ŠTÍTEK: dehydratace

Doporučené množství vody, kterou je potřeba denně vypít, lze stanovit na základě hmotnosti.
S dodržováním pitného režimu má problém mnoho lidí. Důvodem bývá absence pocitu žízně, časové přetížení či mylný dojem, že pijeme dostatečně. Většina lidí však vůbec neví, kolik vody by vlastně denně měli vypít. Stačí přitom znát jedinou věc: svoji hmotnost. Jak dobré vědět, jak poznat, že pijeme málo a jak případně pitný režim zvýšit.

Kolik vody denně vypít: Napoví přehledná tabulka. Stačí znát svou váhu

Zdraví
Nejvážnějším problémem spojeným s průjmy bývá dehydratace organismu, neboli odvodnění.
Průjem je v létě jedním z nejčastějších problémů. Není divu, že letní průjmy jsou největším strašákem dovolených i dětských táborů. Co na průjem platí a jak mu předejít? Pomáhá všeobecně rozšířená lidová rada, že na průjem je nejlepší popíjet coca-colu? Co při průjmu, kdy ztrácíme obrovské množství tekutin, pít a jaké jsou další babské rady na jeho utišení? Pokud právě nemáte po ruce protiprůjmové léky, zkuste účinné domácí prostředky.
5 fotografií

Cola jako pomocník proti průjmu? Moc nepomůže, zkuste lepší babské rady

Zdraví
V katastru obce Šonov byla na začátku května nalezena mrtvá březí vlčice, která zahynula obzvláště trýznivým způsobem
V katastru obce Šonov na Broumovsku byla na začátku května nalezená mrtvá březí vlčice. Z pitevního protokolu vyplývá, že smrt s největší pravděpodobností nastala kvůli celkovému vyčerpání organismu. Zvíře se zřejmě zachytilo levou nohou do pytláckého oka či smyčky a nedařilo se mu vyprostit. To vedlo k dehydrataci a hladovění. Jak se ocitlo na místě nálezu, není zřejmé. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR proto podává trestní oznámení na neznámého pachatele.

Mrtvá vlčice na Broumovsku byla březí. Zahynula obzvláště trýznivým způsobem

Zvířecí deník a chovatelství
Vědci obecně doporučují pít vodu, především nesycenou
Voda je pro nás životně důležitá. Od doby, kdy se pravěké druhy zvířat vydaly z oceánů, aby žily na souši, byla hlavním klíčem k přežití prevence dehydratace. Bez vody mohou lidé přežít jen několik dní. Voda tvoří od 75 procent tělesné hmotnosti u kojenců do 55 procent u starších osob a je nezbytná pro stabilní vnitřní prostředí a život.
7 fotografií

Voda nad zlato. Tekutiny doplní i polévka, slazené nápoje přispívají dehydrataci

30 škodlivých látek