ŠTÍTEK: Colin Firth

Benedict Cumberbatch ve filmu 1917. Režie: Sam Mendes
Sam Mendes je z rodu režisérů, jenž si dokáží poradit s každou látkou. Sám si vyzkoušel rodinné drama Ameriky padesátých let, gangsterku z dob prohibice, či akční podívanou v posledních dvou Bondovkách. Jedná se o filmaře, který dokonale ovládá své řemeslo, a každý jeho film představuje událost. Totéž platí i o jeho novince z dob první světové války.

RECENZE: 1917 jako válečná pohádka. Vskutku překrásná

Volný čas
Máme pro vás pozvání do divadla.
Cheb - Západočeské divadlo v Chebu připravuje na sobotu 14. října další novinku letošní sezony (Ne)sourodých dvojic. Jde o americké drama z britské historie s názvem Králova řeč, které proslavilo jeho filmové zpracování z roku 2002 s Colinem Firthem a Geoffreym Rushem v hlavních rolích.

Na divadelní prkna míří Králova řeč

Volný čas
Nejslavnější román anglické spisovatelky Jane Austenové (1775–1817) Pýcha a předsudek se dočkal mnoha televizních a filmových adaptací. Teď přichází na jeviště Národního divadla.
Nejslavnější román anglické spisovatelky Jane Austenové (1775–1817) Pýcha a předsudek se dočkal mnoha televizních a filmových adaptací. Teď přichází na jeviště Národního divadla – jedná se o vůbec první uvedení Austenové na první české scéně.

Pýcha a předsudek v dnešních kulisách

Divadlo
Robert De Niro
Rodina, nevěra, byznys nebo jen cesta krajinou. To všechno jsou záchytné momenty hrdinů, kteří ve filmech v hlavní soutěži v Cannes hledají svůj pevný bod. Festival na francouzské riviéře se blíží ke svému finiši, v neděli večer poroty slavnostně vyhlásí vítěze.

Cannes: hvězdy i vlčáci

Film a televize
Americká herečka Renée Zellweger.
Londýn - Oblíbená hrdinka Bridget Jonesová, v jejíchž trablech s láskou se zhlédly miliony žen, se po dvanácti letech vrací na filmové plátno. Informovala o tom agentura Reuters. Třetí díl série, nazvaný Dítě Bridget Jonesové, přijde do kin v září, ale už nyní zveřejnili tvůrci filmu na internetu trailer.

VIDEO: Bridget Jonesová se vrací, tentokrát těhotná

Film a televize
FILM. Bond Daniela Craiga má i osobní traumata.
Praha /RECENZE/ - Dlouho očekávaná čtyřiadvacátá bondovka je tu. Opět se scénářem Johna Logana a v režii Sama Mendese a opět s odvážným konceptem, který navazuje na snímek Skyfall. Pokud někdo z příznivců starších sérií s Piercem Brosnanem doufal, že bude jiný, má smůlu. Spectre pokračuje v boření bondovských mýtů i stylizace, prezentované v těchto řadách. A opakuje důraz na psychologizaci postav, zejména agenta 007.

Spectre dál boří známé mýty, z nichž se stávají přízraky

Film a televize
Patrick Dempsey.
Los Angeles - Americký herec Patrick Dempsey, známý především ze seriálu Chirurgové, si patrně zahraje v nejnovějším filmu o Bridget Jonesové. Ve třetím pokračování dobrodružství proslulé baculky se ale podle amerických médií neobjeví Hugh Grant, který hrál v předchozích dvou dílech. Snímek Bridget Jones's Baby by měl do kin přijít příští rok.

Patrick Dempsey z Chirurgů se prý objeví v pokračování Bridget Jonesové

Film a televize
Britský herec Colin Firth.
Grayshott (Británie)/Praha - Britského herce Colina Firtha, který 10. září oslaví 55. narozeniny, proslavil televizní seriál Pýcha a předsudek z roku 1995, v němž ztvárnil pana Darcyho. Od té doby si zahrál v mnoha celosvětově úspěšných filmech (Anglický pacient, Zamilovaný Shakespeare, Deník Bridget Jonesové, Mamma Mia!), v posledních letech zazářil v oscarovém snímku Králova řeč, sám Firth, který hraje krále řečeného Bertie, dostal trofej pro nejlepšího herce v dramatické roli na Zlatých glóbech.

Pětapadesátiny oslaví britský herec Colin Firth

Film a televize
Herečka Meryl Streepová.
Summit/Praha - Meryl Streepová patří k nejúspěšnějším a nejoceňovanějším amerických herečkám. Od mnohých filmových hvězd se ale dost liší. Nikdy nebyla klasickým sexsymbolem, popularitu si nezvyšovala skandály a bouřlivým životem. Její herectví oceňují takřka všichni, říká se o ní, že není role, kterou by nezahrála. Trojnásobná držitelka Oscara oslaví 22. června pětašedesátiny.

Herečka Meryl Streepová oslaví pětašedesátiny

Film a televize
Komorní inscenace Valmont, pohybující se mezi baletem a tanečním divadlem bude mít světovou premiéru 26. června, druhá se uskuteční 1. července.
Praha /VIDEO/ - Vikomt a markýza. Dva vysocí hráči na poli lásky a riskantních hrátek s ní. To je ústřední pár románu Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti, který se nyní dočká i baletního zpracování.

Valmont: intriky a hry s city v baletu ND

Divadlo
Ilustrační foto.
Praha - Hit Mamma Mia! dostane českou podobu. Jeden z nejúspěšnějších světových muzikálů, založený na písních skupiny ABBA, se divákům představí v premiéře 12. prosince v pražském Kongresovém centru.

Mamma mia! počesku

Hudba
Anglického vévodu z Yorku a jeho svérázného australského logopeda ztvární v brněnském Mahenově divadle herci Martin Sláma (na snímku vpravo) a Ladislav Frej. Mezi netradiční dvojicí se postupně vyvine neokázalé přátelství.
Brno – Boj budoucího anglického krále Jiřího VI. s koktavostí proslavený oscarovým filmem uvidí v pátek poprvé diváci i na jevišti. Hru Králova řeč od britsko-amerického dramatika Davida Seidlera uvede v české premiéře činohra Národního divadla Brno. V režii hostujícího Martina Stropnického se v hlavních rolích představí herci Martin Sláma a Ladislav Frej. Všechny reprízy jsou až do konce sezony téměř vyprodané.

Brněnské národní divadlo poprvé uvede Královu řeč

Volný čas