ŠTÍTEK: Czech Press Photo

Řecké peklo bodovalo. Fotograf hasičů Fanta potřetí uspěl v Czech Press Photo
/VIDEO/ Co mají společné ptačí chřipka v Královéhradeckém kraji, požár v Hřensku a plameny v Řecku? Všechny tyto tři události, které se neobešly bez zásahu hasičů, zachytil svým fotoaparátem Michal Fanta z Nového Města nad Metují. A soubory fotografií, kde dokumentoval, jak hasiči likvidují chov nakažené drůbeže nebo bojují s největšími požáry u nás i v Evropě, uspěly u mezinárodní odborné poroty v prestižní fotografické soutěži Czech Press Photo. Konkrétně v kategorii Člověk a životní prostředí, kterou Michal Fanta ovládl tento týden již potřetí v řadě.
16 fotografií

Řecké peklo bodovalo. Fotograf hasičů Fanta potřetí uspěl v Czech Press Photo

Náchodsko
Za sérii snímků lesních požárů, které na přelomu srpna a září zdevastovaly obrovské území Řecka, získal Michal Fanta v rámci soutěže Czech Press Photo ocenění Fotografie měsíce září
Desítky kilometrů na popel spálené krajiny a nekonečný boj hasičů s plameny. V tomto prostředí se svým fotoaparátem několik dní pohyboval novoměstský fotograf Michal Fanta, který zde zachytil české hasiče bojující s řeckým ohněm. Za sérii snímků lesních požárů, které na přelomu srpna a září zdevastovaly obrovské území Řecka, získal v rámci soutěže Czech Press Photo ocenění Fotografie měsíce září. 
52 fotografií

OBRAZEM: Hořící řecké peklo. Czech Press Photo ocenilo fotografa Michala Fantu

Regiony
Za sérii snímků lesních požárů, které na přelomu srpna a září zdevastovaly obrovské území Řecka, získal Michal Fanta v rámci soutěže Czech Press Photo ocenění Fotografie měsíce září.
Desítky kilometrů na popel spálené krajiny a nekonečný boj hasičů s plameny. V tomto prostředí se svým fotoaparátem několik dní pohyboval novoměstský fotograf Michal Fanta, který zde zachytil české hasiče bojující s řeckým ohněm. Za sérii snímků lesních požárů, které na přelomu srpna a září zdevastovaly obrovské území Řecka, získal v rámci soutěže Czech Press Photo ocenění Fotografie měsíce září. V naší fotogalerii se můžete podívat na práci českých hasičů v řecké výhni.
52 fotografií

OBRAZEM: Hořící řecké peklo. Czech Press Photo ocenilo fotografa Michala Fantu

Náchodsko
Zástupy turistů jsou nyní ve skalním městě pod kontrolou.  Vsadili zde na systém online nákupu vstupenek a maximální limit 400 návštěvníků za hodinu. Třetí rok fungování tohoto opatření přináší ovoce.
Jsou to čtyři roky, co fotograf Tomáš Vocelka vyrazil se svým fotoaparátem do Adršpašských skal. Bylo 15. srpna 2019, kdy se u našich severních sousedů slaví svátek Nanebevzetí Panny Marie. Parkoviště byla přeplněná auty s polskými poznávacími značkami, policie zavírala přístupové cesty. Za snímky davů turistů na prohlídkovém okruhu, stojících dlouhé fronty na lodičky, získal v kategorii reportážní fotografie ocenění ve fotografické soutěži Czech Press Photo. Už tehdy si byli v Adršpachu vědomi, že turismus v takovém rozsahu je pro zdejší oblast neúnosný.
18 fotografií

400 za hodinu a dost. V Adršpachu drží overturismus na uzdě limitem návštěvníků

Náchodsko
Kladenský zámek.
Vernisáž další výstavy v Kabinetu fotografie se uskuteční 2. března od 17 hodin. Jeho kurátor, známý fotograf Jiří Hanke, si tentokrát pozval kladenského fotografa Tomáše Vocelku se sérií fotografií PRAHA pod věžemi, která zvítězila na soutěži Czech Press Photo a získala roční tvůrčí grant Hlavního města Prahy. Vernisáž kromě kurátora uvede také Martina Houdek.

Uspěchaný ruch pražské metropole bude k vidění v Kladenském zámku

Čtenář reportér
Oceněná fotka. Za tento snímek z ukrajinského Lvova dostal trutnovský student Tadeáš Kučera speciální cenu Czech Photo v prestižní soutěži fotografů Czech Press Photo.
/ROZHOVOR, FOTO/ Devatenáctiletý student Tadeáš Kučera z Trutnova získal speciální cenu v prestižní soutěži fotografů Czech Press Photo 2022. Mezinárodní odbornou porotu zaujal snímkem z ukrajinského Lvova po raketovém útoku. Oceněná fotografie zachycuje Ukrajince před vyhořelým vrakem auta, když využívá chvilku odpočinku při uklízení suti s telefonem u ucha. Tadeáš Kučera studuje Střední školu služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové a sní o tom, že se bude věnovat fotografování profesionálně.
30 fotografií

Student z Trutnova dostal cenu Czech Press Photo. Zabodoval snímkem z Ukrajiny

Krkonoše
Kočičákovu fotografii lze vidět v Národním muzeu do července.
/FOTO/ Jan Kočí z Heřmanova Městce na Chrudimsku nejprve fotil na zahrádce kytičky, nyní už je pod autorským jménem Kočičák známý i v profesionálním fotografickém světě. Jeho snímek zachycující figurínu prezidenta Zemana na Václavském náměstí v Praze při protestní akci iniciativy "prase.si" zaujal porotu prestižní soutěže Czech Press Photo 2022. Kočičákova dokumentární fotografie je nyní k vidění na výstavě v Národním muzeu v Praze.
6 fotografií

Prestižní soutěž Czech Press Photo: Heřmanoměstecký Kočičák uspěl se Zemanem

Chrudimsko
Kamarádky z Ostravy, Michaela Kolářová (vlevo) a Kateřina Tempírová, jezdí s traktory po polích jako zkušení fachmani   obdělávají půdu, 18. srpna 2022, Ostrava.
/FOTOGALERIE/ Rok 2022 skončil. I on byl, stejně jako předchozí roky, bohatý na zajímavé události, zlomové okamžiky i nečekané momenty. A my vám nyní přinášíme oblíbený výběr nejpůsobivějších záběrů, které svým objektivem zachytil v loňském roce fotograf Deníku Lukáš Kaboň. Ten je za některé z nich znovu nominován do finálové trojice aktuálního ročníku prestižní soutěže Czech Press Photo.
26 fotografií

TOP FOTO: Přinášíme nejlepší záběry roku 2022 Lukáše Kaboně nejen z Ostravska

Ostravsko
Nominované snímky Michala Fanty
Profesionální fotograf Michal Fanta, jehož snímky můžete spatřit i v reportážích v našem Deníku, získal nominaci do soutěže Czech Press Photo za sérii snímků, které pořídil při likvidaci požáru v národním parku České Švýcarsko. Informoval o tom Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje, s nímž Fanta taktéž spolupracuje. 

Fotky Michala Fanty z požáru v Českém Švýcarsku se dostaly do Czech Press Photo

Hradecko
Nová rozhledna se už tyčí na Králickém Sněžníku.
/FOTOGALERIE/ Navzdory protestům - tak by se jednoduše dala popsat výstavba rozhledny na Králickém Sněžníku. Proti stavbě, kterou už letošní zimu navštívila řadu turistů, protestovali ochránci přírody i neziskové organizace. Podívejte se do útrob kontroverzní rozhledny na snímcích držitele prestižní ceny Czech Press Photo Michala Fanty.
18 fotografií

Kontroverzní rozhledna na Králičáku už stojí. Podívejte se

Olomoucko
V zámeckém parku na Kačině.
I když je samotný objekt zámku Káčina do jara uzavřen, jeho park nabízí kromě procházek také různé naučné aktivity. Hned na začátku se nachází venkovní výstava fotografii Pohled na krajinu zemědělce multižánrového centra Czech photo centre, které již přes dvacet let pořádá prestižní soutěž novinářských fotografii Czech Press Photo. Vystavované jsou nominované a vítězné fotografie jednotlivých kategorií.
20 fotografií

FOTO: Park zámku Kačina nabízí procházky i výstavu nebo okénko do historie

Kutnohorsko
Za Ptačí chřipku je fotograf Michal Fanta nominován na Czech Press Photo
Novoměstský fotograf a spolupracovník Deníku Michal Fanta proměnil svou nominaci na prestižní cenu Czech Press Photo. Jeho cyklus snímků Ptačí chřipka se umístil na první příčce v kategorii Člověk a životní prostředí, která reflektuje vliv člověka na životní prostředí. Pět odborníků hodnotilo a vybíralo z více než 4300 snímků od 250 fotografek a fotografů z České a Slovenské republiky.
73 fotografií

OBRAZEM: Fotograf Fanta získal za cyklus Ptačí chřipka cenu Czech Press Photo

Ostatní
Areál a provoz hutní společnosti Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Roční kapacita výroby podniku je 3,6 milionu tun oceli.
/ANKETA/ Balet, jak ho neznáte, Sparta v Ostravě, pád dominanty města, zápas paralympijských hokejistů na mistrovství světa, tvrdá dřina v huti, zábavav ulicích, radost, ale i vypětí a horké chvilky, demonstrace… Emocí, událostí, situací, které zachytil svým objektivem v letošním roce 2021 ostravský fotograf Deníku Lukáš Kaboň, držitel ceny Czech Press Photo i Klubu sportovních novinářů, bylo opravdu hodně. Snažili jsme se z nich vybrat symbolicky pouze TOP 20 nejlepších záběrů (nakonec jich je celkem 21). Podívejte se, které to jsou. 

Ostravsko v obrazech. Prohlédněte si TOP 21 záběrů roku z dílny fotografa Deníku

Regiony
Zimní provoz ve struskárně společnosti Liberty Ostrava, 10. února 2021.
Balet, jak ho neznáte, Sparta v Ostravě, pád dominanty města, zápas paralympijských hokejistů na mistrovství světa, tvrdá dřina v huti, zábavav ulicích, radost, ale i vypětí a horké chvilky, demonstrace… Emocí, událostí, situací, které zachytil svým objektivem v letošním roce 2021 ostravský fotograf Deníku Lukáš Kaboň, držitel ceny Czech Press Photo i Klubu sportovních novinářů, bylo opravdu hodně. Snažili jsme se z nich vybrat symbolicky pouze TOP 20 nejlepších záběrů (nakonec jich je celkem 21). Podívejte se, které to jsou. 

Ostravsko v obrazech: Prohlédněte si TOP 21 záběrů roku fotografa Lukáše Kaboně

Ostravsko
Za Ptačí chřipku je fotograf Michal Fanta nominován na Czech Press Photo
Mezinárodní porota na začátku listopadu zveřejnila nominované snímky 27. ročníku fotografické soutěže Czech Press Photo. Pět odborníků hodnotilo a vybíralo z více než 4300 snímků od 250 fotografek a fotografů z České a Slovenské republiky. Do finále v kategorii Člověk a životní prostředí, která reflektuje vliv člověka na životní prostředí, byl nominován i novoměstský fotograf Michal Fanta s cyklem Ptačí chřipka.
9 fotografií

Za Ptačí chřipku je fotograf Michal Fanta nominován na Czech Press Photo

Náchodsko
Z vernisáže výstavavy Krajina paměti v Havlíčkově vile v Poštorné.
Představte si velkoformátovou měchovou kameru, opodál stojící pojízdnou temnou komoru a plechové destičky, na kterých se postupně objevuje zachycená realita. Tak pod rukama portrétního a dokumentárního fotografa Honzy Sakaře více než půl roku vznikal výstavní soubor Krajina paměti / Memoryscape, který na 33 fotografiích představuje pozoruhodná místa a osobnosti na Podluží a nedaleko něj. Nadační fond Moravská krása výstavu slavnostně zahájil v pondělí . Veřejnost se pak na vystavené snímky může  přijít podívat o víkendech ode dneška až do adventu. Děkujeme Moravské kráse za zajímavý příspěvěk a Vlastimilu Vojáčkovi za krásné fotky z vernisáže.
39 fotografií

Dnes otevírá výstava Krajina paměti. Uvidíte ji v poštorenské Havlíčkově vile

Čtenář reportér
Josef Synek.
Pouze jednou za rok máte možnost navštívit některý z vybraných ateliérů a osobně se tak potkat s umělci, kteří žijí a tvoří v jižních Čechách. Na Dny Otevřených Ateliérů letos Blatná přichystala program složený ze samých ceněných souborů a výstav. Poznejte práci výtvarníků, řemeslníků, designérů či architektů. Na Blatensku můžete navštívit Josefa Synka, Kláru Jánskou, Lenku Pálkovou, o.p.s. Sedlická krajka, Městské muzeum Blatná či komentovanou prohlídku s Milošem Nejezchlebem.

Potkejte se s umělci a výtvarníky. O víkendu otevřou své ateliéry i na Blatensku

Čtenář reportér
Fotograf na plech Honza Sakař v zámeckém skleníku v Lednici na Břeclavsku. K vytváření snímků používá mokrý kolodiový proces, tak jako pionýři fotografie před 170 lety. Kovovou destičku připravuje a snímek pak i vyvolává v dodávce
Portrétovaní lidé musejí na několik vteřin ustrnout. Třeba mezi palmami v unikátním zámeckém skleníku v Lednici na Břeclavsku. Umělec Honza Sakař tam před pár dny použil historickou fotografickou metodu starou 170 let - mokrý kolodiový proces. „Vznikají černobílé fotografie v podobě přímých pozitivů na kovových deskách,” přibližuje pražský fotograf a dvojnásobný vítěz Czech Press Photo.
13 fotografií

Fotí na plech jako před 170 lety. Vítěz Czech Press Photo vyvolává snímky v autě

Ostatní