ŠTÍTEK: cyklista

Železniční most v Železné a jeho okolí, kudy povede cyklostezka.
 Mezi Libořicemi a Měcholupy na Žatecku kousek za hranicemi Rakovnicka se plánuje nová cyklostezka. Povede přes vesnici Železná podél říčky Blšanky, zvýší bezpečnost cyklistů a chodců, kteří v současné době musí mezi obcemi po silnici. Zajímavostí cyklostezky je, že na ní bude semafor. Se zástupci Středočeského kraje je dohotnuto napojení na jejich síť cyklotras. Cyklisté se po nich dostanou na Rakovnicko. I zde vznikla v nedávné době nová cyklostezka, a od Kněževsi směrem na Rakovník. 

Mezi Rakovníkem a Žatcem se plánuje nová cyklostezka, bude na ní semafor

Z okolí
Stanislav Kozubek.
/FOTOGALERIE/ Příští týden odstartuje další ročník legendárního silničního cyklistického etapového závodu Tour de France, který pro jezdce znamená to, co pro hokejisty Stanley Cup, pro fotbalisty trofej pro mistry světa, pro tenisty Wimbledon. A momentálně se řeší, zda by tento legendární závod nemohl zavítat také do České republiky. „Všechno jde, když se chce. Motivem organizace této akce by ale měla být propagace České republiky ve světě a rozvoj turismu, ať už přímo během startu závodu nebo kdykoliv později v roce,” říká Stanislav Kozubek, bývalý úspěšný profesionální cyklista, který v současnosti řeší interní komunikaci a CSR v sázkové společnosti Fortuna a vede projekt Love Velo, aktuálně nabízející individuální tréninkové poradenství a vyjížďky s klienty.
37 fotografií

Tour de France v Česku? Proč ne, míní Stanislav Kozubek

Ostatní sporty
Cyklisté mohou využívat nové napojení cyklostezky z Třeboně směrem na Stříbřec.
Cyklistům i pěším slouží nová část stezky u Třeboně. Jde o rozšíření stávající trasy z lázeňského města na Starou Hlínu směrem na Stříbřec. Úsek stezky měří sice jen něco přes 200 metrů, jeho hlavním účelem je ale zvýšení bezpečnosti. Díky tomuto napojení už totiž cyklisté nemusí přebíhat rušnou silnici vedoucí z Třeboně na Jindřichův Hradec.
20 fotografií

Nová část stezky u Třeboně je hotová. Cyklisté už nemusí riskovat mezi auty

Jindřichohradecko
Tradiční libouchecká cyklotour Giro di Beer.
Už po pětadvacáté se do Libouchce na Ústecku sjedou stovky cyklistů z celé republiky, aby se zúčastnili tradičního cyklotouru Giro di Beer – Sobolův memoriál. Vzhledem k množství cyklistů, kterých bývá kolem pěti set, bude 22. června přesně v 10 hodin uzavřen jeden jízdní pruh na silnici I/13 od restaurace Svoboda v Libouchci směrem na Varvažov až k odbočce na Chlumec.

Cyklotour Giro di Beer v sobotu omezí dopravu v Libouchci

Ústecko
L´Etape Czech Republic by Tour de France 2024
Čtvrtý ročník L’Etape Czech Republic by Tour de France se v sobotu 15. června uskutečnil v Praze a okolí. Největšího tuzemského závodu pro amatéry se zúčastnily téměř tři tisíce cyklistů. Vítězem hlavní kategorie na Dlouhé trase se stal Petr Fiala z týmu L27 Integray. Největší hvězdou pelotonu byl Španěl Alberto Contador, dvojnásobný šampion Tour de France.
76 fotografií

Vítěz Tour de France oslněn. Výhru na L’Etape Czech Republic 2024 slaví Fiala

Ostatní sporty
Postavit se na start v závodě L'Etape stojí určitě za to.
Prahu a Středočeský kraj čeká v sobotu 15. června čtvrtý ročník závodu amatérů na silničních kolech L´Etape Czech Republic by Tour de France. Podle pořadatelů se na akci chystá až 3500 cyklistů. Závodníci odstartují na pražském Strahově a odtud vyrazí do okresů Praha venkov - západ, Beroun, Kladno, Rakovník a poté zpět do Prahy. V dotčených lokalitách bude na některých silnicích omezený provoz.
14 fotografií

L´Etape Czech Republic je tu. Závod se pojede v sobotu a omezí dopravu

Praha
Preventistka Zdena Zítová a asitentka prevence kriminality Nataša Kroková u Městské policie v Ústí nad Labem připravují výuku dopravní výchovy na dopravním hřišti v Krásném Březně.
Vzhledem k slunnému počasí začínají strážníci ústecké městské policie více sledovat provoz na cyklostezkách. Kromě cyklistů je totiž využívají i ti, kdo tudy raději chodí po svých. Cyklohlídky městské policie už za sebou mají i první kontroly jízdních kol a cyklistů. Připomínají jim, že dodržování zákonů na cyklostezkách, stejně jako při jízdě na kole v silničním provozu má velký vliv na jejich vlastní bezpečnost.

Na cyklostezky v Ústí nad Labem už vyrazili uniformovaní strážníci na kolech

Ústecko
Do dramatické záchranné akce na Valašsku se zapojili neznámí cyklisté. Záchranáři jim děkují.
V pátek odpoledne se u Soláně na Vsetínsku odehrála dramatická záchranná akce, během níž sehráli klíčovou roli dva náhodní cyklisté. Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje vyjádřila veřejné poděkování neznámým mužům, kteří pomohli v těžko přístupném terénu hledat turistu ve vážném stavu.
4 fotografie

Cyklisté pomohli zachránit život muži ve vážném stavu

Valašsko
Ilustrační foto.
Odvozem do nemocnice skončila dopravní nehoda v obci Kejžlice na Pelhřimovsku pro cyklistu, o kterého zavadil zrcátkem řidič Fiatu. Osmačtyřicetiletý řidič jel v sobotu odpoledne směrem na obec Světlá nad Sázavou. Při předjíždění cyklisty o něj zavadil zpětným zrcátkem, kvůli čemuž cyklista spadl.

Řidič u obce Kejžlice zrcátkem zavadil o cyklistu. Skončil v nemocnici

Nehody
Ze soutěže v Litoměřicích.
Ve dnech 28. a 29. května 2024 se na Dětském dopravním hřišti v Litoměřicích konalo krajské kolo dopravní soutěže mladých cyklistů. Soutěže se aktivně zúčastnili strážníci z oddělení prevence kriminality a dopravní výchovy Městské policie Ústí nad Labem jako tradiční rozhodčí, mající dlouholeté zkušenosti s pořádáním těchto soutěží.
5 fotografií

Ústečtí strážníci usedli do komise pro soutěž na dopravním hřišti v Litoměřicích

Čtenář reportér
Ilustrační foto
Rodiče se často dopouštějí chyb při pořizování cyklistických přileb pro své děti. Jednou z nich je nevyhovující velikost. Malé cyklisty na bezpečnosti ohrožují třeba i čepice nebo spletené copánky pod přilbou. Novou přilbu je třeba koupit nejen když z ní dítě vyroste, ale také po každém pádu. Blikačka pak zvyšuje bezpečnost dítěte. Na chyby upozorňuje nové video projektu Na kole jen s přilbou.

Přilby na kole nejen pro děti: Zákon a bezpečnostní tipy

Jičínsko