ŠTÍTEK: cigareta

Změny na plicích, v nichž roste nádor, vyvolávají často netušené příznaky.
Rakovina plic je poměrně časté zhoubné onemocnění. Není proto divu, že se ho lidé bojí. Jak zjistit, že má člověk rakovinu plic a co při ní bolí? Kromě tak běžného příznaku, jakým je kašel, se nádor rostoucí na plicích může ohlašovat i dost nečekanými způsoby. Popsala je onkoložka Milada Zemanová z pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Když roste nádor plic, objevují se nečekané příznaky. Onkoložka je popsala

Zdraví
Ilustrační snímek
Za dvě dekády čeští celníci odhalili 47 nelegálních výroben tabákových výrobků. Za tu dobu zajistili více než 240 milionů cigaret a 950 tun tabáku, což představuje daňové úniky 2,2 miliardy korun. V poslední doby se nelegální továrny přesouvají z východu na území Evropské unie. Novinářům to ve středu řekli zástupci Generálního ředitelství cel. O další miliardy přichází stát kvůli nákupu levnějších cigaret českými zákazníky v zahraničí.

Nelegální obchod s cigaretami připravil stát za dvacet let o miliardy

Krimi
Jedenáct tisíc a šest set kusů cigaret zajistila hlídka královéhradeckých celníků mobilního dohledu v blízkosti bývalého hraničního přechodu Náchod – Kudowa Slone.
/VIDEO, FOTO/ Jedenáct tisíc a šest set kusů cigaret zajistila v minulých dnech hlídka královéhradeckých celníků mobilního dohledu v blízkosti bývalého hraničního přechodu Náchod – Kudowa Slone. Téměř šedesát kartonů cigaret bez tabákových nálepek se nacházelo v kufru volkswagenu, jehož posádka měla namířeno z Polska do České republiky. Majiteli kuřiva hrozí vězení, navíc zaplatí spotřební daň ve výši téměř padesát tisíc korun.
7 fotografií

Kuřák rekordman? Čech si vezl z Polska 58 kartonů cigaret pro vlastní spotřebu

Krimi
Policie pátrá po totožnosti těchto dvou žen. Pohybovaly se v Žatci.
/VIDEO/ Kartou, kterou ztratil mladík na pěší zóně v ulici T. G. Masaryka na Kladně, zaplatila žena  v prodejně v Žatci. Jak uvedla policejní mluvčí Michaela Richterová, žena v kšiltovce řekla obsluze prodejny o tři krabičky cigaret, které zaplatila cizí kartou. Po chvíli se o to samé pokoušela znovu, ovšem při platbě už bylo nutné zadat PIN. 

Poznáváte ženy na videu? Za cigarety se pokoušely zaplatit cizí kartou

Krimi
Ilustrační foto
Mlsný zloděj navštívil mimo otevírací dobu jeden z prostějovských barů. V noci z neděle na pondělí rozbil kamenem okno a vzniklou, půlmetrovou dírou vnikl dovnitř. Zaměřil se především na cigarety, ale nepohrdl ani brambůrkami, nanuky či ledovou kávou. Celková škoda zatím nebyla vyčíslena.

Rozbil okno kamenem a vnikl do baru. Bral cigarety, ale dal si i nanuky

Krimi
Podchod pod ulicí Západní spojující Chebský most a ulici Varšavskou.
Pro dvojnásobnou loupež stíhají karlovarští kriminalisté třiatřicetiletou ženu, která tloukla dívku a chtěla po ní peníze a zaútočila s požadavkem, že chce cigaretu, i na kolem procházejícího muže. Případ se stal letos 25. dubna krátce před 13. hodinou v Karlových Varech, konkrétně v ulici Západní, poblíž stanice vlaků dolní nádraží a autobusových zastávek Karlovy Vary – Terminál, respektive v nedalekém podchodu pod ulicí Západní spojující Chebský most a ulici Varšavskou a policisté hledají svědky.

Mladá žena zaútočila pěstmi na dívku i muže, kolemjdoucí ji umravnil

Krimi
Ilustrační snímek
Zapálenou cigaretou popálit spolužáka, vynucené olíznutí ruky postříkané dezinfekcí nebo fyzické potyčky. V posledních čtyřech letech řešili rakovničtí policisté 10 přestupků v areálech škol. Jak uvedla policejní mluvčí Michaela Richterová, většinou se jednalo o fyzické napadení mezi žáky. Velkou hrozbou je v současné době také kyberšikana.

Šikana na Rakovnicku: Policie řešila pálení spolužáka cigaretou i házení písku

Krimi
Ilustrační foto
Zatímco z krabičky klasických cigaret zaplatí kuřák na spotřební dani a na DPH nějakých 115 korun, u náplní do nahřívaného tabáku je to pouze zhruba necelých 40 korun. Tyto náplně jsou i proto výrazně levnější oproti klasickým cigaretám, které jsou podle odborníků na závislosti podstatně škodlivější pro lidské zdraví.

Náhrady za kouření stát podporuje výhodnější daní

Podnikání
Celníci při kontrole muže na koloběžce odhalili 31 kartonů neznačených cigaret, které měl v batohu a igelitových taškách.
/FOTO, VIDEO/ O tom, že vychloubat se nevyplácí, se přesvědčil muž, který jezdil do Polska nakupovat neznačené cigarety a pak je veřejně prodával na sociálních sítích. Vyhlídli si ho totiž celníci, kteří běžně zastavují pěší i cyklisty. Během kontroly hlídka mobilního dohledu zjistila, že se jedná o člověka, který se na sociálních sítích chlubí názorným demonstrováním nelegálního převozu neznačených cigaret z Polska v nadlimitním množství.
3 fotografie

V Polsku kupoval neznačené cigarety, chlubil se tím na Facebooku. Už má utrum

Liberecko
Město jako sídlo nad dvacet tisíc obyvatel dostane od společnosti Nevajgluj, prostředníka mezi největšími tabákovými firmami a obcemi, příspěvek zhruba šestnáct milionů korun.
Pohozený odpad v ulicích, parcích či kolem odpadkových košů. Filtry z cigaret, které se rozkládají až patnáct let. Věčný problém obcí. Nově na úklid přispívají i tabákové společnosti a od července letošního roku přibudou dokonce firmy produkující hygienické ubrousky a balonky. O povinnosti rozhodli zákonodárci už v roce 2020.

Prodraží desátek obcím cigarety, ubrousky či balonky? Úklid zaplatí výrobci

Česko
Přípravky s HHC nabízené v automatech v Karlových Varech.
Z jedné karlovarské základní školy před týdnem odvezla záchranka tři žáky do karlovarské nemocnice. Během vyučování se dětem udělalo nevolno a jejich stav se nadále zhoršoval. Vedení školy nechtělo situaci podcenit, nikdo totiž nevěděl, co dětem, které byly zcela mimo realitu a nedokázaly komunikovat, vlastně je. Na místo byla proto přivolána i policie. Viníkem se ukázala být volně prodejná látka HHC.
3 fotografie

Nevnímali, nevydrželi na nohou. Ředitelka po otravě žáků apeluje na omezení HHC

Regiony
Přípravky s HHC nabízené v automatech v Karlových Varech.
Z jedné karlovarské základní školy před týdnem odvezla záchranka tři žáky do karlovarské nemocnice. Během vyučování se dětem udělalo nevolno a jejich stav se nadále zhoršoval. Vedení školy nechtělo situaci podcenit, nikdo totiž nevěděl, co dětem, které byly zcela mimo realitu, nedokázaly komunikovat, vlastně je. Na místo byla proto přivolána i policie.
3 fotografie

Řešme urychleně HHC, prosí ředitelka školy, z níž tři žáky odvezla záchranka

Karlovarsko
Ilustrační foto.
Celníci v autě pronásledující Vietnamku, která se jim snaží prchnout na kole. Tuto scénu jako z akční komedie mohli vidět náhodní svědci v Kraslicích. Žena totiž převážela kontraband a při pohledu na služební auto celníků zazmatkovala. Tím, že neprokázala pevné nervy, na sebe ostražité celníky upozornila. Na kole neměla žena šanci a její úprk neměl dlouhého trvání.

Vietnamka na kole upoutala celníky. Měla plnou tašku nekolkovaných cigaret

Sokolovsko