ŠTÍTEK: Člověk v tísni

Tři roky po tornádu. Člověk v tísni pomáhá vysychajícímu Podluží
V červnu 2021 se Břeclavskem a Hodonínskem prohnalo ničivé tornádo. Bezprostředně po události vyhlásil Člověk v tísni sbírku SOS Morava a desítky jeho pracovnic a pracovníků se do regionu vydalo pomáhat s likvidací škod a opravou zničených obydlí i zahrad. I po třech letech Člověk v tísni s lidmi v zasaženém regionu zůstává, v současné době pomáhá s obnovou zeleně a se zaváděním opatření na přizpůsobení se a zmírnění dopadu změny klimatu.
33 fotografií

Tři roky po tornádu. Člověk v tísni pomáhá vysychajícímu Podluží

Čtenář reportér
Ilustrační snímek
Kyberšikana se odehrává skrytá ve whatsappových skupinách i veřejně před velkým publikem na internetu. Na začátku může být neopatrnost, ale i nevinný příspěvek. Odborníci varují před zveřejňováním fotografií z útlého dětství, které je snadné zneužít. Oběti by si měly uschovat důkazy o kyberšikaně a vyhledat pomoc u dospělých.

Nová hrozba pro děti i rodiče: Sílí šikana v aplikaci WhatsApp

Česko
Domácí násilí - Ilustrační foto
Dvě studentky Karlínské obchodní akademie připravily pro své spolužáky workshop na téma domácího násilí. Informační část doplnila silná osobní zkušenost jedné z nich. Svou iniciativou, precizností při zpracování tématu a ochotou vyjít se svým příběhem na světlo si vysloužily postup do finále soutěže o cenu Gratias Tibi, kterou uděluje Člověk v tísni aktivním mladým lidem.

První facka v patnácti letech: Středoškolačky prolomily ticho o domácím násilí

Praha
Přerov patří seznam obcí na Přerovsku se závažnou hodnotou indexu sociálního vyloučení
Přerov, Kojetín, Lipník nad Bečvou, ale i Měrovice nad Hanou, Lobodice, Polkovice, Oplocany, Věžky nebo Polom. Takový je seznam obcí na Přerovsku se závažnou hodnotou indexu sociálního vyloučení. Místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová a senátorka za Přerovsko (KDU-ČSL) proto minulý týden uspořádala kulatý stůl za účasti starostů měst a obcí, které se s problematikou sociálně vyloučených lokalit potýkají. Na jednání nechyběli ani zástupci Agentury pro sociální začleňování, Charity Přerov, Armády spásy, organizací Člověk v tísni a Kappa-Help.

Přerov je na seznamu obcí se závažnou hodnotou indexu sociálního vyloučení

Přerovsko
Ilustrační foto
V úterý 21. a ve středu 22. května proběhly na středních školách po celé České republice Studentské volby do Evropského parlamentu. Platný hlas odevzdalo 22 880 studentů. Zapojilo se 297 škol, výsledky voleb jich v řádném termínu odeslalo 265. Projekt na podporu aktivního, zodpovědného a sebevědomého občanství budoucích prvovoličů uspořádal již po patnácté vzdělávací program Jeden svět na školách (JSNS) společnosti Člověk v tísni.

Gymnázia versus učiliště: rozdílné preference ve Studentských volbách

Jičínsko
Aktuální Milostivé léto je zaměřené na dluhy u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Ta je vymáhá od statisíců lidí, šanci neplatit zbytečně penále ale ve skutečnosti dostane nanejvýš pár tisícovek z nich. Ilustrační foto
Senátoři se snažili, aby nové kolo oddlužovací akce Milostivé léto naplánované od července do listopadu skutečně dostálo svému názvu. „Jeho verze, jíž v úterý schválili poslanci, ale taková rozhodně nebude,“ obává se Daniel Hůle z pomáhající organizace Člověk v tísni. Aktuální Milostivé léto je zaměřené na dluhy u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Ta je vymáhá od statisíců lidí, šanci neplatit zbytečně penále ale podle Hůleho ve skutečnosti dostane nanejvýš pár tisícovek z nich. Podrobnosti řekl v rozhovoru pro Deník.

Letošní Milostivé léto budí očekávání, ale pomůže jen pár lidem, tvrdí Hůle

Ekonomika
Adolf Mayer za války
Na pořízení pamětní desky Adolfu Mayerovi se skládají obyvatelé města Ústí nad Labem. Na platformě Donio vybrali už přes 7,8 tisíce korun, přičemž cílová částka čini deset tisíc. Bude umístěna na budově OC Forum Ústí nad Labem, která stojí v místě, kde stál před bombardováním města na konci 2. světové války dům, kde Ústečan a válečný hrdina Adolf Mayer žil se svojí rodinou.
3 fotografie

Ústečané se skládají na pamětní desku perzekvovaného válečného hrdiny Mayera

Ústecko
Sbírka potravin. Ilustrační foto.
Sbírka potravin je dnem solidarity, při kterém může každý pomoci tím nejjednodušším způsobem, darem trvanlivých potravin a drogerie. Ve Svitavách ji v sobotu 13. dubna zajišťuje Charita Svitavy v Kauflandu, dobrovolníci budou na místě od 8 do 18 hodin.

Sobotní sbírka potravin ve Svitavách

Čtenář reportér
Dlužníci dnes mají obrovské úlevy, ví majitel vymahačské firmy Martin Molzký.
/ROZHOVOR/ Dostat se do dluhů, ze kterých vede obtížná cesta ven, je černým snem snad každého člověka. Dvaačtyřicetiletý Ústečan Martin Molzký o takové tematice ví více než dost, se zadluženými lidmi se totiž stýká každý den. Před dvanácti lety s kamarádem založil firmu na vymáhání pohledávek, která se na Ústecku pravidelně umisťuje mezi předními společnostmi v rámci podnikatelské soutěže Firma roku.
6 fotografií

Dlužníci dnes mají pré, ví majitel vymahačské firmy. Podvodníky posílá za mříže

Zprávy
21.ročník Cestománie – cestopisných přednášek a setkání cestovatelů se bude konat v sobotu 6.dubna v Horních Rybníkách.
Obecní úřad v Horních Rybníkách se po roce opět stane místem, které vás alespoň zprostředkovaně přenese do dalekých krajů, exotických míst a zajímavých destinací. Ochutnáte zde netradiční pokrmy, můžete soutěžit o atraktivní ceny a navíc dobrovolným vstupným pomůžete těm, kteří to potřebují. Už 21. ročník oblíbené Cestománie, cestopisných přednášek a setkání cestovatelů, se uskuteční v sobotu 6. dubna. A je se na co těšit.
8 fotografií

Etiopie, Írán, Švédsko i Peru. Cestománie vás zavede na čtyři kontinenty

Volný čas
Přijímačky na střední školu. Ilustrační snímek
Jsou buď zadáním, do kterého se žáci kvůli úspoře času pro jiné úlohy ani pouštět nechtějí, nebo je to popraviště jejich matematického umu. Žáci jsou při vyplňování testových úloh, které se zaměřují na výpočty z grafů, podle dat silně neúspěšní. Úspěšnost tu nedosahuje ani třiceti procent, v některých okresech na nich vyhoří až devadesát procent žáků.

Výpočty z grafů pokosí u přijímaček většinu žáků. Úspěšná je jen Praha

Školství
Prezidentská debata Deníku.cz v Kladně
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V rámci debaty Petra Pavla s Kladeňáky, kterou pořádal Deník ve středu 6. března ve velkém sále Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Kladně, dostal prezident i otázku na integraci Romů na Kladně. V odpovědi vzpomínal na svou docházku do jedné z kladenských škol, kterou navštěvovala i velká čast romských dětí. Jak uvedla Jana Odvárková z Člověka v tísni, od té doby je tento problém v Kladně prakticky stejný, jen je skrytý.
38 fotografií

V debatě na Kladně se řešila situace Romů. Prezident vzpomínal na dětství s nimi

Kladensko
Dvě dámy, které se starají o návrat filmového festivalu Jeden svět do Kladna - vpravo hlavní koordinátorka Sabina Škrabská a vedle ní Anežka Vlasáková.
/ROZHOVOR/ Mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět, který poukazuje na situaci v mnoha koutech modré planety, už mezi Kladeňáky zavítal dvanáctkrát, ale v roce 2019 to bylo naposledy. Pauzu způsobil covid, nicméně netrvala věčně. Kvarteto mladých dívek a žen Michaela Diviš, Sabina Škrabská, Natálie Huptychová a Anežka Vlasáková se do pořádání akce vložilo veškerou svou silou a energií, a tak se bude ve dnech 18. - 20. dubna hrát. 

Do Kladna se vrací festival Jeden svět. Diváci se mohou těšit na osm snímků

Kladensko
Kočičí záchodky vyrobené z palet. Na jejich horní ploše se dá sedět, kočky se na ní mohou i povalovat.
K práci se dřevem prý přivedl Růženu Sekretovou jeden povahový rys: velká netrpělivost. „Chtěla jsem všechno a hned,“ usmívá se při vzpomínce, jak potřebovala vyrobit voliéry, ale nikdo na to neměl čas. Proto si pořídila nářadí a pustila se do práce. Nářadí už z ruky nedala, a tak má dnes doma stolky, skříňky, škrabadla a prolézačky pro kočky, koupelnový nábytek i nejrůznější dekorace z vlastní dílny. Nedávno na Facebooku představila kočičí záchodky schované v roztomilých domečcích vyrobených z palet. „Jaké je motto mých výrobků? Atypické, funkční, s minimem financí,“ prozradila Deníku.
24 fotografií

Netrpělivá šikulka vyrábí nábytek pro rodinu i kočky. Je originální a levný

Kutilství
Tvůrci největšího filmového obrazu všech dob, malíři Adam Windsor (vpravo) a Václav Kovář.
/FOTO, VIDEO/ Improvizace, otevřenost a spolupráce definují podstatu tvorby skupiny Procesistů. A právě osmatřicetiletý Adam Windsor a jednačtyřicetiletý Václav Kovář, oba liberečtí malíři-samouci, pokračují v myšlence a zkoumání kolektivního vědomí prostřednictvím obrazů, do jejichž tvorby se mohou zapojit prostřednictvím živého streamu právě i samotní diváci.
27 fotografií

Liberečané stvořili největší filmový obraz. Na Comic-Conu odhalí další novinku

Liberecko
Kolik stojí nájem ve vašem kraji? I to se úředníci v budoucnu dozví z cenové mapy nájemného. Ta by mohla sloužit i jako podklad pro vyplácení dávek.
Nájmy rostou a mnoho lidí jen stěží vyjde s penězi. Stát sice nabízí pomoc ve formě příspěvku na bydlení, úředníci ale mnohdy nemají přesné informace, kolik nájemné v konkrétních lokalitách obvykle stojí. Nevědí tedy přesně, jakou částku nájemníci k důstojnému životu skutečně potřebují. Do budoucna by jim v tomto směru mohla pomoci připravovaná cenová mapa nájemného. Podle ministerstva pro místní rozvoj by měla pomoci omezit obchod s chudobou. Podle odborníků se ale data o činžích nesmí zjišťovat tzv. od stolu.

Stát si vytváří vlastní cenovou mapu nájmů. Chce ji využít i pro sociální dávky

Ekonomika
Gymnázium Sokolov.
Přimět se k pohybu a tím podpořit zdravotní a sociální služby v regionu. To je ve zkratce myšlenka projektu „Move for help“, do kterého se zapojilo Gymnázium Sokolov. Studenti si za vykonanou pohybovou aktivitu – běh, jízdu na kole nebo chůzi v aplikaci vygenerují body, za ně získají finanční ohodnocení, jež studenti přemění na finanční dar. Ten bude následně věnován charitativním partnerům projektu. Karlovarský kraj věnuje na podporu aktivity dar ve výši 50 000 korun.

Za podpory kraje probíhá na Gymnáziu Sokolov projekt Move for help

Čtenář reportér
Vizuál k filmu.
Je to přípomínka osudového listopadu 1989, kdy se v Teplicích konaly demonstrace za čistý vzduch. Jedná se o celorepublikový projekt. Teplice jsou v tomto případě symbolické. Promítání na vybraných školách je doprovázeno besedou s osobami, které měly v té době co dočinění s děním v Teplicích. "Na severu se lidé dusili, smog a inverze je doslova zabíjely. A teplický specifický punk a místní alternativní kultura jsou legendární. Velkou inspirací pro film byl příběh mého dlouholetého přítele, jehož osud tvoří osnovu filmového vyprávění. Hodně jsem do filmu promítl i svoje vlastní zážitky,“ říká autor Karel Strachota.

Na teplických školách promítají nový film Karla Strachoty 1989: Chceme dýchat

Čtenář reportér
Chceme dýchat.
Bezmála 500 škol z celé České republiky promítne během listopadu snímky z nabídky 19. ročníku projektu Příběhy bezpráví – Měsíc filmu na školách včetně nového filmu Karla Strachoty s názvem 1989: Chceme dýchat. Premiéra snímku proběhla během zahajovacího večera 1. listopadu v kině Lucerna. Veřejnost může dokument zhlédnout online a zdarma na portálu JSNS.CZ. Akci pořádá vzdělávací program Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni.

Tisíce školáků zhlédnou v listopadu film Karla Strachoty 1989: Chceme dýchat

Čtenář reportér