Diakonii ČCE v Mostě.
V Mostě vrcholí dobročinná akce Krabice od bot, což je nejznámější vánoční sbírka dárků pro děti ohrožené chudobou. Cílem je vybrat od veřejnosti stovky zabalených překvapení, která pomohou dětem prožít radost z vánoční nadílky. „Jsou děti, které by pod stromeček nic nedostaly. A někdy nemají ani ten stromeček,“ sdělil Petr Hofman z Diakonie ČCE v Mostě, která sbírku v okresním městě organizuje.
6 fotografií

Most shromažďuje vánoční dárky pro děti ohrožené chudobou. Chybí těm starším

Mostecko
Krabice od bot. Ilustrační snímek.
Krabice od bot je vůbec největší českou sbírkou dárků pro děti v nouzi. Cílem této charitativní akce je zpříjemnit vánoční čas dětem z dětských domovů, azylových domů a dalších zařízení, ale také z rodin, které se ocitly v nepříznivé finanční situaci. Sbírku letos již po dvanácté pořádá nezisková organizace Diakonie ČCE ve spolupráci se sítí dobrovolníků.

Sbírka Krabice od bot přiblíží dětem v nouzi atmosféru Vánoc. Pomůžete?

Čtenář reportér
Krabice od bot. Ilustrační snímek.
Krabice od bot je vůbec největší českou sbírkou dárků pro děti v nouzi. Cílem této charitativní akce je zpříjemnit vánoční čas dětem z dětských domovů, azylových domů a dalších zařízení, ale také z rodin, které se ocitly v nepříznivé finanční situaci. Sbírku letos již po dvanácté pořádá nezisková organizace Diakonie ČCE ve spolupráci se sítí dobrovolníků.

Sbírka Krabice od bot přiblíží dětem v nouzi atmosféru Vánoc. Pomůžete?

Čtenář reportér
Tyto Ukrajinky našly práci už čtvrtý den
Sociologický ústav Akademie věd a výzkumná organizace PAQ Research zkoumaly, jaké je současné ekonomické postavení Ukrajinců, kteří do Česka utekli před ruskou agresí. Zjistili, že v příjmové chudobě žije přes 35 procent uprchlíků oproti necelým deseti procentům Čechů. Před propadem do totální chudoby je chrání zejména humanitární dávka, kterou pobírá zhruba 80 procent z nich, a bydlení poskytnuté zdarma. Alespoň částečnou podporu v bydlení má 65 procent uprchlíků. Bez této pomoci by chudobou trpělo přes 80 procent uprchlíků.
4 fotografie

Ze specialistů pomocníci. V příjmové chudobě žije třetina ukrajinských uprchlíků

Ekonomika
Týden nízkoprahových klubů a otevřená Bedna.
Týden nízkoprahových klubů byl zaměřen na dopady chudoby na děti a dospívající i na projevy uprchlické krize v nízkoprahových zařízeních. Připojila se k němu i příbramská Bedna Česká asociace streetwork pořádala na konci září po celé republice již pošestnácté Týden nízkoprahových klubů. Nízkoprahové kluby pro děti a mládež z celé republiky se během něj otevřeli široké veřejnosti.

Jak vnímají děti a dospívající uprchlickou krizi či chudobu? Bedna se otevřela

Čtenář reportér
Do Týdne nízkoprahových klubů se zapojí i příbramská Bedna.
Týden nízkoprahových klubů se zaměří na dopady chudoby na děti a dospívající i na projevy uprchlické krize v nízkoprahových zařízeních. Připojí se k němu i příbramská Bedna. Česká asociace streetwork pořádá na konci září po celé republice již pošestnácté Týden nízkoprahových klubů. Nízkoprahové kluby pro děti a mládež z celé republiky se během něj otevřou široké veřejnosti.

Když se otevře Bedna aneb co přinese Týden nízkoprahových klubů

Čtenář reportér
Anketa s kandidáty na primátora v Chomutově.
/VOLEBNÍ ANKETA LÍDRŮ/ Jaké problémy jsou v Chomutově nejpalčivější? Co je pomůže řešit? Jaké by měly být ekonomické priority města a co se situací na sídlištích? Tyto otázky jsme položili všem jedenácti lídrům politických uskupení, která se v Chomutově hlásí do komunálních voleb. Přečtěte si ve velké anketě, jak kandidáti na primátora situaci vnímají a kde vidí řešení.

Kdo bude chomutovským primátorem? Představujeme jedenáct kandidátů

Komunální volby 2022
Aby lidé mohli požádat o příspěvek na bydlení, musí vyplnit řadu dokumentů. Zbytečná byrokracie podle odborníků odrazuje od žádání ty, kteří pomoc nejvíce potřebují.
Když si chtěl člověk požádat o příspěvek na bydlení, musel každý rok vyplnit několik tiskopisů, přiložit k nim celou řadu dalších dokladů a doručit je na Úřad práce. Čtyřikrát ročně se pak dokládaly náklady na bydlení a příjmy rodiny. Administrativní džungle většinu žadatelů odradila, dávka se stala tou nejméně využívanou, ač mohla mnohé zachránit od pádu do chudoby. Nyní, v době zdražování cen energií a inflace, přichází zjednodušení, některé zádrhele ale zůstávají.

Příspěvek na bydlení? Potřeba je nespočet dokumentů. Žádost se má zjednodušit

Ekonomika
Budova bývalé hygieny
Za 20 milionů korun koupil Sokolov opuštěnou, několikapatrovou budovu takřka v centru města. Prodával ji Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a město se obávalo, aby ji nekoupil některý z takzvaných obchodníků s chudobou. Během chvíle by tam totiž mohlo vzniknout další problémové místo, tentokrát hned vedle Husových sadů a radnice.
15 fotografií

Sokolov si oddychl. Podařilo se mu koupit budovu bývalé hygieny

Sokolovsko
Ilustrační foto.
Téměř 105 hodin zameškal v průměru za rok každý žák základních škol v mikroregionu Pohořelice na Brněnsku. Vyplývá to z velkého průzkumu PAQ Research. Sociologové zkoumali nerovnosti ve vzdělávání na úrovni mikroregionů po celé České republice. Ty z jižní Moravy dopadly v porovnání se zbytkem země poměrně dobře.

Sto hodin absence: velký průzkum ukázal problémy na Pohořelicku i Znojemsku

Znojemsko