ŠTÍTEK: CNN

V těle ulovených žraloků u Brazílie našli kokain. Ilustrační foto
V tělech ostronosých žraloků ulovených během dvou let u břehů brazilského státu Rio de Janeiro vědci našli významné koncentrace kokainu. Podle autorů právě publikované studie jde o první zaznamenaný výskyt drogy v tělech takových volně žijících mořských dravců na světě. Vědci varují, že droga může mít vliv na jejich zdraví a chování.

U Brazílie plavou žraloci, kteří mají v těle kokain

Svět
Italské Benátky
Levné letenky, dostupné organizované zájezdy i slavné památky, které se dají stihnout obejít za jeden den. To všechno dělá z Benátek, slavného italského města na vodě, oblíbený výletní cíl i pro tisíce Čechů. Jenže nejen pro ně. Ročně si na mapě světa návštěvu této destinace odškrtne dalších dvacet milionů turistů. Přetěžují ubytovací služby, ucpávají ulice a místní se cítí jako vyhnanci ve vlastním domově. Město proto zavedlo v dubnu turistickou daň, která měla příval návštěvníků zpomalit. Do benátské pokladny přiteklo tolik peněz, že radnice naznačuje plány na její další navýšení.
7 fotografií

Turistická daň přinesla Benátkám miliony eur. Město zvažuje, že vstupné navýší

Státy EU
Konec prázdnin, léto sotva začalo, děti řádí na koupališti Na Vápence v Liberci.
Mít dítě neustále pod dozorem, nenechávat ho ve vodě samotné a používat plavecké pomůcky – to jsou zásady, které většina rodičů dobře zná a dodržuje. Jen málokdo si však uvědomuje, že barva plavek může být stejně důležitá pro bezpečnost dětí u vody. Deník vám přináší doporučení ohledně barev plavek, tipy na plavecké kurzy a návod na poskytnutí první pomoci dítěti.
20 fotografií

Liberečané, víte, jak barva plavek může ovlivnit bezpečnost vašich dětí?

Volný čas
Ilustrační snímek
Mít dítě neustále pod dozorem, nenechávat ho ve vodě samotné a dávat mu plavecké pomůcky - to jsou rady, které většina rodičů dobře zná a dodržuje. Plavky jsou vnímány spíše jako módní doplněk a rodiče si tak často vyberou ty, které se jim zrovna líbí nejvíce. Barva plavek však může výrazně ovlivnit, jak je dítě pod hladinou vidět a zachránit mu život. 

Barva plavek? Zdánlivý detail, může však dítěti zachránit život

Česko
Ilustrační foto
Mít dítě neustále pod dozorem, nenechávat ho ve vodě samotné a dávat mu plavecké pomůcky – to jsou rady, které většina rodičů dobře zná a dodržuje. Plavky jsou následně rodiči vnímány spíše jako módní doplněk a vyberou si ty, které se jim barevně zrovna líbí nejvíce. Přitom ale zapomínají na fakt, že barva plavek může výrazně ovlivnit, jak dobře své dítě pod hladinou uvidí. Deník vám přináší nejen barevná doporučení a kde je v Praze vyzkoušet, ale také návod na poskytnutí první pomoci dítěti. 
10 fotografií

Barva plavek? Zdánlivý detail, který může zachránit vašemu dítěti život

Praha
V pětihvězdičkovém hotelu Grand Hyatt v centru Bangkoku bylo nalezeno šest mrtvých lidí.
Jako z detektivky Agathy Christie vypadá případ, který řeší thajská policie. Mohl by se jmenovat Záhada zamčeného pokoje. Zaměstnanci pětihvězdičkového hotelu našli v apartmánu, který byl zevnitř zamčený, šest mrtvol. Nic nenaznačovalo tomu, že by zemřeli násilnou smrtí. Podle kriminalistů se pravděpodobně schválně otrávili kyanidem.

Záhada v Bangkoku. Hosté luxusního hotelu se zřejmě schválně otrávili kyanidem

Svět
Obviněný Rex Heuermann.
Už zhruba tři desítky let se táhne spletitý případ sériového vraždění amerických sexuálních pracovnic, jejichž těla vrah zahrabával v okolí newyorské pláže Gilgo, kde byla objevena v letech 2010 a 2011. K vraždění docházelo od počátku 90. let a dodnes se přesně neví, kolik žen mu vlastně padlo za oběť. Podezřelý z vražd byl zadržen před rokem, letos v červnu si vyslechl další obvinění. Čeká ho soud.
8 fotografií

Těla zavražděných žen ukrýval na pláži Gilgo. Po 30 letech čeká obviněného soud

Historie
Beryl oslabil při přechodu přes mexický poloostrov Yucatán, nad teplými vodami Mexického zálivu však opět nabíral na síle.
Bouře Beryl v pondělních dopoledních hodinách SELČ přinese ničivé nárazy větru o síle hurikánu na jih amerického státu Texas a úřady by se měly snažit dokončit přípravy včetně evakuací pobřežních oblastí. Vyplývá to z nedělního varování amerického Národního střediska pro hurikány (NHC). Nyní tropická bouře Beryl si v uplynulých dnech v Karibiku vyžádala nejméně devět lidských životů. Než v pondělí udeří v Texasu, opět podle meteorologů posílí na úroveň hurikánu prvního stupně.

K Texasu míří hurikán Beryl. Úřady evakuují pobřeží

Svět
Uzavřená zóna Černobylské jaderné elektrárny.
Přestože je země dál ve válce, na Ukrajině se snaží alespoň částečně oživit turistický ruch. Zatímco největší předválečný tahák - okolí jaderné elektrárny v Černobylu - je pro návštěvníky dál nepřístupný, v Kyjevě se rozhodli turistům ukazovat i konfliktem zničená místa. Domácí to nejdříve odmítali, nyní ale souhlasili, že chtějí lidem zprostředkovat, jaká zvěrstva jsou Rusové schopni páchat. 

Černobyl je pro turisty nepřístupný. Ukrajinci provádějí po místech bojů

Svět
Demonstrace proti antisemitismu ve Francii, které vyvolalo znásilnění židovské dívky
Ve Francii v posledních dnech panuje napjatá atmosféra kvůli sílícím antisemitským náladám. Prohloubilo ji nedávné hromadné znásilnění židovské dívky, které vyvolalo rozsáhlé protesty. Problematika nenávisti k Židům je zároveň klíčovým tématem blížících se parlamentních voleb. Francie se s antisemitskými projevy ve větším měřítku potýká už od začátku války mezi Izraelem a Hamásem v pásmu Gazy.

Hromadné znásilnění pobouřilo Francii. Poukázalo na problém s antisemitismem

Svět
Vodopád Staubbach se řítí z výšky téměř 300 metrů. Je ohromující.
Lauterbrunnen je jedna z nejmalebnějších vesnic Švýcarska. Svými alpskými vodopády a útesy láká turisty, kteří často dychtí hlavně po výstavním záběru na sociální sítě, ale už v místě nic neutratí. Místní úřady však řekly dost a plánují, že lidé budou za návštěvu obce platit. Už i tamní farář se nechal slyšet, že se obyvatelé obce doma cítí jako zaměstnanci lunaparku.
6 fotografií

Obyvatelé se cítí jako zaměstnanci lunaparku, řekl farář. Ves chce vstupné

Do světa
Japonsko hlásí velký nárůst vzácné a nebezpečné streptokokové infekce
U rekordního množství pacientů lékaři v Japonsku nedávno zaznamenali vzácnou systémovou invazivní infekci způsobenou streptokokem skupiny A, kterou doprovází takzvaný streptokokový syndrom toxického šoku (STSS). Dosud netuší, z jakého důvodu se onemocnění, které je vysoce smrtelné, šíří v takové míře. Podle odborníků ale není nutné se obávat pandemie. Přesto je obecně vhodné být obezřetný, jelikož bacily podobných typů žijí po celém světě, včetně České republiky.

Japonsko ohrožuje maso požírající bakterie. Nakažených rychle přibývá

Svět
Zábavné odpoledne v parku Oaks Park v americkém Portlandu se pro 28 lidí během chvíle změnilo v noční můru. Ilustrační foto.
Mnoho lidí se při pohledu na adrenalinové atrakce v zábavních parcích otřese nad představou, že by se na nich zasekli. Přestože by se takové incidenty dít neměly, návštěvníci zábavního parku Oaks Park v Portlandu si v pátek ověřili, že výjimka potvrzuje pravidlo. Zastavili se vzhůru nohama v nejvyšším bodě atrakce. Internet obletěla videa, která poruchu zachytila.

VIDEO: Děs v lunaparku. Lidé zůstali půl hodiny viset na atrakci vzhůru nohama

Svět
Zranění v Pásmu Gazy často nemají přístup ke kvalitnímu ošetření.
V Pásmu Gazy je přibližně deset tisíc kriticky zraněných pacientů, kteří nemohou odejít do zahraničí za lepší péčí. Mezi zraněnými je i desetiletá Hanan Akel, která je po operaci obličeje a po celém těle má vážné popáleniny. Palestinští lékaři jí ale nemohou dát péči, kterou potřebuje, neboť jim docházejí nástroje i zásoby. Dívka už proto možná nikdy neuvidí.

Pacienti v pasti. Desetiletou Hanan v Gaze zasáhla raketa, hrozí jí slepota

Svět
Lidé v Jeruzalémě se dívají na plakáty izraelských rukojmích zadržovaných v Gaze.
Před několika dny osvobodila izraelská armáda z osmiměsíčního zajetí v uprchlickém táboře Nuseirat čtyři rukojmí. Byl mezi nimi i 27letý Andrej Kozlov, jehož rodina nyní promluvila o tom, co zažíval v zajetí teroristů Hamásu. Palestinští militanti ho bili, nedávali mu najíst a nadávali mu. Ozbrojenci ho unesli při útoku na Izrael 7. října minulého roku, na který země zareagovala mohutnou protiofenzívou. Do Pásma Gazy v osudný den Hamás unesl více než dvě stovky Izraelců, včetně žen a dětí.

Hamás ho bil i za to, jak zrovna seděl. Rodina zachráněného Izraelce promluvila

Svět
Takto dopadlo letadlo společnosti Austrian Airlines, které vlétlo do krupobití
O těžké předvídatelnosti některých vrtochů počasí se nedávno přesvědčili posádka i pasažéři jednoho z rakouských letadel společnosti Austrian Airlines. To během nedělního letu narazilo na bouři, kterou radary nezachytily. Krupobití airbusu urvalo špičku a málem rozbilo i čelní okna. Nikdo se naštěstí nezranil a letoun v neděli večer bezpečně přistál ve Vídni.

Rakouské letadlo zasáhlo za letu krupobití. Urvalo mu špičku a poškodilo okna

Státy EU
Ilustrace genyornise.
Výzkum zachovalé fosilie vyhynulého ptáka rodu Genyornis pomohl vědcům z Austrálie zjistit více důležitých informací, které přes sto let byly tajemstvím. Studie odhalila, že dávný druh připomínal vzhledem i částečně způsobem života současnou husu. Podle expertů mohou zjištění naznačovat i příčinu, proč zvíře vyhynulo.

Na Zemi kdysi žila dvoumetrová husa. Šel z ní strach

Objevy
Ruské síly v Doněcku, s vojenským vybavením označeným písmenem Z.
Sexuální násilí se stalo na okupovaných územích Ukrajiny běžnou mučící praktikou využívanou ruskými vojáky. Překvapivě míří hlavně na muže, neboť je malá pravděpodobnost, že se někomu svěří. Reportéři stanice CNN promluvili s traumatizovanými oběťmi. Jejich výpovědi naznačují, že Rusko znásilnění používá jako systematický nástroj k podrobení Ukrajinců.

Znásilnění jako válečná zbraň. Přeživší popsali praktiky ruských okupantů

Svět
Největší druh kolibříka se ve skutečnosti dělí na dva typy. Nová studie zjistila, že se oba společně vyvíjeli odlišným způsobem miliony let.
Odlišný druh kolibříka velkého, než který byl dosud známý, objevili vědci v Jižní Americe. Průlomová studie odhalila, že dva typy vzhledově téměř identických opeřenců jsou ve skutečnosti zcela jiné po miliony let. Přesto hnízdí ve stejných oblastech. K objevu ornitologům pomohly na tělech kolibříků připevněné miniaturní batohy určené pro sledování migračních tras a následná analýza. Přesto se o nich potřebují dozvědět ještě víc klíčových informací.

V Jižní Americe objevili největší druh kolibříka. Pomohly minibatohy

Objevy
Evropská komise bude vyšetřovat společnost Meta. Na Facebooku a Instagramu podle ní dostatečně nechrání děti.
Evropská unie začala kvůli podezření z porušení pravidel pro ochranu nezletilých formálně vyšetřovat americkou internetovou společnost Meta Platforms. Na oblíbených sociálních sítích Facebook a Instagram podle euroúředníků nechrání děti a ty se na nich pak stávají závislé, což má negativní dopady na jejich fyzické i duševní zdraví. Nezdají se jim ani metody pro ověřování věku uživatelů. Pokud společnosti prokážou vinu, mohou jí udělit vysokou pokutu. Kromě zmíněných známých sociálních platforem Meta vlastní a provozuje také komunikační aplikaci WhatsApp a sociální síť Threads.

Děti jsou závislé na sociálních sítích. EU si vyšlápla na Facebook a Instagram

Státy EU
Policejní zásah na Kolumbijské univerzitě, 1. května 2024
Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím zabarikádovaly desítky propalestinských demonstrantů. A zřejmě také nedaleký protestní tábor. Informovala o tom agentura AP, stanice CNN a BBC. Policisté jednali na žádost školy. CNN informovala o desítkách zadržených. Univerzita v úterý oznámila omezení přístupu do kampusu poté, co tam eskalovaly studentské protesty proti izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy. Desítky lidí předešlou noc obsadily budovu Hamilton Hall ve snaze vynutit si přerušení veškerých finančních vazeb na Izrael.

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Svět
Harvey Weinstein
Nejvyšší soud amerického státu New York zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Řízení, po němž obžalovaný v roce 2020 dostal 23 let vězení, podle vyšší instance poznamenaly procesní chyby. Na svobodu se však nyní 72letý Weinstein podle televize CNN nedostane, jelikož byl loni odsouzen také v Los Angeles, a to k 16 rokům vězení za znásilnění.

Soud zrušil rozsudek nad exproducentem Weinsteinem. Proces se bude opakovat

Svět
Otevření bunkrů Benita Mussoliniho
/VIDEO/ Všichni, kdo se zajímají o období druhé světové války, by měli zpozornět. Od dubna je totiž v Římě přístupný komplex podzemních bunkrů, které si pro případ spojeneckých náletů nechal počátkem 40. let vybudovat italský duce Benito Mussolini. Část bunkrů byla k vidění už i dříve, nyní jsou ale otevřeny pro veřejnost všechny a doplňuje je i interaktivní výstava. 

Lidé nahlédnou do Mussoliniho bunkrů. V jednom zažijí i simulovaný nálet

Státy EU
Nejdelší visutý most na světě Sky Bridge 721 na Dolní Moravě.
Skutečně adrenalinovou procházku si lidé mohou nově dopřát v italském regionu Umbrie. Otevřeli tam nejvyšší visutý most pro pěší v Evropě. Při chůzi po lávce se návštěvníci nacházejí ve výšce 175 metrů nad zemí. Podívejte se s Deníkem i na další unikátní mosty pro pěší ve světě. Přestože přibývají každým rokem, na trůnu nejdelších visutých mostů stále kraluje Sky Bridge na Dolní Moravě.

Adrenalinový sen. Otevřeli nejvyšší visutý most v Evropě, je 175 metrů nad zemí

Svět
James Wright Foley byl novinář na volné noze, který se v roce 2012 vydal do Sýrie. Při natáčení reportáže ho ovšem unesli teroristé Islámského státu. Dva roky ho mučili a trápili hladem, než ho v roce 2014 popravili
Američanka Diane Foleyová si prošla jednou z nejhorších nočních můr všech rodičů. Jejího syna mučili a popravili teroristé z ISIS. Snímek z popravy Jamese Foleyho se stal jedním z nejznámějších záběrů, které teroristé zveřejnili. Foleyová nyní vydala knihu, ve které vypráví o rozhovorech s vrahem svého syna. Stanici CNN se svěřila s tím, jak se při tom cítila.

Rozhovor s teroristou. Ženě popravil syna Islámský stát, s vrahem se sešla

Svět