ŠTÍTEK: Commonwealth

Milan Krčmář
Přesně před 555 lety uherský král Matyáš Korvín táhl přes Vysočinu na českého krále Jiřího z Poděbrad a jeho syny. Matyášova vojska například dorazila dvanáctého května 1468 k Třebíči, kterou následně vydrancovala a vypálila do té míry, že město na několik let přestalo existovat. Jiří z Poděbrad pak Matyášovi jeho běsnění aspoň částečně oplatil v bitvě u Vilémova na opačné straně našeho kraje.

Bůh ochraňuj krále. I Vysočinu

Názory z regionu
Korejec Sanghyeok Woo
V sobotu vyhrál v Kladně skvělým výkonem 21,69 metru. Tomáš Staněk se dostal do čela světových tabulek a i v úterý 31. ledna bude na mítinku Hvězdy v Nehvizdech (hlavní program začne v 17.00) patřit k favoritům. Rád by tam prodloužil vítězné tažení o čtvrtý triumf v řadě, ale český rekordman tam bude mít mnohem těžší soupeře než na Sletišti.
6 fotografií

Opět špičková atletika. V Nehvizdech se představí elitní koulaři a výškaři

Ostatní sporty
Královna Alžběta II. a prezident Václav Havel.
Jako na jedinečný okamžik své kariéry šéfa hradního protokolu vzpomíná na návštěvu britské královny Alžběty II. Miroslav Sklenář. Panovnice do Prahy přijela na jaře 1996 jen pár týdnů poté, co nastoupil do své funkce. Návštěva se však připravovala dlouhé měsíce předem. Královna si v nabitém programu našla čas na státní návštěvu Česka hlavně kvůli Václavu Havlovi, vzpomíná Sklenář v rozhovoru pro Deník.

Miroslav Sklenář: Faux pas jsme královně neudělali, Havel ji za rukáv nezatahal

Česko
Velké Británii vládla sedmdesát let. Ve čtvrtek zemřela ve věku šestadevadesáti let královna Alžběta II. Nejdéle vládnoucí panovnice absolvovala řadu zahraničních návštěv, v České republice byla pouze jednou, v roce 1996 se zastavila i v Brně. „Ten okamžik musel přijít. Přesto přiznávám, že zpráva o skonu královny Alžběty II. mne zaskočila," uvedla na sociálních sítích brněnská primátorka Markéta Vaňková.
10 fotografií

Brněnský biskup Cikrle: Život královny Alžběty II. byl naplněn službou druhým

Brněnsko
Setkání královny Alžběty II. se světovými vůdci na zámku Benouville v roce 2014. Královna se u příležitosti 70. výročí vylodění v Normandii setkala i s českým prezidentem Milošem Zemanem..
Prezident Miloš Zeman i další čeští politici přijali zprávu o dnešním úmrtí britské královny Alžběty II. s hlubokým zármutkem. Ocenili její celoživotní oddanost britské monarchii, pracovitost i nesmírnou pokoru, s níž sloužila své vlasti. Byla pro ně symbolem stability. Vyjádřili soustrast královské rodině, lidu Spojeného království i celého Společenství.
38 fotografií

Zeman: Pokora Alžběty II. zůstane v našich srdcích. Reagují i další osobnosti

Česko
Položením květin u pomníku československých legionářů na Komenského náměstí si ve čtvrtek 11. listopadu město připomnělo Den válečných veteránů.
Položením květin u pomníku československých legionářů na Komenského náměstí si ve čtvrtek 11. listopadu Mladá Boleslav připomněla Den válečných veteránů. Za vedení města se piety zúčastnili náměstci primátora Jiří Bouška a Miroslava Kašpárková, společně s radním Miloslavem Neumanem. K zástupcům města se připojila ředitelka Muzea Mladoboleslavska Kateřina Jeníčková.
5 fotografií

OBRAZEM: Zástupci boleslavského magistrátu připomněli válečné veterány

Boleslavsko
Korunní princ Charles.
Princ Charles byl pozitivně testován na koronavirus, oznámil královský palác. Má však podle prohlášení jen mírné příznaky. „Princ Charles vykazuje mírné příznaky, ale jinak zůstává v dobrém zdravotním stavu,“ uvedl mluvčí královského paláce.  Camilla, vévodkyně z Cornwallu byla testována také, u ní se však nákaza neprokázala.     
16 fotografií

Mezi nakaženými koronavirem je i princ Charles, oznámil palác

Svět
Britský princ Harry s manželkou Meghan na snímku ze 7. února 2019
Manželka britského prince Harryho Meghan v noci na dnešek odcestovala z Británie zpět do Kanady, kde po novoroční dovolené královského páru zůstal jeho osmiměsíční syn Archie. V královské rodině mezitím pokračují diskuse o budoucím postavení vévody a vévodkyně ze Sussexu. Dvojice ve středu večer rozpoutala bouři na britské mediální scéně, když oznámila, že už nechce vystupovat jako "přední" členové královské rodiny, že plánuje dělit svůj čas mezi Británii a Severní Ameriku a že hodlá být finančně nezávislá.
35 fotografií

Vévodkyně Meghan odcestovala do Kanady. Královna hledá řešení situace

Svět
Emmerson Mnangagwa
Británie v pátek rozhodně podpořila opětovný vstup Zimbabwe do Commonwealthu, tedy volného sdružení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a jeho bývalých dominií a kolonií. Africká země podle ní dosáhla od svržení Roberta Mugabeho působivého pokroku pod vládou nového prezidenta Emmersona Mnangagwy.
4 fotografie

Británie stojí o návrat Zimbabwe do Commonwealthu

Svět
Je to tam! Nejlepší česká plavkyně Barbora Závadová sleduje medailový závod Evy Samkové.
Ostrava, Sunshine Coast – Čeští olympionici drží při sobě a navzájem si drží palce, ať jsou kdekoliv na světě. Svědčí o tom i příběh nejlepší české plavkyně současnosti Barbory Závadové, která probíhající zimní olympijské hry sleduje ze slunné Austrálie.

Čechům se fandí i na pláži v Austrálii

Ostatní sporty
Gambijský prezident Yahya Jammeh
Banjul - Dlouholetý vládce Gambie Yahya Jammeh dnes odletěl ze země poté, co před necelými 24 hodinami odstoupil pod tlakem členů Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS), kteří pod záštitou OSN v Gambii od čtvrtka vojensky intervenovali. Cílem bylo přimět Jammeha uznat jeho prohru v prosincových volbách. V těch zvítězil Adama Barrow, Jammeh ale výsledky voleb zpochybnil a v úterý vyhlásil v zemi tříměsíční výjimečný stav.
3 fotografie

Politický pat v Gambii skončil, poražený Jammeh odletěl do exilu

Svět
Gambijský prezident Yahya Jammeh
Dlouholetý vládce Gambie Yahya Jammeh odstoupí a odejde do exilu. Agentuře Reuters to dnes řekl poradce nově zvoleného prezidenta Adamy Barrowa. Předání moci Barrowovi požadovaly západoafrické státy, jejichž vojáci do Gambie ve čtvrtek pod záštitou OSN vstoupili. Na stranu Barrowa se dnes přidal i náčelník generálního štábu gambijské armády.
3 fotografie

Prezident Jammeh prý odejde, krize v Gambii by tím mohla skončit

Svět
V prezidentských volbách v západoafrické Gambii zvítězil opoziční vůdce Adama Barrow.
Banjul - V prezidentských volbách v západoafrické Gambii zvítězil opoziční vůdce Adama Barrow. Ve státní televizi to dnes oznámil šéf volební komise, informovala agentura Reuters. Dosavadní autoritativní prezident Yahya Jammeh, který byl u moci 22 let, již přiznal porážku. Barrow plánuje zvrátit řadu domácích i zahraničněpolitických kroků svého předchůdce.

V čele Gambie bude po 22 letech zástupce opozice, chce změnu kurzu

Svět
Ilustrační foto
Londýn – Už jen do dnešních 23:59 (středa 00:59 SELČ) se mohou Britové registrovat k hlasování v nadcházejícím referendu o setrvání své země v Evropské unii. Na rozdíl od pondělních průzkumů přičítají dvě dnes zveřejněné ankety mírný náskok odpůrcům brexitu, informovala agentura Reuters.

V Británii končí registrace k referendu, odpůrci brexitu vedou

Svět
Ilustrační foto
Londýn – Asi 150.000 tučňáků kroužkových zahynulo za posledních pět let v zálivu Commonwealth u Antarktidy, který je největrnějším místem na planetě. Vyplývá to z průzkumu australské univerzity, o kterém informoval britský deník The Guardian. V roce 2010 totiž místo, kde žila jejich kolonie, zahradila obří ledová kra a tučňáci se tak museli začít vydávat pro potravu do vzdálenosti šedesáti kilometrů.

Na východě Antarktidy za pět let zahynulo 150 tisíc tučňáků

Svět
Královna Alžběta II.
Valletta – Plavbou v tradiční maltské dřevěné lodi po zálivu ve Vallettě se dnes rozloučil s Maltou britský královský pár, který na středomořském ostrově v pátek zahájil summit britského Společenství (Commonwealthu). Pro královnu Alžbětu II. byl pobyt na Maltě nostalgický, protože na ostrově žila v letech 1949–51, kdy její manžel princ Philip sloužil v královském námořnictvu.

Alžběta II. si na Maltě nostalgicky připomněla mládí

Svět
Naposledy se konaly Hry Commonwealthu v Glasgow a Usain Bolt zářil
Auckland - Hry Commonwealthu se v roce 2022 budou poprvé v téměř stoleté historii konat v Africe. Pořadatelem akce, které se jednou za čtyři roky účastní sportovci z více než 50 zemí, byl dnes jednomyslně zvolen Durban. Jihoafrické město bylo jediným kandidátem poté, co se kvůli finanční nákladnosti odhlásil Edmonton.

Poprvé v Africe. Hry Commonwealthu bude hostit Durban

Ostatní sporty