ŠTÍTEK: databáze

Hledané osoby
Odešli z domu a slehla se po nich zem. Nebo se skrývají a snaží se vyhnout úřadům. Od začátku roku do policejní databáze přibylo téměř dvacet hledaných osob z Boleslavska. Strážci zákona žádají občany, aby veškeré informace k pohřešovaným nebo hledaným osobám sdělili na linku 158, případně nejbližší služebně Policie ČR.  

Policie pátrá po lidech z Boleslavska. Poznáte někoho z nich?

Krimi
Policie pátrá po hledaných a pohřešovaných osobách.
Odešli z domu a slehla se po nich zem. Nebo se skrývají a snaží se vyhnout úřadům. Od začátku roku do policejní databáze přibylo přes dvacet hledaných osob z Liberecka. Strážci zákona žádají občany, aby veškeré informace k pohřešovaným nebo hledaným osobám sdělili na linku 158, případně nejbližší služebně Policie ČR.

Policie právě pátrá po desítkách lidí z Liberecka. Poznáte někoho z nich?

Krimi
Ilustrační foto.
Začala cyklistická sezóna a zákonitě s tím budou přibývat i krádeže kol. Liberecký kraj je v této oblasti statisticky na špici a není to příjemné prvenství. Kradou se tu totiž průměrně nejdražší kola v republice, hůř je na tom už jenom Praha. Existuje přitom několik způsobů, jak se krádežím kol bránit, o moderním značení a celoevropské databázi řekl Deníku víc ve videu preventista turnovských strážníků Vladimír Hladík.

VIDEO: Nejdražší kola se kradou v Libereckém kraji. Pomoct může policie značením

Liberecko
Hledaní z Rychnovska.
/FOTO/ V posledních dnech policii na Rychnovsku zaměstnal šestnáctiletý Štěpán, který opakovaně utekl z místa svého bydliště. Pátrání po něm bylo vyhlášeno 8. května a nalézt se ho podařilo přesně po týdnu. Jenže vzápětí opět zmizel a pátrání se znovu rozjelo. Hledá se také třináctiletá Vendula. V policejní databázi pak byl k pátečnímu poledni 17. května kromě již zmíněných ještě jeden pohřešovaný a sedm hledaných mužů. 
7 fotografií

Po kom policie pátrá? V databázi jsou z Rychnovska pohřešovaní i hledaní

Rychnovsko
Ilustrační foto
Od středy 8. května pátrala policie po šestnáctiletém Štěpánovi B. z Rychnovska, který odešel ze svého bydliště a nevrátil se. Policisté prověřili nejpravděpodobnější lokality, kde by se mohl nacházet a také zdravotnická zařízení, ale bez úspěchu. Obrátili se proto po týdnu s žádostí o pomoc na veřejnost. Ve čtvrtek 16. května ráno se mladík již v databázi pohřešovaných osob nenacházel.

Konec pátrání. Šestnáctiletý Štěpán z Rychnovska z databáze pohřešovaných zmizel

Rychnovsko
Dobíjecí stanice přibývají rychlým tempem.
V současné době existuje v České republice přibližně 4300 dobíjecích stanic. Rychlé dobíjení umožňuje zhruba každá čtvrtá. Takto hustá síť by postačovala pro dobití čtyřnásobného počtu elektromobilů než kolik jich je v České republice v současné době registrováno do provozu. Přesto tempo rozvoje dobíjecí sítě nesmí zpomalit. Chce to tak i Evropská unie. 

Stát vyčlenil na podporu elektromobility šest miliard. Postaví se dobíječky

Život řidiče
Úvodní stránka webu data.pardubickykraj.cz
Víte, kolik pacientů v našem regionu ošetřili za rok lékaři? Za co se přesně utrácí peníze z veřejných rozpočtů? Kolik bylo v Pardubickém kraji dopravních nehod? V jakém stavu tu jsou mosty? Kolik máme škol a žáků? Pokud byste to chtěli vědět nebo jste fanoušci statistiky, otevřených dat a transparentnosti, máte dle pozvánky pardubického hejtmanství navštívit nový krajský web data.pardubickykraj.cz. "Najdete v něm tisíce údajů a zajímavostí. Vše zdarma, bez nutnosti registrace a složité administrativy," píše kraj v tiskové zprávě. Kraj zároveň spustil i nový dotační portál.

Kraj spustil datový portál pro veřejnost. Chceme být transparentní, tvrdí

Chrudimsko
Ilustrační foto.
Bombardování, ukrývání se ve sklepě, nejistota a strach. To je realita, kterou už více než rok a půl zažívá mnoho dětí na Ukrajině. Pro tyto děti pořádá Diecézní charita ostravsko-opavská Mikulášskou nadílku. Cílem je splnit dětem přání, o která si napsaly svatému Mikuláši a přinést jim kousek radosti do nuzných podmínek, ve kterých vyrůstají.

Darujte Mikulášskou nadílku dětem na Ukrajině

Čtenář reportér
Informace jsou převzaty z databáze, která obsahuje údaje o pohřešovaných a hledaných osobách, po kterých Policie České republiky vyhlásila pátrání.
Uprchlý vězeň, rekordman, který spravedlnosti uniká 25 let, nebo recidivista. V policejních databázích jsou dva typy lidí, po nichž se pátrá – hledaní, což jsou ti, laicky řečeno, o které se zajímají z nějakého důvodu orgány činné v trestním řízení, a pohřešovaní, tedy ti, které postrádají jejich blízcí. Mezi hledanými v regionu jsou i děti mladší 18 let. Podívejte se, zda někoho z nich neznáte.
22 fotografií

Uprchlý vězeň z Pardubic byl dva týdny na svobodě. Policie hledá desítky lidí

Pardubicko
Více než 233 mužů z Ostravy figuruje v policejní databázi hledaných a pohřešovaných osob. Šest z nich se pohřešuje, 14 můžete poznat podle tetování. Podívejte se na dvacítku fotografií. Pokud některého z nich uvidíte ve svém okolí, případně víte, kde se může nacházet, volejte linku 158. Údaje z oficiální policejní databáze jsou platné k 31. srpnu 2023.  

FOTO: Poznáte je podle tetování? Z Ostravy v pátrání policie je přes 230 mužů

Ostravsko
Olomoucká policie má v databázi hledaných osob více než desítku žen
Čtrnáct žen s bydlištěm na Olomoucku figuruje v současné době v policejní databázi hledaných osob. Po některých policisté vyhlásili pátrání už před několika měsíci i lety. Pokud byste některou z hledaných poznali a věděli bližší informace k jejímu pobytu či pohybu, kontaktujte policii na lince 158, případně nejbližší služebnu PČR.
14 fotografií

Olomoucká policie hledá těchto 14 žen. Neviděli jste je?

Zločiny a soudy
V roce 1959 byl americký mladík William Leslie Arnold odsouzený za vraždu svých rodičů na doživotí. Policii ale z vězení unikl. Desítky let žil v Americe a nakonec odešel do Austrálie.
Kreativní využití příbuzenského porovnání genetických vzorků ve veřejných databázích pomohlo americkým úřadům uzavřít pátrání po Williamu Leslie Arnoldovi. Zjistili, že mladík odsouzený v roce 1959 na doživotí za vraždu rodičů, žil po útěku z vězení desítky let v Americe a nakonec odešel do Austrálie. Tam zemřel v roce 2010. Na stopu je přivedl syn, který se chtěl dozvědět víc o svém otci.

Laskavý otec byl brutálním vrahem. Jeho potomci o tom neměli ani tušení

Svět
Lidé z Prachaticka, po kterých pátrá policie.
V databázi hledaných osob na Prachaticku je momentálně dvanáct lidí. Je mezi nimi jedna žena. Pátrání po ní bylo vyhlášeno v říjnu 2020. Policisté navíc upozorňují, že může vystupovat pod dvěma jmény. V databázi je nejprve uvedena jako Monika Fišerová, následuje ale ještě upozornění, že se může vydávat za Moniku Štrobl.
25 fotografií

Neviděli jste je? Hledá je prachatická policie

Prachaticko
Sobotka
Při slavnostních příležitostech města i vesnice vyvěšují reprezentační symboly, mezi které na komunální úrovni patří především znak a vlajka. Město Sobotka v uplynulém roce díky přispění heraldika a vexilologa Jana Tejkala získalo novou moderně zpracovanou vlajku a spolu se znakem se ji podařilo zaregistrovat do databáze REKOS Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Sobotka má novou oficiální vlajku. Zavlaje při Šrámkově festivalu i na jarmarku

Jičínsko
V hledáčku Interpolu jsou stovky Čechů.
V databázi Interpolu je na veřejném seznamu přes sedm tisíc mezinárodně hledaných zločinců. Dvanáct pachatelů pochází i z České republiky. Ze strany české, ale třeba také brazilské nebo americké policie, jsou hledaní za spáchání různých trestných činů – od úkladné vraždy přes daňové podvody až po loupež století. Tři Češi také figurují na seznamu nejhledanějších Evropanů současnosti. Konečné číslo hledaných zločinců je ale ve skutečnosti mnohem vyšší.

Zlodějny, krácení daní, nájemné vraždy. V hledáčku Interpolu jsou stovky Čechů

Krimi
Špatně nakombinované léky mohou způsobit vážné komplikace, nebo dokonce úmrtí
Když lékárnice Veronika Krajčová v září 2008 nastoupila do lékárny v pražské Fakultní nemocnici Motol, byla mezi prvními, kdo lidem poskytoval takzvané lékové konzultace, aby se jim nebezpečně nekřížily léky, které užívají. „Na výdeji jsme vždy vytipovali pacienta, který navštěvoval plno lékařů a nevěděl, jak má léky užívat. Zvlášť u starších lidí byl téměř vždy nějaký problém,“ řekla Deníku. Špatně nakombinované léky přitom mohly způsobit vážné komplikace, včetně zbytečného úmrtí.
3 fotografie

Pozor na nebezpečné křížení léků. Pacienti mohou požádat o kontrolu předpisů

Zdraví