ŠTÍTEK: demokracie

Americký prezident Joe Biden
Obrana demokracie je důležitější než jakákoliv funkce, řekl americký prezident Joe Biden v projevu, v němž vysvětlil své rozhodnutí neucházet se o znovuzvolení a podpořit viceprezidentku Kamalu Harrisovou jako kandidátku své Demokratické strany v listopadových prezidentských volbách. Chce také sjednotit zemi tím, že uvolní místo nové generaci. Biden se po odstoupení z kampaně chce plně věnovat prezidentskému úřadu. Za priority označil ekonomiku, obranu svobod i zastavení Putina na Ukrajině.

Obrana demokracie je důležitější než funkce, řekl Biden k ukončení kandidatury

Svět
Premiér Petr Fiala
Odstoupení amerického prezidenta Joea Bidena z kandidatury na znovuzvolení prezidentem Spojených států je rozhodnutí státníka, jenž desítky let sloužil svojí zemi, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) na síti X. Jde podle něj o odpovědný a osobně jistě nelehký krok. Biden oznámil své odstoupení na síti X, chce se nyní soustředit na své povinnosti po zbytek funkčního období. Další čeští politici z vládní koalice označili Bidenovo rozhodnutí za státnické, statečné a odpovědné.
5 fotografií

Statečný a odpovědný krok, reagují na Bidenovo odstoupení čeští politici

Česko
Ochranka okamžitě po výstřelech exprezidenta obklopila.
Řada světových státníků dnes odsoudila střelbu na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na jeho sobotním předvolebním mítinku v Pensylvánii, při níž byl Trump zasažen do pravého ucha. Dva lidé včetně střelce přišli o život. Čelní představitelé mnoha zemí vyjádřili zděšení, ostře odsoudili politické násilí a popřáli Trumpovi rychlé zotavení.  Útok odsuzují i čeští politici, odmítají zbraně i násilí.

Světoví lídři odsuzují střelbu na Trumpa. Exprezidentovi přejí rychlé zotavení

Svět
Robert Fico před výjezdním jednání slovenské vlády v Handlové.
Šok a zděšení. A také přání brzkého uzdravení a jednoznačné odsouzení nejen politického násilí. Čeští politici svorně odsoudili středeční útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Toho odpoledne při výjezdním zasedání slovenské vlády ve městě Handlová postřelil jednasedmdesátiletý muž. Politik musel být ve velmi vážném stavu transportován do nemocnice, kde putoval rovnou na operační sál.  
8 fotografií

Tohle do demokracie nepatří, reagují útok na Fica politici. Vyjádřil se i Biden

Státy EU
Ilustrační foto
K volbám do Evropského parlamentu odstartovalo několik různých předvolebních kampaní. Na národní, tedy české úrovni se už naplno rozjela kampaň stranická. Oproti kampani před parlamentními volbami má jeden rozdíl, a totiž ten, že celá Česká republika je v těchto volbách jediným desetimilionovým volebním obvodem. Nahrává to stranám, hnutím a koalicím, které mají jednoho jasného lídra. V českém případě asi nejvíc Starostům a nezávislým s prezidentskou exkandidátkou Danuší Nerudovou v čele. 

Celoevropská volební kampaň bude o obraně demokracie

Česko a EU
Prezident Petr Pavel (vpravo) udělil stání vyznamenání 42. prezidentovi Spojených států amerických Billu Clintonovi, 12. března 2024, Praha.
Bývalý americký prezident Bill Clinton na Pražském hradě převzal z rukou české hlavy státu Petra Pavla Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. Státní vyznamenání získal za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie - podle Hradu se zasloužil o prosazování demokracie stability ve střední a východní Evropě svým podílem na rozšíření Severoatlantické aliance o Česko, Polsko a Maďarsko v roce 1999. V den, kdy si Česko připomíná 25. výročí vstupu do aliance, se tak Clinton stal držitelem hned dvou českých státních vyznamenání. V roce 1998 mu za pomoc při vstupu Česka do NATO prezident Václav Havel udělil Řád bílého lva. Clinton je v Praze od víkendu kvůli vystoupení na dnešní konferenci připomínající i přelomové rozšíření aliance na výcho

Pavel vyznamenal bývalého amerického prezidenta Clintona. Udělil mu Řád TGM

Česko
Lídr sociálně demokratické strany HLAS - sociálna demokracia Peter Pellegrini.
Předseda slovenské sněmovny a vládní strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) Peter Pellegrini v pátek dle očekávání ohlásil, že se bude ucházet o prezidentský úřad. Nejpopulárnější slovenský politik je podle většiny průzkumů favoritem přímé prezidentské volby, jejíž první kolo bude zhruba za dva měsíce. Sondáže ukázaly, že Pellegriniho hlavním soupeřem bude exministr zahraničí a kariérní diplomat Ivan Korčok. Slovenští politici už dali najevo, že volba prezidenta bude pokračováním souboje z loňských předčasných parlamentních voleb mezi nynějšími vládními stranami v čele s premiérem Robertem Ficem a opozicí.

Peter Pellegrini ohlásil kandidaturu na prezidenta Slovenska. Je favoritem voleb

Státy EU
Ve věku 85 let zemřel bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg (na snímku z 9. prosince 2022).
Vážil jsem si Karla Schwarzenberga jako svého soupeře v prezidentské volbě, rád jsem s ním diskutoval i poté, co jsme se oba stali důchodci na invalidním vozíku. V reakci na Schwarzenbergovo sobotní úmrtí to v neděli na facebooku uvedl bývalý prezident Miloš Zeman. K úmrtí Schwarzenberga se již vyjádřili také prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala a ministři jeho vlády, senátoři či politici TOP 09, kterou Schwarzenberg zakládal spolu s Miroslavem Kalouskem.
16 fotografií

Karla Schwarzenberga jsem si vážil, řekl Zeman. Vzpomínají i další osobnosti

Česko
Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH)
Slovensko bude mít brzy novou vládu. Předsedové stran Smer-SD, Hlas-SD a SNS podepsali koaliční smlouvu. Podle slovenského europoslance Ivana Štefance z hnutí KDH, které skončilo v opozici, nyní musí opoziční strany po návratu Roberta Fica k moci o to bedlivěji hlídat v zemi demokracii. Nové politické rozložení sil na Slovensku má už dle Štefancových slov v exkluzivním rozhovoru pro Deník důsledky i v Evropském parlamentu.

Europoslanec Štefanec: Opozice se musí spojit, aby bojovala proti Ficovi

Státy EU
Český prezident Petr Pavel na setkání s českými europoslanci, 4. října 2023, Štrasburk, Francie.
Evropské volby, které se uskuteční příští rok, budou příležitostí i výzvou pro demokracie. V projevu v Evropském parlamentu to ve středu prohlásil český prezident Petr Pavel. Zdůraznil, že klíčem k míru a prosperitě v Evropě jsou její jednota a rozmanitost. Prezident zároveň ostře odsoudil ruskou agresi proti Ukrajině, vyzdvihl evropskou pomoc Kyjevu a apeloval na politiky, aby komunikovali s občany a nedávali prostor dezinformacím. V projevu opakovaně odkázal na svého předchůdce Václava Havla, který by 5. října oslavil své narozeniny. Projev Pavel přednesl v angličtině, v úvodu ale promluvil česky i francouzsky.
44 fotografií

Evropa neodhalila zlo včas. Putin nesmí zvítězit, řekl Pavel v europarlamentu

Česko a EU
Prezidentka Zuzana Čaputová se setkala s Robertem Ficem, 2. října 2023
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pověřila předsedu vítězné strany v sobotních parlamentních volbách Roberta Fica sestavením nové vlády. Fico to potvrdil novinářům po schůzce s hlavou státu, od které dostal dva týdny na vytvoření kabinetu. Podle něj zformování vlády nebude jednoduché. Ficova strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) volby vyhrála se ziskem téměř 23 procent hlasů, na vytvoření vlády s většinovou podporou ve sněmovně ale potřebuje získat ke spolupráci alespoň dvě další strany.
28 fotografií

Čaputová pověřila Fica sestavením vlády. Výsledky jsou i zdrojem obav, řekla

Státy EU
V době zvolení byla Háchova lidská i odborná pověst zcela neposkvrněná. Zpočátku se snažil okupantům čelit, po likvidaci Heydricha a následné nelítostné německé krvavé pomstě se však v podstatě zhroutil
„Přijetí kandidatury znamenalo pro mne opravdu oběť a stálo mne to těžký duševní boj, protože všechny moje osobní zájmy se tomu vzpínaly,“ napsal Emil Hácha poté, co se dozvěděl, že se s ním počítá jako s nejvážnějším kandidátem na prezidentský úřad takzvané druhé republiky. Navzdory mnoha vnitřním pochybám se rozhodl tuto roli přijmout. Prezidentem se stal 30. listopadu 1938.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Nešťastný prezident Hácha

Tajemné dějiny
Sovětská okupace Československa v roce 1968
Vznik republiky, německá okupace, takzvaný Vítězný únor, invaze sovětských vojsk a konečně příchod demokracie. Dvacáté století přineslo Československu a později České republice bouřlivé chvíle a zvraty. Sledoval je i dobový tisk. Tištěné noviny lidem přinášely nejdůležitější informace i v těch nejkritičtějších okamžicích. Připomeňte si s Deníkem osudové titulní strany.

Svědek doby. Staré noviny vyprávějí o přelomových událostech českých dějin

Česko
Myslíme si, že demokracie je samozřejmost. Ale musíme být pořád bdělí, nabádá Volker Kutscher.
Seriál Babylon Berlin o městě zmítaném na přelomu 20. a 30. let minulého století inflací, korupcí a pouličním neklidem lámal divácké rekordy a sbíral ceny. Volker Kutscher, autor brilantní románové ságy, jež byla seriálu předlohou, ovšem působí nenápadně, skoro plaše, přestože už pokřtil devátou knihu. Jmenuje se Transatlantik, místo Gereona Ratha tu hraje prim jeho parťačka Charlotta a autor v něm opět důmyslně propojuje fikci s realitou.
5 fotografií

Dokud roboti nemají smysl pro humor, jsme tu pány my, říká spisovatel Kutscher

Literatura
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová
Předseda nejsilnější slovenské opoziční strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Robert Fico ve středu pokračoval ve výpadech vůči prezidentce Zuzaně Čaputové v souvislosti s jejím rozhodnutím jmenovat úřednický kabinet. Bývalý trojnásobný premiér Fico na sociální síti napsal, že Směr-SD nebude zticha, když si moc ve státě bez řádných voleb uzurpují kandidáti nevládních organizací amerického finančníka maďarského původu George Sorose.
24 fotografií

Čaputová znovu čelila útokům ze strany Fica. Je Sorosovým dítětem, prohlásil

Státy EU
Předseda vlády Slovenska Eduard Heger hovoří s novináři 7. února 2023. Ilustrační snímek
Slovenský premiér Eduard Heger necelých sedm měsíců před předčasnými parlamentními volbami v zemi oznámil odchod z mateřského hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO). Učinil tak v noci v příspěvku na sociální síti. Novinářům pak řekl, že se stal lídrem neparlamentní strany Demokrati (Demokraté) a že spolu s ním součástí tohoto politického projektu s cílem spojit strany pravého středu budou mimo jiné ministři zahraničí, obrany, hospodářství a životního prostředí. Heger a ministr obrany Jaroslav Naď svůj odchod z OLaNO naznačovali už několik týdnů. 
4 fotografie

Slovenský premiér Heger končí v Matovičově hnutí. Stal se lídrem Demokratů

Státy EU